Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Serena Armstrong

Unda de şoc zguduie încă scoarţa terestră, dar mămicii nu-i pasă. E plecată la război

Permalink to Serena Armstrong
joi, 13 septembrie 2018, 9:23

Serena nu mai e demult o jucătoare. Aproape că nu mai e om în sensul comun pe care îl dăm acestei forme de viaţă. E altceva. Dar nu e ceva ce n-am mai întâlnit.

Serena e dintre cei care sparg plafonul de sticlă al lumii lor, acel acoperiş prin care pot vedea stelele, dar de care campionii obişnuiţi nu pot trece. După ce ai câştigat totul cu repetiţie începi să vezi lumea de sus, de foarte sus. Devii un altceva. Devii un Armstrong.

Doi pe Lună
Amândoi au revenit din morţi. Lance şi-a învins cancerul, Serena, embolia pulmonară de după naştere. Amândoi au făcut-o luându-şi destinul ferm în mâini. Ciclistul a căutat până a găsit doctorul în care avea încredere. Jucătoarea de tenis a înţeles cauza lipsei sale de aer şi i-a determinat pe medici să-i facă un scan la plămâni.

Lance a crescut fără tată, Serena, fără sora cea mare, împuşcată de un traficant de droguri. Anul acesta, ucigaşul a fost eliberat pentru bună purtare. „Dar sora mea nu va putea reveni pentru bună purtare”, a spus ea pentru „Time”. Poate cea mai emoţionantă declaraţie. Un înger a trecut zgândărind dracii.

Bigger Than Life
Billie Jean King crede că Serena va putea deveni într-o bună zi preşedintele SUA. Şi Lance a crezut la fel despre el. Aşa începe totul. Lance a avut o biserică mondială a dreptcredincioşilor. A adunat zeci de milioane pentru o cauză minunată.

De la vedete hollywoodiene până la şoferi de autobuz, o grămadă de popor purta brăţara galbenă Livestrong. Acesta e primul pas spre a deveni politician. După care urmează marea răscruce a oricărui politician: ce faci ca să câştigi când înfrângerea nu mai e o opţiune?

În 2017, după ce Serena şi-a învins sora la AO, Venus a glumit: „N-a fost corect, erau două contra una”. Serena era însărcinată în două luni şi pentru ea nu a fost o glumă. De acum nu mai era doar ea pe lume. A venit Olympia, apoi întreaga comunitate a celor care se luptă pe două fronturi, mamele din lumea întreagă.

„Dacă eu o pot face, o puteţi face şi voi, fetelor!”. Serena a încetat a mai fi doar o sportivă. A devenit un antemergător. Un om cu proiect pentru umanitate. Jucând, ea face declaraţii sociale care fatalmente devin politice.

Nimic despre tenis
La US Open, jocul nu mai fost de ajuns. Sărmanul arbitru nu a înţeles cine e pe teren. Nu a prins ideea zilei şi adierea vremurilor: Serena nu are voie să piardă! Pentru că dacă ea pierde, pierd toate cele pe care le reprezintă. Dacă zici că trişează, e sfârşitul lumii, pentru că are o fiică, și cum ar putea trişa?!

Ea e Super Woman, Super Momma, Super Super. E exemplul suprem că pot fi depăşite barierele mentale care ţin în lanţuri mai groase sau mai subţiri, mai de fier sau mai de aur o semiplanetă de femei. E o luptă justă. Întrebarea e: merită a fi dusă pe un teren de tenis, cu injurii şi crize de isterie?

Merită. În politică, orice e admis ca să câştigi. Şi, după cum ştim de la Lance, în sport de asemenea, când nu mai e sport. Serenissima ne avertizase. „Y’ll gonna see stuff you’ve never seen before”, a spus înaintea US Open în „Time”. Apoi a făcut clipul despre cum îşi va distruge adversarele. Şi s-a ţinut de cuvânt.

Ce ne facem, fetelor?
Ca şi în cazul Lance, Serena, pentru o cauză bună, vrea să ia prizonier un sport. Din Cosmos, măsurat după zarva iscată în finala de la Flushing Meadows, învingătoare nu e Osaka, e bunica lui Qai Qai, păpuşica preferată a Olympiei. Serena tocmai a aruncat o bombă peste fileu. Acum tenisul e la serviciu. Noise, please!

Comentarii (42)Adaugă comentariu

pawn (21 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 9:53

ar trebui ca pe flacoanele din care consuma mamica suprema sa fie trecute si efectele adverse (nervozitate excesiva, stari de confuzie)... dar cine sa le scrie, ala care le prescrie?

