Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

500 de ani de când Pământul este mai mare

Pe 10 august 1519, cu cinci secole în urmă, Fernando Magellan şi 237 de marinari plecau în cea mai tare expediţie de până atunci: înconjurul lumii. 18 dintre ei rezolvau cazul în trei ani şi o lună

Permalink to 500 de ani de când Pământul este mai mare
sâmbătă, 10 august 2019, 9:20

Don Fernão era o combinaţie letală: isteţ şi pezevenchi în acelaşi timp. Aventurier, plecase, de mic, pe ape. Luptase în Bătălia de la Diu, din 1509, făcuse comerţ cu mauri, se alesese cu o rană, în spatele genunchiului, în Maroc, se bătuse în dueluri.

Cealaltă jumătate a sa studiase, la Lisabona, planisferele din Biblioteca Regală, ştia despre primul glob pământesc, plăsmuit, pe la 1492, la Nürnberg, de Martin Behiam, coresponda cu prieteni din toate colţurile lumii descoperite până atunci. Un tip uns cu toate alifiile.

Aşa că în momentul în care bătuse la uşa Regelui Spaniei, Carol Quintul, care abia adunase ani de un majorat, cunoştea lecţia pe de rost. Pac, plecăm să aducem mirodenii, facem rost de noi teritorii, umilim preopinenţii de peste gard, portughezii, venim cu corăbiile pline de aur. Ăsta micu’ rămăsese ca la dentist, aşa că-şi dăduse, pe loc, acordul.

Mai rămânea să se găsească o sponsorizare. Dar noul Comandor al Ordinului Santiago, Don Fernando Magellan, ştia pe cine trebuie să acceseze. În câteva zile, negustorul flamand Cristobal de Haro venea cu bănetul, bucuros să devină vicerege peste nişte teritorii aflate într-o altă lume.

Cinci nave şi-o strâmtoare
Plecarea s-a dat pe 10 august 1519. Dacă te uiţi la calendar, vezi că asta însemnează fix azi, dar cu 500 de ani în urmă. Magellan era pe puntea lui „Trinidad”, nava amiral. „San Antonio”, la comandă cu Juan de Cartagena, apoi „Concepcion”, cu Gaspar de Quesada. Mendoza domnea peste „Victoria”, Juan Serrano, barosan pe „Santiago”. 237 de suflete, cu felurite naţii: colo un grec, colo un macaronar, ici un franţuz, colo un lusitan şi de restul spanioli.

Din Canare s-a trecut Atlanticul, patru luni, spre Brazilia. Pe 13 decembrie 1519 se aruncă ancora într-un golf frumos, Santa Lucia, Rio de Janeiro de azi. S-a plecat în ocolirea Americii de Sud. Don Fernando putea băga mâna în foc că trebuie să existe, pe undeva, vreo trecere. Băieţii nu erau de acord şi, sătui să tot aştepte, au pus-o de-o revoltă, chiar de Paşte, pe 1 aprilie 1520. Comandantul a înăbuşit totul. Şase luni a căutat intrarea, pe care avea să o găsească pe 21 octombrie. A trecut printre fiorduri preţ de o lună. Greu, foarte greu. „Canalul Tuturor Sfinţilor”. Ulterior, Strâmtoarea Magellan.

Cu sute de ani în urmă, nea Eratostene calculase circumferinţa Pământului, dar necunoscute tot rămâneau. Intrase într-un ocean gol. I-a zis „Pacific” şi aşa i-a rămas numele. Apa nu era potabilă, raţiile se diminuau. „Nu mâncam decât biscuiţi vechi, pisaţi, plini de viermi şi împuţiţi”, scrie Antonio Pigafetta, cel care avea să ţină un jurnal. Se bea supă de rumeguş.

Pe 6 martie 1521 se zăreşte Guamul. Pe 27 aprilie, Magellan ia 60 de bărbaţi înarmaţi cu archebuze şi se duce să-l cuminţească pe Lapu-Lapu, regele micii insule Mactan. Omul vine la întâlnire cu 2.000 de băştinaşi, iar Magellan este rănit de o săgeată otrăvită. Moare.

18 suflete ce au trăit orele astrale ale omenirii
Măcinată de revolte şi de dorinţa unora de a lega strânse prietenii cu localnicele, expediţia mai numără, la 1 aprilie 1521, doar 113 oameni aflaţi sub comanda lui Juan Sebastian Elcano.

Sunt trei nave şi suflete puţine, aşa că frumoasa „Concepcion” e arsă pe 2 mai. „Victoria” mai are doar 60 de marinari, dintre care 13 molucani, când se încumetă să treacă prin Oceanul Indian. Se alunecă pe lângă Capul Bunei Speranţe, dar echipajul este decimat.

