Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

E timpul să emigrăm

Există un sport românesc care s-a crezut buricul Pământului. Şi într-un fel chiar a fost. Şi mai e aşa tot aşa cum Ramses mai e azi un lider global

Permalink to E timpul să emigrăm
marți, 19 ianuarie 2021, 11:45

Handbalul românesc masculin a dat ora exactă vreme de aproape două decenii, cu patru titluri mondiale plus alte medalii, considerate pe atunci mărunţiş.

Handbalul feminin a fost aproape nelipsit din cvartetul de vârf al lumii timp de 16 ani. Treaba e că toate acestea s-au întâmplat atunci când puţini dintre noi se născuseră sau dacă erau deja născuţi le păsa mai mult de ronţăitul vreunei mingiuţe de cauciuc decât de zborul reginei de piele.

Regatul de sub nisip

Anii ’60-’70. Ai noştri au fot regi şi regine. O recunosc chiar şi cei care acum fac legea acestui sport. Din păcate, nu e valabilă şi reciproca.

Persistă senzaţia neplăcută că ne credem atotştiutori pe baza unui trecut glorios, îngropat în nisipul vremurilor precum regatele de sub piramide. Handbalul românesc crede că va ieşi din mlaştină precum baronul Munchausen, trăgându-se de păr.

Culmea e că există o variantă şi mai trăsnită: să îl pui pe altul să te tragă în vreme ce te opinteşti din răsputeri să nu te clinteşti!

Importatori de piese fără instrucţiuni de asamblare

Au fost aduşi antrenori străini la naţională şi vagoane de jucătoare din afară la echipele de club. Vâlcea, care din fericire tocmai a câştigat un meci (din 7) în grupa de Liga Campionilor, pierduse în manşa precedentă la 17 goluri diferenţă, acasă, contra lui Gyor, e drept, cea mai bună echipă a ultimilor ani.

Mă întreb însă dacă e nevoie de vicecampioane mondiale din Spania, de sârboaice, de jucătoare din Norvegia, Muntenegru, Germania şi Ungaria pentru un asemenea rezultat.

Ar fi factura mai piperată cu mai multe handbaliste de aici? Ar fi fost înfrângerea mai aspră? Olivier Krumbholz (foto), antrenorul Franţei, recunoştea într-un interviu exclusiv pentru DigiSport că mulţimea de jucătoare străine din campionatul nostru influenţează clar rezultatele naţionalei.

Căci noi importăm nu tehnologia prin care alţii fabrică echipe de aur, ci produsul finit, luat pe bucăţi. Handbalul nostru face ce a făcut Becali când a transferat aproape o echipă de la Urziceni, pe atunci campioană, pentru ca imediat să nu poate învinge formaţia pe care tocmai o golise de fotbalişti.

Grija altora

„Suma individualităţilor nu e egală cu valoarea echipei”, spune Thorir Hergeirsson, campion mondial, european şi olimpic ca antrenor al Norvegiei.

Va vorbi şi el, de asemenea într-un interviu, exclusiv pentru telespectatorii români despre ce înseamnă coerenţă, stabilitate şi construcţia unei echipe în minte şi corp. Ar fi minunat să existe măcar câteva urechi deschise la ce transmit aceşti oameni.

Niciunul nu e fericit cu România rămasă de căruţă. Ei ştiu că trăiesc într-o lume mică, care nu-şi permite să piardă vreunul dintre piloni. Noi pricepem asta?

Plecaţi şi învăţaţi!

E timpul ca handbalul românesc să plece în bejanie. Să emigreze spiritual către locurile care au avut ceva de zis şi construit în ultimele decenii. Să înţeleagă cum se construieşte o echipă, să revină la handbalul colectiv, să înveţe fiecare jucătoare că poate fi centrul jocului şi nu doar o anexă aşteptând să i se paseze mingea.

Asta nu înseamnă să refuzăm importurile, ci că trebuie să existe un plan, un ţel, o metodă. A înghesui otova handbaliste de valoare înseamnă a amenaja o vitrină, nu a construi o echipă.

