Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

De ce nu l-au vrut turcii pe ”Mihai Viteazul”?

Capodoperă a cinematografiei noastre, pelicula lui Sergiu Nicolaescu a cuprins 80 de cascadori ce făceau, zilnic, 20-30 de căderi în armuri de tablă, bătrâne. S-a cerut scoaterea sa din cinematografe pe motiv că denigrează Semiluna şi armata otomană

Permalink to De ce nu l-au vrut turcii pe ”Mihai Viteazul”?
sâmbătă, 28 martie 2020, 10:16

„Stavrule, tată, vreau să facem ceva ce nu s-a mai făcut până azi, pricepi? Aduni băieţii, le povesteşti ce şi cum, vă antrenaţi până cădeţi laţi! Înţeles?”. A vorbit Sergiu Nicolaescu. Ideea cu filmul „Mihai Viteazul” i se cocea în minte de vreo trei ani. Voia ceva grandios, ceva care să ajungă în cinematografele din toată lumea.

Tudor Stavru fusese sportiv de performanţă, la Dinamo. Regizorul dorea o trupă „adevărată” de cascadori, aşa că făcuse preselecţie-n „Batiştei”. Tudorică luase din prima probele, cu un juriu format din antrenori de călărie, atletism, scrimă. Vasile Popa, „Ţeavă”, apăruse şi el. Boxer.

N-avea curaj să cadă pe cartoanele alea. Răsese o vodcă, la „Dunărea”, revenise. N-o potrivea deloc. Cădea numai în cap. Nicolaescu îl mirosise. „Mă, ăstuia să-i daţi cea mai mare notă, că e rezistent”. A, şi Szobi Cseh! Trapezist la Circul de Stat, în „Trupa Ganea”.

240 de actori din 10 teatre!
Prin martie 1969 s-a dat primul tur de manivelă. Amza Pellea, Olga Tudorache, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Ion Besoiu, Fory Etterle… 240 de actori din 10 teatre româneşti. 7.000 de figuranţi, 700 de cai, 200 de căruţe. Echipa de filmare avea 365 de suflete. Stavru „biciuia” 80 de cascadori. Nicolaescu urmărea totul în cele mai mici detalii. „Păi, ce, alea erau secvenţe? Alea erau nişte chinuri, dom’le!”, îşi amintea „Ţeavă”.

700 de zile de tras. Numai mocirlă, nămol. „Băgea nea Sergiu nişte explozii cu trotil de nu trebuia să te prefaci, te arunca suflul lor”. Când gândeai c-ai terminat, o luai de la capăt. „Era satanic!” Luptele-s făcute de către Szobi Cseh, cel care avea să stabilească, atunci, un nou record mondial: cădere de la 13 metri fără protecţie la aterizare! Se prăbuşeau de pe cal în armuri. „Aveam programate, zilnic, cam 20-30 de astfel de căderi”, spunea Popa.

Erau bătrâne, din tablă. Cele americane erau miez, cu cauciuc, amortizau tot. La noi, fier, tăticule! Sunt 5.803 metri de peliculă. Color. Doi ani de zile, cei 80 de cascadori n-au nevoie de „mişcare”. Sunt 37 de locuri de filmare, cu 11.000 de costume pentru figuraţie. Nici nu mai ştiu care e turc, austriac, transilvănean sau valah. Numai Amza are 15 ţinute diferite.

În fiecare zi, dimineaţa, băieţii promit că seara, după încheierea filmărilor, bagă un fotbal. Dar ei sunt prea obosiţi şi să mănânce… Se trage la Praga, la Istanbul, în Tunisia, la Viena, la Peleş, la Bran, la Roma, la Râşnov. Iese o capodoperă, al treilea film românesc ca audienţă din toate timpurile. Lansare grandioasă, cumpărat, numai în 1971, de 16 ţări.

Vor să-l scoată la doi ani de la premieră!
Dar turcii nu-s de acord cu „Mihai Viteazul”. Ambasada de la Bucureşti vede filmul, trimite o depeşă la Ankara. Se vrea, efectiv, retragerea peliculei de pe piaţă, deşi au trecut aproape doi ani!!! „Steagul sfânt al Profetului sau Semiluna sunt prezentate în mod peiorativ, trântite în noroi”, se scrie în telegramă.

