Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Soțul primei doamne din fotbalul nostru

E pentru prima oară în istoria fotbalului mondial când o femeie își proclamă un absolut de competență într-un sport pe care nu-l practică și nu-l subvenționează

Permalink to Soțul primei doamne din fotbalul nostru
duminică, 5 martie 2017, 9:40

Una dintre legile lui Murphy, foarte circulate înainte de 1990 pentru că păreau a spune și câte ceva din ce era interzis a se spune la noi, conchide: Când ceva nu merge, ia un ciocan mai mare! Ceva nu merge cam de mult timp la Steaua și situația ar impune mai puțină vorbă și mai multă faptă. Numai că la Steaua se umblă cu un ciocan mai mare, din familia Reghecampf vorbind mereu doi, când și unul ar fi prea mult.
Fotbalul românesc vine în arena internațională cu o inovație: prima doamnă a campionatului. Antrenorul Stelei e doar soțul primei doamne și lucrurile tind să devină și mai românești fiindcă ce apucă să zică dânsa, mai ales neîntrebată decât provocată, dă peste cap reguli și protocoale.

Prima doamnă, spre exemplu, spune că soțul ei e dispus să plece oricând de la Steaua, dacă i se achită clauza de un milion de euro. Nu știu cum consideră patronul această dare în plată a unei relații, dar în lumile noastre, ale celor care nu umblă cu milioanele de euro pe tarabă, afrontul mai are și alte nume. Nu chiar șantaj, dar ceva asemănător, adică tupeu și fault la plătitor.

Soțul doamnei Reghecampf ia și dânsul un ciocan mai mare, altfel spus comentând eșecurile în serie cu vorbele cuvenite unor firești slăbiciuni de parcurs victorios sau care oricum nu contează. Dacă n-ai ști cum joacă Steaua și ce se întâmplă în spatele ușilor închise, ai putea să crezi, citind declarațiile soțului doamnei Reghecampf, că ai greșit butonul telecomenzii și ai văzut alte meciuri.

Chestiunea n-ar fi că familia primei doamne vorbește prea mult, când mai potrivită ar fi o lungă pauză tactică. Chestiunea e că, evoluând Steaua în continuare la fel de nesigur ca până acum, vom avea cu siguranță parte de replici și mai încordate ale familiei. Când prima doamnă a campionatului decide să stea în banca lui cine nu se pricepe la fotbal, e clar că România nu dispune de atâtea bănci câți nepricepuți numără dânsa.

În Statele Unite, unul dintre primele lucruri pe care le înveți când mănânci pâinea de acolo e să nu ai păreri pe banii altora. Soțul doamnei Reghecampf ar avea el îndreptățirea unor opinii, pe deciziile la zi și de durată ale patronului, dar prima doamnă, nu! Clauza aceea de un milion de euro nu-i treaba nevestelor de antrenori, oricât de cei mai mari antrenori ai Stelei ar fi soții lor.

Patronul e acum într-o perioadă pravoslavnică, în care le iartă multe supușilor săi, cu nădejdea poate de a i se ierta și lui ceva, dar a ierta nu-i totuna cu a înghiți. Prima doamnă e prima într-o ierarhie în care n-o să existe niciodată doamnele a doua și a treia de podium, iar amintirea primului loc va fi un vis greșit.
Nu mai e mult și se va ajunge într-o răscruce, în care cauza bifurcării neplăcute va fi domnia primei doamne. Nu trebuie să fii profet ca să ghicești când, e destul să mai vezi un meci-două, la fel ca acela cu Dinamo.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

cornelg (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 13:12

Tudor Octavian este in stare sa spuna lucrurilor pe nume si sa puncteze decisiv.Bravo,domnule!

naica (15 comentarii)  •  5 martie 2017, 13:12

Afara cu reghe, caruia ii face nevastoaia echipa de start si chiar si schimbarile !

radu (2 comentarii)  •  5 martie 2017, 13:51

Cu dreptate si cu umor, in stilul maestrului. Probabil putin prea subtil pentru doamna si catelusul ei. Doamne, ce pereche jenanta...