Cata (1 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 10:00

Daca limba engleza va e straina de tot, nu o mai folositi. "bigger then life", ma doare mana sa scriu gresit cum ati facut-o dumneavoastra

apoca (15 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 10:26

vazand-o strigand “I don’t cheat!” mi-am adus aminte fix de Armstrong. Sa vedem cum se scrie povestea mai departe ...

axel (7 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 10:28

Radu, multumim pentru articol. Parerea mea este ca in SUA nimic nu este ce este. Exista un star system (o placa turnanta Hollywood, showbiz, agentii de publicitate, mari producatori si vanzatori) care poate mima orice: presedinti, sportivi, jurnalisti. Oamenii, de fapt niste butaforii, prinsi in el sfarsesc de obicei rau, striviti de presiunea publica, de propriul ego sau de propriile regrete. Si asa vedem o (probabil fosta) mare campioana imbracata special penibil, facand un scandal comercial in timpul unui eveniment sportiv (dar, hei, la Superbowl cum e?) pentru a vorbi apoi despre predicatele cu care ne-am obisnuit deja: feminism, egalitate in tot (poate juca si topless din partea mea), femei puternice, nasteri eroice, etc. Etc.

itu52 (61 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 10:46

Să mai spună cineva că nu contează ambalajul. E o formă plăcută de a face propagandă sportului, lipsind cititorul de a rememora ce a văzut cu ore sau zile înainte. Mai grav, vorba lui Boloni, cronicarii de duzină, specialiști în toate, seamănă ură și adulație, provocând daune morle sportivilor și ambiguități logice și emoționale cititorului. Cronicarii ar trebui să nu uite că au avut o exprimare sportivă mai proastă decăt exprimarea verbală a unora dintre sportivi. O să se zică că se compară mere cu pere, dar per ansamblu, este de preferat gloria sportivă a prezenței în ligile superioare din sport, unei gazetării modeste. Articolul de față este excepția de la regula GSP, oferă informație, are floricele și te unge la inimă. Mulțumesc.

stefan al doilea (6 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 11:33

mi-a placut articolul! ei, daca autorul ar fi citit/recitit *invierea* de Tolstoi, ar fi avut o cheie mult mai buna pentru final! adicatelea zice acolo un personaj despre altul, ca omul este rezultatul unei fractii, unde la numarator este o cifra mare care ilustreaza calitatile omului, iar la numitor este o alta cifra care ilustreaza reprezentarea celui in cauza despre sine insusi! si continua personajul, analizand al personaj, ca intr-adevar, are calitati foarte bune, numai ca reprezentarea este cu mult mai mare, se considera un geniu! ce rezulta din fractie cand numitorul bate de departe numaratorul? un zero! cam asa si cu Serena Williams! ea uita o vorba care s-a mai spus si i s-a spus: Serena esti mare, dar tenisul este mult mai mare! si daca stii ca tenisul este mult mai mare, atunci smerenia ar fi fost la locul ei, numitorul mai mic, si valoarea ei ridicata! pe scurt, Serena Williams are rezultate, are calitati formidabile, dar din cauza ca se crede o zeita, este mai aproape de zero decat oricare alta jucatoare de tenis!

Alex (27 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 12:14

Buna ziua! America si-a dorit mult acest trofeu pentru ca o australianca are cele mai multe Grand Slam-uri castigate. Dincolo de mesajul politic "America first" sau cel social "cand nu va convine ceva schimbati reguli" mai exista si un mesaj economic "you can do it!" ....care s-a rupt in fata unui Adidas japonez! Cliseul fiind cliseu, deci trebuie repetat, voi spune: Sportul nu mai e cea fost ...." Nu o fluierati pe Naomi ea nu are vreo vina!" ....poate doar ca are 20 de ani si inca nu a prins deprinderi .....Viitorul macar are trebui sa sune in echipe cu denumiri de multinationale si cu sponsori onesti cum ar fi cei care fac "intaritoarele de efort" ....o liga la vedere ....asa cum de la amatori s-a trecut la profesionisti .....Macar asa vom avea dimensiunea adevarata a performantelor si poate de vom alege eroi din coada clasamentului! Zi frumoasa sa avem!