Se vorbeşte despre o propagandă pro-armenească, despre faptul că Sergiu Nicolaescu prezintă într-un mod negativ armata turcă şi, în general, poporul turc, persfilat peste tot. Partea română răspunde că sunt doar fapte istorice, petrecute în timpul dominaţiei Imperiului Otoman, pe care chiart Attatürk, părintele Turciei moderne, l-a desfiinţat. Ambasadorul o ţine pe a lui, vrea interzicerea totală…

Opt premii ACIN. Propunerea României la „Oscarul” pentru cel mai bun film străin. Diploma „UNIATEC” la Festivalul de la Moscova. „Cel mai bun film istoric”, Beaume, 1974. Distribuit în Japonia, Finlanda, R.F.G. ori Spania. Audienţă totală, numai la tv, de 30.000.000 de telespectatori. De două ori populaţia României…

* Surse: „Filmat în România”, „Oamenii şi filmul”, Arhiva Ministerului de Externe, „Adevărul”

Comentarii (27)Adaugă comentariu

daniel (2 comentarii)  •  28 martie 2020, 14:15

@Ali Bec ars, in zilele si momentele pe care le traim e bine sa mai citim si altceva in afara de aberatiile lui JIJI.

daniel (2 comentarii)  •  28 martie 2020, 14:20

@Ali Bec ars, in zilele si momentele pe care le traim, e bine sa mai citim si altceva in afara de jiji

Catalin Oprisan (9 comentarii)  •  28 martie 2020, 15:06

@Ali Bec Tudor Stavru a fost campion al Romaniei la kaiac canoe. Legitimat la clubul Dinamo Bucuresti. Unul dintre eroii nostri dupa cutremurul din 1977. Cred ca ai auzit ca, impreuna cu alti sportivi - cascadori, a (au) salvat 108 suflete dintre dărâmături. Dacă dorești, iți pot da nume concrete, gen Livia Negoescu, salvata atunci, care l-a considerat ”Tată” multă vreme după aceea. A murit la blocul ”Nestor”, în timp ce încerca să salveze. Sicriul i-a fost cărat de către Sergiu Nicolaescu și de Doru Năstase. Celălalt individ, ”Țeavă”, este campion național la box. N-a putut trece granita, pentru a merge la concursuri internationale, pentru ca avea origini ”nesănatoase”. Cât despre Szobi Cseh, omul deține recorduri mondiale omologate...După 1989, a strâns zeci de copilasi proveniti din familii defavorizate și i-a băgat în sala de sport, pentru ca ei să nu o apuce pe căi greșite... Conform martorilor, în timpul filmărilor la ”MV” au avut loc cele mai grele antrenamente complexe : scrimă, călărie, toate cu armura din dotare. Dacă ma ajuti cu o adesa de mail, iti trimit doate detaliile de la antrenamente. Nu-s de la mine, ci de la cei care au fost acolo, la filmări! Multumesc!

cinefilul (1 comentarii)  •  28 martie 2020, 17:08

E filmul ăsta capodoperă pe cât e Cătălin Oprișan jurnalist de Pulitzer. A fost o modă în anii 60 cu filme de tipul ăsta, începând cu Spartacus. Toate țările care aveau o cinematografie cât de cât dezvoltată aveau tipul ăsta de filme istorice, grandioase ca producție. Și bulgarii au Mihai Viteazul lor, și sârbii, și turcii, și grecii. Și toți le consideră capodopere, dar n-ai să vezi vreodată vreun străin să le considere astfel

motanul incaltat (13 comentarii)  •  28 martie 2020, 18:27

Fimul a fost cumparat de 161 de tari... A fost vredata in vreun top???? Propaganda comunista....Audienta la tv---glumesti -asta nu e un criteriu -la citeva ore de televiziune din care 80% erau despre marile realizari ale socialismului in tara noastra si un film bulgaresc sau rusesc normal ca preferai Mihai Viteazu.....Apoi ai precizat o serie de tari capitaliste cum ar fi RFG , Spania, Japonia. Ai omis-o pe cea care conteaza cu adevarat in lumea filmului-acolo unde se da ora exacta in cinematografie---USA. Probabil n-a rulat niciodata acolo unde chiar conta.

