Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Moş I.F. Anaya

A alergat 10.000 de metri pe ploaie, dar, cînd a fost să cîştige, i-a lăsat locul altuia. Santa Claus s-a oprit din împachetat şi i-a trimis o scrisorică

„Salutare! Voi, toţi ăştia de mă cunoaşteţi, ştiţi că nu […]

duminică, 23 decembrie 2012, 11:45

A alergat 10.000 de metri pe ploaie, dar, cînd a fost să cîştige, i-a lăsat locul altuia. Santa Claus s-a oprit din împachetat şi i-a trimis o scrisorică

„Salutare! Voi, toţi ăştia de mă cunoaşteţi, ştiţi că nu sînt maestru în faţa tastelor, că nu scriu mult: puneţi-mă să alerg pe toate pistele din lume, dar nu şi pe cărările dintre rînduri şi cuvinte. Aşa că o să fiu scurt”.

„În dimineaţa aia mă trezisem, ca de obieci, la 8:00. Pînă la 8:30 un dejun ca la carte, apoi, un masaj de recuperare. Să fi fost, poate, 10:00, cînd nebunia a început. Telefoane de intrat în direct la radio, camere de televiziune în faţa casei, jurlalişti cîtă frunză şi iarbă, SMS-uri de la persoane de care nu mai auzisem nimic de mai bine de cinci ani, Facebook plin. Eu, Ivan Fernandez Anaya, atlet basc de 24 de ani, ce făcusem să merit asta? Corect, băteam la porţile naţionalei iberice de cros, se zicea chiar că am ceva talent, dar ce mare vedetă eram?”.

Cursă la şapte grade
„Cu o zi în urmă, mă băgasem la Cros de Burlada, ediţia 2012. Mă ştiţi, nu prea le am cu chestiile astea populare. Niciodată n-am reuşit să mă concentrez la ele. Acum, mi-am zis: «Ivane, haide, tată, să araţi ce poţi!». Ne-am apucat de treabă la 13:00. Atunci s-a dat startul. M-am uitat la termometru: şapte grade şi ploaie uşoară. Mi Dios, vreme perfectă pentru alergat! Lume bună. La doi paşi de mine, Daniel Mateo. Ceva mai încolo, Tony Etxeberria, Eliseo Martin, şmecherii pe proba asta. Şi Abel Mutai, kenyanul medaliat cu bronz la 3.000 metri. Obstacole, la Olimpiada de la Londra. Hai, ca să n-o mai lungim! Pînă pe la 5.000 de metri, am mers umăr la umăr un grup de opt persoane. Atunci, cu vreo două ture înainte de finiş, Abel a decis să accelereze. M-am întrebat: «De ce nu? Hai să încerc să mă trag după el». Vreo patru kilometri i-am ţinut trena. Avea cinci metri avans, reduceam niţel, iar se făceau cinci, iar reduceam. Şi tot aşa. Mi-am dat seama că era o luptă a noastră. La 250 de metri a călcat pedala, eu, după el. Îmi simţea respiraţia, dar nu puteam. Pur şi simplu nu puteam să înghit cei doi metri blestemaţi dintre noi”.

Fair-play pe timp de criză
„Atunci s-a petrecut afacerea. Mutai a văzut ceva arcuit, din baloane. Era mezanplastul de la festivitatea de premiere. Nu şi-a dat seama, a crezut că acolo e linia, acolo e finişul. Saluta, făcea bezele. I-am strigat, din spate, că mai are 100 de metri. Nu m-a înţeles. De pe margine îmi urlau să atac, să profit că băiatul deschisese, deja, şampania. Cum să mă gîndesc la aşa ceva? Am forţat, aproape că l-am atins şi i-am zis iar. Nimic. Se uita buimac. Atunci l-am împins, efectiv, zbierînd la el. Nu ştiu ce a priceput, dar a trecut, primul, linia de sosire. Asta a fost tot! Ce mare gest?”.

„A doua zi, Ţara Bascilor vuia. V-am zis că nu-s bun la vorbe, aşa că le-am spus oamenilor cu microfon exact ceea ce am gîndit şi simţit: «Am făcut ceea ce trebuia făcut. El a controlat cursa cap-coadă, el trebuia să cîştige». Am încercat şi o glumiţă: «E leat cu mine, 1988, nu puteam să-i fur munca!»”.

„Am dat drumul la plasmă. Elogii, elogii, elogii, parcă salvasem pe cineva de la moarte. Nuuu, mă purtasem natural. Atîta tot!”.

„Cînd am dat să plec spre antrenament, a doua zi, am simţit că gheata nu-mi mai intră în picior. Ce naiba? Era o mică scrisorică. «Scuze că am venit mai devreme, dar sînt mîndru de tine. Moş Crăciun. Sărbători Fericite!»”.

poza-mare.jpg
O imagine istorică! Mutai era debusolat, iar ibericul îl coordonează spre locul întîi


poza-mica.jpg
Podiumul ar fi putut arăta altfel. Dar Anaya văzuse „Singurătatea alergătorului de cursă lungă”

Comentarii (52)Adaugă comentariu

Alex (5 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 12:18

Multumim pentru cadou 😀 nea Oprisane !

ohmbun (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 12:30

Simplu si frumos!