mg (115 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 12:53

..şi cu cât urci mai sus aerul e mai rarefiat, iar lipsa oxigenului poate provoca tulburări de comportament.. Orgoliul exacerbat e-n stare să-ţi ia minţile cu totul. "Cum? Când lumea mi-e deschisă, a privi gândeşti că pot/ Ca întreg Aliotmanul să se-mpiedice de-un ciot ?" , părea că-i spune printre dinţi arbitrului pitit în scaunul lui, "Şi mai am de apărat şi 18 milioane din contracte de publicitate, omuleţule.." Curajul lui Ramos a scos-o din minţi. Ar fi calmat-o poate doar supervisor-ul, dacă l-ar fi dat afară pe portughez, de urechi, în uralele publicului. Întotdeauna însă supervisor-ul susţine poziţia arbitrului, chiar şi când e greşită, ceea ce n-a fost cazul. Imaginea de campion, de om puternic şi generos, s-a ofilit în câteva minute de orbire. A-ncercat tardiv să dreagă busuiocul, dar pentru noi cei din faţa tv-ului au rămas lacrimile lui Naomi şi ale Luminiţei Paul. Părinţii japonezei ar fi vrut să intre în pământ, bieţii de ei.. Iar caricatura australianului e chiar reuşită(acuzele de sexism sau rasism sunt de-a dreptul ridicole..). Restul e politică sau poliţe plătite unui arbitru intransigent, dar corect, cu care au mai avut de furcă şi alte glorii ale tenisului, cum e cazul lui Djokovici..

Adrian (4 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 13:30

A fost, acum este la capatul carierei. Inteleg ca americanii trebuie sa castige totul, dar normal ar fi sa fie salvate macar aparentele. La olimpiada de la Seul, proba de 100m a fost castigate de Ben Jonhson pentru o ora. Apoi a fost descalificat pentru dopaj, iar medalia de aur a revenit lui Carl Lewis. Acesta a mai castigat 5-6 medalii, inclusiv la stafeta. Dupa unan-doi, s-a constatat ca si acesta a fost dopat, dar medaliile nu au fost retrase. L-au retras pe el. Nu este normal sa pretinda nimeni aplicarea regulamentului in dublul standard. Chiar daca a pretins ca nu triseaza si ca vrea sa fie un exemplu pentru Osaka, cred ca a reusit sa fie un bun contraxemplu. Cum poate fi acuzat un arbitru de sexism, cand meciul se disputa intre doua fete? Sau de rasism, cand amandoua sunt de culoare? Pentru a mai castiga turnee, exista posibilitatea de a participa la turnee de veterani. Sa o ia si pe sora Venus, pe Sharapova, pe Federer sa. Exista teoretic posibilitatea ca, dupa stabilirea tabloului principal, sa fie anuntata castigatoare, iar celelalte sa lupte pentru locul doi. Oricum, dupa aceasta finala am ramas cu un gust amar. Atat din cauza comportamentului Serenei, cat si al spectatorilor si unor ziaristi.

Chis Alexandru (10 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 13:54

Consider ca paralelismul Lance Armstrong - Serena Williams excede sportului si te translateaza pe tine, spectator, fara sa vrei, pe taramul substantelor stimulative mai mult sau mai putin permise. Exista in toate sporturile "regi neincoronati" care se considera imbaiati in succese precum invincibilul semizeu Ahile si care apeleaza la multiple abuzuri nepermise, dar trecute cu vederea, crezand ca simpla prezenta intr-o confruntare este sinonima cu victoria cu orice pret. Pentru ei nu exista alternativa, astfel ca se ia de piept si cu Creatorul, nu numai cu judecatorul, la o adica. Cat despre reprosuri? Acestea sunt permise numai daca sunt facute de catre acesti "regi neincoronati", nu si de catre preopinenti. Cum sa dobori un idol american, chiar daca dupa culoare nu ar avea un pedigree al locului, de catre un alt idol in devenire care, si acesta avand un pedigree discutabil? Simplu: prin gasirea unui tert indezirabil, judecatorul! Va mai amintiti cartile de scoala din anii 1948-1958? Ei bine, din aceste carti elevii din tara noastra invatau ca toti marii inventatori ai lumii au fost rusi! Acum aceasta fobie a totalitarismului in ale victoriilor sportive - mai ales pe pamant american - trebuie sa poarte o singura sigla, USA. In aceasta paradigma regasim cele doua exemple "de contrast", dar aidoma, Lance Armstrong si Serena Williams!

JohnnyBlade (1 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 14:51

Avand in vedere ca esti un aprig critic al celor care pronunta gresit PSG, nu pot sa nu iti atrag atentia ca engleza ta scartaie asurzitor. Nu exista "you'll [you will] gonna". Corect este "you're [you are] gonna". "Going to [gonna]" indica viitorul in limba engleza. Mai bine scrie-ne pe frantuzeste ca parca te descurci mai bine.

Roadghost (3 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 15:10

@JohnnyBlade...mie mi se pare evident ca se referea la "YOU ALL"(gonna), care se prescurteaza "Y'ALL"(gonna) sau "YA'LL"(gonna)

victor L (73 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 15:10

Lasa, dom` Naum, Serena e o nulitate, o aia urcata cu "toacele" pe scena.