Mirca Tataru (1 comentarii)  •  28 martie 2020, 19:53

Domnilor cultivati....uitati-va la filmul ET a lui Spielberg si o sa vedeti la ce se uita extraterestrul la un moment dat la televizor?La.......Mihai Viteazul,,,,,

di livio (5 comentarii)  •  28 martie 2020, 20:10

Ali Bec era șefu akingiilor, d-aia nu-i plăcu lu Ali Bec articolu, glumesc desigur...sigur că MV nu-i capodoperă da io l-am văzut de minim zece ori...uneori l-am revăzut numa pt actori...sigur că amu îi poți găsi stîngăcii da filmu îi din anii 70...Amza Pellea cu vocea lu Emanoil Petruț...amu cam asta fac pe vreme de covid, caut filme din anii 60-70, mai mult comedii...și mai găsesc capodopere de care nu știam cum ar fi Pîine și ciocolată-Franco Brusati...era interesant un documentar despre cum s-a filmat MV

Garido (2 comentarii)  •  28 martie 2020, 20:41

Aveti dreptate , ,este un film prost ,in acest film nu joaca Angelina Jolie si nici Brad Pitt ,si nu e nici cu masini nemtesti . Ma gandesc cum ar fi iesit cu Tarantino sau Spielberg regizori si cu Mel Gibson sau Schwarzenegger in rolul lui Mihai Viteazul ,era altceva ma, occident , caltate, civilizatie si altele Pai ce ,se compara cu filmele lui Puiu sau Porumboiu ,premii peste premii ,cand apar filmele astora e isterie mare ,in New York sunt cozi interminabile ,se blocheaza tot centrul orasului

Luke (1 comentarii)  •  28 martie 2020, 20:49

Sunt unii care nu vad padurea de copaci. Baietii presupun ca sunt critici de arta pe la os.car..etc... Cataline ..merci..pt noi astia ..care nu ne ridicam la ,,entelectualii,, care ,,e unii,,

Catalin Oprisan (9 comentarii)  •  28 martie 2020, 20:56

@Cinefilul si Motanul Incaltat. Stiu ca stiti, zic doar sa amintesc: in perioada cuprinsa intre lunile mai si septembrie 1971, ”România Film” semnează trei contracte cu cei de la ”Columbia” vizând preluarea difuzării internaționale a filmului. Pe 12 februarie 1972, ”The Last Crusade” are premiera în Hong Kong, apoi rulează în cinematografele din 11 state americane!!! Unsprezece! La 24 septembrie 1983, incasarile brute sunt de 528.031 USD. Cât despre laude, puteti citi aprecierile criticului Derek Elley, în ”Films and Filming”, din august 1973, după prezentarea lui la Londra.

mal. (5 comentarii)  •  28 martie 2020, 20:57

Film de propagandă, ca multe din perioada respectivă. Patriotul Nicolaescu... mzi încet, tovarăși!

marat (32 comentarii)  •  28 martie 2020, 21:47

Film de propaganda cu multe inexactitati istorice. Ca de ex. : legamantul lui Mihai, faptul ca nu a fost sprijinit de popor luptand mai mult cu trupe de mercenari, drama traita de schimbarea tehnologica cauzata de aparitia primelor arme de foc pentru care trebuiau fonduri de care nu mai dispunea si multe altele, printre care sa nu uitam apetitul funciar al Viteazului, avea peste 100 de sate in proprietate.

mq (1 comentarii)  •  28 martie 2020, 23:45

Domnule Oprisan este un articol bine scris care evoca un film etalon al cinematografiei

Mihai A. (2 comentarii)  •  29 martie 2020, 1:57

Intr-adevar un film foarte bun, chiar e indicat de ravazut acum, pe vremea covid-ului. Arata maretia poporului roman, jertfa. Nicolaescu, Ceausescu, cascadorii si cu caii, tot ce avem noi mai bun. Suflet, lacrima si picioare nespalate. Domnul Oprisan le nimereste, ca de obicei - chiar n-as fi dormit bine daca as fi ratrat articolul asta inchinat marelui Roman (in primul rand), patriot, si genial regizor Nicolaescu. Da, tovarasi, ce bine era pe vremea comunistilor talentati.

anarhist (4 comentarii)  •  29 martie 2020, 9:26

Totusi, adevarata "capodopera" a lui Sergiu Nicolaescu ramane filmul zilelor 22-25 decembrie 1989, transmis live de "televiziunea romana libera", cu o distributie de exceptie: Ion Iliescu, Petre Roman, Mircea Dinescu, Gelu Voican Voiculescu etc. Sergiu Nicolaescu nu a castigat Oscarul, desi il merita cu prisosinta, dar a fost rasplatit cu un post de senator FSNPSD si alte maruntisuri, fiind inmormantat ca erou al neamului, parada militara, alea... alea...

prazilian (1 comentarii)  •  29 martie 2020, 13:52

@Catalin Oprisan-Felicitari si multumiri ptr. informatii !La timpul ala ,Spilberg,il prezenta la Academia de Film Americana de la Hollywood, ca unul dintre cele mai reusite filme,mai ales pe trucaj,si scene de lupta,viitorilor regizori !Dar , ca la Romania, mai sunt destui...cocalari !

mg (9 comentarii)  •  29 martie 2020, 14:18

Nicolaescu a avut talent. A-nvățat din mers și a avut mult fler, mai ales în alegerea actorilor. Sinan pașa, interpretat de basul Nicolae Secăreanu , e mai veridic decât orice actor de pe malurile Bosforului. La fel Gyorgy Kovacs în rolul lui Andrei Bathory, Aurel Rogalski în rolul împăratului Rudolf, Emmerich Schäffer în rolul generalului Basta, Ion Besoiu în rolul lui Sigismund și desigur.. marele Amza Pellea. Filmul are numeroase scene superbe. Goana călăreților otomani din debutul filmului, slujba de încoronare de la ALba Iulia, scena în care Mihai e ales de sultan..etc Mai e și muzica minunată a lui Tiberiu Olah.. Sergiu Nicolaescu a fost invidiat de mulți confrați mai tineri sau mai trecuți pentru finanțările de care a beneficiat și criticat din motive politice, dar ce-i al lui e pus deoparte. Ba că n-are aia, ba că n-are ailaltă. Ba că nu redă întocmai adevărul istoric din motive propagandistice, de parcă arta-n general ar trebui să fie o copie (în detaliu) a realității. Seamănă mai degrabă cu ipocrizia vulpii care n-ajunge la struguri. În mod asemănător își critica confrații insipidul Ernest Maftei (Bădia), care-i disprețuia pe Ștefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, sau Ilarion Ciobanu..etc pentru că nu au avut școală. Da, dar au trecut sticla..

jamal kashogi (2 comentarii)  •  29 martie 2020, 15:12

D-le Oprisan, mai bine ne vorbeati despre cei doi bolshevici, Roosvelt si Churchill ,cei doi bolshevici sugaci care au pre stat in bordelul de la Yalta ,cei doi prost tituati care i-au facut scoola harcea parcea lui Stalin pana i-a crescut mustata mare . Da, mai bine ne vorbeati de cei doi bolsevici prost titu azzy de la Yalta care au facut comunista jumatate de Europa,cred ca prindea mai bine la bolshevici aceasta poveste ...Mihai viteazul e de ka...

Alin (1 comentarii)  •  29 martie 2020, 16:35

Ştire din 2010: "Mihai Viteazul, celebra pelicula regizata de Sergiu Nicolaescu si aparuta in 1970, ocupa a treia pozitie intr-un clasament realizat de Internet Movie Data Base. Mihai Viteazul are nota 8,4 pe IMDb (din 2.880 de voturi) si este devansat, la categoria "Filme istorice", de Schindler's List (lansat in 1993, nota 8,9, cu 252.982 de voturi) si de Das Boot (lansat in 1981, nota 8,5, cu 65,552 de voturi). Filmul, realizat cu ajutorul a 5.000 de figuranti, cu un scenariu de Titus Popovici, mai ocupa locul 6 la categoria "Biografie", locul 15 la "Filme de razboi" si locul 21 la "Filme de actiune", fiind, pana de curand, intre primele 50 de pelicule si la categoria "Filme drama". " Punct.

Urod (6 comentarii)  •  29 martie 2020, 23:26

Un film foarte bun care a scris istorie pentru cinematografia românească. Dacă nu l-au vrut turcii este doar problema lor...probabil din orgoliu...mai grav ca se gasesc unii sa denigreze ceva ce nu poate fi democrat daca ai macar un dram de minte. Am văzut că cineva mai sus vorba de programul de 2 ore pe zi....filmul a fost făcut cu mult înainte de a se întâmplă asta, aproximativ 9-10 ani si a rulat la Televiziunea Română in perioada cand chiar exista un program foarte bun si aveai ce vedea. Si apropo, n-am inteles atunci ce mare economie de bani s-a făcut atunci cu programul de 2 ore de la televizor dar stiu foarte sigur ca NU S-A FURAT NICI UN BAN. Probabil un film istoric cu Bianca Dragusanu si Daniela Crudul, ar fi foarte apreciat in ziua de azi....!!!!!...asta e...asta e mintea romanului in ziua de azi....

mg (9 comentarii)  •  30 martie 2020, 10:31

..sănătate, nea Doru ! S-ar părea că fetele alea vor juca-n războiu' silicoanelor..:)

drucker (4 comentarii)  •  31 martie 2020, 10:11

Calitatea filmului nu o comentez , sunt critici de film care pot sa faca asta . Cat despre adevar istoric , lucrurile stau cu totul altfe l. Mihai Patrascu a fost sluga supusa a otomanilor , birul trimis de el "portii" a fost mai mare ca oricand .Si pt a-l colecta a secat tara si taranul roman . Mihai Patrascu a fost un tiran pt propriul popor si o sluga supusa pt otomani .

mg (9 comentarii)  •  31 martie 2020, 12:20

@drucker - e-adevărat că pe vremurile alea era mai greu cu democrația constituțională, dar chiar "tiran pt propriul popor si o sluga supusa pt otomani" mi se pare cam mult.. Vorba lui Moromete : Pe ce te bazezi ? Fără oastea de strânsură, adică fără vitejia țăranilor de pe moșiile boierești, care nu studiaseră scrima pe la Viena, Mihai n-ar fi avut nicio șansă, pentru că era sărac. Abia-și ținea lefegiii, cât despre mercenari.. Rudolf a dat, Rudolf a luat.. Altfel, istoria noastră e plină de tirani : Burebista - dușmanul viței de vie, Decebal - sluga supusă a legiunilor romane, Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș - complicii Porții Otomane, Alexandru Ioan Cuza - dictatorul care nu s-a mulțumit doar cu Moldova..etc Pe Ceașcă l-ai prins ?

drucker (4 comentarii)  •  31 martie 2020, 16:03

Bun. Taranul roman saracul ,nu era viteaz , nu avea incotro , vatra satului era pe mosia boiereasca , deci nu avea cum sa refuze sa mearga la lupta pt. boier . Era sclav . Burebista a distrus viile pt ca dacii au devenit betivi notorii . Decebal nu a avut ocazia sa devina sluga , legiunile romane au trecut ca prin branza peste rezistenta "eroica " a dacilor . Stefan cel Mare a castigat o batalie din 100 . Mircea si Vlad au domnit doar cu voia "Inaltei Porti ". Iar Cuza , a fost un domnitor instalat din euforia 'unionistilor visatori " .In rest omul era un conducator mediocru afemeiat si alcoolic .Ca atare liberalii l-au fortat sa abdice pt. a instaura dinastia Habsburgilor , care nu avea legatura cu Romania . Istoria nu e chiar asa cum am invatat -o in cartile de istorie .Chiar nu am fost vitejii Europei .Ce sa spuna atunci englezii , spaniolii , italienii , portughezii , nemtii , austriecii sau francezii ?

mg (9 comentarii)  •  31 martie 2020, 17:10

..e un punct de vedere. Ușor masochist, dar e un punct de vedere..

drucker (4 comentarii)  •  31 martie 2020, 20:01

Da . E putin fortat , recunosc ... Ce e de retinut , e ca nu am fost niciodata "buricul pamantului " , cum cred unii romani . Dar majoritatea , asta am invatat la scoala ...

mg (9 comentarii)  •  1 aprilie 2020, 12:22

..ok, ne mai omorâm timpul. Am avut și avem, ca mai toate popoarele, oameni de ispravă dar și canalii de toată jena.. Procentele contează. Sănătate.

Comentează