Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Boa roşu

După ce a dat gol Coman (ah, numele ăsta!...), am avut senzaţia că mingea a fost repusă în joc tot de Bayern. După ce a muşcat, imediat boa a început să se înfăşoare în jurul adversarei, frângându-i oasele unul câte unul, începând cu cele fragile ale Juniorului

Permalink to Boa roşu
marți, 25 august 2020, 9:40

Observaţi că Bayern nu prea are sud-americani! Mai degrabă nord-americani. De altfel, greu poţi găsi două echipe cu filosofii mai depărtate. Qatarienii n-au bere, bavarezii n-au gaz. PSG este o construcţie cu iz politic, Bayern e continuarea unei tradiţii atletice. PSG e o vitrină, Bayern, un set de valori cu rădăcini adânci.
Ambele au jucat de la frumos spre minunat. Oricine putea să câştige. Până la gol. Atunci s-au închis uşile. Atunci am văzut, din nou, ce înseamnă o echipă mare, veche. Şi de ce în fotbal tinde să devină ca în baschet. Noi şi ei nu practicăm acelaşi sport.

Fără aer

O echipă mare nu se retrage, nu are nevoie să respire, nu lasă şanse, nu iartă. Bayern putea să piardă finala, care n-ar fi fost deloc „furată” de PSG. Ce nu putea să facă era să abdice de la ideea de a juca mereu sus, văzută în toată grozăvia ei contra Barcelonei. Niciun pas înapoi!
PSG a părut uluită de această nedreptate crasă, aceea de a nu i se mai lăsa, practic, nicio şansă de a reveni în meci. Frustrarea a înecat şi mai mult corabia de pe Sena. Zbaterea în gol a oamenilor ei în vreme ce ambarcaţiunea lua apă a avut ceva patetic. Era ca şi cum ai fi observat sufocarea lentă a unui grup de condamnaţi.

La tenis, ori în alte sporturi, ai garantat mingea orice s-ar întâmpla. Ai dreptul la replică. Bayern a luat scriptul oponentei şi l-a rupt în bucăţi. Oamenii lui Tuchel au şchiopătat ca el, s-au bâlbâit, apoi au rămas muţi. E crud. E fotbalul care îşi scoate aerul din piept.

Doi regi, o coroană

Un cuvânt despre sufletele pline de vânătăi ale acestor soldaţi bogaţi. Ştim povestea lui Coman, crescut de PSG, alungat de Blanc, bântuind prin fotbal şi reinventat la Munchen. Iată ce a zis: „Inima mea e 100% pentru Bayern, pentru că sunt 100% profesionist, dar n-am să vă mint, să-l văd pe Presnel (Kimpembe) aşa, să văd echipa noastră (sublinierea mea) aşa, îmi strânge sufletul”.
Cei doi se cunosc de mult timp. Au împărţit o garsonieră. Câte or fi visat împreună, cum or fi zis şi ei, precum Leo (nu Messi, nu directorul sportiv de la PSG) că vor fi regii lumii… Şi numai unul e. Fotbalistul rătăcitor. Unele poveşti nu mor niciodată.

O ţară de 10

Cele două Final 8 reunind crema de moment sau dintotdeauna a fotbalului ne pun în faţă o oglindă. Unde suntem? Şi mai ales, unde suntem în raport cu foştii colegi de lagăr? A 6-a ţară din Europa, România, cu ce se ocupă? Ştim, cu văitatul. Cluburile noastre se vaită că n-au bani, deşi sunt plătite de televiziuni mai bine decât în orice ţară din regiune.

Se vaită că a început campionatul prea devreme, deşi alţii l-au început înaintea lor. Între două bocete le propun să privească spre Slovenia, un spaţiu de zece ori mai mic, având un sport de zece ori mai mare. Doi portari titulari la doi coloşi ai continentului. Un Ilicic care a tras Atalanta în sus.

Dar lăsaţi fotbalul! Doncici a luat ochii NBA-ului, Roglici se pregăteşte să câştige Turul Franţei, după ce l-a cucerit pe cel al Spaniei. Au handbalişti, schiori. Au de toate. Sunt atât de buni în atât de multe discipline încât mă întreb dacă în ţara aia mai există doctori, ingineri, profesori, chelneri? Sau toţi fac de toate? N-o fi ăsta secretul, stimați părinţi, educatori și politicieni români?

