Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Degărgăunizarea la copii

Nu cumva lăudăm prea repede și prea des?

Permalink to Degărgăunizarea la copii
luni, 30 octombrie 2017, 9:37

O fi nesuferită înţelepciunea populară, dar se întâmplă de multe ori să prescrie reţete bune. Una dintre ele spune aşa: Pe copii trebuie să-i mângâi doar în somn. E o invitaţie la cumpătarea în elogii. Drămuirea laudelor e sănătoasă fiindcă s-a văzut de multe ori ce aduc despletirile de entuziasm ale publicului şi ale ziariştilor în mintea fragedă a celui urcat pe val: părere superlativă despre sine, o anume îngâmfare şi convingerea că nu mai e nimeni ca el pe lume. Pe scurt, gărgăuni. Mângâierea în somn a copiilor fotbalişti sau a fotbaliştilor copii îi poate ajuta să nu nimerească pe traseul ratării: născut talent, mort speranţă. În fiecare copil cu o dotare specială orgoliul riscă să se umfle ca tărâţele. Iar la fotbal e un pic altfel decât la matematică. Fotbalistul necopt joacă în ochiul public şi se alimentează cu admiraţie. Matematicianul în ascensiune lucrează în intimitatea celor patru pereţi. Delegaţiile de gărgăuni vin la primul şi-l evită pe al doilea. Celui dintâi îi valorifică visele şi visurile cu iahturi, limuzine şi femei voluptuoase, de celălalt le e greu să se apropie fiindcă se pot împiedica într-o integrală sau într-o funcţie surjectivă.

Aşa a fost în trecut
Nicolae Mitea a fost, pe rând, numele promisiunii şi al ratării. Cum se întâmplă când nu te sfătuieşte nimeni şi nu-ţi cunoşti zestrea (cu bune, dar mai ales cu rele), Mitea s-a înălţat ca Dedal şi s-a prăbuşit ca Icar. Ajaxul de pe vremea lui era un soare care, în funcţie de cum îl curtai, putea să te rumenească sau să te dizolve. Încet-încet, Mitea a început să dea cu piciorul mai mult în prilejuri şi mai puţin în minge. Din coleg al lui Ibrahimović a devenit lustruitor de bancă, pentru ca pe urmă să se abandoneze lăutarilor (Luţu ar putea, la rândul lui, să conferenţieze pe această temă), fetelor nurlii şi zurlii, crâşmelor înecate în fum, idilelor TV cu garnitură tabloidă. Dacă ar fi avut un dram de minte – fără să-l cheme neapărat Mintea – , omul ar fi ştiut să tragă cu ochiul măcar la Lobonţ, dacă nu la Chivu de-a dreptul. Oricare dintre ei l-ar fi învăţat, fiecare cu pedagogia lui, ce înseamnă să-ţi cunoşti interesul. A nu se crede însă că Mitea a fost singurul vinovat de eşec. Lăsat singur la priveghiul carierei, el a clacat şi din cauză că n-a fost mângâiat în somn, ci taman când era mai treaz. Bombardat cu alinturi, metafore de plastic şi complimente din toate direcţiile, Mitea a ajuns repede la concluzia că şi dacă se va dezlipi de fotbal, fotbalul va continua să se ţină scai de el. Ceea ce nu s-a întâmplat fiindcă pur şi simplu nu avea cum să se întâmple.

Măcar astăzi dac-ar fi altfel
Pentru mulţi oameni din fotbal şi de pe marginea lui, înţelepciunea populară nu pare nici astăzi altceva decât o pisălogeală. Copiii talentaţi din fotbal încă nu sunt mângâiaţi doar în somn, ci ridicaţi în slăvi după primul dribling şi fixaţi în istoria fotbalului după primul şut la poartă. Nici nu apucă băiatul să-şi lege şireturile şi se revarsă asupră-i şuvoaie de elogii. „Ăsta o să fie mai mare ca Dobrin”, „La vârsta lui, nici Hagi nu făcea asta”, „Balaci nu-i ajunge nici la degetul mic” şi alte inepţii de acelaşi calibru ţâşnesc zilnic din tribune, din ziare, din gurile microbiştilor şi – uneori – ale antrenorilor. Nu trec două săptămâni şi fenomenul capătă racorduri planetare. Nu de alta, dar suntem în ţara lui „Maradona din Carpaţi”, „Messi din Banat” şi „Ronaldo din Giuleşti”. Sigur, propaganda de acest tip vizează (nedeclarat) şi transferul cât mai rapid al băieţandrului. Puţini sunt cei care pun comprese pe frunţile încinse ale lăudătorilor şi ale micilor fotbalişti. Şi zău că e nevoie de comprese. Adică de scoaterea gărgăunilor din capete. Altminteri, iubirea de sine a copilului nemângâiat în somn va fi fără leac, iar scurtătura spre eşec, garantată. Indiferent dacă pe copil îl cheamă Moruţan, Ovidiu Bic, Florinel Coman sau Cicâldău.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Blakkumen (2 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 13:22

Acum v-ati trezit si voi... cititorii au scris despre asta de ani de zile... nu va suparati, dar articolul e degeaba. Ce ati scris acolo stim cu totii. Scrieti ,va rugam despre lucruri pe care nu le stim. Daca nu mai aveti idei despre jucatorii de fotbal, scrieti despre alte sporturi, despre sportivi adevarati, care chiar anul acesta ne-au umplut de mandrie. Ghici cine sunt acestia... ;)

Sile (13 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 14:20

Bla,bla,bla, bla... Bre nea paraschives, scrie si mata despre ceva mai actual. Ziua trece, leafa merge, noi cu drag o frecangim, nu? Îi păcălişi pe fraieri si săptămâna asta,ha?

ManiX (28 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 14:31

Clar ca este un subiect cunoscut si mult mediatizat dar din pacate nu citesc articolele cei care sunt direct interesati. Iar porecle cum a fi Adriano de la Vâlcea le gasesc jurnalistii care dupa numai câteva lui îi ironizeaza si-si bat joc de ei datorita poreclelor pe care ei însisi le-au inventat.Este asa de mult mediatizat acest baiat dupa un singur meci de ne lasa impresia ca este personajul principal al lui Jules Vernes din "Capitan la 15 ani". Al Nationalei în cazul nostru. Acum câteva zile tatal baiatului era întrebat de un ziarist într-un interviu ceva de genul "cum face ca fiul sau nu umbla prin baruri asa cum fac alti tineri fotbalisti" O întrebare penibila.Daca avea macar 17 sau 18 întrebarea avea un rost.

Carol K (26 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 15:22

M-a surprins declaratia celui mai tanar marcator din istoria Ligii,a spus ca va descrie intr-o carte modul cum a trait marcarea primului sau gol ...Surpriza maxima ! De obicei pun placa "va dati seama,am dat tot ce aveam mai bun din mine,am ascultat indicatiile lui mister",iar in caz de esec sloganul "atat am putut azi,asta este, mergem mai departe" ... Exceptia care infirma regula o constituie Viitorul,cei de acolo au un discurs mai articulat,mai coerent ,se vede ca Hagi se ocupa si de acest aspect.

