Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Vălul sfâşiat

Ne-a crescut inima când CFR şi Craiova cea nouă au adus muşchi şi neuroni unui fotbal care părea că fusese părăsit, ca un copil nedorit, la porţile unui anumit palat. Naivi

Permalink to Vălul sfâşiat
marți, 31 iulie 2018, 9:54

Ce se întâmplă în curtea campioanei e o prăbuşire cu zgomot a unei minunate faţade de imperiu austro-ungar în spatele căreia la toate etajele locatarii se păruiesc şi se înjură ca în ultima colibă de amărăştean transilvan. Te uiţi ca la urs. Cei mai serioşi, cei mai structuraţi, cei mai cei se dau în stambă fix precum aceia de care aveau mereu pretenţia că se despart prin comportament, maniere, „zis şi făcut”, cuvânt dat şi ţinut şi alte celebre clişee.

Un vagon de spuse şi nespuse au încercat să explice nebunia de acolo. Dar în ochii unui privitor oarecare rămâne că echipa campioană şi-a dat afară antrenorul după trei meciuri şi un trofeu câştigat, faptă demnă de cele mai bune vremuri ale becalismului.

Măcar acolo ştiai cine e făptaşul, omul îşi asuma aberaţiile. Aici, culmea trăsnelii, nimeni nu vrea să rostească public numele patronului, care ar fi un fel de entitate eterică, o sumă neîntrupată a celor mai bune daruri de ursitoare, o fiinţă fantastică pe care nu o poţi atinge nici măcar cu un nume de frică să nu se volatilizeze.

Oameni în toată firea refuză cu obstinaţie să scoată pe gură numele lui Neluţu Varga de parcă ar fi un Sauron şi printr-un inel fermecat ar putea intra în capul lor ca să-i tortureze. Acestea sunt, dragi prieteni de dincolo şi dincoace de munţi, cetăţeni ale aceleiaşi ţări, vieţile duble ale celor pe care i-am perceput ca o enormă veste bună într-o lume suferindă. Dar se pare că adevărata boală era în altă parte.

După „şcoala ardeleană” am primit cu bucurie şi reconstrucţia „pasionalei olteneşti”. O grupare, sigur, paraşutată în liga a doua în ciuda oricăror norme sportive, şi-a răscumpărat mai apoi acest start pe pile cu o construcţie inteligentă din perspectiva performanţei. Propulsată de perspectiva şi apoi realitatea unui superstadion, CS Universitatea a urcat treptele cumpătat, a crescut sau a atras jucători interesanţi, care au ajuns să alimenteze şi naţionala, a tras un pic la titlu şi a câştigat Cupa. Bravo! Şi după?

După vindem şi mai vedem. Echipa pare azi descentrată, într-o clipă dată înapoi cu câţiva ani, plină de gafe şi reuşind la Sf. Gheorghe să tragă primul şut pe poartă când se lăsa seara. În plus, stabilitatea de lăudat a băncii tehnice începe să aducă a încremenire în proiect. Singur lucru nou e că Mangia începe să o rupă un pic pe româneşte.

În rest, acelaşi trening (poate Liga va impune într-o zi antrenorilor o normă vestimentară) şi acelaşi sistem care nu mai funcţionează pentru că dacă îi pui unui Ferrari roţi de 15 se va da peste cap la curbe. A, pardon, nou a mai fost că distinsul italian a refuzat să dea mâna la final cu Neagoe, născut la Orodel. Dovadă că nu ştii niciodată cine e „de la ţară”.

