Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Disperarea lui Ionuţ. Şi a noastră

„Am pus eu clauza aia nenorocită?!”. Strigătul lui Şerban rupe paginile Gazetei, chiar şi pe cele electronice

Permalink to Disperarea lui Ionuţ. Şi a noastră
marți, 5 mai 2020, 11:16

Revolta lui Ionuț Șerban pare întruchiparea acelui personaj care urlă prin zid în animaţiile lui Gerald Scarfe. O disperare care îţi strânge inima… până când mintea îţi trage două palme. Nu, nu e un film despre cădere. E doar o istorioară absurdo-comică despre cum zgudui gratiile unei cuşti aurite.

Descoperi mirat că Ionuţ are doar 24 de ani. Pare că îl ştim de când lumea. De fapt, nu pe el. El nici nu mai e o persoană în sine, a devenit o situaţie trăsnită. E legat cu o clauză de un milion de euro de Dinamo, de plătit lui Vasile Şiman dacă Şerban părăseşte clubul, indiferent sub ce motiv. O aberaţie care nu mai trebuie dezbătută ca să nu ajungem la spital. Unde oricum nu ne primesc fără febră şi tuse seacă, poate cădea şi pielea de pe noi.

Dinamo, pentru care plata unui milion e azi echivalentul unei excursii pe Lună, i-a propus un nou contract, diminuat, cum e mai totul acum. Iniţial, ştirea a fost că jucătorul cere mai mulţi bani şi o primă de instalare, într-o demnă punere în scenă a la Marie Antoinette, cu cozonac în vreme de foamete.

Mai nou, cică nici n-a vorbit despre bani. Sigur. Doar despre nevoia lui de a juca. De a nu mai fi o marfă pe care o ţii pentru că e prea scump să te debarasezi de ea. „Mi-am irosit cel puţin 5 ani din carieră”, se plânge Şerban, care explică detaliat chinurile unui om uitat pe bancă, introdus într-un meci sau altul cât să crapi trei seminţe.

Te apucă mila. Un prizonier îşi varsă amarul pe umărul cititorului care varsă o lacrimă, două. Apoi se şterge discret pe sub mască şi reia căutarea unui loc de muncă. Se întrevede cea mai gravă recesiune de când s-a inventat acest cuvânt. Bucăţi mari de societate tind să se prăbuşească.

Ce va fi mâine? O întrebare care bântuie zilele şi nopţile multora. Nu şi pe ale lui Ionuţ Şerban. El are locul de muncă asigurat. Pe vecie, vezi bine. Săracul băiat bogat cere obol de suflet de la cei care stau să cadă în abis. Şi are dreptate. Măcar ei, ceilalţi, sunt liberi. Sunt vii. Şerban le vorbeşte de dincolo de lespedea unui contract „beton”.

Finalul e de milioane, alea pe care nu le are nici de dat, nici de luat Dinamo. „Ironia vieții este că într-un fel sau altul se va rezolva, pentru că-mi expiră contractul. Nu mai merge cu amânatul”.

Adică: fraţilor, ori mă ţineţi mai departe aşa, nejucat, ori îi plătiţi împieliţatului ăla sacul de bani! Şerban se dă victimă, însă invită la continuarea absurdităţii. Ce ar putea face? Să meargă la Şiman să discute încetarea acestei tâmpenii sinistre şi dacă nu rezolvă, atunci ar putea apela la justiţie ca să-şi recapete libertatea.

O justiţie normală la cap nu poate ţine în viaţă forma asta de sclavie cu salariu garantat. În caz contrar, vom tot auzi de acest ne-caz până când şi lui Ionuţ, şi nouă ne vor creşte bărbile, şi nu din cauza izolării. Din cauză că şmecheria nu recunoaşte pandemia.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

VanBasten_85 (1 comentarii)  •  5 mai 2020, 12:17

Off topic: Exista cumva *** ca la GSP sa nu se scrie nimic despre stadionul Dinamo?Un interviu, un articol, un zvon, o poza de pe Facebook despre stadionul Dinamo?Voi, care aflati tactica antrenorului inca din cantonamente, sa nu aflati chiar nimic despre o situatie care dainuie de 5 ani?Cam ciudat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lup (2 comentarii)  •  5 mai 2020, 14:40

Nu-i chiar așa. Șerban nu e rentier pe 4.000 euro/lună. A fost un mare talent, căpitan la loturile naționale U16, U17, U18. Clauza asta i-a distrus cariera, dacă nu ar fi avut-o, ar fi putut pleca oricând altundeva unde să joace probabil pe mult mai mult decât 4.000/lună.

TheRealRedDog (1 comentarii)  •  5 mai 2020, 16:46

Ma intreb si eu: daca fost căpitan la 3 loturi naționale de juniori, oare chiar asa de lipsit de valoare sa fie,cât sa il bagi 3 meciuri pe an, cateva minute, sa nu plătești mai mult la Siman? Daca erau oameni întregi la minte, juca meci de meci, oricum e mai bun decât jumate din gloabele din lot. Si pana acum era vandut de mult. Zic si eu, nu dau cu parul..

Urod (21 comentarii)  •  6 mai 2020, 1:28

Nici macar tragi-comic nu este si nici nu mai merită dezbătut subiectul...voi ziariștii puteti face ceva , daca bineinteles va doriți,si sa scoateți adevărul la lumină ....chemații pe toți într-o emisiune , inclusiv si pe Siman, care vad ca se arată foarte revoltat, si sa se discute cu cărțile pe masa după care sa semneze un nou contract....altfel, plimbam aerul prin gură.....

Andrei F (97 comentarii)  •  6 mai 2020, 5:22

Daca articolul era scris de clubul Dinamo era mai de înțeles...A ajuns un jurnalist să frece un jucător pentru ce scrie într-un contract ca și cum jucătorul singur a stabilit termenii din contract...Sigur și pe Baciu tot așa l-ați tratat...( Baciu- Bacău- Steaua- contract cu o călăuză asemănătoare...).

dan (1 comentarii)  •  6 mai 2020, 18:32

dinamo l-a luat de la Siman sperand sa-l vanda a doua zi pe milioane, miscare 'garantata' de tata Luce. dar e vina fotbalistului... dle Naum, sunteti rupt de realitate? 'frumosii suporteri' dinamovisti au dovedit de atatea ori ca pot deveni violenti. e normal sa-i desenati o tinta pe piept jucatorului? sunteti jurnalist, limitati-va sa adunati informatiile si sa le expuneti in mod obiectiv, feriti-va sa judecati. si mai ales nu emiteti verdicte. mai ales eronate. daca eu ma duc la piata sa cumpar rosii, rosiile nu se vor intoarce la taraba sa il certe pe vanzator ca au fost vandute la supra-pret.

Liviu (28 comentarii)  •  11 mai 2020, 22:05

Spre disperarea ta,naume! De ce vb de disperarea noastra,cand tu esti disperat din nastere?! Faci de ras numele marelui Hristache Naum! Rusine! Nu faci nimic la emisiunile pe care,cica le moderezi,doar" bagi batul prin gard"!

IoneL (1 comentarii)  •  12 mai 2020, 1:46

nu a vazut nici un avocat contractul acestui baiat? ca sa poata anula clauza care este problematica? cum sa datorezi bani unei persoane fizice dintr-un transfer, nu a interzis FIFA acordurile "Third Party ownership"?

Comentează