Comentarii (22)Adaugă comentariu

vali mocanu (1 comentarii)  •  25 august 2020, 10:26

jos palaria pentru textul asta! m-a intristat teribil si mi-a dat de inteles ca nu avem nici-o speranta. suntem prea plini de noi, de ce oare?, si prea bezmetici in acelasi timp. ne vaitam ca trebuie sa purtam masca in magazine, dar in jumatate din europa e deja lege sa se poarte permanent. in spania s-a interzis fumatul pe strada!!! la noi se facea revolutie pentru asta! vai de lume, romanie de 2 lei...

JFM (55 comentarii)  •  25 august 2020, 10:55

Cluburile sunt platite de televiziuni si lumea nu intelege de ce. Lasati-le domne sa-si produca singure banul, campionatul asta e o plicticosenie inimaginabila, ai senzatia ca fiecare partida e blat. Nu va muri nimeni daca in Romania nu se va mai juca fotbal, poate vor suferii *** din galerii, atat. Nimica toata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Umila parere (9 comentarii)  •  25 august 2020, 11:27

Draga Radu, diferentele dintre Slovenia si Romania sunt abisale, "acolo", imediat dupa caderea "cortinei de fier" (expresia ii apartine lui Goebbels, rostita in Reichstag in ianuarie 1945, nerusinatul de Churchill si-a insusit-o cu nesimtire) au inceput liberalizarea si garantarea dreptului privat, doua componente fundamentale ale unei societati libere si democrate, in timp ce la Bucuresti a fost impus ca prim-ministru un profesor de mecanica fluidelor , care afirma cu indrazneala neo-comunistului arivist ca "economia Romaniei este o masa de fier vechi". Ministrul transporturilor vindea flota (a 7-a din LUME!!!) la pret de fier vechi, 1 $ kg/ nava, acelasi jaf la drumul mare fiind aplicat zecilor de garnituri de trenuri noi, stationate in portul Constanta. Procesul liberalizarii a demarat in Slovenia la inceputul anilor '80 (in plin regim comunist!), vecinatatea cu Austria si Italia au facilitat zonelor Maribor si respectiv Ljubljana, atingerea unui remarcabil nivel de prosperitate, ca urmare, in zorii mileniului trei Slovenia depasea Italia din punct de vedere economic. Rezultatele acestor reforme economice s-au rasfrans benefic asupra sportului sloven. In Romania post-decembrista a inceput lichidarea sistematica a sportului, au disparut, ori se zbat in anonimat echipe de traditie din sporturile candva de elita, ratam calificari la un mondial de handbal, am devenit echipa de minora importanta in gimnastica, Apocalipsa se revarsa peste sportul romanesc. Efectele sale sunt dramatice, aproape tragice. Consider o gluma proasta acest paralelism intre Romania si Slovenia, daca nu, ar fi un atentat la inteligenta dumitale. S-auzim de bine!

Dimitriu Cosmin (1 comentarii)  •  25 august 2020, 12:08

Radule, ai pus punctul nu pe "I", ci de fapt pe tot alfabetul. Suntem un popor de precupete isterice, ne este mai ușoara mica ciupeala din prezent decât un proiect serios pentru viitor, iar copiilor noștri în general le insuflam dragostea de sport prin adeverințe medicale ca și scuza de a nu face.. Și daca vrem sa facem, nu prea avem unde.. Rămâne sa ne uitam cu jind la vestici, apoi la vecini, și ca de obicei sa nu învățăm nimic din rețeta de succes a altora!

Paraschiv (3 comentarii)  •  25 august 2020, 12:22

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paraschiv (3 comentarii)  •  25 august 2020, 12:37

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gica Paunescu (8 comentarii)  •  25 august 2020, 12:47

Dl Naum scrie articole despre sport de asa maniera, incat sa ne produca intrebari despre ceea ce ni se-ntampla prin ,, ograda'' . Si nu-i deloc de bine, ne ,, da '' rau de tot cu minus. Facem si noi niste optiuni mai serioase ?

Viorel (20 comentarii)  •  25 august 2020, 12:48

Titlu înșelător! Când am văzut ca este vorba despre roșu m-am gândit imediat ca dl Naum a îndrăznit sa spargă blocada, cenzura și tăcerea fin jurul sinistrelor cazarmi sportive staliniste CSA și Dinamo, relicve roșii toxice, moștenire de la armata rosie! Dar nu, Naum este disciplinat și respecta ordinele Comandanților celor doua UM. Nimic despre menținerea acestor aberații doar in România , despre dotarea lor cu stadioane moderne, despre cele 50 mil euro anual care intra in gaura neagră a sinecurilor CSA și Dinamo! Cât sa mai așteptăm dl Naum o poziție corecta de ziarist onest, intr-o țara democratica cu o presa cu adevărat liberă!

partizan (2 comentarii)  •  25 august 2020, 13:20

si china are o populatie de 1 miliard jumate? si nu sunt in stare sa gaseasca 11 oameni din care sa nu sara mingea ca din coltul mesei?...

Fane (61 comentarii)  •  25 august 2020, 15:37

Asta e realitatea,iar noi tot asteptam sa ne pice para si nu facem absolut nimic sa ne trezim.Asta ne e ADN-ul si nimic nu ne misca din loc. Istoria scrisa de unii e o telenovela pentru gospodine cu care nu am nimic in general.

Campioana CFR (4 comentarii)  •  25 august 2020, 20:48

E ok articolul dar cum s-o dai in gigisme din astea?? "După ce a dat gol Coman (ah, numele ăsta!...)"... :))))))

zapacila (60 comentarii)  •  26 august 2020, 11:04

@Viorel He,he,he!Adica numai CSA Steaua-si cu Dinamo of course-e cazarma securista domnu Viorel?Da de ce nu e si Steaua cazarma securista?M-am prins!Esti din aia care sunt convinsi ca fcsb este Steaua-jinduind la palmaresul ei!Hm!Dar ce te faci,ca uite si baskan-ul din Pipera a zis-cu gura lui-aia cu care la biserica canta psalmi,dar la fotbal o pune pe Annamaria-inainte de meciurile directe- sa umble la jucatorii pe care ii impresariaza ea-deci chiar cuviosul personaj, a zis ca...echipaaa meaa,nu e Steaua!Ce daca pierd alea 3 puncte de la UEFA(care se dau castigatoarelor CCE)?Omul stie cel mai bine!Dar tu Viorele,fii vigilent!Paraste-ne la NATO,ca uite a venit- in 2016-Coreea de Nord si a infiintat o cazarma comunista la Bucuresti!

ram. (4 comentarii)  •  26 august 2020, 13:17

Exceptional articol. As dori sa va vad si la televizor la fel. Fara Gigi Becali. Lasati-l sa se roage ! Va rog frumos, fara GB !

Observator (70 comentarii)  •  26 august 2020, 15:20

Coman nu-i chiar cel mai eficient si constant juctor din trupa muncheneza! Dupa Lewandowski, Gnabry, Muller, Neuer, Kimmich si altii, a venit randul lui Coman sa faca ceva, printr-un procedeu in care nu exceleaza! Prin opozitie, Mbappe a facut un turneu slabut, ratand o ocazie enorma in finala si altele in semifinala cu Leipzig! Prin comparatie cu noi, Slovenia pare o tara extraordinara in sport, asa cum eram si noi in trecut fata de "colosi" mai bine populati precum Spania, Brazilia, Mexic, chiar si Franta, mai ales la sporturile olimpice de vara (pentru ca la cele de iarna, Franta ne surclasa)! Are dreptate cineva pe aici in privinta reformelor economice, dar nu-i numai acest fapt; trebuie sa ne raportam si la importanta pe care o acorda guvernele sportului, iar cel actual este intr-o mare culpa! Desi mai multe tari au permis accesul fanilor pe stadioane (Germania se pregateste sa accepte cate 25000!), ai nostri strica petrecerea de inaugurare si de revenire in prima liga pentru un club de traditie, campioana ex-aequo a provinciei! De ce? Doar pentru ca pot si pentru a ne reaminti acest fapt in fiecare moment! Dupa ce ati constatat ca si alte tari (decat Germania si Franta) au spectatori pe stadioanbe, va mai mirati, dvs. si invotatii dvs - R. Praschivescu di C. Geambasu? O.

