Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Lup, scufiţă şi şepcuţă 

Entuziasm în Liga a 2-a după un eşec, blazare în Liga 1 după cinci victorii

Permalink to Lup, scufiţă şi şepcuţă 
luni, 1 aprilie 2019, 11:58

Filtrată prin fotbal, povestea îşi schimbă datele. Lupul nu mai e sur, ci galben, iar scufiţa se preschimbă în şepcuţă. Ce-i drept, tot roşie. Ciudăţeniile continuă, culorile dansează. Lupul galben Moldoveanu, provenit din omonimul câine roşu, pluteşte cu golul lui peste tot ce fac în weekend Yusuf Poulsen şi Lewandowski, Messi şi Alcácer, Patey şi Mandragora.

Lup Galben, hap amar
Ciudăţeniile, cum spuneam, continuă. Lupul Galben înfulecă Şepcuţa Roşie fără tertipuri, cum se întâmpla în poveste. Nu există o bunică înghiţită în prealabil, pentru ocuparea locului din pat şi deghizare. Există doar hapul teribil de amar al etapei de dinainte: 0-3 cu Politehnica ASU Timişoara. Însă ciudăţeniile, dacă sunteţi atenţi, continuă. După duşul bănăţean, baia prahoveană: aproape 10.000 de oameni în tribune. Suntem în Liga a 2-a a fotbalului şi în prima ligă a publicului.

În vremea asta, Minteuan…
De la poveste la poezie distanţa poate fi mică sau, dimpotrivă, uriaşă. Cătălin în loc de Minteuan reface un vers din „Luceafărul”. Dan Petrescu în loc de Alin Minteuan reface superstiţia după care brandul zbuciumat bate cumpătarea şi jocul urât asigură rezultatul frumos. Ciudăţeniile, deja o ştiţi, continuă. Principalul devine secund după cinci victorii înşirate, iar în locul lui se înscăunează – cu o anume stinghereală – un om peţit pentru lipsa de rezultate în ilustrul campionat chinez.

Schimbarea străluceşte prin absenţă. CFR se îndreaptă spre titlu jucând la fel de cenuşiu ca lupul din poveste şi bătând cu acelaşi 1-0 cu care bătea şi cu trei săptămâni în urmă. Nu vă mai întreb dacă sunteţi la curent cu mersul ciudăţeniilor. Iată încă una: 3.000 de oameni la meciul actualei şi probabil viitoarei campioane, într-un meci de play-off. De trei ori mai puţini decât la Petrolul-U Cluj. De ce?

Două ligi, două motive
Nu e greu de răspuns. La Ploieşti se combină două sentimente: iubirea pentru echipă şi paraponul pe fotbalul semirural (dar de Liga 1) din jurul Capitalei. Cei 11.000 de oameni de la Petrolul-U Cluj nu sunt doar amorezaţi de lupii lor galbeni, ci şi furioşi pe Voluntari şi Chiajna, care stau azi pe locurile ocupate în trecut de alte efemeride în maiouri şi chiloţi de sport: Otopeni şi Brăneşti. Faptul că deasupra Petrolului bat astăzi din crampoane Clinceni şi Snagov ajută la dospirea amestecului de amor şi obidă.

Tradiţia nu adună puncte, simpatia publică nu te împinge în sus în clasament. La CFR Cluj e altceva. Un public răzleţ pedepseşte un fotbal egoist. Fierberea de la Craiova nu e posibilă la CFR, dar asta nu fiindcă olteanul are sânge iute şi ardeleanul e apatic. Şi nici fiindcă publicul lui CFR, blazat şi exigent, s-a plictisit de succes. E altceva acolo. Echipa nu se poate lipi de sufletul peluzei. Iar tristeţea asta cariază şi va caria întotdeauna zâmbetul succesului.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Andrei F (62 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 12:42