Cosmo (5 comentarii)  •  5 martie 2017, 14:01

Mda, Ana Maria e o doamna, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Moș Gerilă (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 14:51

"Când ceva nu merge, ia un ciocan mai mare!" În cazul Stelei, eu zic să ia direct o...teslă. Cum, ce să facă cu ea ?

vily (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 15:15

nea octaviane , astia au niste clauze cu becali. numai vorbi daca nu stii. de cite ori auzi de bani multi o dai in saracie. in rest ai dreptate . ala e un papalau si aia o *** cu aere de om de fotbal

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu (2 comentarii)  •  5 martie 2017, 15:30

@Cosmo: tocmai asta cred ca era ideea - ca nu e catusi de putin o doamna, dar e... prima doamna, intre doamnele de fotbalisti, care sunt cum sunt, ca stim cu cine se iau fotbalistii :) (exceptii frumoase precum dna Lucescu, o Doamna, sau chiar sotia lui Danciu si alte fete decente care isi vad de profesia sau familia lor)

Ciprian (2 comentarii)  •  5 martie 2017, 15:45

Salutari respectuase din China, de la un personaj cu numele de mai sus, cu care ati fost candva coleg de redactie (si va intrebati pe vremea aceea, intemeiat, ce cauta in bransa dvs). Va citesc cu placere pe dvs, pe dl Cosasu sau chiar pe Geambasu. Observatori acizi ai fenomenului sportiv in mare sau in mic, cu har, logica si virgula, luminitzele in noaptea de natarai agramati numiti generic “presa sportiva”.

exidpol (10 comentarii)  •  5 martie 2017, 16:37

-de ce tot ocoliți subiectul, problema din acest moment a fotbalului de la noi este: care echipă va fi eliminată dintre cele șapte (că tre să rămână doar șase); o tot dați cu muieri, ciobani, fluierași cumpărați, baftă, ghinion, etc.; de ce vă faceți că nu știți că vor fi eliminați medieșenii..., dintrun fotbal de ***... (ei pot face surpriza doar dacă ...verticalizează, adică trimit mingile în bălării...).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rammstein (3 comentarii)  •  5 martie 2017, 16:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviu (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 16:47

Oh,maestre... ea nu e Prima Doamna...ea e,simplu,Anomalia!

Nae Constantin (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 16:48

Le sta bine la steaua .La multi ani!

Marcel (5 comentarii)  •  5 martie 2017, 17:04

Bine scris domnul Tudor Octvian. Acum cativa ani, cand ati inceput sa scrieti articole sportive, am avut convingerea ca o sa citim numai baliverne. Din fericire nu este asa. Merita sa citim aritopclele dvs.

horia (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 17:05

***e bine stiut faptul ca reghe nu misca in fata ei,ciudat e de ce accepta aceasta stare de lucruri becali,el stie bine ca si prodanca face echipa in functie de jucatorii care-i sunt sub contract,de unde pot iesi bani mai multi din vanzari de jucatori sau din leafa de antrenor?aici trebuie cautata cauza,multimea banilor care intra in casa prodancei,dar nu cumva si bacali e bagat in acest joc in care numai banii castigati usor din vanzari conteaza si nu rezultatele?nu vedeti pentru prima data in acest campionat auzim de locul 2 din gura lui becali,cred ca 5 sau 6 va fi pana la urma ocupat de fsc.***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

StefanCM (7 comentarii)  •  5 martie 2017, 18:02

Numai la noi intra un impresar intr-o emisiune sportiva ca sa ne spuna noua ce mandri trebuie sa fim de domnia sa. Intamplator am prins live momentul, am schimbat de pe canal in primele 5 secunde. Ne miram ca se duc audientele in jos la fotbal. Poi cum sa nu se duca, daca tot timpul tre sa inghiti pe Tanda si pe Manda isterizandu-se sau fabuland in ore de maxima audienta in emisiuni de sport. Sport mai putin.