E 6 septembrie 1522 când, la Sanlucar de Barrameda, în Spania, se anunţă sosirea unei nave. „Victoria”, primul vas din istoria omenirii ce reuşise o circumnavigaţie completă a globului pământesc, se întorcea cu doar 18 oameni la bord.

Întâii care avuseseră parte de cea mai tare aventură posibilă. Vorba lui Pierre Chaunu: „Niciodată lumea nu a fost atât de mare ca după călătoria lui Magellan”. z

* Sursa: Antonio Pigafetta, „Cu Magellan în jurul lumii”

Comentarii (18)Adaugă comentariu

constantin (16 comentarii)  •  10 august 2019, 10:00

Foarte bun articolul! Felicitări!

constanteanul (19 comentarii)  •  10 august 2019, 10:13

Superb ! Iar acum, la 500 de ani distanță de cele povestite, destui *** din Lumea Nouă încep să susțină că Pământul este plat. Ne prostim și ne înmulțim vertiginos.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doilaunu (6 comentarii)  •  10 august 2019, 10:45

sau, in cuvinte mai putine, acum 500 de ani Magellan a avut ideea si a organizat prima calatorie in jurul lumii.

Singur (14 comentarii)  •  10 august 2019, 10:55

Inseamna ca d-aia i-a chemat bolsevicul cotrocean pe diezii lui in strada azi, sa sarbatoreasca cei 500 de ani, nu cum cred unii rautaciosi! Altminteri, nota 10 Oprisane!

zorrozabal (3 comentarii)  •  10 august 2019, 12:00

Totusi,celui care a facut acel glob pamantesc(mar) la Nunberg-si a fost cartograful sef al regelui Portugaliei-ibericii ii ziceau Martin... ***-si nu... "Behiam"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zorrozabal (3 comentarii)  •  10 august 2019, 12:09

Si inca ceva!Expeditia-care costa bani-isi propunea un scop foarte concret si anume sa gaseasca o cale spre Insulele Mirodeniilor(arhipelagul Moluce din Indonezia de azi), pe la sudul Americii-pentru ca drumul pe la sudul Africii fusese atribuit de Papa de la Roma... Portugaliei)si nicidecum nu isi propunea sa faca inconjurul globului!Adica sa piarda timp si bani si vieti omenesti!

Cita (2 comentarii)  •  10 august 2019, 14:06

Sunt foarte incantat de acest articol si de ideea pe care ati avut-o sa ne aduceti aminte de marile descoperiri ale evului mediu, incepand cu cea a lui Crisobal Colon (Cristofor Coulmb), plecat tot din Spania si tot via Canare cu cativa ani inainte de Magellan. Daca nu se "izbea" de actuala Cuba si insulele mai mici care o inconjoara, poate ca si onorabilul Columb ar fi continuat la fel ca Magellan spre America de Sud si Tara de Foc. Foarte interesant articolul si va multumesc frumos! Felicitari!

mosionroata (37 comentarii)  •  10 august 2019, 14:29

Inca un articol deosebit! Aceste descoperiri au cerut niste sacrificii! Din 237 au ramas 18!

Valeriu (28 comentarii)  •  10 august 2019, 16:29

Multumim, Catalin!

Kendo (3 comentarii)  •  10 august 2019, 16:29

@Singur - :))) ba, obsedat esti, daca si la articolul asta tu gasesti de cuviinta sa anunti lumea ca nu te duce capul. Bine ca ala e bolsevic... PSD-ul banuiesc ca e de dreapta, nu? Cat de putina minte sa ai? E tare de tot Antena 3, nu? In sfarsit, cred ca nu e asa de nasol sa fii spalat pe creier, in lumea ta e cald si bine. Natia asta are nevoie de un sut in c...e, *** *** astia ***, ca tine.

constanteanul (19 comentarii)  •  10 august 2019, 16:35

Unii au rămas pe drum, să se înpuieze cu localnice. Ăla da sacrificiu !

serban (5 comentarii)  •  10 august 2019, 17:47

Printre putinii oameni informati! Bravo!

flavia (1 comentarii)  •  10 august 2019, 21:25

Catalin,esti un om deosebit si faci tot cu profesionalism @!@

Chris (3 comentarii)  •  10 august 2019, 21:37

Multumim frumos pt lectia de istorie! thumbs up!