Maxentiu (15 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 15:16

Comparatia e foarte potrivită. Serena și-a adunat în jurul ei un trib, ca și Lance, doar că în acest trib nu sînt doar neanderthalieni, ca aceia pe care-au huiduit-o pe Osaka, ci și interese financiare, politice și culturale uriașe. Și aceste interese nu-și permit să piardă.

Romil (10 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 15:42

"Serena a încetat a mai fi doar o sportivă. A devenit un antemergător. Un om cu proiect pentru umanitate. Jucând, ea face declaraţii sociale care fatalmente devin politice. Nimic despre tenis La US Open, jocul nu mai fost de ajuns. Sărmanul arbitru nu a înţeles cine e pe teren. Nu a prins ideea zilei şi adierea vremurilor: Serena nu are voie să piardă! Pentru că dacă ea pierde, pierd toate cele pe care le reprezintă. Dacă zici că trişează, e sfârşitul lumii, pentru că are o fiică, și cum ar putea trişa?! Ea e Super Woman, Super Momma, Super Super. E exemplul suprem că pot fi depăşite barierele mentale care ţin în lanţuri mai groase sau mai subţiri, mai de fier sau mai de aur o semiplanetă de femei. E o luptă justă. Întrebarea e: merită a fi dusă pe un teren de tenis, cu injurii şi crize de isterie? Merită. În politică, orice e admis ca să câştigi. Şi, după cum ştim de la Lance, în sport de asemenea, când nu mai e sport. Serenissima ne avertizase. „Y’ll gonna see stuff you’ve never seen before”, a spus înaintea US Open în „Time”. Apoi a făcut clipul despre cum îşi va distruge adversarele. Şi s-a ţinut de cuvânt. Ce ne facem, fetelor? Ca şi în cazul Lance, Serena, pentru o cauză bună, vrea să ia prizonier un sport." "Radu mamii, Radule", ești sigur că e o "cauză bună" ? O cauză bună scuză mijloacele ? ("Scopul scuză mijloacele, spus-a nemuritorul Gambetta", spunea frumos nenea Iancu). "E o luptă justă", spui tu.Cam asta vrei să induci potenţialilor tăi cititori, dar, iertare, nu putem fi prostiţi toţi așa ușor... Mai întâi de toate, unde este fair play-ul Serenei ??? Dar, oare de ce simt că-mi răcesc gura de pomană ? Atât tu, cât și organizatorul american afirmaţi același lucru :"Serena,îmi pare rău că nu a ieșit așa cum am vrut noi !" Cuvintele de genul "cum își va DISTRUGE adversarele", pot ilustra o cauză bună, justă ??? Voi, jurnaliștii de azi, avizi de senzaţional, aţi nenorocit pur și simplu cuvintele ("a distrus-o", "a demolat-o", "a spulberat-o", etc., în loc de "a învins-o"). "E exemplul suprem că pot fi depășite barierele mentale care ţin în lanţuri...o semiplanetă de femei." Tu te auzi ? Tu ai recitit ce-ai scris ? Tocmai ai jignit "o semiplanetă de femei"... Dar, mă rog, dacă așa vrea sistemul, al cărei biată unealtă și victimă este Serena, sistem pe care și voi jurnaliștii îl puneţi în valoare, prin justificarea gesturilor reprobabile ale Serenei, la ce să ne mai putem aștepta ? Păcat, mare păcat !!!

Radu (1 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 15:54

Cand ei *** pentru răceală nu poti striga ca nu trisezi. Săraca Halepitza. După AO ă ajuns la spital. Daneza nu. E imposibil. Legile fizicii sunt aceleași. Dar hoțul deprins striga ca nu triseaza. Cand spun hoțul neprins nu ma refer la America. Acolo toata lumea stie despre ***. Dar ai lor trebuie să fie mai egali decat altii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

corneliu (7 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 17:29

Soluția rezonabilă ar fi să se retragă, dar nu o va face și circul va continua. Va fi ca o stea de cinema care primește din ce in ce mai puține roluri și isteria va fi și mai mare. Medicamente!