MARIUS (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 19:21

reghe vijelie si anamaria mop !!!!

spev (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 19:55

Bun articol , prea subtil pentru "doamna", speram ca sotul sa isi dea seama de ce valare are..Laurentiu ...lasa-ne

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  5 martie 2017, 20:12

...da ...RegheBlat si a luat o prima doamna ...mama tuturor primelor doamne ...

Freddy RE (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 21:00

Big Like!

tudor (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 23:39

neam sacardoizat in fotbal astia doi imi este greu sa le pronunt numele au uitat de unde au plecatcine ia facut barosani acumaaaaaaaaaaa taicu tudor octavian mareeeeee dreptateeeeeeeee maiiiiiii aiiiiii doamne ajuta

Alexandru Chis (3 comentarii)  •  6 martie 2017, 5:11

Dle Tudor, Bravos! M-a amuzat nespus materialul si replicile mai mult decit savuroase ale cuplului @ liviu & @Mos Gerila. Felicitari celor trei!

ofsaid (4 comentarii)  •  6 martie 2017, 8:19

bravo tavi.iti vorbesc la persoana intaia pentru ca tecunoasc bine,esti in limitele varstei a treia ca si mine,am avut tangenta in zona...media unde iti expui parerile de profesionist adevarat.asteptam, demult un asemenea punct de vedere care trebuia expus de pleiada de comentatori care roiesc in jurul acestui fenomen,unii dintre ei,cam multi din pacate.traind doar din cancanuri,,,explozive si bla-blauri nesfarsite cu iz de slugarnicie la adresa patronilor si a ierarhiilor superioare din perimetrul fotbalului.si ca veni vorba de prima doamna a fotbalului a fost jenanta seara de acum cateva zile cand la o emisiune a lui moraru pe digi 1 prodanca sarind in apararea jumatatii sale dupa ce s-a dat la iveala episodul al stafului tehnic a sters pe jos cu cei care au avut indrazneala de a da la lumina aventura bahica din tara cantoanelor.ea.prima doamna, vorbea la per tu cu moraru,cu decebal,si dai cu "bai"si cu "mai"de nu mai contenea,ce mai era o...tragere de siret ca pe maidan.eu unul daca eram moderator al acestei emisiuni ii taiam microfonul acestei arogante persoane care taie si spanzura la steaua lui gigi.acolo in ghencea conflictul de interese este la el acasa si nimeni nu pune degetul pe rana pentru apune capat unei stari de lucruri nemaiintilnite in fotbalul profesionist,chiar pe batranul nostru continent.steua a ajuns unde a a juns si datorita haosului ce domneste aici,milostivul gigi fiind fraierit pe fata de friptu-ristii din jurul sau care capusesc bine buzunarele patronului.chiar te-as ruga draga tavi sa scrii si despre cele intamplate in studioul din acea seara nu indepartata in care "marea impresara"s-a razboit cu cei care au scos la lumina o frantura doar din ïntimitateaäcestei echipe care traieste doar din blazonul unei mari echipe romanesti care a scris istorie in fotbalul romanesc.si ca tot am pomenit de istorie mauluiesc cum un barbat adevarat (fost},il numesc aici pe dukadam.director de imagine la clubul pe care l-a servit cu credinta si pasiune si-a pierdut coloana vertebrala,in timp ce altii tot din generatia lui si-o pastreaza cu demnitate.rusine "neamtule",rusine pentru postura de...papusar,ca sa nu zic alt cuvant care roseste hartia.

birlic (3 comentarii)  •  12 martie 2017, 10:36

chiar daca nu am ce va reprosa despre articol,am a va reprosa titlul ,eu ca neprofesionist ,stiu ca titlul trebuie pe cat posibil sa reflecte in cateva cuvinte continutul articolului .Nu mai intinati notiunea de "prima Doamna " *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează