Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Ce a ajuns și Borcea!

Regula jucătorilor sub 21 de ani este catalogată în toate felurile, de la „E o tâmpenie” la „Cea mai bună decizie pentru fotbalul românesc”. Oricum ar fi, în momentul ăsta poate fi caracterizată simplu, neepitetic şi antibombastic: un eşec

Permalink to Ce a ajuns și Borcea!
marți, 7 iulie 2020, 10:22

Când spui Borcea şi Dinamo e clar la ce te referi. Duminică a fost însă clar altceva: că te poţi numi oricum, eşti aruncat peste bord dacă e ca balonul dezumflat al unei echipe cândva cu pretenţii să mai poată pluti o zi.

Ioan Borcea (17 ani), dintre puţinii tineri din această ţară care poartă doar întâmplător numele fostului acţionar dinamovist, a ieşit de pe teren în secunda 76 a meciului cu Clinceni, urcându-l pe Adi Mihalcea pe locul doi în acest clasament al înlocuirilor aberante, după Dan Petrescu, cel care l-a schimbat pe Fica (19 ani) în secunda 24 a unei alte partide.

Nu-i trebuia în joc, aşa că la prima oprire, out! Vina acestor jucători carne de tun? Că au căzut la mijloc într-un război care a fost pornit ca să îi ajute. Federaţia a impus o regulă unui mediu care ştie să dribleze regulile mai bine decât adversarii. Şi a ieşit această prostie patentată, de care toţi se spală pe mâini.

Rostogolirea greşelii

Răzvan Burleanu îi ironizează pe cei care o ocolesc (ceea ce le provoacă, sunt convins, nişte insomnii crunte) şi promite să o asprească, ceea ce-i va duce pe aceştia la variante şi mai groteşti ale luxării ei.

De cealaltă parte, antrenorii practică această scalpare fotbalistică a unor adolescenţi pe care sunt obligaţi să îi titularizeze, dar nu să îi păstreze în meci pentru că, la rândul lor, sunt prinşi în menghina dintre lipsa de viziune şi proiect a cluburilor, cărora puţin le pasă de dezvoltarea fotbalului, şi nevoia cruntă de rezultate.

Şi uite aşa, CFR mută în minutul 1, Dinamo în 2, Astra de două ori în minutul 7 şi o dată în 8, Clinceni în 8 şi 9, Mediaş în 9 şi 11. Apoi antrenorii îi laudă de mama focului pe junii eroi ai unor astfel de momente penibile. Le spun că au valoare. Suntem calificaţi direct în grupele Ligii Campionilor Cinismului.

Uscăciunea ca proiect

Googăliţi şi vedeţi ce aflaţi despre Fica de la CFR. Ce spune tatăl lui. Există traume care cu greu pot fi anulate, dacă pot fi vreodată. Sigur că astfel de experienţe nefericite ar putea fi un imbold de a munci pe rupte pentru a se face cunoscuţi şi prin alte isprăvi decât acelea de Cartea Recordurilor Umilinţei.

Ar fi minunat să transforme această zgură în jar. O cădere poate fi o şansă, dar asta nu şterge responsabilitatea celor care dau brânci pe trepte fotbaliştilor la început de carieră, care nu gândesc până la capăt consecinţele unei legi sau care se folosesc de ei pentru a-şi salva postul sau afacerile târâte către nu se ştie ce.Toţi au o vină în potenţiala prăbuşire a businessului fotbalului. Tăind crengile copacului înainte să înflorească, îl vor ofili după chipul şi asemănarea vieţii lor.

Gluma cu 5 schimbări contra 2 tineri

Culmea, acum cu implementarea celor 5 schimbări, FRF şi-a dat cu stângul în dreptul şi mai abitir. Iar antrenorii îşi freacă mâinile, le e şi mai uşor să sacrifice o schimbare, bravo! Sigur, regula vine de la FIFA, federaţia nu avea ce face decât să o accepte, dar cât e de ironic! Eu te oblig şi tot eu te ajut să fentezi obligaţia. Pare de aici. Din praful ăsta dus de vânturi dintr-un loc în altul, semn al timpului pierdut.

Se aude că legea asta strâmbă în aplicarea ei va fi schimbată. În loc de doi sub 21 de ani va rămâne doar unul din această categorie de vârstă şi unul sub 23. E o soluţie mai bună, poate. Dar dacă va fi păstrată tot opţiunea înlocuirii unuia dintre ei în orice moment, nu vor face, vorba cuiva, decât să mute mortul pe Academiei. Vor continua această bătaie de joc în care tinerii sunt „îngropaţi” în zidurile mănăstirii Şmecherului Manole, din care a pierit orice iubire.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Echipe create de Burleanu la monta artificiala (3 comentarii)  •  7 iulie 2020, 10:37

Domnisorul la costum si cravata, Burleanu, nu a prevazut atunci cand a hotarat regula ca se vor intampla umilinte pe stadioane ale tinerilor scosi din teren pentru ca antrenorii trebuie sa-si formeze echipa cu jucatorii cei mai buni? Aceasta regula cu doi jucatori sub 21 de ani e ,,neconstitutionala". Trebuie atacata la CCR!!!

Mihalcea, fa-te ca lucrezi! (3 comentarii)  •  7 iulie 2020, 10:46

Mihalcea, un netrebnic care in loc sa-l integreze in lot cu indicatii tactice pe tanarul Borcea duce munca de lamurire ca tanarul sa nu se supere cand va fi scos din minutul 2. Are Mihalcea caracter sa-i ofere lui Borcea evolutia in intreg meciul de cupa cu fcsb ca recompensa pt umilinta din meciul cu clinceni?!

Ilie (27 comentarii)  •  7 iulie 2020, 12:55

Ca să fac clickuri, am strecurat în titlu o confuzie de nume. Pentru că altfel nu mă citește nimeni. Pentru că scriu numai prostii sau truisme. Așa a făcut și PSD la alegerile de la sectorul 3 acum câtva timp. Și uite că a mers. Semnat, NAUM Radu, Un ziarist de doi bani.

Fane (61 comentarii)  •  7 iulie 2020, 13:20

Asta se intampla cand regulile si legile sunt facute in asa fel incat sa poata fi incalcate. Simplu era ca cei doi tineri sa nu poata fi inlocuiti decat de catre altii de aceiasi varsta si atunci antrenorii si conducatorii puteau sa se dea si cu dinapoiul de pamant ca nu aveau ce face.

Umilă părere (9 comentarii)  •  7 iulie 2020, 14:00

Fica în jargon italian definește sexul feminin, Dan Petrescu știe acest detaliu, oare aceasta ar fi explicația alergiei pe care i-o provoacă numele puștiului înlocuit după numai 24 secunde? Regula under 21 este foarte bună, însă „propritarii” de cluburi în Liga1 sunt prea grăbiți pentru a investi în viitor, ei pretind “să iasa banu”. În anii '90 (decada începe în 1981) Serie B italiană era dedicată exclusiv jucătorilor italieni, doar echipele retrogradate din prima divizie aveau dreptul de a folosi străinii aflați sub contract, clauza federală care a dat naștere unei formidabile emulații la nivel juvenil, squadra azzurra dominând peste un deceniu campionatele europene under 21. Italienii nu sunt mai disciplinați decât noi, puțină răbdare și vom culege roadele!

alexhaiducu (1 comentarii)  •  7 iulie 2020, 16:37

fotbalul este o afacere! nu mai e un simplu joc! acese reguli sunt aberante1 nu impui regula de varsta ca si primordiala ca nu ma intereseaza experientele cu tineri! vreau sa vad fotbal,spectacol de fotbal,nu respectarea de reguli impuse de oameni de la birou pe banii patronilor! ce sa faci daca nu ai un tanar de varsta obligatorie ??? sa cumperi de la hagii la suprapret ca atfel esti penalizat!???regulile trebuie facute de reprezentantii echipelor care se bat in liga,nu de federatie!

Golombioschi Ilie (35 comentarii)  •  7 iulie 2020, 18:48

Primul pas, 2 jucatori sub 21 de ani obligatoriu pe teren tot meciul. Al doilea pas, 2 jucatori sub 19 ani obligatoriu pe teren tot meciul. La toate diviziile regula unitara si vom avea un fotbal efervescent, regenerat, revigorat,... rapid si pe termen lung.Daca ne tot dam cu stangu-n dreptu in comentarii si in decizii nu ne poate paste decat regresul, ...predictibil si imputabil.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  7 iulie 2020, 19:15

Nu pot decit sa felicit antrenorii care procedeaza asa.... Pai tu vii sa imi impui mie cu cine sa joc???? Joc cu cine se antreneaza mai bine, cu cine este mai in forma .

Golombioschi Ilie (35 comentarii)  •  7 iulie 2020, 21:17

@ motanul incaltat. Ai dreptate perfect. In lot trebuie sa ai minim 6 jucatori care sa respecte regula sub 19 ani si antrenorul vine si spune, bai nu vi tu sa imi spui cu cine sa joc, eu fac jocurile, eu stabilesc cu cine joc, cu care doi jucatori sub 19 ani joc nu imi faci tu echipa. Ai inteles?

xstelu (14 comentarii)  •  7 iulie 2020, 22:01

Ilie, mah iluta lu'mama ca ești antipesedei, cea mai mare calitate. Ca ești gater-ul de serviciu, cea mai mare ***. Oricum ești un năstrușnice Care's da cu stângu n dreptul primind autoinvitatie la mârlănie cotidiana și cartonaș rosu ptr nesportivitate...

xstelu (14 comentarii)  •  7 iulie 2020, 22:03

Ilie, mah iluta lu'mama ca ești antipesedei, cea mai mare calitate. Ca ești hater-ul de serviciu, cea mai mare idioțenie. Oricum ești un năstrușnic scribalau care isi da cu stângu' n dreptul primind autoinvitatie la mârlănie cotidiana și cartonaș rosu ptr nesportivitate..😀

Golombioschi Ilie (35 comentarii)  •  8 iulie 2020, 6:39

@ xstelu. N-ai inteles, eu nu sunt Ilie, eu suunt Ilie Golombioschi, faci o confuzie. Eu nu sunt haterul de serviciu, eu sunt autorul regulii 2U19 , pe care o promovez, ca si pe alte reforme pe internet inca din 2010 incoace. Daca ai argumente carecte si de buna credinta impotriva acestei reguli expuneti-le. Din pacate eu intr-un cadru restrans nu prea mai am chef si capacitate sa le prezint. Mi s-ar parea normal insa ca haterii de care vorbesti tu sa fie contracarati oameni normali care stiu ce vorbesc si vorbesc.

Ilie (27 comentarii)  •  8 iulie 2020, 13:14

Degeaba ai studiat atât. Ești mai puțin important decât Prodanca, care a citit " decât " cărți de credit. Nu vă mai dați intelectuali când scrieți printre maneliști și femei ușoare. Cine se aseamănă, se adună.

Romeo (1 comentarii)  •  9 iulie 2020, 7:25

in anii 1978-89 echipele din div B si C erau obligate se inceapă meciul cu un junior care să fie schimbat, obligatoriu de alt junior, iar acesta putea fi schimbat de un senior, pe atunci fiind permise numai 2 schimbări. Au fost meciuri in care schimbările erau gata la pauză, alteori juniorul era ținut o repriză. Apoi au venit derogările, dacă clubul avea jucător la echipa națională putea să nu folosească junior în echipă. După 1990 s-a renunțat. Obligația lui Burleanu nu ar fi rea dacă echipele nu ar avea atâția străini care fac diferența, alături de care românii sunt niște anonimi, mai ales luna aceasta, fără spectatori. ȘI VĂ PUTEȘI ÎNCHIPUI PETROLUL - RAPID ȘI, IN FINAL, CRAOVA - CFR fără spectatori ? Nu-i păcat de fotbalul, atât cât a mai rămas, în care Clincenii au pierdut la comanda betului in fața lui Dinamo ? Dobrin a debutat la 15 ani, a urmat un an fără niciun meci in divizia B, după care a revenit în divizia A. Un jucător care vrea să joace, va progresa și în locul schimbărilor strategice. Și până la urmă nu-i nevoie ca toți să ajungă jucători la națională.

Pușcăriasul Borcea (1 comentarii)  •  9 iulie 2020, 11:01

Cred ca numele corect ieste ***.

Radu (1 comentarii)  •  9 iulie 2020, 11:43

In ultimii ani nu prea mai urmaresc fotbalul...mai citesc ceva stiri pe GSP si din cand in cand mai prind un meci interesant. Dar interesul pentru fotbal mi-a scazut enorm. In schimb, raman un fan infocat motor racing. Si aici voiam sa ajung. In motor racing, regulamentele se actualizeaza constant, odata cu evolutia tehnologiei. Iar regulamentele sunt extrem de detaliate si clare, si foarte technice. Da, portite pentru anumite lucruri se mai pot gasi (de ex. sistemul DAS al celor de la Mercedes-AMG) dar pentru asta trebuie sa ai niste genii in spate ca sa profite de fiecare virgula. Ce observ in schimb in fotbal, este un set de regulamente cu multe ambiguitati si foarte multe portite. Orice agramat le poate depista. De ce nu se pot aplica niste criterii mult mai stricte si foarte detaliate in cazul regulii folosirii jucatorilor sub 21 ani, astfel incat sa nu mai fie episoade ca la CFR sau Dinamo. De ex. nu ai voie sa schimbi juniorul in prima repriza, decat printr-o accidentare pentru care este necesara o dovada oficiala (diagnostic medical) etc. Bineinteles, intr-o formulare clara. Chiar nu vad ce poate fi atat de greu? Pentru ce sunt platiti astia de la FRF, ca vad ca totul este o bataie de joc, in litera si in spiritul regulamentului. Just my two cents.

Comentează