teo stemate (8 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 18:33

Bine adus în prim-plan fenomenul politizării sportului. Aşa e, numai dacă ne gândim că, în urmă cu doar două decenii, tenisul încă era "sportul alb". Nu numai din cauza ţinutelor jucătorilor, ci şi pentru că era de neimaginat altă implicare în afară de cea pur sportivă. Acum, orice sport care e un catalizator de bani are implicare politică. Pentru că, până la urmă, tot la bani se ajunge. Politica funcţionează după sistemul rutelor ocolitoare, dar, în final, toate rutele ocolitoare duc la bani. (Principiul anchetatorilor, în cazurile de corupţie din toată lumea, este: "Follow the money!") Serena şi Lance sunt branduri care implică sume colosale, sunt, probabil, milioane de oameni care depind, într-un fel sau altul, de funcţionarea acestor branduri. Iar, pentru ca brandul să funcţioneze, omul care-i dă numele trebuie să câştige. Mereu şi cu orice preţ. Din când în când, se întâmplă că simbolul brandului cedează, clachează, pentru că nu e nici robot, nici personaj "manga", nici vreo entitate abstractă, ci o simplă fiinţă umană. Aici intervin cei din umbră, care folosesc orice stratagemă pentru ca simbolul să învingă: manevre politice, manipulări de media, influenţe asupra arbitrilor, anabolizante... orice. Pentru că "în politică este permis orice". Asta cred că e dezolant, în ziua de azi: sportul e politică. Cu adăugarea paradoxală că sportivii nu sunt politicieni! Mie mi se pare că ei sunt doar nişte victime.

st.il. (3 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 19:16

Sunt tare curios, dacă pe scaunul de arbitru al meciului de pomină dintre s.w. și OSAKA s-ar fi așezat o femeie arbitru, oare ce ar mai fi perorat "simbolul" Americii? Tot despre sexism, hoție, favoritism ???. Cu puțin "efort", s.w. ar fi putut avea o fetiță de vârstă lui OSAKA !!!...Beah...

stefan al doilea (6 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 19:21

@teo stemate : mi-a placut comentariul, am insa o obiectie la el, scoti din cauza responsabilitatea sportivului in cauza! putem face asta? putem spune, *Serena este doar o papusa in mecanism*? ar accepta cea in cauza aceasta apreciere? eu zic ca nu! eu spun, nu este adevarat ca Serena este doar o papusa in mecanism, fara constiinta sinelui, ea chiar crede ca este o persoana importanta, mai importanta decat tenisul! daca ma plasez chiar pe pozitia ei draga, atunci ii pot imputa toate cele! daca nu o fac *papusa in mecanism* o absolv de raspundere! repet, mi-a placut postarea pentru ca mi-a pus o problema la care sa ma gandesc!

basilio (1 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 19:58

Comentarii exceptionale :: mg, Adrian, Romil si Chis Alexandru. Editorialul....e atit de aluziv incit seamana cu o picatura de vin intr--o galeata de apa. Nu sunt deloc dezamagit nici de Naum , nici de gsp-ringier si asta deoarece nu m--am amagit de la bun inceput. Un subiect cu potential magnific, mai ales dupa caricatura fabuloasa a lui Mark Knight, tratat ca o adulatie si ridicare in slavi care mai mult scuza si acopera .... E daca vreti o varianta in limba romana a ceea ce a produs JK Rowling... Nu e fara rost sa ne intrebam ce ar fi scris Naum sau gsp-ringier daca , Doamne fereste, vreo romanca ar fi indraznit ceva , nu similar, dar ceva... Oare mai avem voie sa ne intrebam ?!

mashca23 (11 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 21:02

Bun articolul. Deviind de la subiect vad totusi ca te straduiesti zilnic ca devii presul nr 1 al lui Becali. Nu e usor. Va bateti multi pentru titlul acesta. Bravo, esti in pole position.

Mihai (1 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 21:20

Radu cel Scriicios, Inspiros, Fleros, Deşteptos, Deşteptos, Deşteptos, să fii sănătos! Să ai vânt la pix, prietene! Le Tour fără tine și colegul nu mai e ce era. Lance nu s-a ridicat niciodată la nivelul vostru!

Mihai (1 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 21:41

Frumos articol! Dar nimeni vad ca nu e transant!! ***! ***! Osaka a fost mai buna! In momentul cand dpdv fizic nu mai poti, creierul o ia razna! Si Hagi a facut greseala asta la un european! Cand deja trebuia sa se retraga! Pacat de cariera ei! A devenit penibila si ar trebui ca in fotbal sa ia rosu si sa stea pe tusa! Oricum in afara USA va fi huiduita de toti spectatorii(sper)! Ar trebui sa se uite la Federer! Un domn si un sportiv pana la capat! Serena nu mai are ce cauta pe un teren de tenis in competitii oficiale! Nu vreau sa jignesc, ***..:si ea chiar daca a nascut....***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