Da, poate că le foloseşte unora. Şi asta defineşte un proiect, doar că nu unul handbalistic. Eventual unul financiar şi politic.

Rotirea cadrelor

Un lucru pe care Krumbholz şi Hergeirsson, cei mai în vogă antrenori, îl subliniază: stabilitatea. Ea îţi rezolvă inclusiv problemele cu jucătoarele dificile.

Franţa, de când există în handbalul mare, a avut doi selecţioneri. În Norvegia, în ultimele practic patru decenii, au fost trei. Pe aceeaşi durată de timp naţionala României a schimbat 16!

Neagu, de când e la lot, e la al 8-lea şef de trib. Un hâtru ar zice că ea ar trebui să ceară time-out-urile…

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Ilie Golombioschi (35 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 12:07

Cred ca si in handbalul nostru ar trebui introdusa o regula similara celei 2U19 din fotbal mai exact o regula 1U19 pe tot parcursul meciului la toate diviziile din handbal, ligiile din handbalul romanesc.

Octavian (3 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 13:46

"Culmea e că există o variantă şi mai trăsnită: să îl pui pe altul să te tragă în vreme ce te opinteşti din răsputeri să nu te clinteşti!" Fraza de mai sus e valabila pentru intreaga societate romaneasca, in special pentru generatiile mai inaintate in varsta.

Iuliu (1 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 14:50

O tempora . Fiind eu mai batranel , imi amintesc perfect de cele 4 campionate mondiale din anii 60-70 , am urmarit toate meciurile la televizor . Au fost mai intai titlurile din 1961 si 1964 , generatia lui Redl , Mozer , Hnat , Ivanescu , Otelea , fratii Costache . In 1967 a fost anul schimbarii de generatii si am obtinut "numai" locul trei , imi amintesc ca mi se parea sfarsitul lumii . Si au venit titlurile din 1970 si 1974 , generatia lui Gatu , Penu , Licu , Gruia , Birtalan , Otelea ( nu e o greseala , el a fost omul de legatura intre generatii ) . Si astazi ... mi-e greu sa urmaresc un campionat mondial in care echipa Romaniei nici nu s-a calificat .

Urod (21 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 15:13

De neinteles este un lucru.... Desi nu mai contam in handbal de ani si ani, asteptam sa se intample o minune...!!!... Minunea nu se va mai întâmpla.... pt ca toti ceilalti evoluează, in permanenta implementeaza noi metode, care le ridica nivelul atat de sus, incat si daca se mai nasc jucători gen, Gațu, Birtalan, etc, nu pot sa mai învingă metodele stiintifice si testate dea-lungul anilor de celelalte țări... Noi am ramas cu toate in preistorie... Nici macar din amintiri nu prea mai trăim, ca s-au intampla asa de demult, incat suntem din ce in ce mai putini cei care tinem minte. Singura solutie, sa emigram toti vreo 20-30 de ani, învățăm cum se fac lucrurile, si dupa aceea poate avem o sansa... Cu o singura condiție... CA INTRA-ADEVAR SA NE FI SCHIMBAT CA OAMENI...

gesepescu (4 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 15:25

Lol, Krumbholz. Ala are glorie acum 18 ani la mondialul din 2003. Atat. Cand la nationala joaca doar Neagu si voi presa o lustruiti cum puteti , cea mai, cea mai, golghetera... Hergeirsson din 2015 nu reprezinta nimic la mondiale. Din 2012 nimic la olimpiade. A luat recent un european disputat in Norvegia in 2020. Nu stiu de ce cred eu ca sunt alti antrenori mai buni in handbal decat astia 2. Ambros Martin imi vine in minte . Asta a cocotat Rusia pe 3 la mondial, le-a dat romancelor lui Neagu 27-18 si 33-28 Norvegiei lui Hergeirsson. A pierdut cu 1 gol de la viitoarele campioane Olanda in semifinale, ca nu i-a lipsit decat putin noroc sa le faca si campioane pe rusoaice. Naum se plange ca un razgaiat ca nu e handbalul meritoriu in Romania. Pai arata dupa meciuri cum ai criticat in bine ceva la joc si management. Ai de unde? Becali stai linistit a facut o echipa doar din aborigeni care se bate la titlu. Nu-i purta tu sambetele. Sunt handbaliste bune romance care nu sunt antrenate cum trebuie. Naum nu are habar el se uita doar dupa Krumbholz si Hergeirsson.