Roman (3 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 12:34

sunt si oameni pe lume

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 12:39

Nu asa ar fi procedat un roman adevarat !!!

dinvas (7 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 12:43

Sa ai sarbatori linistite si frumoase!Asa cum au fost clipele noastre cand ti-am citit articolele!

Sandu Alexandru (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 12:45

Avem nevoie de astfel de exemple ! Eu personal va multumesc.

Smart O (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 12:51

O poveste adevarata care trebuie daltuita in piatra . RESPECT .

Radu (4 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 12:57

intr-adevar un gest de pretuit!!!

Radu (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 13:02

Un gest foarte frumos,nu stiu cati oameni ar fi facut asta,respect.

Falemi NANA NGASSAM (3 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 13:07

Citesc cu emotie povestirile pe care le impartasesti. Toate cele ilustrate sunt mostre care mie personal, imi ating spiritul si simt ca ma fac, sa vreau sa fiu mai bun. Aceste istorii „ale tale”, pentru mine, sunt ENERGIE… aceste intamplari sunt stimulente… tot timpul imi doresc sa fiu mai bun, asa am crescut, dar cand am in fata asemenea exemple, de fiecare data parca imi doresc cu si mai multa putere. Sunt bucuros cand sunt in preajma unui spirit pozitiv!

Sa ai multa putere si sa faci treaba buna, in continuare!
Falemi NANA NGASSAM

razvan (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 13:17

acesti oameni sunt adevaratele exemple de urmat…iata si imagini de la moment: http://www.youtube.com/watch?v=Jv84DGh04fg

multumim

Cătălin Oprișan (62 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 13:26

Fale,
stii ca te admir si eu si ca tu esti din alt „aluat” de fotbalist! Multumesc!

Sarbatori Fericite tuturor!

Mascat (2 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 13:46

Fale daca toti oamenii ar gandi ca tine lumea asta ar fi mai buna.Viata nu este o intrecere , un concurs intre oameni , scopul vietii e acela de a participa impreuna si a face lumea asta un loc fericit pentru toti oamenii.

mcmaster (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 13:58

frumos articol, pacat ca are asa putine comentarii

IOAN (3 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:02

Emotionant!
Inca o dovada ca nu numai banii conteaza in viata.
Sarbatori fericite Cataline!

costacurta (6 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:05

Aceste gesturi sunt pe cale de disparitie, din pacate. Multumim Cataline.

marathon7500 (2 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:31

Multumim, nea Cataline! De abia asteptam articolele din 2013!
Sarbatori fericite si LA MULTI ANI!

ANDU (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:36

SI SE MAI INTREABA OAMENII DE CE EXISTA WHITE SUPREMACIST.
UITE UN EXEMPLU PERFECT.

io (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:44

@Mascat
Cu permisiunea d-voastra
„Viata nu este o intrecere, un concurs intre oameni, scopul vietii e acela de a participa impreuna si” a castiga toti…
Sarbatori linistite tuturor.

Skoll (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:52

Premiul fiind o talanga, Anaya a decis ca unui african i-ar sta mai bine pe post de bou.

emil (3 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:57

:)) Bineinteles ca povestile spuse sau scrise la gura sobei, au alt parfum decat 10 secunde de youtube… C-asa am pacalit-o si eu pe nevasta-mea ! :))))

venezia (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 15:39

frumos…respect

Rapidist (6 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 15:53

Nu-mi vine sa cred ca asemenea articole sunt scrise de un ziarist roman! Bravo! Avand in vedere ca pana si mari intelectuali contemporani ai Romaniei s-au vandut pentru o shaorma, bani sau posturi pentru nevasta sau/si amanta. La multi ani, nenea Catalin Oprisan!

criticul (47 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 16:53

Bravo domnule Cătălin Oprişan!Minunat articol ai scris, care descrie cu adevărat ce-nseamnă fair-playul în sport (atât cât a mai rămas,din păcate!).

mircea (4 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 17:26

Cat de departe pare Duminica viitoare Catalin!RESPECT,SARBATORI FERICITE!!!!!!!!!!!!!!

Grid (23 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 18:24

Sărbători cu bine, Cătăline! Mulți dintre cititorii tăi, sigur destui mai în vârstă decât tine, ne bucurăm că te încăpățânezi să scrii frumos, cu umor și cu sensibilitate. Deja ești un reper de suflet în ziaristica sportivă, Ioan Chirilă te-ar fi recunoscut.

ex-pitesteanul (98 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 18:26

frumos, ca de obicei. zicea cineva mai sus ca nu-s multe comentarii. exemplele astea, desi sunt lucruri normale, de multe ori te lasa fara cuvinte.

Sarbatori fericite!

