Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

Arestată de sovietici după ce a căzut cu avionul şi s-a paraşutat, eroina Janina Lewandowska a fost trimisă în lagărele de prizonieri de război. A pierit cu un glonţ în ceafă, fix în ziua în care împlinea 32 de ani...

Permalink to Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn
sâmbătă, 27 februarie 2021, 9:14

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului Jozef Dowbor-Musnicki, erou de război şi unul dintre fondatorii Republicii Poloneze, iubea cerul. Născută la Harkov, pe 22 aprilie 1908, deprinsese a pilota planoare, apoi trecuse la saltul cu paraşuta. Singura femeie din Europa care se arunca în gol, la acea vreme, de la 5.000 de metri. Smaranda Brăescu a leşilor.

La şcoala de pilotaj din Poznan prinsese drag de instructor. Se luase cu Mieczyslaw Lewandowski în septembrie 1939. Pentru că cel de-al Doilea Război Mondial pornise a muşca din Europa, aveau să stea dimpreună, ca soţ şi soţie, 72 de ore! Atât!

Pe 17 septembrie, Armata Roşie îi atacase ţara, călcată deja în picioare de către fascişti. În câteva zile, bolşevicii au arestat peste 200.000 de suflete, deportând în Siberia 1.350.000 de oameni.

A fost doborâtă, s-a paraşutat!
Janina Antonina Lewandowska n-a stat cu mâinile în sân. Patrioată din cap până-n picioare, a urcat la manşă, la Regimentul 3 Aviaţie, unde fusese repartizată după ce obţinuse brevetul de pilot. A fost doborâtă pe 22 septembrie. N-a disperat, s-a salvat cu paraşuta, dar a căzut în mâinile soldaţilor lui Stalin.

Au dus-o la Ostaşkov, la mănăstirea Stolobnîi, devenită lagăr pentru 7.000 de polonezi. De aici, la Kozielsk. Au izolat-o de bărbaţi, un regim de detenţie dur. Cânta şi recita, non-stop, versuri patriotice, când această expresie nu fusese dezbrăcată de sensuri.

Au dus-o la Katyn, în pădure. Cu trenurile, cu autobuzele. 22.891 de bărbaţi şi doar o femeie-soldat. Ea. Locotenentul Lewandowska a fost ucis cu un glonţ în cap în teribilul Masacru. Pe 22 aprilie 1940. Fix în ziua în care aduna 32 de primăveri. Ucisă de ruşi. În iunie, sora ei, Agnieszka, membră a Rezistenţei Poloneze, a pierit şi ea. Ucisă de nemţi…

Anii au trecut. În 1943, fasciştii i-au deshumat pe ofiţerii polonezi. Profesorul Gerhard Buchtz a fost prezent acolo.

A găsit craniul unui „ofiţer-pilot”. L-a notat cu V-13 şi l-a dus în Laboratorul din Smolensk. Doctorul Marian Wodzynski, care cunoştea povestea, a înţeles, imediat, despre cine este vorba. L-a tras deoparte pe profesorul universitar Boleslaw Popielski. Dar până când cei doi să poată face o mişcare, craniul a luat drumul Institutului de Medicină Legală din Wroclaw, unde a devenit… material de referinţă pentru studenţi.

Popielski şi-a jurat că nu va avea linişte până nu-l va recupera, indiferent că va dura o veşnicie. Da, peste patru decenii, craniul eroinei naţionale a servit ca material didactic!!!

Craniul cu… glonţ!
În 1997, anul morţii sale, profesorul – care nu a abandonat nicio secundă promisiunea – a… descoperit-o pe Janina. A auzit de „craniul cu glonţ”. Ştia că NKVD-ul utiliza, în 1940, calibrul 7,65. Şi-a dat seama cine este. Bolnav, a lăsat cu limbă de moarte să se continue pe această pistă.

Specialiştii au lucrat. În 2003, au dat concluzia: craniul era al Janinei Antonina Lewandowska. În 2005, i-a fost găsit şi ceea ce mai rămăsese din trup. Ea şi Agnieskza au fost înmormântate alături de părinţi, în cavoul familiei din Lusow…

În 1990, octombrie, Gorbaciov a cerut scuze poporului polonez.

În 1992, Elţîn a admis că există o circulară, din 5 martie 1940, prin care Beria îi propunea lui Stalin executarea ofiţerilor polonezi.

În 2010, noiembrie, Parlamentul Rus a recunoscut, oficial, că Masacrul de la Katyn a fost comis la ordinul direct al lui Stalin.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Golombioschi Ilie (6 comentarii)  •  27 februarie 2021, 10:30

O eroina, un popor, pus la dispozitia unor conducatori zevzeci.

Stan Alexe (2 comentarii)  •  27 februarie 2021, 10:54

Gicule, m-am amuzat pe seama ta anul trecut, mi-ai publicat comentarii in care te ironizam. In articolul precedent, mi-ai publicat alt comentariu. Bai, baiete, “frumosul Paul” din romanele lui Sven Hassel era un sinistru ofiter SS, care nu era nici frumos, nici inteligent. Am invelit “bomboana otravita” intr-un staniol colorat, iar tu, baiat de la tara, modest cultural, ai muscat din plin momeala. Esti prea plictisitor, intru pe blogul tau numai de doua- trei ori pe an sa ma amuz de neroziile tale. Bafta, “geniule”!

Gabriel Nedelcu (1 comentarii)  •  27 februarie 2021, 11:57

Nu știu de ce dar mi se pare ciudată această situație în care ofițeri polonezi femei și bărbați au fost uciși prin executare de naziști și de sovietici pentru patriotism și demnitate în fața invadatorilor. De mic copil am fost învățat prin manuale școlare și emisiuni tv documentare istorice că ofițerii conducători ai armatei române și ai destinului României în acea perioadă, tot din patriotism, s-au aliat cu nemții și apoi cu rușii și au cedat Nordul Transilvaniei, Bucovina și Basarabia aliaților și dușmanilor cu roluri inversate la un moment dat de la sfârșitul războilui. De aceea, acum, după multiple spălări pe creier am devenit un globalist sau adept al unei lumi fără granițe, fără națiuni și.....fără patriotism, o lume în care oamenii nu vor mai fi împușcați mișelește cu un glonț în ceafă pt simplu fapt că sunt diferiți prin etnie, culoare a pielii sau apartenența la o altă religie sau altă doctrină. Pt toți patrioții din lume le doresc "viață lungă și prosperă” - Spock.

RipensistuTM (1 comentarii)  •  27 februarie 2021, 14:09

URSS a fost un grup infractional organizat, condus de unii dintre cei mai mari criminali din istoria omeniri, dar totusi nu au fost trasi la raspundere. Bineinteles ca tot URSS, ca sa ne pedepseasca au adus fortat cu tancurile in Romania grupurile infractionale Steaua si Dinamo ca sa ne distruga pana si fotbalul.

Gica Paunescu (5 comentarii)  •  1 martie 2021, 15:05

Am vizionat si-un film realizat pe baza acestei crime monstruoase comise de URSS. Personajul principal, un barbat avand gradul de capitan ( cred) lasa o sotie si-o fetita in varsta de cativa ani, nu mai ajunge niciodata la familie. Au fost plimbati cei arestati prin mai multe locuri de detentie, si-au sfarsit impuscati asa cum este descris in acest articol. De data aceasta nu sunt nemtii raii filmului ( precum in Pianistul, Lista lui Schindler), ci sovieticii. Urata istorie a avut secolul al XX-lea. Iar astazi se-ntampla alte atrocitati in lume ( Siria, Afganistan, Irak).

Comentează