tindala (60 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 16:21

De ce eram campioni atunci,iar acum nici macar nu ne calificam?Raspunsul e simplu din doua motive:1.-Cand eram noi campioni handbalul(sport oarecum nou,inventat de germani)...nu era recunoscut ca sport olimpic!In consecinta in multe tari- din vestul bogat si mai putin bogat-nu i se acorda importanta!Dar cand i s-a acordat statutul de sport olimpic-asta inca inainte de asa zisa revolutie-iar handbalului i s-a acordat importanta...Romania nu prea a mai ajuns in finale!E drept ca ne calificam in continuare,eram favoriti,dar cea mai buna clasare a fost doar locul trei si medalie olimpica de bronz! decat medalii de bronz!2.-Dupa asa zisa revolutie...Ce sa mai vorbim!Cand s-a ales praful de economia Romaniei si peste 6 milioane de romani au emigrat,nu am mai contat in sport!Iar handbalul nu putea sa aiba alta soarta!

groparulclown (19 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 16:53

@gesepescu: cu respect, dar vorbiti ca sa nu taceti : - Krumbholz (Campion Mondial : 2003 si 2017, Vice-campion mondial: 1999, 2009, 2011, Campion European 2018, Vice-campion olimpic 2016) Hergeirsson (Campion mondial: 2011, 2015, Campion European: 2010, 2014,2016, 2020). Ambros Martin este un antrenor care a demonstrat multe la club, dar la nationala pana acum nu are cu ce se lauda. Si Gabor la Gyor e impecabil, dar cu Ungaria nu a facut acelasi lucru. Intre selctioner si antenor de echpa de club e diferenta mare.

viorel (20 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 17:14

Trist dar din pacate adevarat! Sportul romanesc se prabuseste, nu este in stare sa se adapteze, sa se reformeze, sa se reinventeze. A ramas tributar mentalitatilor si mecanismelor trecutului toxic: bani de la buget pentru echipe de primarii si consilii judetene și cluburi militarizate de factura sovietica (CSA si CS Dinamo), care continua sa polueze si capuseze sportul romanesc la 32 de ani de la revolutie (caz unic in UE si NATO!). DAR si presa sportiva este la acelasi nivel si se impune sa emigreze si ea, sa plece in bejenie, sa invete sa devina o presa cu adevarat libera, europena nu siberiana. Altfel nu se explica absurdul de a tolera si sustine niste creatii odioase ale sistemului stalinist, precum CSA si CS Dinamo!! De asemenea, este imposibil de justificat zelul cenzorilor de la gsp si digi de a interzice comentariile critice la adresa aberatiilor sportive militarizate si a justitiei comandate de oprea si coldea. La gsp si digi trec fara probleme injuraturi de cea mai joasa speta, limbaj de ***, jigniri crancene, totul la liber, pana la opiniile contrare cazematelor bolsevice și cenzurii aberante impuse de CSA si CNA la folosirea numelui Steaua, opinii care trebuie starpite din fasa si cerberii obedienti cu asta se ocupa. Rusinos, ridicol, foarte departe de presa libera europeana si foarte aproape de totalitarismul de dincolo de cortina de fier. Oribil domnule, sau poate preferati tovarase, Naum!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircica (2 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 18:11

Rid cu lacrimi de ipocrizia lui Naum. Cum plinge el dupa jucatoarele romance in articolele scrise dar cum le mai critica si besteleste la tv impreuna cu bunul sau prieten Geambasu. Sa emigreze, dar nu Naum si prietenii sai ci jucatoarele, cu siguranta vor fi mult mai apreciate acolo decit aici

