Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Plânge şi suspină

Nu poţi să îi acuzi pe alţii de rezultatele acţiunilor tale

Permalink to Plânge şi suspină
marți, 25 februarie 2020, 9:48

De îndată ce se termină sezonul regulat (sau regular, pentru falşii pudici), încep lamentările şi afuriselile. Motivul e samavolnicia înjumătăţirii punctelor urmare a unei cabale infernale puse la cale de… de… aici nu mai înjumătăţim punctele, le punem pe toate, în absenţa curajului de a rosti adevărul până la capăt. Adevăr care îi desparte definitiv pe cei care dau bani de cei care îi iau, cu trei mâini dacă ar putea.

Antipatizăm, empatizăm!
Mentalitate de înşfăcat roata de caşcaval din mâna celui care ţi-o oferă şi apoi de a-i da şi un şut în fund dacă se poate, mama lui, că nu puteai să-mi mai dai şi o ţuică, aşa, pe „daibogea”!

Privind dinspre partea antrenorilor şi jucătorilor putem empatiza. Pare aiurea să iei din zestrea oamenilor. Dar această aparentă aberaţie e rezultatul zecilor de ani de nesăbuinţă a cluburilor.

Hai să o mai zicem o dată, pentru cei care se fac că nu înţeleg: sistemul cu play-off şi play-out, cuplat cu înjumătăţirea punctelor, a apărut din nevoia de a creşte interesul pentru un campionat care băltea, în sistemul clasic, la jumătatea burţii sale moi. În plus, valoarea redusă a echipelor a trebuit compensată prin menţinerea suspansului până spre final.

Cota de imprevizibil
Căci Serie A şi Bundesliga se vând chiar şi când Juve sau Bayern au 20 de puncte avans faţă de locul secund. Nu şi Liga 1. Dincolo, vedetele mondiale şi puterea echipelor asigură valoarea produsului. La noi nivelul de atenţie e menţinut în principal de cota de imprevizibil. Aproape 30 de milioane de euro pe an aduce cluburilor această acrobaţie. Când eşti sărac trebuie să te dai peste cap ca să opreşti trecătorii, deh!

Viața pe împrumut
Un campionat ca în anii 2000-2010 s-ar fi susţinut, la limită, în forma istorică. Însă genialii conducători au avut alte treburi cu banii câştigaţi şi cu acumularea valorică decât aceea de a creşte calitatea produsului.

Dacă echipele româneşti ar fi crescut şi vândut jucători la fel de bine ca sârbii, croaţii, polonezii, chiar slovenii sau slovacii, ar fi avut mai puţină nevoie de banii televiziunilor, deci de modificarea sistemului funcţie de nevoile acestora. Dar nu te poţi îndatora la bancă, după care să stabileşti când şi câţi din bani să rambursezi. Nu merge aşa decât în viziunea celor cu ochelari de cal.

Liga 1 cu 18. Ba nu, cu 20!
O nouă ideea măreaţă s-a născut de la cel mai înalt nivel. Burleanu vrea L1 cu 16 echipe în loc de 14 ca acum. 16?! Nu, zic Dan Petrescu şi Gică Hagi: 18! Direct! Ba chiar, hai mai mult!, 20 ca în Spania şi Anglia, 22, 24, fără număr, doar cu tur şi retur, fireşte! Aşa ne vom delecta la greu cu derby-urile Mioveni-Clinceni, Chiajna-Turris, Voluntari-Chindia.
Iată care ar fi rezultatul unui fel de a vedea lucrurile paseist, încremenit în vremuri în care, da, exista potenţial şi un pic de grijă pentru demersul sportiv. Azi e despre altceva, care trebuie combătut. Ca să mai avem fotbal, iar domnii indignaţi, bani ca să-şi practice meseria.

O propunere cinică
Dar, dacă tot nu le place ideea cu scurtarea de puncte, ce ziceţi de 8 echipe cu 4 runde de jocuri, deci cu patru FCSB-Dinamo, CFR-Viitorul, Craiova-Rapid, două retrogradate, 28 de meciuri în total, un sezon mai lejer, spectaculozitate garantată! E cinic? O, da! Dar dacă tot e să ne uităm la Lună prin acoperişul gurit al casei oricine poate fi astronaut.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

vasco (5 comentarii)  •  25 februarie 2020, 11:03

Excelent!Tot articolul,și analiza ,și ironia ! Fotbalul falimentat și cu complicitatea pasivă sau activă a unora din “generația de aur” ,nu reușește sa adune jucatori cu adevărat profesioniști nici măcar de o echipă națională cât de cât competitivă , dar vrea bani, mulți bani ! Fără să ofere nimic ,doar un jalnic spectacol oferit prin televiziuni de către unii ca becali. Becali are jucăria lui,are spectacolul lui jalnic,in care ,din păcate,îl promovați voi ,cei din televiziuni.

gigix (1 comentarii)  •  25 februarie 2020, 11:08

Nu mai bine le stergeti toate punctele la intrarea in play-off ? Asa, doar sa fie mai spectaculos. Sau echipa de pe primul loc pierde 10 puncte la intrarea in play-off, ca sa fie spectacol in incercarea de a recupera distanta fata de o echipa mai slaba in sezonul regulat ?

Poli 21 (4 comentarii)  •  25 februarie 2020, 12:13

Daca ar fi corect naum ar trebui sa spuna ca televiziunile si casele de pariuri au hotarit formatul actual al campionatului.

Andrei F (97 comentarii)  •  25 februarie 2020, 12:36

Nenea asta care se crede jurnalist tot face galagie ca vai televiziunile dau bani si deci pot pune orice intrebare si pot interpreta ei orice...Deci ...1. Presa voastra a spus ca audienta in Liga 1 bate toate campionatele straine.Deci ???....2. Intrebarile alea cu iz de destabilizare puse lui Tamas nu au treaba cu drepturile tv. ...3,In tarisoara asta o avea si Tamas dreptul sa intrebe....,,ce zvonuri...cine baga memoriu?,, daca presarii vin cu astfel de informatii....4.Sper ca in drepturile tv. nu este scris ca jucatorii sa fie loviti de spectatori sau ca televiziunile sa fraternizeze cu anumite echipe sau galerii...

Simeone (4 comentarii)  •  25 februarie 2020, 13:10

Sa nu uitam de ce am ajuns la sistemul cu 14 echipe. Nu doar fiindcă erau boring unele meciuri, ci fiindcă multe echipe nu se puteau susține în Liga 1. Și acum e destul de greu pentru ultimele clasate sa facă față. Ce vor cei de la FRF sa facă? Sa ne umplem de meciuri între niște echipe, chiar dacă sunt echipe istorice, dar cu fotbal extrem de slab, sau sa dinamizam competiția cu un minicampionat între cele mai bune clasate și evident care practica un fotbal mai bun? Eu zic ca actualul sistem al campionatului e mai bun și asigura spectacol atât în tribune cât și la TV. Altfel, o vom vedea pe o echipa care câștigă campionatul cu 5 etape înainte iar totul va fi plictisitor, nimeni nu va mai merge nici la stadion și nici nu se va uita la TV.

petru (2 comentarii)  •  25 februarie 2020, 14:22

Cred ca ai scris acest articol doar sa te afli in treaba.In plus,ce-i aia daibogea ?Nu stii romaneste ? Daca chiar cautai neaparat sa pari cult citeste Dex-ul.Se foloseste diboj ca o forma de regionalism la pomana, degeaba sau gratis.In legatura cu subiectul tratat ar trebui sa ne explici de ce majoritatea tarilor normale folosesc sistemul tur-retur.oare sunt ei mai *** iar noi mai cu mot ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali (9 comentarii)  •  25 februarie 2020, 14:46

Daca tot s-a adoptat acest sistem, corect ar fi fost ca, in partea a doua a competitiei, sa se ia in considerare numai punctele realizate de fiecare echipa cu celelalte din grupa din care face parte : play-off, respectiv, play-out . Astfel, s-ar pune capat si eventualelor "omenii", "cumetrii" si altor asemenea gesturi caritabile facute de catre unele echipe mai "omenoase", sensibile la nevoia unor anumiti parteneri de competitie . A fost foarte interesant play-off-ul de anul trecut, cu echipele de pe locurile 5-6 facand figuratie, in special Sepsi ! Nu a aflat nimeni de la "Gazeta Sporturilor", ziar caruia ii pasa foarte mult de sport, pana acum, ca saptamana trecuta s-au desfasurat 2 etape din Cupa Mondiala la sarituri cu schiurile in Romania, la Rasnov ?! Cine a participat ?! Niste anonimi pentru asa-zisii gazetari de sport !!! Si va mai plangeti ca sporturile de iarna nu au audienta la public, nu fac "rating" !!! Pentru asa ceva il prezentati in prim-plan pe G. Becali, joi, intr-o imagine cu picioarele rezemate de balustrada tribunei oficiale de pe Arena Nationala. Intr-o alta imagine (nu era suficienta una !), facuta, probabil in urma cu cativa ani, cum mananca folosind cutitul in loc de furculita . Pacat de eforturile facute de catre cei pasionati, de-a lungul anilor, pentru a organiza astfel de competitii, pentru a-i aduce in Romania pe cei mai buni saritori cu schiurile din lume, sportivi pe care i-am admirat in fiecare sezon in transmisiunile Eurosport .

Andrei F (97 comentarii)  •  25 februarie 2020, 14:51

Ajutator....GSP:,,AUDIENȚE » Liga 1 = LaLiga + Serie A! Care e revelația anului în materie,,.....Din articol....,,Liga 1 tot rămâne campionatul favorit al telespectatorilor români.,,

Vali (9 comentarii)  •  25 februarie 2020, 14:58

Comentariul anterior nu va este adresat in mod direct. Cu toate ca, sunteti unul dintre cei care simtiti nevoia, aproape la fiecare emisiune pe care o moderati la Digisport1, sa-l sunati pe acest personaj sinistru . Chiar nu puteti sa aveti si alti invitati in studio, exceptandu-i pe Radu Paraschivescu, Gavril Balint si Ilie Dumitrescu ?! Aproape de fiecare data trebuie ascultam parerile lui Danciulescu, Narcis Raducan, Florin Bratu . Cat de obiectiv poate fi Danciulescu, aflat in conducerea echipei Dinamo, cand se refera la meciuri in care sunt implicate Universitatea Craiova (adversitatea e vizbila de ani de zile) sau FCSB ?!Chiar nu mai gasiti alte persoane pe care sa le invitati ? Cred ca ar fi in folosul cresterii atractivitatii emisiunii .

Golombioschi Ilie (35 comentarii)  •  25 februarie 2020, 15:13

Zona de baltire de blaturi de suspiciuni de la mijlocul clasamentului intr-un campionat cu 16 echipe se rezolva cu 4 retrogradeaza direct, barem de penalizare de 40 de puncte , barem de bonificatie de 60 de puncte. Cu 18 echipe e mai greu, cu 20 aproape imposibil, se vor lamuri de asta si englezii si ceilalti cu astfel de sisteme doar ca ei se cred, vor sa credem ca sunt super corecti.

ozon1963 (2 comentarii)  •  25 februarie 2020, 17:28

Oricat le-am numarat pe alea 8 echipe mi-au iesit "decat" 6!!! Mai pune domnu' Geambasu pe daiboj si alte 2 echipe..sa iti iasa fara rest!

Ozon1963 (2 comentarii)  •  25 februarie 2020, 17:32

Sa scriu repede pana nu ma injura haterii! Copilasi, chestia aia cu "Domnu' Geambasu" era tot o ironie pentru ziaristi care aduna mere cu pere si le da prune! Parca combate mai bine domnu' Geambasu....

Ceferika (10 comentarii)  •  25 februarie 2020, 19:01

Ce-ai vrut sa zici Naume?

motanul incaltat (84 comentarii)  •  26 februarie 2020, 0:37

Sau mai bine propune ca televiziunile sa nu mai dea absolut nici un ban.... Sa vedem cite echipe asa-zise profesioniste mai rezista. FCSB e multumita acum ca se injumatatesc punctele. Sau Craiova.Sper ca si Medias , Astra sau Botosani daca nu sunt doar pt figuratie. Deci avem o singura nemultumita CFR.... De Viitorul daca ii ie frica sa se bata cu Volutari sau Chindia o inteleg si pe ea. Deci pt 1 maxim 2 echipe chiar are rost sa vorbim??? Ba un sistem corect ar fi sa inceapa toti de la zero puncte.... Dar mai avem nevoie si de blaturi nu????

alexh (1 comentarii)  •  26 februarie 2020, 7:49

100% de acord cu Radu! Oricum se plateste prea mult pentru parodia din campionat.