di livio (30 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 22:15

si da-i si lupta, mai fraticule...cu Serena, scoarta terestra, unda de soc, sfirsitu lumii, Serenissima care arunca bomba sa-i taie lu Carlos trompa...sigur ca n-am gasit alta rima,,,si bomba o aruncat-o taman din Cosmos...Cosmos New York, of course...nu-s cam multe exagerari cosmice mai fraticule?...inca un articol scris adinc, de-a dreptu cosmic...ca matale esti Superman, Supergiornalista, SuperMegaRingierista...da oare nu era mai simplu sa spui ca fu un arbitru care vru el sa fie vedeta finalei de GS?...si-i lua Serenissimei un ghem cistigat pe teren...considera c-am scris cu caps lock...si fu finala US open si nimic despre tenis in gsp, cum a fost meciu, nimic...numa scandalu si iar scandalu...prilej de etalat pretiozitati cosmice

constantin (18 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 23:04

"Corectitudinea politică e puternică în Franța, dar în Statele Unite ale Americii sau în Canada e încă și mai rău. Acolo a devenit într-adevăr un instrument care înăbușă orice altă viziune asupra lumii", Pascal Bruckner . "Dacă spui lucrurilor pe nume, dacă spui exact ce crezi, riști să stîrnești un scandal, ești arătat cu degetul, pus la zidul infamiei", acelaşi Pasckal Bruckner... "preceptele corectitudinii politice s-au extins la toate minoritățile, astfel încît astăzi totul a culminat cu un sistem care sugrumă orice reflecție, orice gîndire. Un sistem care, după părerea mea, a contribuit în mare măsură la victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Asta, pentru că dreapta devenise exasperată de această modă nouă, a corectitudinii politice, venită, evident, dinspre stînga", aţi ghicit, Pasckal... Serena a crescut cu această nenorocită de corectitudine politică, poliţia gândirii libere , aşa cum noi am crescut cu ideologia comunistă. Diferenţa este că ei i-a plăcut. Lumea se trumpizează, devine liberă şi deranjează astfel de indivizi. Demonstraţii, contestări, violenţe...da, însă poporul american a trimis corectitudinea politică direct în coşul de gunoi al istoriei. După 20 şi... de ani. Noi am avut ghinion, comunismul a durat 45 de ani. Bun venit în Lumea Liberă, domnule Naum. Alături de domnii Ioaniţoaia şi Geambaşu. Lumea lui Trump... Probabil că nu vă încântă compania, deşi, părerea mea, nu aveţi motive să vă ruşinaţi. Toţi ideologii corectitudinii politice au reuşit să-l caricaturizeze pe Trump în fel şi chip, este o victorie de moment, viitorul este Trump, Lumea Liberă. A nu se înţelege că ceilalţi jurnalişti de la GSP ar fi adepţii corectitudinii politice, sunt doar mai moderaţi, cei nominalizaţi aţi rupt rândurile. Trumpizarea îmi aduce aminte de un banc despre asemănarea dintre un Trabant şi un bordel: în amândouă te simţi bine, dar îţi este ruşine când ieşi afară... Să nu vă fie ruşine că reuşiţi să gândiţi liber. Vă spune unul care, în copilărie, s-a plimbat prin toată ţara cu Trabantul familiei... Preferinţa lui taică-miu... Nici lui nu i-a fost ruşine să facă ce vrea. Apropo de corectitudinea politică, ea a început cu Bill Clinton, un om cu oarece deschideri..., vă daţi seama pe ce culmi ajungea sub preşedenţia soţiei sale, Hillary Clinton? În concluzie, nu-i credeţi pe ideologii corectitudinii politice, Trump, prin comparaţie cu ei, chiar arată ca un om.

constantin (18 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 23:17

PS Am rămas dator: "Corectitudinea politică e, de fapt, o negare a realității“ – interviu cu Pascal BRUCKNER, difuzat la Radio România Cultural, preluat de Dilema Veche.

DanM (1 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 23:40

Un amănunt cred că este demascator pentru s.w. care a atras atenția arbitrului că ea nu trișează : in reluarea TV, Muratoglu ii face semn cu miinile sa avanseze ,apoi da din cap. Asta este dovada că s.w. a văzut și a înțeles mesajul. Reacția spectatorilor este normala pentru că ei nu cred că au văzut reluarea TV.

„Mămălact”, pentru noua Generație de Aur! (30 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 23:54