Parca Ardealul are alta cultura fata de restul tarii-asta tot aud...Poate ca spectatorii putini de la CFR prefera teatrele adevarate si nu cele de pe stadion...Ce o fi in inima suporterului ceferist cand anomaliile se aduna una dupa alta...?Probabil au suferit cand au auzit sa singurul jucator din lume care a putut sa joace meciuri oficiale fiind declarat de o instanta de judecata nelegitimat a jucat la CFR...Probabil ca au fos loviti cand cu povestea contractului lui Omrani...Poate ca nu se mandresc ei care se cred cei mai democrati din Romania cand aud ca Maior si Istitutiile Statului au muncit si au adus un titlu pentru CFR...Poate suporterii clujeni se protejeaza !CFR a castigat titluri,a jucat in CL si?Cu toate astea au intrat in insolventa...Nu este de preferat atunci sa mergi la Teatrul National din Cluj...?

ozo (1 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 12:46

Aveti o greseala! Otopeni nu a fost in Liga1.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 13:47

@ ozo În afară de 2008, nu a fost. Dar în 2008 a fost. Vă rog să verificați. R.P.

teo stemate (25 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 13:54

Foarte incitantă naraţiunea asta pe mai multe planuri, cu "acţiune" din fotbalul nostru neaoş şi personaje aşijderea. Iată că se poate scrie interesant şi pe acest subiect, felicitări, domnule Praschivescu! O obiecţie: ironia la adresa "ilustrului campionat chinez" pică oarecum deplasat în ambianţa articolului, mi se pare. Probabil că vă referiţi la faptul că acel campionat nu-i prea vizibil la noi, de unde epitetul ironic "ilustru"... dar, ca valoare, campionatul de fotbal din China cred că e peste al nostru. Urmăresc pe canale online, de vreun an, meciuri de acolo şi vă pot spune că se joacă un fotbal corect, în forţă şi viteză, cu sclipiri artistice ale vedetelor cumpărate de peste tot (mai ales sud-americani), dar şi fotbaliştii locali chiar sunt fotbalişti! Foarte disciplinaţi tactic, cu baza tehnică bine pregătită, chiar dacă mai au unele bâlbe, dar, în general, cu toţii arată a FOTBALIŞTI. Şi toţi JOACĂ ŞI LUPTĂ până în ultimul minut! În ritmul ăsta, nu m-ar mira să vedem, la următoarele ediţii ale Campionatului Mondial, o echipă a Chinei redutabilă.

teo stemate (25 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 13:57

Scuze, am apucat să trimit comentariul după ce am văzut că făcusem o greşeală: e "domnul Paraschivescu", nu "Praschivescu", desigur. Tasta mea de "a" e atât de bătută că, uneori, trebuie apăsată mai tare, ceea ce eu uit, bineînţeles. Scuze!

Necula Mihai (1 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 14:10

@ozo....tu ești cel care are o greșeală, Otopeni a fost în liga 1.

bol au vent (2 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 14:18

Stimate domnule Paraschivescu, ma folosesc de acest blog intr-un scop cu totul strain de preocuparile unui suporter. Va rog interveniti de urgenta pe unde mai aveti emisiuni cu iz filologic in favoarea singularului de la " pijama " care a devenit inclusiv in carti tiparite in edituri prestigioase plural. E groasa va rog sa ma credeti! In ce priveste sampionatul nostru, el se va revigora numai cand vom avea din nou Timisoara, Oradea, Arad, Brasov, U Cluj, fiii lui Dobrin, Ploiesti, Sibiu in primul pluton.Nu poti face mari spectacole cu Chiajna si Unirea Frecatei . Traditia nu e un soz bun in sine dar e un soz extrem de elocvent. Pe cand mama ( Dumnezeu s-o ierte ) se poza pe Venus la un derby Ripensia Venus intre doi domni cu vestoane, cravate si canotiere, in Voluntari umblau carduri fericite de rate. In timp ce Manchester United continua sa-i planga pe ai morti in '50 si nu stiu cat, la noi orice gangster cu stampiluta de primarie da la apa cate o echipioara care nici nu moare nici nu scapa dar care denatureaza ideea de sampionat national.