Dan (1 comentarii)  •  26 februarie 2020, 9:03

Cand mai schimbati placa cu banii dati de digi pt. liga 1? Va obliga cineva? Nu mai platiti, iar dupa... audienta 0, pleaca oamenii de la digi la alti furnizori, etc. Apropo... daca fotbalul din Romania ar fi ca cele comparate v-ar trebui niste buzunare mai, mult mai mari.

tindala (8 comentarii)  •  26 februarie 2020, 9:45

Deci Dan Petrescu nemultumit-ca de obicei-de"...samavolnicia injumatatirii punctelor urmare a unei cabale infernale puse la cale de..."si"...adevarul care ii desparte definitiv pe cei care dau bani de cei care ii iau..."Cei cu idei"preconcepute, se gandesc imediat ca cel care"da bani"si"pune la cale cabala infernala din liga I,este baskan-ul cel milostiv din Pipera, vedeta GIGI SPORT1!Dar,citind fara idei preconcepute realizezi ca e vorba de televiziunea finantatoare a"fenomenului"!Care plateste dar impune si niste reguli pentru sporirea audientei!Constatam ca nu numai in liga lui Becali televiziunea impune reguli!Iata ca si in Italia si in Spania,unde petrodolorii arabilor,gazodolarii evreilor rusi si textilodolarii chinezilor, inca nu au inundat campionatul- ca in Anglia si Franta- meciurile sunt insirate pe patru zile!Asta e!Muzica canta pentru cine o plateste!Alternativa?Finantarea de catre primarii!Care primarii,au bugetul finantat in proportie de 90%...de la bugetul de stat!Ceeace va atrage mai devreme sau mai tarziu reactia UE!Si atunci?Ar mai fi o "solutie"!Care?Pai...Liga I sa fie data in arenda baskan-ului din Pipera!Care"baaga"bani!Care deja a acaparat mai mult de jumatate din liga si care si-a impus"executivii"in federatie,la Liga,la comisia de arbitri si finanteaza GSP si GIGI SPORT1!"Sa se faca dreptate"!Si toate lumea sa fie multumita!

Serban (1 comentarii)  •  26 februarie 2020, 10:24

Injumatatirea punctelor la finalul sezonului regulat mi se pare o prostie. Gasesc mai normal si corect pentru competitie ca punctele cu care se merge in Play-Off / Play-Out sa fie cele inregistrate in intalnirile directe din sezonul regulat avute cu cei din aceasi grupa , iar restul sa se stearga.

?????? (60 comentarii)  •  28 februarie 2020, 18:38

@ Opinați că dacă ar fi avut un antrenor mai bun CFR Cluj ar fi putut să treacă și de FC Sevilia, însă nu se poate aștepta mai mult dacă acesta este nivelul antrenorilor din Liga întâi, Dan Petrescu fiind și antrenorul echipei campioane din fotbalul românesc, ?

kale (1 comentarii)  •  1 martie 2020, 12:33

Tot respectul pentru FC Botosani si pt. dl. Eftimie finantatorul echipei care are inteligenta sa-si administreze foarte bine echipa si sa-si dramuiasca bine banii , ajungand la o asemenea performanta !!!!!! De asemenea "coafeaza " jucatori anonimi aducandu-i la un nivel ridicat de joc si-i vinde in special acestui ridicol gh. becali , care este evident ca -i strica ...... La acest meci ,in prima repriza aveam impresia ca cei de la Botosani se dadeau la o parte (ex. gestul portarului la primul gol ) dar ce-i de la FCSB urmand tactica lui gh. becali nu nimereau nici poarta goala , la sfarsitul meciului acest gh. becali a trecut la jignirea unor comentatori TV si la declaratii idioate !!!!!!!! Botosaniul din pacate nu face parte din din zona istorica a Bucovinei , zona unde gratie unei " personalitati marcante " baronul pdl/pnl de Suceava Gh. Flutur , echipa de fotbal a Sucevei (care a fost si in liga I ) se chinuie prin liga a treia .................

Comentează