@ axel, 10:28 Ieri, mergand prin oras, am vazut o mamica blonda tanara care isi alapta pe strada copilasul, mergand alaturi de sotul ei. Ma intreb daca matroana aia mondiala fosta multi ani pe locul 1 WTA are curajul sa-si alapteze progenitura... Macar o data... Ca rezultatul ar putea fi ca-i creste .enis. "Ca asa e in tenis... Soarele si tenisul intareste ..." Uita-te la ea in poza: masa musculara mai ceva ca a lui Morosanu, racheta de tenis metalica indoita de parca a ajuns pe mana lui Shrek sau sub presa de 6 toneF... :))))))) Asta l-ar bate cu o singura mana (oricare, la alegere) pe turcul cu care se va confrunta Morosanu pe ring. Numele (inca) fetitei a fost ales special de personaje importante din spatele matroanei. "Ca asa e in tenis" si mai ales in globalismul sorosist cu scopuri clare pe plan mondial. Hollywood-ul viselor pe taraba ne alimenteaza cu filme special comandate de CIA: de exemplu, apare un film cu titlul "Lord of War", iar dupa 3 ani Bout este arestat in Thailanda sub o falsa acuzatie si extradat apoi catre SUA, in absenta unui acord de extradare intre cele doua state. "Ca asa e in tenis..." Altul: la 5 ani dupa "Syriana" incepe "Primavara Araba" a lui Hillary, iar in anul urmator razboiul civil din Siria... "Ca asa e in tenis", setul se termina la 6... In Brazilia, presedintele actual Michel Temer, numit in urma dislocarii de pe postul de presedinta a Dilmei Rousseff, in paralel cu blocarea in inchisoare pe false acuzatii a fostului presedinte Lula da Silva, este vinat si el. De "WTA"... :)))))) ...fiiindca gasca de "parlamentari" brazilieni alimentati cu dolari de oficinele lui Soros isi fac "datoria" de a destabiliza Brazilia, devenita in ultimele decenii unul din statele importante ale lumii si membra a grupului economic BRICS, alaturi de Rusia. "Ca asa e in tenis..."

teo stemate (8 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 1:02

@stefan al doilea: Mulţumesc pentru apreciere. Nu ştiu, sincer, cum gândesc aceşti sportivi. Bănuiesc că le e destul de greu, mai ales de la un punct încolo, după ce reuşesc să-şi facă un nume recunoscut global şi realizează că interesele din jurul lor nu mai sunt doar pur sportive. Bănuiesc că e o presiune psihică imensă pentru ei să ştie că trebuie să câştige mereu. Bănuiesc şi că ei sunt conştienţi că, atâta timp cât joacă după regulile impuse, le e bine, sunt adulaţi de public, au un loc în istorie etc. Dar asta e doar ceea ce pot să-mi imaginez. Ce-o fi cu adevărat în sufletul lor, doar ei ştiu. Interesant, din punctul ăsta de vedere, e interviul luat de Oprah în 2013 lui Lance Armstrong, unde acesta explică ce se întâmplă în realitate, ce simte şi ce gândeşte un sportiv implicat în fenomen.

Lucifer (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 6:28

Nu cred sa fi pierdut in ultimi 20 de ani vre'un turneu de G Slam..dar dupa finala din acest an de la US Open....mi s-a facut greata,jena de ce reprezinta azi un asa sport numit TENNIS ! Iubesc fotbalul,la un moment dat am crezut ca iubesc si tenisul la fel in aceeasi masura ! M-am inselat....Mi-am dat seama ca tennisul este singurul sport profesionist unde nu ai voie sa arbitrezi ! Nu te lasa jucatorii....Asa ceva e posibil doar in tennis ! Urat,jenant....! Serena? A reusit sa te faca sa nu o mai poti suporta....nici macar sa o vezi in reclama....A reusit cu complicitatea celor de la US Open sa te faca sa nu mai suporti nici US Open -ul si nici pe Serena ! A fost cea mai urata finala din istoria acestui sport....In orice sport profesionist acest comportament de strada al aceste'i creaturi numite Serena ,era suspendata 2 ani....Ea este la a 3-a abatere,toate la US Open,toate in finale pe care le-a pierdut....Sa nu mai punem semifinala cu Roberta Vinci cand iar a pierdut,la o minge castigata de Serena in setul 3....i-a spus ....c'mmon Bitch ! Asta este Serena....e greu sa te civilizezi cand vii dintr-o alta civilizatie !

IMGB (13 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 6:35

radu naum .... Minunat articol ! Bravo ba baiatule ... cel mai corect articol despre *** numarul unu din tenis !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

kunta kinte (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 7:44

Domnul Radu mi se pare si mie ceva adevar ingrijorator in ceea ce prevezi subtil in articol. Eu mai am o ingrijorare referitoare la Serena si daca e cum banuiesc eu nu intamplator o compari cu Armstrong. Doi dintre ei, unul cu luna (care e OK) si unul cu dopingul (care nu mai e Ok). Comparatia cu Lance cred ca e mai ingrijoratoare si nu lipsita de temei. De ce oare lumea nu spune ca Serena, inainte de Flushing Meadows a pus pe fuga pe cei care venisera sa o testeze antidoping inopinat?. Si a refuzat testarea. Oare ii strica 'tratamentul' ce-l incepuse?. De ce a putut sa refuze testarea si sa nu aiba repercursiuni? Daca Halep facea asa va dati seama ce vartej era? De ce, de ce, de ce?