MZM (31 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 14:53

Domnule Paraschivescu, toata stima pentru Minteuan si pentru seria sa de cinci victorii consecutive, dar credeti ca era mai normal ca Dan Petrescu sa fie adjunctul lui Minteuan? Suna ca o pacaleala de 1 aprilie! Lipsa de rezultate a „Bursucului” in „ilustrul campionat chinez” nu cred ca-i poate fi imputata doar lui, sigur mai sunt si alte cauze. Nici alde Murinho nu reusesc peste tot. Eu cred ca, la ora actuala, D.P. este cel mai in voga antrenor roman. Si, se pare ca asa considera si conducatorii echipei CFR Cluj, altfel n-ar fi umblat dupa el ca dupa buruiana de leac. Oricum, dupa al doilea sau descalecat in Liga 1, se stie deja numele campioanei.

Baggio (1 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 15:12

Maestre încă odată analiza pertinentă reflectă realitatea cruntă a pseudo ligii I, sper ca în anii ce vin peste noi să scăpăm de alde chiajna , Sf Gheorghe, voluntari fac referire inclusiv la substantiv în detrimentul profesioniștilor, Botoșani, Giurgiu,a nomazilor hermanstatd... . Uta, Poli, OTELUL, FARUL, U CLUJ, PETROLUL, RAPID, ASA TG MUREȘ, FC BIHOR fără conducători "pricepuți" gen Dinu vamă, Marius Stan, Marian tancu ar stârni interes

MariusC (2 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 15:57

Sa nu uitam de Fulgerul Bragadiru promovata si ea in A. Ce-i drept s-a transformat in AEK Bucuresti si apoi s-a mutat la Timisoara.

Cosmo (22 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 16:12

În liga 1 nu exista doua echipe care sa însemne ce înseamnă U sau Petrolul. E plin de echipe înființate după 2000, viitorul, sepsi, fcsb, csu, hermanstadt, sau de pe sate, voluntari chiajna, care prezintă interes strict pt suporterii lor. Nu au rivalități. Iar când mai intervine și Dan Petrescu, garantul fotbalul spectacol Lol, atunci n-ai de ce sa mergi la meci decât dacă vrei musai sa scapi de nevasta.

Adi (2 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 16:24

80.000 ieri la Portsmouth-Sunderland..echipe in a treia liga din UK...

Sergiu (2 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 16:50

@Adi, Desigur, cu amendamentul ca partida s-a jucat in finala English Football League Trophy (competitive ptr echipele din ligile 3 si 4). Iar Portsmouth si Sunderland sunt echipe de liga a 3-a doar prin prisma valorii actuale, altfel sunt cluburi uriase in istoria fotbalului britanic. Asemenea Petrolului, UTA Arad, FC Arges etc in fotbalul romanesc. Iar la asemenea cluburi liga in care joaca nu trebuie (sau nu ar trebui) sa determine diferente substantiale a numarului de suporteri din tribune.

Observator (243 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 17:22

@ bol au vent Sibiul este in prima liga, daca v-a scapat acest aspect, iar Petrolul si Universitatea Cluj vor reveni chiar la sfarsitul acestui sezon (nu-i vad in stare pe ilfoveni sa promoveze cu Sportul si cu Clinceni)! Trist este ca orase puternice precum Brasov (dupa ce a avut si 2 echipe in Liga I acum cativa ani - FC Brasov si Corona), Oradea (Luceafarul este din Sanmartin) si Tg. Mures nu sunt in stare sa aiba cluburi macar in liga a II-a! O.

Unul (12 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 18:28

Dle.gazetar ....la ce ora se joaca meciurile la ora 9.30 si se termina la 11.30 poate " midnight" pina iesi din stadion si ajung la oricare statie de aubuz in Gruia ..explicami te rog ...dl.Ion Creanga ...JRR Tolkien .....cam la ce ora ajung acei suporteri acasa hai sa zicem manastur ..Zorilor ..Marasti ..sau chiar Apahida ...bine ca gara e aproape ...si baetii din satele din jur mai prind trenul ...dar astia din Baciu Cinteni Calatele ??? Aaaaaaasa nu uit Floresti .....aaaaaaaaaa asta nu mai scrie in povestiile matale ca oamenii mai au familii....si transportul in comun din Gruia e de risul curciilor....inca odata ginditiva cind scrieti aste abureli ..si totusi CFR ul e pe locul 3 la nr.de audiente in div A . Extraordinar !!!! Hai dl.Tolkien mai gasesti vreun subiect sa dai in CFR ....da Dudelange = cu Lugano ...noi 10 puncte in CL Roma ..Man Utd ..Basel ..si altii cu spectatorii de 10 - 20 de mii au aparut ca ciuperciile cu ajutorul lui PSD ..sau cu furt dovedit prin instanta ca de 24 de meciuri nu au cistinat si numarul 5 le place enorm ...vrei sa iti scriu mai mult ...hai lasa balta ca vorbesc singur si asa ...scufita rosie si lupul gri ...auzi la el !!!!dar de Alin cu Dan ce zici nu ti se pare un cuplu de antrenori mai puternici ?? Ha dl.regizor de povesti adormit copii !!!

