Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Să fii „câine”

Privim experimentul nebun de la Dinamo şi ne întrebăm dacă ne iau de orbi sau de proşti

Permalink to Să fii „câine”
marți, 10 noiembrie 2020, 11:51

Să fii suporter dinamovist, azi, înseamnă să contempli nefiinţa. Să te culci noaptea îmbrăţişând speranţa şi să te trezeşti dimineaţa înlănţuind disperarea. Să fii, azi, suporter dinamovist înseamnă să fi salvat echipa din lac ca să o vezi aruncată în puţ. Să fi dat bani pentru a fi acţionarul unui club condus de fantome, să te fi luptat pentru un tricou înscripţionat cu numele fanilor şi să primeşti în schimb numele unui case de pariuri. Dar cine mai pariază pe Dinamo?

La cine să mai latri?

Să fii „câine” înseamnă să trăieşti cu spaima că în spatele acestor cortacero, „zero barat”, stau aceiaşi care au amorsat picajul acestui club. Să fii suporter dinamovist înseamnă să fi umplut stadioane virtuale pentru un fotbal mereu gol. Să locuieşti într-o gară în care vin şi pleacă mereu jucători fără să-şi fi plătit biletul. Să fii „câine”, azi, după ce ieri ai încolţit un patron veşnic demisionar, înseamnă să nu mai ştii nici măcar la cine să latri. Un fan dinamovist, azi, e un om singur în noapte, bântuit de coşmaruri, de scheme pe care nu le înţelege, de jocuri tâmpite, de perspectiva apocalipsei. Steaua nu mai e Steaua. Dar să fii suporter dinamovist înseamnă, azi, să trăieşti cu gândul că Dinamo nu mai e, punct.

Între spleen și dureri de splină

Ştiu, ştim cu toţii oameni din toate categoriile şi profesiile care târăsc după ei în general cu demnitate, atârnându-le de suflet, această pacoste, blestemul de a se fi legat pasional de un nume şi nişte culori. Sunt unii care şi-au trimis în adormire pasiunea. Destui au sublimat tristeţea în autoironie, în umor plin de spleen. Râd amar de propria condiţie. Pentru mulţi a ţine cu un club, cu acest club, însemna a avea o a doua patrie, una în care zeci de ani s-au refugiat atunci când cea din buletin i-a oprimat, i-a păcălit, i-a furat sau în cel mai bun caz i-a dezamăgit crunt.

Să vedeți când vor pleca!

Unii au fugit de această ţară, dar n-au renunţat la a trăi pe teritoriul pasiunii lor. Acum şi acesta îi tratează precum celălalt, le suge iubirea şi banii pentru un proiect pe care doar Maica Tereza l-ar mai putea caracteriza cu blândeţea termenului „fantezist”. Jucători cu contracte de zeci de mii de euro pe lună care se mişcă de parcă ar juca pe Lună. Nişte spanioli care ne ceartă că nu suntem profesionişti, că n-avem mentalitate „înaltă”. Şi când vor pleca probabil că vor afurisi presa şi poporul că nu i-au lăsat să muncească. Dar când vor pleca să se ascundă în Panama fanii dinamovişti nu vor mai avea timp de ei. Vor trebui să găsească repede un loc la Terapie Intensivă. Şi nu sunt convins că vor găsi.

Înapoi la drezina lui Nicu Badea

Privim cu toţii acest experiment nebun şi ne întrebăm, în faţa enormităţii deznodământului probabil, dacă ne iau de orbi sau de proşti. Probabil că şi de una, şi de alta. Noi vom trata, până la urmă, evenimentul ca pe un groaznic accident de autostradă. Pentru un suporter dinamovist însă, în maşina făcută zob se va afla chiar familia lui. Cu ochii în lacrimi va vedea apoi pe linia de tren locală trecând o drezină condusă de Nicu Badea care le va face semn să se suie. Ia-mă, nene! Du-mă înapoi în timp, în moravuri, în „lăsaţi-ne să ne pregătim” pentru liga a treia! Unii s-or întreba cu ce au păcătuit. Nu, nu de la farsa cu „Doar Dinamo Bucureşti” li se trage. Aia a fost bună. Li se trage de la ce i se trage şi vecinei de rivalitate. De la ce ni se trage tuturor. De la începuturi. Şi de la tot ce a fost strâmb de atunci.

Să fii suporter dinamovist, azi, înseamnă să contempli perspectiva de a nu mai şti cine eşti.