Liviu (1 comentarii)  •  26 august 2020, 21:15

Bai, nesimțitule, *** ordinar, cum îți permiți să jignești jucătorii echipei FC Argeș spunandu-le desculți? Impostorule, ai tu idee ce înseamnă Dobrin in fotbalul romanesc? Ce a însemnat școala de fotbal din Pitești in fotbalul romanesc? ***...

ianiu (2 comentarii)  •  28 august 2020, 9:52

Văzând că niciun blogger n-a scris nimic despre umilința Craiovei în fața gruzinilor, îmi permit să scriu aici, cu speranța că poate dl. Naum îmi va citi rândurile. Acum vreo 5-6 zile după victoria Craiovei pe terenul celor de la Sepsi, Radu Naum împreună cu multapreciatul nostru specialist în ale arbitrajului, Ion Crăciunescu, s-au abținut să se pronunțe la faza golului marcat din ofsaid de craioveni. Dacă dl. Crăciunescu s-a abținut uitându-se la fază de 10 ori, ce făcea el dacă era pe teren și trebuia să judece faza la cald? Înțeleg că dânsul provine din Oltenia, și să mă scuze dl. Naum că îl văd și pe dânsul puțin hungarofob, dar să dai dovadă de atâta subiectivism, și chiar rea-voință nu este demn de niște profesioniști. Adică să nu găsești tu pe cineva în studio care să-ți traseze o linie paralelă cu linia careului, cu toată tehnologia asta avansată...DAR....DAR...Există totuși acolo sus cineva, care nu bate cu parul. De data asta Dumnezeu a acționat printr-un renumit sfânt al său, pe nume GHEORGHE, care este patron și ocrotitor al orașului din Covasna și al țării numite GEORGIA. Vedeți cât de repede și de simplu se plătesc polițele?

tindala (60 comentarii)  •  28 august 2020, 11:35

@ianiu Dl.Craciunescu este din Ramnicu Valcea-situat la stanga raului Olt!Dar indiferent de acest amanunt geografic, ei se simt mai legati de Pitesti-care e si mai aproape -si unde juca si nemuritorul Dobrin!Cat despre Sepsi,poate ca tusierul i-a mancat-parerile fiind impartite,dar aia a fost nimic fata de ce-i asteapta, cand vor juca cu fcsb!Care,de la Argaseala-fost tusier-si Deaconu de la Comisia de arbitri-fost magazioner la Steaua,apoi arbitru de centru-au ei lipici la tusieri!

Observator (70 comentarii)  •  29 august 2020, 8:41

@ ianiu Explicatia infrangerii din Georgia nu are deloc conotatii mistice! Craiova a jucat slab in cele 2 meciuri de inceput de sezon, iar unii jucatori sunt de nerecunoscut (Ivan, Mihaila, chiar si "consacratii" Cicaldau si Nistor). Ivan n-a mai facut vreun meci bun de la CE, iar in meciul cu georgienii a avut cea mai slaba prestatie de cand il stiu! Daca nedreptatile din fotbal pot fi ... indreptate/razbunate in timp, ar trebui sa ne calificam la turneul final al CE de anul viitor invingand Bulgaria, pentru ca in 1996, in Anglia, nu ni s-a acordat un gol perfect valabil, balonul sutat de catre D. Munteanu depasind cu mult linia portii! O.

Observator (70 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 18:12

Domnule Naum, va adresez un repros in legatura cu drepturile de televiziune pentru "nationala" Romaniei: de cand acestea au fost cedate celor de la Pro TV, nu mai vedem aproape deloc meciuri in pauzele dedicate partidelor intertari! Ei transmit doar meciurile nostre si dau si niste rezumate, un fel de "praf in ochii" iubitorilor fotbalului! Mai mult, ne enerveaza si cu un slogan care n-a avut acoperire nici cand transmiteau meciuri din Liga Campionilor - "bucurati-va de fotbal"! O.

Observator (70 comentarii)  •  6 septembrie 2020, 20:26

Decizia lui Messi de a rămâne la Barcelona (o metropola foarte frumoasa și cu o clima agreabila, temperata de briza Mediteranei) a provocat o foarte mare fericire în trustul la care lucrati; deși "națională" debuta în Liga Națiunilor, emisiunea a avut drept principal subiect anunțul argentinianului! Sigur, atractivitatea campionatului spaniol s-ar fi diminuat, mai ales ca Messi nu mai are, de 2 ani, un adversar de aceeași statura sportiva; totuși, o mai mare obiectivitate nu le-ar strica ziariștilor de la Digi, aproape toți fani Barca și Messi! Pe Digi 4 K vom vedea numai meciuri din La Liga, plus unele din Liga Campionilor! O.

zapacila (60 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 16:40

@Observator Nu-l suport pe Mironica!Fac alergie numai cand il aud!Puah!

Comentează