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 18:45

U Cluj a fost odata, ca mai toate echipele. Azi e echipa militienilor, moldovenilor, a studentilor moldoveni si a celor care ii servesc cind au bani de o bere. Fanii lor sint programati sa incite la nationalism si violenta. Cind au mai fost fani clujeni frati cu dinamovistii ? Nici cu noul Petrolul nu mi-e rusine. Politica asta nu-i de viitor. ------------------------- Andrei F, tu si fratii tai Pacala si Tindala vorbiti ca la A3, probabil te uiti cu gura cascata la Ciudatu ori nu vrei sa intelegi, caci cu astfel de postari isi fac harachiri psd-istii. Cu DrAgnea si Tariceanu nu puteti decit sa muriti si sa mai luati cu voi milioane de nevinoavati saraci. Tintele nu sint cele inghitite de voi ca de giste - Kövesi, Maior sri, Coldea, Soros, Orban, Phulahuoniuc si alti preteni ai neo-soviticului DrAgnea – ci unele evident antieuropene, iar vinovat nu este psd-ul in general ci DrAgnea si niste limb*** de-ai sai in special ! Dr Agnea si limbr*** sai sint Statul Paralel ! Te lasi indus in oroare ! Ai tai au distrus sportul. La fel, exact ai tai au fost mereu alaturi de CFR Cluj si mai nou alaturi de Clona din CraiOlga si alte orase, alaturi de CSA-uri si CSM-uri. Ai tai au po-pulat Liga cu alde pizza, mi-isti si afaceristi rusi, ai tai au vindut drepturile tv, ai tai s-au intilnit in Dubai, imediat dupa accidentul Johannis, cu „Fratia vinului“ fondata de Tariceanu si Arpilica – mai cauta in internet sa vezi daca mai gasesti ceva despre fratie – probabil ca sa renunte la deja comandata masina de splat de formula unu. Iar unul care enunta fara a cunoste ori dovedi ca ardelenii – numiti la gramada tot valahi in istorie - si Ardealul sint altfel, ca ar avea alta cultura, dezinformeaza, minte si instiga cu buna stiinta ! O fi fost odata ca niciodata dar azi ardelenii sint in minoritate covirsitoare, practic toate orasele din Transilvania luata in Mare sint azi orase de emigranti moldoveni, valahi si olteni. In 1880, 1900, 1910 au fost consemtate 42, 38, 41 de orase in Transilvania iar procentul de „valahi“ conform recensamintului organizat doar la oras era respectiv de 19,1; 18,6; si 17.7 % !!! - cei mai multi meseriasi si functionari scoliti in Transilvania. A fost odata altfel caci: Primele scoli si carti in limba numita ulterior romana le-au avut ardelenii – inca multi ani dupa Coresi publicarea de carti in romana a fost interzisa in Valahia !!! Popii lor, scoala si limba lor. Licee nu erau nicaieri multe, vorbim totusi despre un plai mioritic – in Italia de azi erau universitati de prin 1200 !!! Am vazut citeva, stau si azi, ultima oara am constatat ca sta si cea din Pisa alaturi de turnul terminat cu citiva ani dupa fondare, prin 1340. Astfel, in 1854 exista doar cite un liceu in Valahia, Oltenia – luat extra sa nu se supere prazarii - si Moldova, anume la Bucuresti, Craiova, Iasi si tot 3 in Transilvania la care putea insa invata oricine – doar cel din Brasov a dat 50 de academicieni romani, poeti, artisti – daca nu ma insel unul a fost Cosbuc, poet eminamente national. Ardelenii erau liberi. Bre, cum era pi la voi ? Cum se numeste filmul: Profetul, aurul si Oltenii, Moldovenii ori Ardelenii – care au putut pleca chiar in America ? Scuze. A mai ramas ceva, prea putin. Exemplu: azi UBB este singura Universitate din Estul Europei in care se poate studia in cele trei limbi vorbite odata ca niciodata: romana, germana si ungara !!! Si cind a revenit in 1940 la Cluj de la Szeged (?) – de undeva unde a fost izgonita universitatea clujeana dupa 1920 – universitatea devenita peste noaptea mintii exclusiv romana n-a fost izgonita la CraOlga, Alexandria, Vaslui ci a fost mutata pur si simplu la Sibiu si Timisoara ! - nu prin OUG ci datorita restului de civilizatie care mai ramasese in Transilvania si dupa pactul Hitler-Stalin. ----------------- Gresesti si cu Maior. Maior a fost cu DrAgnea, de femei n-au avut nevoie, la multe meciuri de fotbal, in Irlanda chiar au baut si dormit trei zile alaturi. Maior tatal si fiul, cu 10 ani de sefie sri, provin din FSN-ul iliesciian, Ilici fiind seful psd de onoare azi. Ciudatu mai are putin ca sa-ti bage in cap ca Maior a fost trimis de Soros ambasador in USA ca sa schimbe Alexandrion de campion cu Jack Daniels. La atita CV ar fi fost normal ca Maior sa fi stiut ca sotul Olgutei – apropo, au aratat bine ieri – si proasta aia de Floarea ori asa ceva (?- aia care pare ca n-a vazut sampon si creme in toata viata ei de ***, aia care a anchetat la Constanta ca Co-stel in BD) sint sefi ai unor „brigazi neo-comuniste“ formate politic de DrAgnea si niste limb*** de-ai sai. Maior de fapt i-a ajutat prin prezenta domniei sale, i-a LEGITIMAT – caci orice om normal la cap le-ar fi trimis un rah ...raport bine impachetat prin posta ! Ar fi putut Maior, ori oricare cu CV-ul sau, sa minta in legatura cu lobiistii americani, ca sa se consemneze ca e mincinos ori batut in cap ? Nu ! Dar Ciudatu spune in direct ca el are dovezi ca marturia lui Maior, care nu ti-a cintat tie in struna, are legatura cu multe pahare de whiskey. E tot de-al tau dar se pare ca nu mai are psd adversari de inventat. Macar de-ar fi toti ca el, tat-su si fostii lor colegi din Cluj, apropo, unul e sef sri, tot de-al tau, altfel cei care au pus la...minuta pe o tara, pericole majore pentru securitatea si integritatea patriei tale, ar fi fost de mult trasi pe linie moarta.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 19:01