Comentarii (68)Adaugă comentariu

kalu (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2020, 19:44

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Simeone (21 comentarii)  •  10 noiembrie 2020, 21:44

Foarte bun articolul! E exact ce simte un adevărat fan dinamovist. Disperare mare!

Sorin (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 1:58

Sa fii suporter ar trebui sa insemne relaxare, placerea de a urmari spectacolul, placerea de a merge la meciurile echipei favorite. Ok, va muri Dinamo, pare inevitabil. Asa cum a murit Rapid sau Steaua. Viata merge inainte. Ce atata tristete pentru un banal joc.

zapacila (60 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 6:53

Sa-i acordam domnului Radu Naum prezumtia de buna intentie!Daar...Asistam de ceva timp la o campanie mediatica furibunda impotriva investitorilor spanioli!Care au preluat Dinamo dupa multe, foarte multe ezitari!Din cauza aceleiasi campanii mediatice!Dar de cine e orchestrata aceasta campanie?Mie unuia mi e foarte clar ca e vorba de Annamaria Prodan!Si cand zici Annamaria Prodan zici...Becali!Care tot ea-vorbind mult,scapa si cate un adevar-l-a dat de gol si pe investitorul-ghilimelele sunt obligatorii-Florica!Ca era din gasca ei!Buun!Dar ce interes sa aiba Annamaria Prodan-si cel care o dirijeaza-sa-i alunge pe los hidalgos de la Dinamo?Mie unuia iar mi e foarte clar ca nu un interes generos!Nu!Vor sa puna mana pe Dinamo,ca sa o subordoneze si aceasta echipa-un brand puternic- caracatitei becaliste!

dan65 (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 7:41

Ce rusine sa fii caine .....

Fane (61 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 8:55

Lasa,lasa ca tot o sa vina din neant un Caine calare pe un cal alb-rosu si o sa salveze mandretea fotbalului nostru.Sic!

Dudu (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 9:27

Om muri noi de drum lung. Dar tu?

Marius (3 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 9:41

Să sperăm cu toții , că va avea loc întoarcerea la origini și Ciocanul , Unirea Tricolor și multe altele , vor fi răzbunate , tardiv ce-i drept , dar just .

sorin (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 11:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cornel (5 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 12:13

Slăbănogule, una e să fii suporter cu sufletul , alta e să fii plătit ca să fii și ca să scrii !!!! De aia nu înțelegi tu și alții !!!!

Daniel Grosu (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 13:36

„Să fii suporter dinamovist, azi, înseamnă să contempli perspectiva de a nu mai şti cine eşti”. Interesant. Eu sunt dinamovist de la patru ani și știu prea bine cine sunt. Indiferent de situația în care era echipa. Și mai important, dacă iubești această echipă ar trebui să știi că „Iubirea este îndelung răbdătoare, este plina de bunătate: dragostea nu pizmuiește; dragostea nu se laudă, nu se umfla de mândrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădajduiește totul, sufera totul.", Păcat de tine. Pari talentat dar tare dus cu pluta.

gilos (5 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 16:59

Steaua si Dinamo trebuiau desfiintate in Decembrie 1989. Fotbalul romanesc era scutit de acesti impostori, creaturi malefice-oligofrene-toxice si nocive gen Gigi Becali, Giovani si Victor, Borcea, MM, Badea, Netoiu, Negoita, Reghe si Prodanca,.... cati au mai fost pe acolo...butoane, valize si toate nenorrocirile pe care le-au produs...

Sably (2 comentarii)  •  13 noiembrie 2020, 16:17

...Să fii "câine" înseamnă ce sînt eu și alte câteva zeci...nu știu, poate sute, poate zeci de mii, că mine... Crescut acolo, "în groapă " , de la 10 ani, alături și împreună cu mulți alți, fotbaliști, handbaliști, atleți, polițiști, canototori, rugbiști, etc, o mare și frumoasă, superbă familie... Eu sînt din generația privilegiată, cu Florică Dumitrache, Onei Pârcălab, Dinu, Lucescu, Radu Nunweiler, plus minunea lumi=Ivan Patzaichin, și mulți alții... Cea mai frumoasă perioadă a vieții mele, acolo, "în groapă "... Să fii "câine ", puțini înțeleg, știu... Da, ai dreptate Radu, poate e timpul ca Dinamo să moară, lasă-mă te rog să cred că acel spirit UNIC al "câinelui " adevărat, nu va muri niciodată!... Mulțumesc.

Comentează