adi_stelistul (20 comentarii)  •  11 august 2019, 9:10

Unele lucruri nu sunt spuse totusi corect in articol. De pilda, chestiunea comertului cu maurii a fost doar o acuzatie ce i-a fost adusa, niciodata dovedita. Cu toate acestea, a cazut in dizgratie dupa acea acuzatie si acesta a fost motivul pentru care practic si-a tradat tara (desi termenul e foarte tare, in vremea aceea loialitatea fata de propria tara e o notiune fortata, nu are sens sa dezvoltam prea mult aici subiectul) si a devenit slujbas al regelui Spaniei (si imparat al Sfantului Imperiu in acelasi timp). Asta dupa ce fusese in copilarie si adolescenta paj al reginei Portugaliei si mai apoi ofiter in armata insarcinata sa apere drumul spre mirodenii prin est, descoperit de Bartolomeo Diaz si Vasco da Gama pe la capul Bunei Sperante. Motivul pentru care Carol Quintul a acceptat oferta portughezului (Fernao do Magalhaes e numele lui real) este ca spaniolii erau disperati sa ajunga si ei la insulele mirodeniilor si n-o puteau face prin est, asa ca trebuia sa gaseasca un drum spre vest (e motivul care a dus si la expeditia lui Columb, nici el spaniol, ci genovez). Ca sa intelegem ce inseamnau mirodeniile (piper, scortisoara, cuisoare) trebuie spus ca valoarea lor era de circa zece ori greutatea lor in aur! Si erau atat de scumpe dintr-un motiv care acum ni s-ar parea scarbos: cu ajutorul lor se putea acoperi mirosul si gustul mancarii care nu mai era atat de proaspete, ca sa zic asa (daca nu de-a dreptul stricate), in conditiile in care conservarea mancarii era o provocare uriasa. Oricum, e interesant articolul si neobisnuit pe un blog de sport. Dar nu inoportun.

zorrozabal (3 comentarii)  •  11 august 2019, 14:35

@adi-stelistul;1.-Cel care semna cu pseudonimul" Cristofor Columb"(porumbelul purtator al lui Cristos), nu avea cum sa fie acel Cristoforo Colombo- fiul unui tesator genovez!In mod logic!Navigatorul nostru a fost timp de 12 ani guvernatorul insulei Porto Santo din Arhipelagul Madeira-si se stie ca in acele timpuri acest privilegiu era rezervat numai nobililor- si nu unui...fiu de tesator,fie el si bogat!Si sunt tot mai multe argumente sa le dam crezare celor care afirma ca celebrul navigator "Cristofor Columb"in realitate era... contele Zarco, trimis "cu misiune", de regele Portugaliei-care deja de cativa ani stia- de la un capitan portughez- de existenta "unor insule",acoperite de jungla tropicala si "lipsite de valoare" undeva spre vest-si ca l-a trimis doar ca sa-i directioneze pe spanioli in acea directie"gresita"!De altfel, la intoarcerea din prima calatorie-cand a descoperit "Indiile"- caravela lui Columb "s-a ratacit"si a acostat la...Lisabona,unde a fost retinuta mai mult de o luna,iar jurnalul de bord se pare ca l-a prezentat prima data... regelui Portugaliei!Rolul lui a fost destul de toxic,daca constatam ca prin tratatul incheiat de el in 1942, cu regele Ferdinand si regina Isabel ai Spaniei-si-a rezervat monopolul... oricaror descoperiri spre vest,astfel ca ceilalti capitani spanioli daca descopereau ceva...erau bagati in inchisoare!Asa se face de ex. ca descoperirea Braziliei de catre Pinzon in martie 1500, a fost tinuta secreta de acesta,pentru a nu fi... pedepsit, iar cateva luni mai tarziu portughezul Cabral- impins de o furtuna- a debarcat pe coasta Braziliei si a revendicat-o... pentru Portugalia!2.-In alta ordine de idei,incultura face ravagii printre "jurnalistii"nostri!Daca observi mai sus-la primul meu comentariu-am fost cenzurat pentru "limbaj vulgar sau jignitor"!Despre ce a fost vorba?Pentru ca am facut observatia ca cartograful sef al Regelui Portugaliei-cel care realizase primul glob pamantesc-se numea Martin Behaim si nu "Behiam"cum apare in "articol"!Probabil ca acei simpatici"corectori"se gandeau la...*** si la Becali!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iuliu (3 comentarii)  •  13 august 2019, 9:18

Pigafetta a tinut un jurnal de bord foarte amanuntit si datorita lui stim astazi cam tot ce s-a intamplat in acea expeditie . Cand a ajuns cu corabia Victoria in Spania , Pigafetta a avut o surpriza : pe undeva pe drum a pierdut o zi ! Din jurnalul lui si din jurnalul carmaciului nu lipsea nimic si totusi data in Spania era avansata cu o zi . Trecusera meridianul de 180 grade de la est spre vest , fara sa stie trecusera de azi spre maine .

Comentează