Mircea (2 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 15:36

Tare frumos scris...

coco.steaua (1 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 16:12

MULT ADEVAR IN ARTICOLUL ACESTA MULT PREA MULT DAR TOT NU INVATA NIMIC CEI CARE AR TREBUI

M M (3 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 16:19

Professore,degargaunizarea este malatia pe care poporul roman o are in sange......punct. Nu ca ai descoperit ....apa calda... De ce nu se scriu articole despre cel mai mare degargaun din fotbal ,care este Becali. Acest cioban incult....care se considera ---specialist in fotbal---care vede dincolo de vazduh....cum afirma el......nu am vazut un articol care sa-l pun la puct. De ce nu apar aricole despre dementul de M M ..(.care este catalogat drept SLUJITOR,de Becali) si care are nesimtirea si tupeul sa jigneasca jucatori si persoane care au facut istorie ptr. Romania. Nu aveti curaj ....este mai simplu sa va strangeti in gasca de 3-4 persoane la digi si sa faceti misto. Dambovita este de vina....ma refer la mentalitate....schimbarea poate pleca din pixurile voastre... ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nica fara frica ! (21 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 16:30

paraschivescule înţelepciunea populară spune si ca "bataia e rupta din rai" !....lasa-ne cu ineptiile astea antice si invechite !!!!....copiii au nevoie de mangaiere , de tandrete !!!....ceea ce strica tineretul este societatea in care traiesc si cresc si nicidecum o mangaiere !!!!....in Romania totul e facut superficial si luat la misto !!!.....uita-te la articolele de sport din orice publicatie din Romania si n-o sa gasesti niciun articol care ar putea fi publicat intr-o publicatie de sport din Europa !!!....la fel si la emisiunile de sport !!!!....numai barfa , instigare si scandal !!!.....invatati sa va faceti meseria la modul serios si pe urma judecatii pe altii !!!!.....Mitea nu s-a ratat ca a fost bagat in seama prea mult ci neseriozitatea l-a aruncat in obscuritate !!!!....acea neseriozitate care-i caracterizeaza pe majoritatea romanilor !!!!

Mircea (2 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 17:25

Am remarcat în comentariul meu anterior curgerea stilistică a textului. Pe linie psihologică i-aș reproșa insa autorului un mic pat Procust. Mai exact dînsul ține să plaseze situația lui Mitea într-un șablon social, unul care condamnă - cam superficial după opinia mea - așa-zisul ins ratat. Pentru a da numai exemplu, e posibil ca interesul lui Mitea (pe care dl. Paraschivescu îl acuză a nu și-l fi cunoscut) să se afle altul, decît cel al consacrării la Ajax ori că fotbalist. Pentru asta e de sondat însă inconștientul, domeniu de care autorul articolului nu pare să se fi apropiat însă. Dacă Mitea s-a comportat cum a făcut-o, a avut toate motivele din lume să o facă.

laur (1 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 20:55

Foarte bun articol. Blakkumen, stai bre linistit, ca nu a scris pentru tine. A scris pentru ceilalti care nu sunt ca tine.

Blakkumen (2 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 21:55

@laur: l-a scris pt toata lumea! Nu doar pt cei ca tine... daca unii dintre noi isi spun parerea, ce treaba ai tu? Articolul e slab, il putea scrie oricare dintre noi... nu trebuie sa fii ziarist sa scrii asa ceva.

Florin (2 comentarii)  •  30 octombrie 2017, 22:52

Bravo!!! Excelent articol! In mai mica masura intra in discutie comportarea antrenorilor si aprecierile pe care le exprima ei, cat ziaristii in special, caci ei sunt cu superlativele si cu dedicarea unor supranume, precum si conducatorii de club (in pol position fiind Gigi Becali), care prin exagerarea unor comparatii nu urmaresc decat, cum bine a punctat dl Paraschivescu, cresterea artificiala a cotei unui jucator! Inca o data, BRAVO pentru articol!

Brotberuf (1 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 1:03

"... să tragă cu ochiul măcar la Lobonţ, dacă nu la Chivu de-a dreptul." ?!! Radule, pai cum poti macar contempla ideea sinistra ca alde Mitea si alti manelisti ar putea sta in aceeasi camera cu Lobont ? Lobont a fost un mare portar care si-a respectat meseria. E o blasfemie sa pui numele lui Mitea de cel al lui Cristi Chivu !!!

vasco (93 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 9:13

Vedeti d-le RP de ce nu are ursul coada?Mai toti " comentatorii " articolului se simt vexati ,deranjati de continut,toti stiu totul,nu mai trebuie sa le spuna lor cineva cum se cresc copiii!De aici pleaca multe din racilele societatii noastre,de la modul cum ne educam progeniturile.Daca un tanar are o educatie solida din familie,un psihic puternic( de aceea spune intelepciunea populara sa ni--i pupam doar cand dorm),atunci pot veni "sirenele "sa-i cante imnuri de slava si ode,nu va ceda,va sti ca doar munca multa si seriozitatea ,responsabilitatea pentru viata proprie sunt garantia unei cariere si vieti reusite.Cati parinti stiu si chiar fac asta?

mg (227 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 18:24

..excelente paraschiveniile de pe digi..

Marcovici (180 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 13:00

Atât de multe tinere speranțe, noi Dobrini, au îmbătrânit urât și precoce, încât arhiva știrilor sportive este rușinată. În ultimii 5-10 ani am văzut cu toții multe promisiuni, care s-au dovedit a fi amăgiri. Singurii care au rămas cât de cât în vizorul presei și la nivelul unui fotbal de nivel secund sunt Piț, Brănescu, Stoian, Dragomir sau Andon(ache).

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 14:48

@ mg Multumesc. Mi s-a spus ca am un cititor. Deci dumneavoastra erati. R.P.

Teacher12 (56 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 22:06

Domnule RP, aveți mai mulți cititori (din fericire). Din nefericire nu vă citesc cei care ar putea face ca un asemenea articol să nu mai fie de actualitate. De la Chivu încoace, pauză, nimic. Hai, poate Radu Ştefan. În rest, tinerei pe care greutatea ipoteticelor milioane viitoare (din transferuri şi salarii) pare să îi strivească. Trist e că nici cei mai copți la minte nu se arată a fi exemple pozitive. Ba mai mult, media pare să promoveze non-valori. Întreg mediul fotbalistic pare un balamuc. Amintesc: arbitrare mult sub limita penibilului, aberații fcsbiste despre cum va bate Realul şi Barça, un model de neseriozitate (Mutu) la FRF, faliment, meciuri jalnice. Şi atunci care ar fi modelele tinerilor?... Tinerii jucători vor creşte când mediul fotbalistic vă fi sănătos. Până atunci să sperăm că Hagi vă mai creşte câțiva tineri, Fcsb să-i cumpere, patronul să-i demoralizeze, şi La Liga din vis să se transforme în ligile din Qatar, Bulgaria, Turcia sau cel mult Belgia.

Petro Burgener (23 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 22:10

Este evident ce ati scris, scoaterea gergaunilor din cap! Daca ii intrebi pe copii sau chiar juniori unde ar vrea sa joace, marea majoritate spun nume de echipe mari din afara, foarte putini spun ca ar vrea la echipe din tara! Deci la gargaunii pe care deja ii au, se adauga ceea ce ati spus, comparatiile, pe care le fac unii si pe care eu le gasesc aiurea, cu unii dintre fostii mari jucatori ai tarii +faptul ca si patronii cluburilor se gandesc cum sa ii vanda(urat cuvant in acest caz) la pret cat mai bun afara! Cazul lui Mitea e cel mai elocvent, dar sunt destui care s-au nascut talente si au murit sperante!

mg (227 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 12:54

..„E, lăsaţi, că nu-mi permit”, îngaim şi eu ca Bănel.. :)

Oli (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 10:34

@Radu Paraschivescu. Mai treceti, va rog, pe lista un cititor. Apropos, ce s-a intamplat cu Nadine, frumoasa frantuzoaica cu parul ud si infasurata in capot de casa? Spuneti-mi, va rog, ca v-ati ales cu ceva in afara de desertul ala delicios, insinuarile erotice si ocheada din decolteu.

Comentează