Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Cele mai frumoase 31 de secunde

Cadrele de început sunt cu cele două echipe pozând. Apoi, pac, şase faze, una mai frumoasă ca cealaltă! O săritură la cap, un şut spre buturile gazdelor, apărat de goalkeeperul advers, şi câteva imagini din spatele uneia dintre porţi. Gata! Cele 31 de secunde au trecut! Asta e tot! O jumătate de minut de o însemnătate imensă!

Permalink to Cele mai frumoase 31 de secunde
sâmbătă, 5 septembrie 2020, 9:54

În toamna lui 1911, englezii au o flotă numeroasă în Mediterana, condusă de amiralul Sir Edmund S. Poe: „Exmouth”, „Duncan”, „Triumph”, „Swiftsure” ori contratorpilorul „Hussar”. Fiecare navă de război are propria echipă de fotbal, aşa că băieţii traşi la dană în Barcelona pleacă în căutare de adversari.

Deşi în oraş vieţuiesc, deja, de vreun deceniu, cele două echipe cunoscute, Spania nu are, încă, fotbalişti profesionişti. Cu toate acestea, mulţi dintre ei sunt botezaţi „amatorii maro”, primind, de la cluburi, pe şestache, bani pe care nu-i declară nimeni.

Pe 12 august 1911, cei de pe „Duncan” dau piept cu Club Deportivo Español, viitorul Espanyol. Se merge pe terenul de pe „de la calle Industria”, inaugurat de puţină vreme, cunoscut ca „Stadionul Fasolei”, pentru că aici fusese, cândva, o mare plantaţie.

Fotbalul apărea la „Jurnalele” din cinematografe acum 100 de ani!
Companiile „Cinémathèque Gaumont” şi „Pathé Archives” au o mică filială în Barcelona. Responsabilul de aici, Henri Huet, e topit după fotbal. Are de făcut un jurnal săptămânal – „Gaumont Actualités” – cu informaţii felurite.

Aude de partida de fotbal, vine cu aparatul de filmat. Gazdele atacă în sistem 2-3-5. Au nişte jupâni englezi în lot – Hodge, Gibson şi Barenys. Cu un an înainte, Espanyol jucase contra celor de la Plumstead, unde evoluau cei trei, plăcuseră, aşa că fuseseră transferaţi în Catalunya.

Extrem de importanţi în istorie, pentru că sunt printre primii profesionişti. Deşi pare greu de crezut, echipamentul trupei organizatoare e similar cu cel din sezonul 2020-2021: alb, cu trei dungi albastre. În tribună, mulţi marinari. E şi o fanfară care cântă 90 de minute. A, şi câteva domniţe, aşa cum ne dezvăluie imaginile. Jocul e frumos, place, după cum scriu cronicarii peste… cinci zile, pentru că pe atunci ziarele nu apăreau non-stop…

Arbitrul e tot un lup de mare, Pearce, un tip cu o figură fioroasă, dar imparţial. Catalanii înving cu 1-0, graţie golului lui Barenys, din repriza a doua, cu portarul Gilbert – „ca în timpurile lui bune” – şi marele Irizar cei mai buni de pe teren. „Dacă marinarii de pe vasul «Duncan» vor continua să se antreneze, vor deveni o formaţie imbatabilă”, trage concluzia presa iberică.

Huet, care tocmai a născut cele mai vechi imagini de la un meci de fotbal din Spania, montează totul. Jurnalul e transmis prin toate saloanele, prin toate cinematografele din patria lui Cervantes, popularizând un sport ce prindea din ce în ce mai repede.

Există şi câteva articole care fac trimitere către acest filmuleţ, un fel de publicitate din perioada romantică. Espanyol evoluează, apoi, împotriva celor de pe „Exmouth”, 2-2, dar de aici nu avem imagini.

Noroc c-o lucrare de licenţă!
Anii trec. De fapt, mai bine de un secol. Nimeni nu (mai) ştie de celuloidul din 1911. Până când un student, Luis Javier Bravo Mayor, anunţă că vrea să facă o teză de licenţă cu subiectul „Cum au ajutat fotografiile şi imaginile video la popularizarea fotbalului în A Coruña”.

A pornit de la trei imagini apărute pe 15 august 1911, într-o revistă. Şi-a dat seama că-s trei capturi. Dacă-s trei capturi, unde e filmul-mamă?

A aflat că „Gaumont Pathé Archives”, grupează, din 2004, toate arhivele. A mers în Franţa, a făcut cereri, a primit acces. Şi a găsit aceste 31 de secunde de fotbal. Cele mai frumoase din istoria fotbalului spaniol. Ce pot fi admirate de oricine.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

David (2 comentarii)  •  5 septembrie 2020, 23:24

Un respect enorm pentru tot ceea ce publici. Istoria fotbalului, ar trebui sa iti mangaie condeiul(tastatura din pacate in zilele noastre), pentru faptul ca o aduci in prezent! E usor sa scrii stiri despre fotbalul actual...dar, sa cauti povesti din trecutul fotbalului trecut si uitat de multi, se transforma intr-o adevarata arheologie a "Sportului Rege"! Continua Cataline sa "sapi" pentru a ne mai descreti frunțile ridate de materialismul fotbalului modern!

doilaunu (6 comentarii)  •  6 septembrie 2020, 9:54

Au jucat unii fotbal si cineva a filmat. Oprisan face un articol despre asta. Noi, ca prostii, citim aceste nimicuri.

ovialex23 (4 comentarii)  •  6 septembrie 2020, 12:04

Cataline, respect pentru subiectele gasite si popularizate. Nu-i baga in seama pe cei care nu-ti inteleg mesajele. Atita creier au, atita gindesc. Chestia este ca doar prostii nu te inteleg.

eatme (2 comentarii)  •  6 septembrie 2020, 20:43

Frumoase randuri, sa nu uitam ca am plecat de la "basica porcului" de pe ulita :) , poate gasesti un articol si despre istoria noastra, evident mult mai saraca... dar atat s-a putut :) . Jos palaria,... Oprisane !

SARO (2 comentarii)  •  6 septembrie 2020, 23:26

C. Oprisan este admirabil prin ceea ce scrie , spune si prin nivelul sau de cultura .

Laur (1 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 9:08

unde e linkul cu video?

MITEA (2 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 9:43

Superb articolul ! O rugaminte : unde am putea gasi si noi acest filmulet de 31 secunde? Multumesc !

CT (1 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 2:31

Sa scrii cu-atata patima despre un film, sa inchei ca poa’ sa fie “admirat de oricine” si sa nu incluzi linkul—extrem de inteligent... https://youtu.be/aot3Ph336qI

Comentează