Frenemy (7 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 19:06

@Tandala: handbalul a fost introdus experimental la Berlin 1936, ce-i drept pe teren mare in 11 jucatori. Romania a luat argintul la masculin la Montreal 1976.

gesepescu (4 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 19:53

@groparulclown haha. 2017 da mondial. in 2019 locul 13

gesepescu (4 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 19:55

@groparulclown groparule, ti-am argumentat ca Martin ala fara niciun palmares ca selectioner a luat natioanala Rusiei si a dus-o la un gol de titlu in 2020. Lasa-ma si tu si Naum cu expiratii astia 2.

Dumitru (1 comentarii)  •  19 ianuarie 2021, 22:19

Vă rog puneți pe net interviul cu antrenorul francez!

PC (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 11:03

Ar fi interesant sa va documentati si sa scrieti un reportaj despre ce se intampla la Bistrita, echipa de handbal feminin si piramida care s-a construit acum ceva timp. De la Junioare de pe satele judetului, care sunt promovate dupa aceea la echipa din liga 2, si echipa mare. In urmatorii ani, prevad un viitor in top 3 pentru echipa aceasta. Speram sa si continue, sa nu fie doar temporar. O zi buna!

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 12:38

Interviul ar trebui retransmis, recomandat scolilor de antrenori – chiar fotbal – federatiilor si MTS. Felicitari, unul din cele mai bune interviuri din cite am vazut – intimplator, cea ce nu-i bine, a iesit atit de bine incit trebuia recomandat. Ai si pe cine intervieva, un om destept, pasionat, raspunde la orice cu linistea si zimbetul pe buze al omului care isi face treaba – inutil sa mai spui „fara aroganta“. Asta da Profesor, Mister, … Inutil ori util sa-l comparam cu ai nostri ca brazii, lemnul, bolovanul ? Nu pot gandi repede nici la schimbari, o repriza secunda – cu Polonia ? - chiar am inceput-o in sase. Baiatu ala mare de la CSM spune doar platitudini si enormitati, nu-i de mirare ca a molipsit-o si pe Neagu. Care incepe si ea sa creada si sa vorbeasca ca dinamovistii, ca Danciu gol golut, mai lipseste doar „ce e bine si pentru familia mea“. Ce sa zici de PiTurca, Contra, RaDoi si iubitu impie-Dica-t ? - ati inceput transmisia Steaua Astra cu un prim plan cu Dica !, am injurat 5 minute, mi-ati stricat seara, eram convins ca pierdem cu piaza negativa in tribuna, dar a dat Man gol cind s-a dus magicianul sa se pipe, insa cu Viitorul a rezistat eroic, baga-l... Misterelor astea roma-nesti le-ar trebui interzis si accesul in stadion, iar pe-o banca n-au ce cauta ! Hai sa faceti un experiment: il duceti pe Dica in parc, sa stea acolo pe-o banca si sa se uite doar 5 minute la ghiocei, iar daca astia nu ofiliesc … El i-o fi recomandat fostului iubit sa joace cu vitezistul Bizon Popescu, sa-i schimbe pe Olaru, Dobrin Popescu, el ii tine mari pe Petrea, Buziuc, cine stie ce atacant ii mai recomanda, poate unul impie-Dica-t ca el. ------ @Viorel are dreptate si il felicit ca nu cedeaza ! Toata mizeria se datoreaza cluburilor ministeriale, ale primarilor si politicienilor ! Nu numai ca aceste cluburi le aduc voturi si imagine, cu banii altora, mai multi chiar decit in Franta, Germania, Norvegia, … platesc sportive straine pentru performanta imediata si neglijeaza baza proprie, investitia in tineret si infrastructura. Imi pare rau pentru Neagu, chiar o iubesc, dar cu banii pentru mamutul CSM puteau fi adusi acasa 100 de medici !!! Cheltuiesc pe salarii 20 milioane si nici sala nu vor sa-si faca – asteapta ca si militienii sa le-o faca o Vasilica, un Orban, un Velea … Pai cind ii vezi pe bolovanii astia cum isi fac poze cu Talnar, cu sahistul de la DDB (Dan Diaconescu Balamu ) si cu roma spanioli chiar poate sa-si faca orice neocomunitst sperante. Imi amintesc ca am batut Germania la scor multumita uneia care era rezerva la CSM, care a dat 13 goluri si a avut un procentaj apropiat de 90%. Nu stiu de unde au gasit-o caci in general, „multumita“ acestor cluburi politice, nu gasesti decit *** si ***, le vitaminizaza tata Gabi Szabo si le pune pe semicerc ca tancuri sovietice, ca in Africa – de unde vine ala de 120 Kg ? Miine poate disparea CSM la fel ca Turis, iar Clona CrraiOgana are zilele numarate. Voi chiar nu va dati seama de gravitatea situatiei ? Pai in 2016 MTS numara in toata Romania, in toate sporturile, doar 12 mii de elevi legitimati ? Pai de unde sa iei sportivi ? Te duci la tata, in grajduri, vezi acolo o fata sanatoasa care mulge vacile, ii dai o haltera, o minge, o villa in „minuta“ si faci ofiter la CSA, la Dinamo, ori o duci la tanti Gabi sa-i dea ea „laptic“ ! Asta e sportul neocomunist, asta e baza de selectie, totul incepe de la coada vacii ! Bine, mai sint si alde Nistor, care cum ajung la oras, cum vad luminite colorate … Astia sint sportivii ! Antrenorii ? Danseaza pe ritm de manele, isi umezesc degetele (cu care s-au *** ca sa aiba noroc) ca si cum ar urma sa le numere turcilor banii, … pai te cred ca turbeaza turcii. Ma mira ca mai primesc p-acolo romani in vacante.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Laur (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 13:34

