Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Frica

Cel mai sigur mijloc de a nu mai avea timp este să-ţi spui că mai e timp

Permalink to Frica
marți, 16 aprilie 2019, 3:09

Umblă povestea despre nişte români care au lucrat în Dubai. Dubai e un fel de judeţ românesc. Şi, ca în orice judeţ românesc, acolo trăiesc români foarte bogaţi şi români foarte săraci, cel puţin în raport cu cei dintâi.

Lecţia zâmbetului

Povestea este despre cei de pe urmă. Lucrau la un hotel de lux (deşi asta pare un pleonasm în Dubai). În acel hotel, trebuia ca lucrătorii estici, altfel cunoscuţi drept unii vrednici, să urmeze un training în care erau învăţaţi să zâmbească. Pe noi, cei din Grădiniţa Maicii Domnului căreia mulţi i-au sărit gardul, comunismul ne-a lăsat trişti pe vecie.

Trişti şi înspăimântaţi. Omului tarat de talpa semiseculară a acelui sistem îi place în întuneric. La lumină se sperie. Nu zâmbeşte pentru că e speriat. Cine rămânea în lumină, adică vizibil, era o ţintă. Doar turma proteja. Turma şi amânarea. Amânarea a orice. A fericirii, în special. A victoriei, în particular.

Alunecarea în întuneric

La finalul unui meci fără zâmbet, cel de la Cluj, echipa care avea absolută nevoie de victorie, FCSB, a spus pe toate vocile că e bun şi egalul. Lui Gabi Balint îi venea – pardon! – să-şi smulgă părul din cap. „Gata, CFR a câştigat titlul!”, a dat el glas senzaţiei generale. Dar nu, Mihai Teja şi băieţii săi susţin că mai sunt şanse. Că mai sunt meciuri. Că şi mâine e o zi, blestemat fie numele tău, Scarlett O’Hara!

Patronul echipei a vorbit despre lipsa de curaj. Aceasta poate fi numită şi altfel: frică. Sfânta, protectoarea de suflete frică. FCSB trebuia să aibă la Cluj disperarea înecatului.

În schimb, s-a mărginit să se scufunde încet, prudent, fără să forţeze cu doi atacanţi, fără să să ştie despre revolta împotriva neantului pronată de Dylan Thomas. A coborât liniştit în întuneric. Echipa care îşi propune în fiecare an titlul şi termină de fiecare dată pe locul doi a semănat cu o antilopă înghiţită de un boa.

Încet, meticulos, cu atenţie la detalii, reptila a sfârşit treaba şi acum trebuie doar să-şi digere captura. În vreme ce, deja atacată de sucurile ei gastrice, prada are senzaţia că încă vede lumina de la capătul tunelului atunci când monstrul deschide gura pentru a căsca leneş.

Ce a fost şi ce a ajuns

Incapacitatea răzvrătirii e un sindrom colosal. Răzvrătirea implică un risc major. Poţi muri. În cazul fotbalului, cu ghilimele. Şi atunci alegi amânarea verdictului în aşteptarea unei minuni. Mai trăieşti o zi. Mai „cumperi” o zi. Această atitudine e cea a unui prizonier care îşi aşteaptă execuţia, nu a cuiva care vrea să ajungă la o coroană.

Din acest punct de vedere, FCSB începe să se depărteze tot mai mult de Steaua. Echipa aceea, cu toate păcatele ei şi ale sistemului care o susţinea, nu aştepta să-i pice pară mălăiaţă. Se ducea şi lua ceea ce considera că e al ei. Aşa şi Craiova, şi Dinamo din acele timpuri, care ne-au posomorât iremediabil.

Ultima oară când FCSB a făcut asta s-a întâmplat când a pierdut titlul în faţa Viitorului. În meciul direct s-a luptat aprig, a ratat imens şi n-a învins doar printr-o întâmplare. Nicio asemănare cu egalul de acum, care, cică, o ţine în viaţă.

Ce fel de viaţă? Dacă după etapa viitoare se ajunge la 5 plus 1 puncte reale diferenţă în favoarea CFR, care va mai fi discursul? Şi mâine e o zi? Şi tot aşa până în Ziua de Apoi?

Comentarii (23)Adaugă comentariu

itu52 (61 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 17:04

Din notițele propagandistului de serviciu. România comunistă a tăiat zâmbetele României monarhiste și bântuie ca o stafie în vesela democrație, născută într-un post decembrist. In 50 de ani nu poți modifica codul genetic al unui neam, nici să stai în cap. Apoi, câteva sute de comuniști, să zicem mii, au avut nevoie de zeci de ani să stabilizeze puterea și să racoleze adepți. Au fost vremuri grele mai ales după război. Am prins vremea dinainte și după colectivizare. Pentru masa largă a țărănimii(majoritară, aproape unanimitate, că vă oftică termenul), atunci colectivizarea a fost un progres real. Statul nu avea treabă cu organizarea și conducerea activităților obștești. S-a schimbat fața satelor în 10-15 ani, dacă erai chemat la navetă erai socotit anormal. Totul s-a împuțit mai târziu când și-a băgat dracul coada. Atunci a început să dispară zâmbetul și cu el libertatea românului. Și când te gândești că lucrul ăsta a fost făcut de un singur om, te îngrozești. Unde mai pui că era peltic și ușor ... dus, sau dus de nas. Nu înțeleg înghesuiala celor crescuți în ”puful” comunist la blamare în numele societății, în numele celor care au transformat o Românie săracă, tributară jugului bolșevic, cu seninătatea naivă a răsfățului răsfățaților unui regim ajuns la incompetență. Ca să revenim la zâmbete, da, atunci se zâmbea. Se râdea ”bio”, fără scremături. Aveai încredere în cea ce cumpărai și mâncai. Acum îți piere zâmbetul când vezi produsele diferențiate numai prin etichete și-ți zboară semnele de întrebare prin fața ochilor pentru că nu știi cât de ”BIO” este acel ”bio”. Ca să n-o mai lungim fața românilor o vezi pe stradă plimbându-te printre ei. Sunt mult mai triști acum, chiar și cei născuți după..., iar cei din Dubai sunt frați lor care abia au deschis ochii în comunism. Dacă tot v-ați apucat de bătut toba, de ce nu vă alăturați fetelor la FED-Cup, faceți ca dl. Boc, lăsa-ți propaganda, pute a necunoaștere. Dl. Naum senior cum a fost? Ți-a zâmbit? S-a chinuit să o facă?

Ceferika (1 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 17:05

Ce bocet !!! Doamne, ce articol slab ! Oare Naum asta, chiar si stelist fiind nu are simtul ridicolului?

Andrei F (97 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 17:12

,,Ultima oară când FCSB a făcut asta s-a întâmplat când a pierdut titlul în faţa Viitorului. În meciul direct s-a luptat aprig, a ratat imens şi n-a învins doar printr-o întâmplare. Nicio asemănare cu egalul de acum, care, cică, o ţine în viaţă.,,Prin fraza asta va demonstrati limitele....Acel meci a fost marcat in primul rand de deciziile arbitrului Petrescu de care dv. nu mai scoateti o vorbulita!!!!Auzi ce scie Naum astazi;INTAMPLARE!!!------Steaua a jucat meciuri foarte bune pentru Romania cu Viitorul ,Craiova si voi gazetarii laudati apararea,organizarea ceferista....Sa scrieti ca Balint isi smulge parul din cap de grija Stelei actuale este iarasi o inventie.Balint singurel a declarat ca mereu este suporterul adversarelor echipei Steaua.Sunteti singurul care nu a auzit...----Proba cu penaltyurile care trebuiau sa schimbe titlul Viitorului de care ati uitat:Digisport ....desigur: ,,Verdictul specialistului: "Două penalty-uri neacordate pentru Steaua!" "Înțepături" pentru arbitru,,.....,,Prima fază a avut loc în minutul 8, când Marko Momcilovic a căzut de lângă Cristian Ganea, la un duel aerian, când a reclamat că a fost împins de adversar. Apoi, în minutul 39, Alibec a pătruns în careu și a căzut după o intrare a lui Țîru. De fiecare dată, centralul Radu Petrescu a lăsat jocul să continue, iar fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu consideră că a greșit la ambele faze.,,-------Nu cred ca exista suporter pe care sa-l pacaliti ca titlul nu este deja atribuit si anul acesta...Cum vi s-a mai spus...actionarii DIGI nu sunt straini si nici ,,politica de pe DIGISPORT....Sa ma apuc eu acum sa va demonstrez ca apa este uda?!Nu este asa ca dumneavoastra nu ati auzit nimic din ce a povestit Cornel Dinu despre cum se castiga campionatul la fotbal?

JFM (55 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 17:47

FCSB n-a mai aratat ca Steaua de cand N-A MAI FOST ..Steaua ci o echipa sterpelita de Vioreii Hrebenciuc si Paunescu de la Armata, prin metoda falimentarii controlate, verificata de atatea ori in regimul Nastase, si data pe tava unui "salvator" , in acest caz unui cioban care la acea data nu prea stia ce sa faca cu banii din bisnita si era avid dupa notorietate. Cum sa mai fie Steaua acea echipa, din acel moment? Acum nu mai aduce a Steaua nici macar ca joc ori ca organizare de club, nu mai vorbim de performante. Este un club al lui Becali, sa-i fie de bine, sa-l stapaneasca sanatos dar sa nu mai induca ideea ca el este Steaua, asta a decis exact cine trebuia sa o faca. La fel cum "gresesc" si aproape toti invitatii dvs la diversele emisiuni, parca special pusi sa spuna Steaua ca sa va razbunati intr-un fel pe CNA, pe Lege, ca dvs nu mai aveti voie sa o faceti. Dar din moment ce se afla in studioul dvs, in emisiuni realizate si emise de televiziunea dvs, este normal ca ei sa nu se supuna acelorasi reguli? Nu,dar o fac, sunt lasati, poate chiar invitati sa o faca. De ce? Uite-asa de-ai dracului, ca alta explicatie nu vad. Daca a vrut sa intre in acel studiou, sa vorbeasca de acolo, pai sa se conformeze la randul lor regulilor primite de televiziunea gazda. Nu vor, nu-s de acord, sa fie sanatosi, nu sta emisiunea dvs nici in Ilie Dumitrescu, nici in Ducadam sau alti rebeli, aceste derapaje dau o nota de neseriozitate si totala ignoranta pe firma respectiva. In fine, asta ca vorbeam despre Steaua si FCSB, ca tot ati deschis discutia.

tumbler (3 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 17:49

Unii continua sa traiasca intr-o lume paralela cu realitatea ,povestind si raspovestind despre lucruri neintamplate vreodata.FCSB-ul actual nu are cum sa se indeparteze de fosta Steaua fiindca n-au fost niciodata "apropiate".Astea-s doar povesti pentru minti netede.Iar frustrarile celor "etern" ajunsi ai doilea la liman sunt "priceless".

Andrei F (97 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 19:08

Pentru ca v- am vazut acum cum va plangeati ca platiti prea mult pentru drepturile tv.. Daca audientele sunt asa de mici de ce le mai achizitionati?! Si mai ales...stiti ca acum cand vorbim un operator care are drepturile tv. isi face reclama cu meciurile din Liga 1 pana in 2021?! Cum se face ca operatorul meu tv. ma asigurat ca daca prelungesc cu ei contractul o sa am optiunea cu Liga 1? Daca in Romania ar exista Justitie ce va mai scutura pe toti!!!!

GopoSapiens (3 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 19:53

Digerata FCSB mai vede lumina nu când cască plictisit monstrulețu', ***', indiscret, la vânturi în somn.

Roman (2 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 20:14

Văd căte tâmpenii poate să scriu aşa zişi profesioniştii. FCSB sus, FCSB jos, şanse şi alte minuni. Nici un cuvinţel despre etapă următoare. Dacă CFR câştigă la Sf. Gheorghe şi FCSB pierde cu Viitorul şi într-o înpuşcătură de la diferenţă de trei puncte, mai vine trei plus unu. deci o să fie şase plus unu. E verosimil? Da, e verosimil! Şi atunci plinsete şi amintiri pentru-că un antrenor, Teja, nu este lăsat să facă meseria. Şi tot aud de la ziaşişti, că CFR-ul nu joacă un fotbal artistic, pur şi simplu joacă la căştig. Să spun o taină, noi, spectatorii CFR-işti asta vrem, să căştiga campionatul. Ca să plăngă pleiada de ziarişti stelişti.

ciollo (5 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 20:19

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (40 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 20:59

Domnule ziarist, printre numeroasele enormitati si neadevaruri pe care le sustii in acest articol, afirmatia ca Steaua... „isi propune in fiecare an titlul si termina de fiecare data pe locul doi” este de departe cea mai gogonata, cea mai hilara. Pai... pe unde ai umblat dumneata in ultimii 3 ani de te faci ca nu stii de ce a ratat titlul echipa lui Becali? Chiar daca ai fi fost plecat din tara aveai obligatia sa te documentezi. Blaturile impotriva Stelei s-au facut nu pe ascuns, ci pe față! Toata presa a luat cunostinta de ele, dar, spre rusinea ei, a tacut malc. Iata faptele. 1. Astra a castigat campionatul dupa ce Dinamo i-a cedat 2 jocuri (6 puncte!) pentru ca „asa ne-au cerut suporterii nostri, peluza Catalin Haldan”. 2. Viitorul a iesit invingatoare (la egalitate de puncte cu Steaua!) deoarece Craiova i-a cedat deliberat meciul direct, jucand cu juniorii pentru ca... „pe noi nu ne intereseaza acest meci, ci urmatorul”, dupa cum au declarat public cei din stafful oltean. 3. CFR a invins in campionatul trecut pentru ca a primit si ea cadouri, printre care cel de la Viitorul a fost decisiv. Repet, pe unde ai umblat in ultimii 3 ani, domnule Naum? Cu coalizarea celorlalte 5 echipe („Cooperativa”) impotriva ei, Steaua nu va putea lua niciun campionat, pentru simpluL motiv ca nu poate invinge in toate jocurile. Spre deosebire de celelalte echipe, Steaua trebuie sa se lupte nu numai cu adversarele din teren, ci si cu „Cooperativa”, cu rautatea arbitrilor si, nu in ultimul rand, cu ostilitatea presei. Articolul de fata sta marturie!

Niculae Moromete (12 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 0:06

Excepțional punct de vedere, poate prea delicat pentru unii, obișnuiți să râgâie după fiecare îmbucătură!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 1:00

M-ai impresionat. Ai 100% dreptate. Dar vorbesti doar de FCSB , de romani in general dar uiti echipa nationala.... Este in exact aceeasi situatie....Si inca cva nu Scarlett O'Harra e de vina , nici chiar comunismul. Partea cea mai mare de vina o are Miorita.....De atunci suntem blestemati. Ce e hazliu este ca patronul FCSB e cioban si are o echipa care i-a spus ca o sa fie " omorat" de baciul ardelean.....Si el se cam resemneaza adica viseaza la milioanele venite din transferul lui Man sau Coman.... Dar asta este nu e asa-----coma dinaintea mortii....in care delirezi inconstient.

Sasha (1 comentarii)  •  21 aprilie 2019, 8:58

Naum lasa fotbalul pentru cei ce pticep acest sport, ciclismul parca era de nasul tau si treci pe la stomatolog ca sunt scarbit sa te privesc la TV ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Claudiu (1 comentarii)  •  29 aprilie 2019, 7:59

Foarte profund mesajul si general valabil...

Comentează