@ unul Dacă din textul ăsta aţi înţeles că dau în CFR, unul din noi nu e în bună regulă. Ori eu nu ştiu să scriu, ori dvs. aveţi probleme cu cititul. R.P.

xstelu (17 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 20:25

@unul ...si acela singur ,singur de toate cele,instrainat de logica,pierdut de catre gramatica,abrutizat de sensul existentei tale,dar ce i-ai zis-o mah baiatule d-lui paraschivescu,de se lasa de meserie si fuge in codru.L-ai plesnit mai rau decat p sarmana lb romana...

Andrei F (62 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 20:33

@ 17 Nentori...Ai scris atata pomelnic dar tot nu inteleg ce te deranjeaza.Contesti cele 3 cazuri mentionate de mine? Preferi regia de pe stadionul CFR regiei de la Teatrul National din Cluj?Aduceti argumente contrare!Cred ca ai gresit articolul sau ai vrut sa te cocosesti de la alte comentarii. Sa stii ca pe langa cele 3 argumente sunt si altele relatate de A3 ca tot ii bagi in seama-( de la sponsorizarile politice de milioane,la afacerea cu stadionul cu un secretar fost in firma lui Paskani,rezolutii de la Cotroceni...).Totusi eu am scris despre lucruri de netagaduit...