..in primul rand trebuie plecat din scolii si reinfintat scolile sportive ca pe vremuri!imi aduc aminte cum profesorii de la scolile sportive din fiecare cartier veneau in scoala in timpul orelor si alegeau copii din banca direct la toate disciplinele sportive, sau intrebau cine vrea sa vina maine la handbal? ,baschet,volei etc.Asa se gaseau marii sportivi pe vremuri, aproape toata lumea facea sport in fiecare clasa de pe bancile claselor 1-8.

gesepescu (4 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:22

@groparulclown Gabor e in al 3-lea (vara lui 21 se fac 3) an cu Gyor cu care a luat un singur titlu, in primul an CL cu echipa lui Martin :) O gura rea ca a mea ar zice ca Gyor lua titlul si fara antrenor :) Intre club si nationala nu antrenorul e diferenta :) Intre club si nationala Ungariei nu e Gabor diferenta :) Rusia nu prea are rusoaice in cluburile CL dar are rusoaice in campionatul propriu si la nationala. Hergeirsson e islandez si venit sa studieze educatie fizica in Norvegia ajunge sa antreneze intai cluburi Elverum(masculin) intre 89-94, Gjerpen (feminin) 2 sezoane, Nærbø (masculin) cu care nu a castigat absolut nimic , decat experienta. Abia la nationala feminina de handbal dupa o lunga perioada a reusit sa culeaga roadele. Deci, da e diferenta intre cluburi si nationala lol :), ca si intre feminin si masculin, ca si intre euro si mondial :) Daca ar fi Hergeirsson sa antreneze o echipa doar din islandeze nu ar mai lua vreun trofeu vreodata :).

zapacila (60 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 18:58

@17 *** ***- Cand am vazut cata mai cearsaful de postare,ma „ingrijorasem”ca ai uitat sa bagi„strambele”cu „Steaua”lui Becali si cat de nedreptatit este el,ca nu il lasa dusmanii sa isi adjudece titlul de campion!Dar am vazut ca nici vorba!Nu scapam noi asa de usor!Chiar daca aici e vorba de handbal!Barem „Viorel”(Predosanu),*** cu„cazarmile staliniste”care ii umbresc fericirea cuviosului speculant de terenuri si camatar!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează