Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Ce vindem?

Răzvan Marin nu e un jucător, e un ceas deşteptător

Permalink to Ce vindem?
marți, 9 aprilie 2019, 9:33

Sunt din ce în ce mai mulţi străini în Bucureşti, sau aşa mi se pare. Trecând pe lângă un grup de turişti, l-am auzit pe unul spunând că n-are ce să cumpere de aici. În prima fază, m-am enervat. Ei, asta-i bună, cum n-ai ce să cumperi, că gem mall-urile de cârpe şi „oglinjoare”?!

Iar prin Centru te tot loveşti de buticuri în care să laşi banii ăştia de plastic ai noştri. Dar după câţiva paşi a trebuit să-i dau dreptate. Tot ce găseşti aici e şi „dincolo”, posibil la o calitate mai bună, mai variat. Aici, ei caută ceva specific.

Ceva care să bată obişnuinţa, obiceiul. Şi probabil că există, dar nu-ţi sare în ochi dacă nu e kitsch. Comercial suntem o copie, şi nu întotdeauna reuşită. Ne dăm de ceasul morţii cu identitatea noastră. Dar cui o „vindem”?

Ne „vindem” oamenii, cu care am inundat Europa. Mai greu fotbaliştii. Fotbalul e aparte. Din Gaza până în rezervaţiile indiene, tricourile Barcei sunt uniformele unei armate de visători. Răzvan Marin va ajunge în locul unuia care va merge la Barcelona. Deocamdată atât ne putem apropia de soare.

E al treilea cel mai scump transfer al unui român. Să analizăm. Ca şi al lui, primele două, Mutu şi Chivu, au fost din Occident în Occident. Oamenii sunt verificaţi. Stanciu, luat direct de aici, ştim unde a aterizat. Asta îi va face pe alţii şi mai circumspecţi.

Va fi şi mai greu. Spre deosebire de toţi cei numiţi, Răzvan nu e nici un jucător de la care se aşteaptă goluri şi spectacol, nici unul care să stea în zona critică din faţa porţii. Toţi cei care au plecat pe astfel de posturi au eşuat. De ce? Concurenţa e enormă. Ce făcători de joc şi de goluri putem produce noi în faţa favelelor sau a suburbiilor franceze? Liber e fiecare să creadă ce vrea, dar noi ne jucăm cu avioane de hârtie în vreme ce şcolile vieţii şi ale Vestului creează astronauţi.

Ei bine, Marin ne arată calea. În poziţia lui nu trebuie să te naşti Neymar sau Mbappe. Trebuie să-ţi înveţi profesia ca pe matematică şi să te instruieşti uman zi de zi. Să rezişti, să perseverezi, să cazi, să te ridici, să nu renunţi. E parcursul oricărui expat. Noi trebuie să descoperim fotbalul ca meserie. Că de poeţi…

Zecile de milioane cerute pe Man, Coman sau oricare alt barosan apar, din perspectiva asta, bani virtuali din jocuri de ocupat viaţa. Sigur, ar fi frumos ca ei să reuşească. Dar prea trăim într-un vis care virează adesea spre coşmar. Mai bine să construim Marini, să umplem lumea cu ei. Urcaţi pe umerii lor vom vedea mai bine cum stă treaba.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

observator_federal (3 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 10:02

Domn' Naum, ai uitat să-l mai desființezi pe Mitriță (că tot vorbeai de ”făcători de joc şi de goluri ")... ce ocazie ai ratat!

itu52 (61 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 11:10

Man, Coman și alții ca ei vor deveni cât se poate de reali(bani) pentru că lumea e nedreaptă. Exercițiul minții, infinit mai greu decât cel practicat de ”valorile virtuale” adună o mână de adepți(să le zicem fani) în raport cu gloata de susținători ai celor din urmă. Cum ziceam lumea e nedreaptă, pe cei care și-au zdrobit creierul îi ”iau” gratuit sau la prețuri derizorii, iar pe cei ”dotați” îi cumpără pe zeci de milioane de euro. Gloata oriunde trebuie mulțumită, îi dai pita și mai ales circul și ai liniște. Simplu, nu trebuie să ne mirăm că Man, Coman, etc. sunt conturi care vor acoperi de multe ori investiția făcută. Fenomenul extins și-n alte domenii(muzică, politică), face parte din ABC_ul puterii. În rest să așteptăm adevărul, adevărul adevărat, îi cumpără sau nu cineva? Până atunci migrăm spre politic să vedem dacă neadevărul, neadevărului de 30 de ani, duce cum este logic la ... adevăr.

francisc (1 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 15:09

in loc de suburbiile oraselor franceze, scrieti ,,fostele colonii din africa" ale frantei..e mai corect.

gabriel (1 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 19:58

''Stanciu, luat direct de aici, ştim unde a aterizat'' . Domnule Naum, si Razvan Marin a fost luat tot direct de aici, chiar in acelasi campionat cu Stanciu, si aproximativ in aceeasi perioada, doar ca unul a fost serios si a urmarit dezvoltarea pe plan sportiv, iar celalalt a fost atras de salarii mari,indiferent daca isi risca cariera la echipa nationala .Tot din Occident a plecat si Stanciu la cehi apoi la arabi, si tot din Occident la plecat si Razvan la Ajax.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  10 aprilie 2019, 2:19

Daca vrei sa vinzi e destul de simplu: Romania e cunoscuta afara prin Dracula, Ceausescu, Nadia.... Poti sa pornesti de aici..... Daca crezi ca vine un turist pt Mall-uri esti naiv. Vine ca in Ro se poate bea pina la 5 dimineata. Si vine sa vada tara unde a domnit Dracula.... Ca ne convine sau nu cam asta ar fi.....Deci cit mai multa bautura si cit mai diversa si cit mai tirziu in noapte si renovarea vechilor castele....Bineinteles si mincarea conteaza....SI strainii spun ca se maninca bine in Bucuresti. La fotbal suntem varza de tot... Mai apare cineva la 20-30 de ani dar e nisip in ochii......

?????? (60 comentarii)  •  10 aprilie 2019, 23:18

Opinați că în meciurile viitoare ,ale FCSB ,domnul Gigi Becali va mai folosi în tipul partidelor metoda "exchange valutar cu maradonă" ,metodă de schimbări de jucători , în timpul meciurilor ,ce amintește de experiențe mai vechi povestite public de "membri ai clanului Becali" , deci schimbări de jucători folosite de "finanțator" pentru ca FCSB să obțină rezultate favorabile pe terenul de joc ?

?????? (60 comentarii)  •  11 aprilie 2019, 15:12

Ați putea zice și că mulți dintre impresarii de fotbal, cu relații prin fotbalul occidental, vin îndeosebi ca turiști pe la meciurile din Liga 1 , ?

Comentează