Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Vezi cum te porţi, Denis!

Din culisele unui monolog terapeutic

Permalink to Vezi cum te porţi, Denis!
luni, 6 noiembrie 2017, 10:15

Dragă Denis, te-am chemat să stăm de vorbă fiindcă îmi dau seama prin ce treci. Cred de aceea că e momentul să-ţi spun câteva lucruri bărbăteşte, de la tatuaj la tatuaj. Poate că unii se miră că mi-a venit ideea asta. Chiar am văzut câţiva şmecheri pe la emisiunile de fotbal făcând glume şi vorbind păsăreşte.

Unul a zis, stai să-mi aduc aminte, a, da, că sunt „neplauzibil ca psihopedagog”. Ai mai pomenit aşa ceva? Zi şi tu, asta e exprimare?

Mă rog, ţie pot să-ţi spun, între patru ochi, că dacă o să-mi vină faţa lui pe bombeu la un moment dat, n-o să luftez. Râzi, ai? Ştiu, vine o vreme când uşile sunt la fel ca mutrele: se sparg la fel de uşor.

În fine, să trecem. Altul e rostul întâlnirii noastre. Nu te-am chemat nici să te bat pe umăr pentru povestea cu Beer Sheva, nici să te învăţ cum să dai cu piciorul în minge. Pe astea le ştii şi nu poate să ţi le ia nimeni.

Am vrut doar să te previn: lumea e veninoasă. Gata să te foarfece. Iar dacă eşti vedetă e şi mai rău. Nu mai poţi să te duci nicăieri fără să te pui în pericol. Ţin minte când am intrat în barul ăla din Florenţa (pentru recuperare, păi, ce credeai?) şi-a sărit un dement de barman kosovar cu capu’ direct în pumnii mei. Abia am scăpat de el. Şi presa ce crezi c-a scris? Că eu am fost de vină, auzi tu!

S-a întors lumea cu fundu-n sus, mai ceva ca Laura. Cum, care Laura? Ia gândeşte-te! Ei, vezi că ţi-ai adus aminte? Ştiu că erai mic, dar au vuit ziarele. Nenorociţii ăia de la „Atac” au dat şi poze, rupe-le-aş eu Guriţa.

Trebuie să-ţi foloseşti talentul, Denis, asta e clar ca vodca. Dar află de la mine că dacă nu-ţi trăieşti viaţa, tot degeaba. Nu ştii ce găseşti pe lumea cealaltă, aşa că e bine să profiţi de asta. Prin urmare, te cheamă un interlop sârb să chefuieşti cu el până dimineaţa după ce-ai luat 0-5 cu naţionala? Te duci, fratello.

Ai ocazia să-ţi transporţi gaşca la Bucureşti cu un avion privat şi să tragi o orgie în grup? O transporţi. Ţi se face rost de cocaină? Pui nara jos şi tragi. Doar i-am auzit pe atâţia că spun „Nu se mai poate, trebuie să tragem linie”. Ţi-a plăcut asta, nu? Mă ştii doar. Când am chef, o ard pe comedie mai ceva ca-n „Las Fierbinţi”.

Ai ocazia să iei sibutramină? Iei, nene, că o viaţă are omul. Plus că după aia te simţi Superman. Eşti gata şi să sari pe geam din hotel ca să guşti un strop de libertate. Eşti gata să piteşti (sau să Piteşti, hi hi, joke, tătare!) ranga în prosop şi să le dai la temelie chelnerilor care nu te-nţeleg din priviri.

Eşti gata să te iei de piept cu oricine – sigur, te uiţi întâi la piept. Aşa te-nvaţă poeţii romantici. A, nu ţi-am zis? După ce-am terminat „Idiotul” am dat peste unu’, Keats, care scrie că „Eternă bucurie-i frumuseţea”. Keats, mă, englez, n-are legătură cu Chiţu de la Viitorul.

Sper să bagi la cap, Denis. Vezi ce le spui ziariştilor când ieşi de-aici. Şi nu uita, e o lume rea şi invidioasă. Baftă!