Cosmo (22 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 21:04

@ Andrei f, chiar tu faci referiri ca suporterii altor echipe ar putea/trebui sa fie deranjați de anumite aspecte din ograda lor??? Tu, fan fcsb, care nu doar ca înghiți tot ce *** stăpânul, ba ii și iei mereu apararea??? :))))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (62 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 23:10

@ Cosmo Pai este natural sa te bagi singur in discutie! Desigur ca esti cu muscoiul pe caciula!!! Ca doar Cornel Dinu este dinamovist si vorbeste de Dinamo care a luat banii- 400 000 euro- de la CFR sub umbrela unor Autoritati ale statului roman!!!! Dar stiti de ce ma minunez?! Ca te dai imaculat si nimeni de la Dinamo sau CFR sau Autoritatile de care se face vorbire nu au dezmintit ce a spus Cornel Dinu!!!! Concluzia: pai Cornel Dinu a vorbit despre o NORMALITATE pentru VOI!Si iata nici un articol de pe bloguri nu aprofundeaza subiectul!!!

motanul incaltat (65 comentarii)  •  2 aprilie 2019, 2:08

In pricipal ultrasii tin sufletul unei echipe....Nu sunt ultrasii , meciul devine ca atmosfera mult sub unul de tenis feminin. Ce strategie alege CFR---sa il readuca pe Dan Petrescu si sa goneasca si aia 20 de suporteri ramasi. Care nu se vor duce acasa ci la meciurile U Cluj.

Observator (243 comentarii)  •  2 aprilie 2019, 9:41

@ motanul incaltat Tare multi spectatori mai merg la meciurile Universitatii Cluj! Iar ultrasii lor sunt niste sfinti... O.

Cosmo (22 comentarii)  •  2 aprilie 2019, 10:09

@Andrei F, era vorba de musca pe căciulă dacă clubul steaua/fcsb genera o minima considerație sau respect. Asa însă este cireașa de pe tort. Bucuria adusa de chefereu nu sunt atât titlurile în sine, cât faptul ca ele au fost suflate stelei/fcsb/jiji. E chiar mai simpatic dacă au fost obținute prin mijloacele lor specifice. Sa vedeți și voi cum e când alții își construiesc palmaresul, gloria blabla, prin mijloace oculte. :)

sandu (1 comentarii)  •  2 aprilie 2019, 12:06

Petrolul şi Univ. Cluj vor promova negreşit. Pentru că asta se urmăreşte, revenirea echipelor "de tradiţie (comunistă, care alta?) şi istorie". Acolo unde se poate, fireşte. Se trâmbiţează cam mult pe tema asta, de parcă altcineva (alte cluburi) nu ar mai avea voie să se nască şi să obţină şi performanţe, domnule! Eu m-am cam săturat de treaba asta. Şi nu-mi place nici felul cum "evoluează" galeriile, pardon, ultraşii! Îmbrăcaţi în negru, indiferent de culorile echipelor din teren! De parcă doar ei ar conta în arenă şi nu "actorii" care intră în teren! În rest, toate cele bune vă doresc.

Andrei F (62 comentarii)  •  2 aprilie 2019, 13:32

@Cosmo (14 comentarii) • 2 aprilie 2019, 10:09 Desigur ca tot Becali este singurul personaj negativ!!!!Adica Becali face puscarie pentru lucruri NORMALE pentru CFR si Dinamo....?Spune si asta ceva despre cineva care-si gaseste satisfactie din astea...

Dan Motoran (1 comentarii)  •  2 aprilie 2019, 14:13

Felicitari domnule Paraschivescu pentru articol. Va apreciez pentru ca ati vorbit in termini elogiosi despre Petrolul si suporterii lor. Fara echipele de traditie si publicul lor, fotbalul romanesc are de suferit.