Catalin _cj (4 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 8:35

Un articol foarte bun și la obiect. Mai trebuie doar un test antidoping serios pentru ca paralela cu lance sa fie completa. Domnule Naum talentul ar trebui sa bata slugareala. Când vad plecaciunile pe care le faceți războinicului luminii în timpul emisiunilor ma întreb dacă dumneavoastră scrieți articolele de pe blog. Cred ca voi renunță la emisiunile TV și voi rămâne doar cu ceea ce scrieți. Nu poți avea pentru o persoana sentiment de greata și admirație în același timp.

stefan al doilea (6 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 12:01

dumneata chiar vrei sa gandesc si azi?::))! ai putea sa-mi spui ce s-a spus in acel interviu, nu cunosc nimic! sa-mi ierti spiritul didactic! exista doua modalitati de a autoguvernare! prima, cea a grecilor ( aia, nu astia) cu numeroase formule, sa te imaginezi simultan ca esti in inaltul cerului si te privesti de-acolo, sau ca vei muri poimaine si maine trebuie sa-ti scrii necrologul etc, si a doua, cea crestina, sa te duci la ideea crestina! adica, grecii considerau ca poti de unul singur, iar crestinii au abandonat ca te-ai putea singur ajuta in autoguvernare si ca ai nevoie mereu de un reper, Mantuitorul! in afara acestor exercitii ce tin de spiritul european ( american, australian, ma rog) exista exercitiile celorlalte credinte, nu le cunosc prea bine, nu mai hazardez! atat abordarea greaca cat si cea crestina presupun capacitatea de a te plasa in metafizic! or sportivii astia sunt prinsi in fizic cu totul, bani, contracte, imagine de sine, emisiuni tv...

Belphegor (7 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 13:48

Respectele mele Dle. Radu Naum. Ați pus punctul pe "i"!!! Trăim într-o lume ciudată cu oameni ciudați care (în majoritatea lor) se PREFAC cum că ar crede aceste aberații... această adevărată CIUMĂ a Planetei Pământ care se numește Corectitudine Politică (o cenzură scârboasă , mult mai perversă și periculoasă pentru o societate decât ceea ce făceau comuniștii) , Globalizare , MultiCulturalism , NouaOrdineMondială , acest Feminism mincinos , deșănțat și pervers care în forma lui actuală nu are NIMIC în comun cu adevăratul feminism... cu lupta pentru drepturile femeilor.... Încă o dată , RESPECT!!!

axel (7 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 14:41

@„Mămălact”, pentru noua Generație de Aur! - putini se prind, dar din ce in ce mai multi! Insa, mult nu mai au, sunt usuiti de peste tot (chiar si din SUA) si in curand vor fi si din Romania, tara caracterizata de o ratard istoric pronuntat. Pronosticul meu e ca se vor intoarce inapoi in Rusia, de unde au plecat din cauza lui Stalin.

stefan al doilea (6 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 15:40

@teo stemate: postarea de azi, 14.09. de la orele 12, 01 iti era adresata! cu scuzele de rigoare...

teo stemate (8 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 16:24

@stefan al doilea: Am înţeles. Despre diversele modalităţi de implicare a sportivilor în fenomen: ducem discuţia prea departe, dacă apelăm la filozofia grecilor antici sau la cea creştină, domenii în care, sincer, nici nu mă pricep. Eu am formulat doar o opinie personală: în sistemul politizat din sportul actual, actorii principali, sportivii, sunt nişte victime. Lance Armstrong mărturisea că fusese prins într-o poveste prea frumoasă, ca să o oprească de unul singur: învinsese o boală teribilă, apoi câştigase nenumărate concursuri, avea o familie minunată etc. "Povestea a tot continuat, iar eu m-am pierdut în ea", zice, la un moment dat. Şi adaugă: "N-am inventat eu cultura dopingului, dar nici nu i-am pus punct, aici e greşeala mea." Când a ieşit în faţă, "să-şi mărturisească păcatele", mulţi l-au acuzat de cabotinism pe Armstrong. Mie mi s-a părut un om sincer. Şi complet sfâşiat. Distrus, strivit de sistem. Dar asta e chestie de percepţie, cum am zis, mulţi alţii l-au considerat complet fals. De aceea zic că ar fi bine să oprim discuţia aici. Oricum, mulţumesc încă o dată pentru aprecieri.

Ion Gheorghe (3 comentarii)  •  17 septembrie 2018, 16:03

Serena a devenit un exemplu negativ !

Comentează