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Carol K (26 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 10:32

De unde la Astra era vedeta numarul 1 inaintea lui Budescu si Texeira acum trebuie sa mearga pe varfuri sa nu-i supere pe marii oameni de fotbal de la FCSB... Sa se sature,a vrut sa ajute Astra sa nu falimenteze si s-a lasat cumparat de Becali acum deconteaza prostia asta.Englezii il vazusera deja si l-ar fi luat si de la Giurgiu,Sumudica sigur l-ar fi luat la turci si el ar fi ramas acelasi privilegiat al antrenorului,in orice caz nu-l puneau la colt pe nuci cum fac cei de aici si jocul sau ar fi fost in continuare unul f.bun atat ca marcator cat si ca pasator decisiv.Mintea tatarului cea de pe urma...

luca (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 10:33

E-x-c-e-p-t-i-o-n-a-l!!!!

Andrei F (62 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 10:45

Foarte bine spus!!!@ Karol K Da domnule,Steaua e de vina!!! Joaca Alibec de rupe terenul,marcheaza pe banda rulanta,este idolul spectatorilor de a ajuns Steaua sa ceara Primariei sa mareasca capacitatea stadionului,expertii in arbitraj la fiecare meci ii lauda sportivitatea iar jurnalistii spun ca Alibec este cel mai tare atacant pe care l- a avut Steaua de la inceputul inceputurilor...!Numai raii astia de la club au ceva cu jucatorul...

marilena (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 10:56

Talentul nu ajunge, trebuie sa ai si respect pentru munca ta si a echipei, pentru suporteri. Sa te poti controla si la bucurie si la necaz. Excelent articol, felicitari Radu Paraschivescu!

JFM (14 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 10:58

Citeam undeva ca Becali il vrea acum,la lupta cu Sumudica,pe Junior Moraes de la Dinamo Kiev...Un sfat pentru brazilian.Inainte de a lua o decizie sa faca bine sa aiba o discutie de 10-20 de secunde cu Alibec,ii vor fi arhisuficiente sa cuprinda intreg mesajul.

Andrei F (62 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 11:10

@JFM (5 comentarii) • 6 noiembrie 2017, 10:58 Alibec nu are nici un motiv sa se supere!Aveai dreptate daca jucatorul era Harlem Gnohere....Alibec este cel care joaca acum fara sa fie indreptatit...

Vardasihan (6 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 11:33

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MihaiS (18 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 11:52

Excelent, domnule ! As bate pariu ca vreo doua-trei fraze chiar s-au spus intre cei 2 saptamana trecuta.

JFM (14 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 11:53

@Andrei F ...Asta ai inteles tu ? :))))) Cati ani ai Andrei ? 13-14 ?

ManX (28 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 12:03

Când a fost convocat de Mutu si Contra, primul lucru la care m-am gândit a fost ca o sa-i fie prezentata Laura. Dar totusi, nici reesapata nu l-ar interesa. In dezordine fata de cum le-ati prezentat,vin si cele mai multe dintre lectiile care ar fi trebuit sa-i fie predate ca sa devina un fotbalist complet. Ar putea mai nou sa fie convocat pe subiecte similare si de Ilie Dumitrescu care într-un moment de ratacire(sper) ne-a povestit cu admiratie despre talentul bahic al jucatorilor englezi care se pare ca ar fi o calitate în viziunea sa. Totusi spune ca el s-a dus la culcare pe la ora unu sau ceva de genul asta. Cu siguranta Mutu are multe sfaturi sa-i dea dar doar din postura de preot. "Sa faci ce zice popa,nu ce face popa"Convocat de Contra,mi-e teama sa nu dea cu picioru-n usa si dupa cele doua viitoare meciuri ale tricolorilor.

Anonim (166 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 12:09

Pentru un intelectual de elita, merita evidentiat efortul facut pentru a reproduce limbajul lui Mutu; totusi, nu garantez ca l-a pastrat pe cel din perioada sa de glorie (pe teren si in afara), mai ales ca acum are o calitate oficiala! Ar mai fi de spus ca unora cu talentul dovedit pe teren de pitestean li se pot trece cu vederea unele derapaje, ca si in cazul unor staruri rock, cum cred ca am mai precizat! A.

Andrei F (62 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 12:23

@JFM (6 comentarii) • 6 noiembrie 2017, 11:53 Ei na...Atunci ce vrei sa-i spuna Alibec?Hai dovedeste intelepciune...

paul (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 12:24

Paraschivescu, smechere!