the_gunner (145 comentarii)  •  3 aprilie 2019, 0:45

Tradiția !!! O noțiune care ,câteodată,stabilește chiar si legi in unele societăți .Daca acum 40 de ani ai fi afirmat ca va veni un an (2019) in care U Cluj ,Petrolul,UTA,Poli Timișoara,Farul,FC Argeș,ASA ,Crișul,Dinamo Bacău,Steagul Rosu(FC Brașov)si Jiul ,deci toate acestea vor lipsi din div.A,ai fi primit din partea interlocutorului o privire foarte compătimitoare .Ai fi fost categorisit drept glumeț in cel mai bun caz .Petrolul ,echipa cea mai imprevizibila ! Sfetcu ,Pahontu , Badea ,cei doi Munteanu,ce doi Dridea,Oana .Ce echipa D-le ! Sau Cimpeanu,Ringheanu ,Adam,Anca de la U Cluj . Intr-un cuvint ,IMPOSIBIL sa fi acceptat așa ceva.Au fost ceva semne si atunci cind Foresta Fălticeni ajungea in finala Cupei invingind Rapidul ,sau ,mai devreme, Arieșul chiar cistiaga competiția in dauna aceluiași Rapid ,dar de la acele alunecări șchioape pina la generalizarea de azi e ceva distanța ,nu-i așa ? Exact distanța dintre Naționala de atunci si Naționala de azi ,dintre fotbalul de atunci si fotbalul de azi .Ar mai fi posibil azi un rezultat ca un RFG-Romania 1-1 ,Anglia -Romania 1-1 ,Spania-Romania 1-1 ? Nu cred ! Voi credeți ?

Observator (243 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 17:27

@ the_gunner De acord, traditia este foarte importanta, in toate domeniile. Dincolo de fraudele provocate de unii patroni sau presedinti, surprinde neplacut pasivitatea agentilor economici si nu numai din orase dezvoltate economic (pentru Romania, sa ne intelegem), precum Timisoara, Arad, Cluj-Napoca ("U" a evoluat, acum 2 ani, in Liga a IV-a), Brasov (avea si un al doilea club de Liga I, Corona), Constanta, Oradea (CAO evolueaza in "judet") sau Bacau, factori care n-au facut nimic pentru a opri decaderea gruparilor din asezarile respective! Ce-i drept, pasiunea suporterilor a readus (sau este pe cale s-o faca) unele cluburi pe "linia de plutire", dar nu fara convulsii (Petrolul, de exemplu). Hotarat lucru, in fotbalul romanesc ... roiesc "cioclii", nu "ctitorii"! Intre rezultatele enuntate de dvs. si momentul actual au mai fost cateva performante notabile, cum ar fi victoria (din 2006) si "egalul" cu Spania, acesta din urma pe Arena din Cluj. Watford s-a calificat in finala FA Cup dupa o senzationala revenire, asa ca Arsenal se poate impune in ultima partida a etapei viitoare, conditie indispensabila pentru ocuparea unui loc de Liga Campionilor! Vedeti, va temeati de Watford si infrangerea a survenit pe Goodison Park! Acesti antrenori cu ... personalitate, gen Tuchel sau Emery, isi permit sa apeleze la improvizatii in alcatuirea echipelor lor, cu efecte care nu pot fi intotdeauna remediate; daca pe Emery il salveaza comparatia cu sezonul trecut, pe Tuchel n-ar trebui sa-l mai salveze nimic, dupa modul stupid in care a pierdut calificarea in "sferturile" Ligii! O.

Ilie (86 comentarii)  •  11 aprilie 2019, 19:21

Si sa vedeti entuziasm, dle Paraschivescu, si in ligile si mai inferioare, de pilda a 3-a sau a 4-a. Unde ? Numele lor este Rapid, CSA Steaua sau FC Arges. Ça vous parle ? In privinta CSA-ului, daca am remarcat ca in Gazeta nu prea este pomenita, toata atentia (probabil reciproca) fiind indreptata spre el ciobandante, nu pot crede ca vreo 'cenzura' ar fi valabila si ptr dvs. Ca ati accepta asa ceva. Chiar asa, de ce nu ati scris niciodata despre CSA Steaua, cea 'nou' inffintata ? Doar are cel mai frumos palmares din fotbalul romanesc, si inca ptr ceva vreme. La Rapid mi se pare mai complicata treaba, nu am inteles care este veritabilul Rapid. Dar iata ca spiritul n-a disparut.

Comentează