Moromete (2 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 19:12

Subiect extraordinar, scris cu talent,… la cat mai multe articole asemanatoare!

dan (226 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 19:27

Spaniolul a dat dovada de fair play; nu stiu cati ar fi facut asta, putea foarte bine sa treaca linia de sosire,dar nu el a facut ceea ce trebuia. Oamenii isi constuiesc singuri destinul! Mi-ati oferit de Craciun un cadou foarte frumos. Sarbatori fericite!

delatisa (2 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 19:31

Ca de obicei maestre, in nota obisnuita. nu imi place sa fiu ala care face observatii de typo da cred ca in loc de leit trebe sa se inteleaga leat adica cei nascuti in acelasi an.

Multa Sanatate

gelu (8 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 19:55

frumos articol… frumos gest..

gelu (8 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 19:58

sa ne aducem aminte de gesturile lui Lovin de la celebrul caz „bricheta”…. cata diferenta… inchipuiti-va un atlet roman in locul lui Ivan… oare ce-ar fi facut ?!?

Victor (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 20:06

Superb… Caracter. Coloana vertebrala. Onoare… Sarbatori fericite!!!

Mascat (2 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 21:40

io
excelenta completare …..numai bine! sarbatori fericite tuturor!

magus1349 (6 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 23:21

Era si timpul sa mai dai o lovitura !
Senzatiile de acu’ le-am mai avut cand
am citit articolul despre Ivan Ukov .
Keep walking !

Cinezan Vladimir (6 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 5:57

Domnule Oprișan, nu te laud, scriitura dumitale este normalul în care trebuie să se îmbrace fiecare mânuitor de condei, să poleiască fiecare silabă și să iasă în fața CITITORULUI cu haina de sărbătoare a frazelor. Harul s-a cuibărit în ograda dumitale, după ce nu și-a găsit sălaș la mulți alți „condeieri”, aștept noul an cu bucuria de a mă regăsi în sensibilitatea de filigran a cuvintelor prin care ne împodobești bradul așteptării. Sănătate și „fir întins” pe malul dinspre semeni !

cozminho (1 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 8:10

Vai, dar nu vad declaratiile lui Becali de la sfarsitul cursei sau mai ales ce ar fi facut Bianca Dragusanu in locul lui … cum e posibil ??:) Bravos ! Un articol pentru suflet 🙂

alin (1 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 8:43

Foarte frumos gestul…mare caracter…un exemplu pentru toti….

al (17 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 9:28

esti un „bagabont” care mereu ce scrii ajunge la punctul sensibil al cititorului…foarte bun articolul ce sa mai spun?! SARBATORI FERICITE MESTERE!

gaby (2 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 9:48

Multumesc de articol, mi-ai facut dimineata mai frumoasa.
Sarbatori fericite!

dan (14 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 9:56

Minunat…”Sarbatori Fericite!”

mako (1 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 10:36

excelent gest, exista si oameni pe lumea asta…sau o fi…altceva?

baros (1 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 10:36

superb….sarbatori fericite !!

radu (5 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 11:11

singurele lucruri pe care le mai urmaresc din presa sportiva sunt editorialele astea, unele bune, altele mai putin bune, dar macar au o legatura cu sportul. Felicitari gsp, macar pentru atat.

dyers_eve (5 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 12:27

Norocul aluia ca era kenyan. Sa fi fost castilian, ce piedica si ghionti isi lua !!!
La multi ani si fericire, Cataline !

gima (99 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 19:34

bravo tata! sa ai un craciun fericit alaturi de cei dragi ai tai! iti multumesc pentru toate articolele tale.
sa-ti creasca mare bebicul! la multi ani!

Danut (39 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 23:17

Craciun Fericit Cataline si tuturor acelora care te citesc.Pacat ca suntem atat de putini.
Cineva scria mai sus un adevar:”Cat de departe pare Duminica viitoare”!

Simon (1 comentarii)  •  25 decembrie 2012, 0:22

Povestea..intr-adevar e minunata! Dar gestul? Chiar asa ce mare gest! Voi non-alergatorilor, multumim ca ne „cititi”. Dar pentru pasionati…gestul e normal. Si eu am simtit ceva similar la Maratonul Reintregirii NEamului Romanesc! Danut Cernat (al 2-lea alergator roman, ca numar de maratoane alergate) m-a invitat, invitat sa preiau conducerea, dar cum puteam sa fac eu asta, stiind ca am termnimat impreuna 3 maratoane in 2012. Pe al 4-lea l-am terminat pe post de invigatori!
http://florinsimion.com/blog/maratonul-reintregirii-neamului-romanesc-1-decembrie-2012/

Cat pentru Ivan, ii doresc sa reuseasca sa recupereze la timp acei 2 metri si sa termine victorios, in viiroarele curse!

Bibi (213 comentarii)  •  25 decembrie 2012, 12:42

Catalin, multumesc !

Sarbatori fericite, tie si cititorilor tai !

sandu barcelona (40 comentarii)  •  30 decembrie 2012, 4:55

MA INCLIN IN FATA D-VOASTRA MAESTRE, sunteti acelasi inegalabil, Sarbatori Fericite si tot binele din lume MAESTRE, DUMNEZEU sa fie alaturi de D-voastra in anul ce vine

Comentează