Dumitrescu (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 13:54

Bravo domnule. Foarte la obiect comentariul. Pai nu vedeti ce jucatori romani avem. Toti sunt titulari pe la achipele de afara. singurul jucator serios radu stefan, bravo lui. Sa le spun celor de sus ca turcia nu se compara cu steaua, in afara de cele trei echipe ale lor de traditie. Si inca ceva nimeni nu da bani la semnatura ca gigi. Acolo trebuie sa confirmi si dupa vin cererile.

gelu pricopoae (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 14:34

Radu....Radu Paraschivescu !!!

mordved (3 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 14:55

Caraghioz.

George (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 15:13

Deplorabil.

Dana (4 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 15:53

Treaba veche de când lumea: *** de ieri, moralista de azi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gio (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 16:41

da , da, da.

mg (227 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 16:43

..rafinate delicateţuri argotice, ce amintesc de maestrul George Astaloş..

Charles Homer Haskins (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 16:47

Nu imi amintesc cand am mai citit pe blogurile de sport ale colegilor dumneavoastra un articol atat de bun...felicitari, personal mi-a placut foarte mult felul in care l-ati scris!

Io (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 17:01

Da....E bine Radu.....Nu stiu daca " Gurita" si " Nara" vor intelege .....Dar Laura .....cu siguranta....Mai incearca cu acest still...... Respect

Lestie (4 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 17:34

Problema, domnule Paraschivescu, e ca, desi vorbiti pe limba lui, Alibec nu o sa inteleaga nimic. E incurabil, nu stiu de ce va pierdeti vremea.

claudiu (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 17:38

Superfain!

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 18:10

chiar asa au vorbit ...de la tatuaj ...la tatuaj ...

cicero (13 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 19:02

Maestre ai adus o oda unei privighetori

dc (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 20:03

Telenovela nationala; Denis Alibec...inteleg ca altfel presa nu mai are ce sa scrie despre fotbal, pt ca nu mai e...Chiar si asa, vad ca multa lume se baga in seama pe seama acestui derbedeu, cu aere de vedeta...La Federatie vad ca au ajuns alti doi derbedei: Contra si Mutu.....in timp ce generatia de aur se intreba daca e oportun sa vina acum la nationala, alti doi smecherasi din generatia de tinichea l-au pacalit smechereste pe Burleanu asta....somnul ratiunii/ natiunii naste monstrii...saracu nea Ioanitzoaia s-a agitat degeaba, cind doi se cearta, al treilea cistiga....sinistru...

Kokotel (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 20:28

Răducu,mare pișicher..rău de tot.Intelighenția cu ironie se ține. Chapeau Maestre! mai rar așa ceva prin presa de la Românica!

itu52 (40 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 21:22

Social, Mutu a reușit autodriblinguri de toată frumusețea. Când aburii de alcool sau mireasma ierbii i-au atins etajele superioare, a șlefuit perle a căror valoare depășesc cu mult realizările talentului la care dumnezeu nu a făcut economie. Numai o federație imatură putea investi un astfel de ”element” în zona pedagogică a loturilor naționale. Urmează o perioadă tulbure în fotbalul românesc, omul ăsta atrage neseriozitatea după el, fără să vrea, e născut pentru istabilitate. Cred ca era mai bine să se fi dus ... unde a dus Mutu iapa, nu să aterizeze în FRF.

emg (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 21:31

lol

nica fara frica ! (21 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 23:43

paraschivescule , sincer , cred ca orice antrenor prefera super fotbalisti cum au fost mutu si contra cu toate hibele lor , decat fotbalisti care beau numai apa plata si-si dau cu stangul in dreptul !!!....Nici nu vreau sa ma gandesc unde putea sa ajunga mutu daca ar fi luat fotbalul in serior !!!!???.....scula de jucator !!!...iar contra cel mai bun fundas dreapta pe care l-a dat Romania , fireste , dupa....dan petrescu !!!.....cu toate astea cei 2 au jucat la nivel mare titulari la echipe mari !!!!........nu ca cei din ziua de azi care-si tocesc fundul pe banca de rezeve la echipe modeste !!!

motanul incaltat (65 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 1:37

Asta i-a spus Mutu dar as vrea sa aud ce i-a zis si Contra. Ca la fata de prost pe care o are.... Sa chemi la nationala un atacant din liga 1 fara nici un gol marcat. Explicati-mi si mie ce tara e asta????????

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 11:35

Stiu eu pe unul caruia nu-i iesea asa de bine. Bravo tata. Cu talentul tau as scrie o carte autobiografica despre cel putin o puslama din Teleotoman, vinator, pescar si fu s,t,r,m,k angiu. Se putea si mai rautacios dar iesea prea piperat, oricum multi „politicieni“ si oameni de "stiinta si cultura“ sint invidiosi destul. Totusi, ce vina are Mutu ca Vochin are repere morale solide ? Dupa Daum cine mai putea fi agatat ? Un nou 0-6 cu Polonia a promis doar Contra cu Iasi, Botosani ... Totusi, orice om merita o a doua sansa. Nu ? Uite, multi din cei eliberati – calcule complicate – n-au violat decit o singura data. Sa le mai dam o sansa. -------------------------------- Culmea este ca din sfaturile imaginare ale lui Mutu se poate invata ceva, anume ca lumea e rea si trebuie sa-ti iei singur ce-i al tau. Nu chiar o masina scumpa, aia a fost o greseala mare. Dicstein si Memestein nu-si permit, nici majoritatea celor care merg pe stadion, din invidie se intreaba si vecinul daca tatarul ala merita macar tatuajele. Dar in grup trebuie sa intri cumva, chiar daca platesti un avion privat. Dulce e … Patria. Sint fotbalisti domnule, nu academicieni, desi ramin si aia cu ochii pe balcoane si masini. Ce-i frumos e frumos, iar daca e interzis e si mai frumos. Asa a fost mereu. Eu am teoria ca fotbaistii romani sint prea cuminti in vestiarele straine. Si limba e o bariera, dar chiar de-ar fi, profesionistii nu labaresc ci trec la actiune. Nu stiu cit de unit e grupul, cit se poate vorbi in vestiar cind spionii au minuta pe … tastatura, dar Alibec mi se pare si el prea cuminte. La Stanciu si Chipciu e clar, baieti prea buni, se antreneaza prea bine zicea si XStein ala de Bran, adus antrenor dupa Stan. Ca doar zicea Funar ca sint urmasii vasluienilor. Ceva din cele imaginate cu mult umor - asa ca rautatea e scuzabila - i-a spus precis, ca nu-i mutu. I-o mai fi spus si „vezi nu arunca cu banii, ca ajungi ca mine, a trebuit sa ma intorc in tara sa mi-o iau in barba de la toti scriitorii“ si de la toata lumea de aur. --------------------- Eu am ratat meciul in care Mutu, Contra, Chivu au jucat bine, dar uite ca din intimplare Mutu si Contra au mai primit o sansa. „Prost sa fii, noroc sa ai.“ Dar Mutu a inceput bine, trebuie sa recunosc. Daca a fost ideea lui sa-i cheme la FRF, la o cafea, pe Alibec, Stanciu si Chipciu, jos palaria ! Pina acum n-a mai facut-o nimeni. Contra nu stiu inca, a chemat toate epavele, toti ratangii. Ce goluri asteapta el de la Andone, Keserü, ce sa faca Pantelimon, cu inimosul Torje, Moti – doar are deja 4 portari, Grigore, Sapun, Tosca, Hoban, Grozav, Deac, Stancu ... stie doar el. Incep sa-si faca sperante si Rat, Goian iar lui Marica ii pare deja rau ca si-a atirnat ghetele in cui. Pare marginit rau, as zice cu ochelari de cal dar nu vede nici inainte – viitorul. Sincer, eu mizez pe Mutu, Stoichita si Burleanu. Nu ziceai chiar tu ca din greseli se invata ?

Dutche (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 13:58

Literatura prea buna pentru cititorii de gazete sportive!

V.Vasile (2 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 14:54

Felicitari D-le Paraschivescu ! Direct in vinclu.....

vasco (93 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 11:35

Da!

Teacher12 (56 comentarii)  •  9 noiembrie 2017, 20:32

Săptămâna trecură aminteam prezența lui Mutu la FRF ca unul dintre semnele unui fotbal bolnav. Domnule Paraschivescu, mulțumiri şi felicitări pentru că ați dezvoltat (ADMIRABIL) subiectul. Respect!

vasco (93 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 18:26

Am vrut sa scriu ceva dar mi-am dat seama ca acest "mare jucator" nu merita nici macar un rand;e doar un biet baiat, talentat nimic de zis,dar cu jumatate de neuron...Nu stiu de ce merita atata atentie,doar pentru ca alt dezvoltat intelectual,actualul sau " patron" vrea sa-l vanda pe bani multi?Nu cred ca va mai pacali pe cineva.

Comentează