Asta e cu „noile minuni”. Sigur, nimic nu e definitiv. Poate că, aşa brusc, cum au virat-o în buruieni, vor reveni pe un drum bun. Poate că nu vedem noi bine şi paradisul e instalat solid la Craiova şi Cluj. Bine ar fi. Până atunci bate un vânt de dezamăgire. Nota de plată pentru amăgire.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Mozzie (15 comentarii)  •  31 iulie 2018, 11:33

Concluzia vine de la sine. Campionatul isi pierde total din atractivitate, nimeni nu-si mai pierde vremea la tv chiar daca meciul dintre cele doua echipe din Bucuresti parca a fost regizat sa aiba acea evolutie de scor tocmai pentru a mai da un imbold interesului despre care vorbeam, ca fara audienta nu vin nici banii si aici s-ar putea rupe filmul. N-o sa stea nimeni sa vada cum FCSB va defila prin campionat. Din partea mea nu are decat dar fara mine sa asist la acest teatru ieftin.

Dan (22 comentarii)  •  31 iulie 2018, 12:56

Din pacate Digi cheltuie mult prea mult pentru drepturile de televizare a unei competitii interne tot mai sterse . Marfa se altereaza iar cea mult mai vandabila si atragatoare pentru public , anume campionatele din Spania si Italia se pare ca va lipsi din oferta . E un mare minus . Ca si totala lipsa de atentie fata de NBA . Ok trei ani de acum incolo se transmit cupele europene dar e clar ca aveati voi in primul rand nevoie de asta . Ma rog , afacerea fiecaruia . Si dreptul spectatorului / clientului de a alege .

drako (7 comentarii)  •  31 iulie 2018, 13:49

Apropos de Digi ! Dumnezeule,ce comentatori !!! " usor dezamagit,usor frustrat,usor neatent,putin confuz,axul central,are pofta de fotbal,nu i-au iesit pasii..." si alti multi kilometri de clisee penibile ! Oare CNA doarme ? Oare cine are grija de urechile si inteligenta noastra vis-a-vis de limba romana ???

Frustrat Naum (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:01

Naum, Tu tot o dai cu obsesia ta anti-ardeleana si comentatorii astia vin cu critici la Gigi Tv; nu-i asa ca e frustrant?

teo stemate (8 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:06

Ce se întimpla la CFR Cluj este efectul banal si previzibil pe care-l are orice virus contagios: se ia. Chiar ma miram cit timp mai pot ramine ardelenii imuni la ceea ce Radu Naum numeste "cele mai bune vremuri ale becalismului". Nu prea mult timp, dupa cum vedem acum.

Vass Bela (3 comentarii)  •  31 iulie 2018, 15:43

Da, probleme la Cluj si Craiova . Naum nu aminteste nimic insa de *** ( oare de ce ... ), deci acolo totul merge perfect . Halal obiectivitate !!!

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  31 iulie 2018, 18:53

...asculta smechere de Bucuresti ...de unde pana unde iti permiti sa spui despre noi ca suntem parasutati in liga a doua ?...nu esti sanatos ?...am cerut noi sa jucam in liga a doua ?...ai uitat ca ne a invitat Mircea Sandu ?...omul conducea atunci fotbalul romanesc ...daca el ne a invitat noi am acceptat ...indiferent de parerea unor sacarta scarta pe hartie fara nicio treaba cu progresul fotbalului romanesc ... Sa ti fie rusine ca instigi la ura si violenta asupra craiovenilor care nu au pile la Bucuresti ...tu si toti ai tai ne urati si ne vreti morti ... I auzi cum iti pare tie echipa noastra ...descentrata si plina de gafe ...dusman pe fata esti ...noi avem un singur scop ...sa batem fcsb ...nu te mai baga tu . Noi cei care venim la stadion si platim bilete si abonamente stim ca suntem pe un drum bun ...vezi ti de fcsb ul tau ca o sa iasa din turul trei din Europa...ca si noi .

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  31 iulie 2018, 19:32

...echipa noastra se pregateste sa castige jocul cu fcsb ...dupa ce in turul trei am cazut cu nemtii de la Leiptig si am spus pa ...EUROPEI ... stiu ca nu l am scris corect fi le ar numele de ras ...noi nu vrem sa facem egal cu ei ca dinamu ...noi incercam sa i batem si pana la jocul cu ei mai este destul timp ...ne vom pune pe roti ...

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  31 iulie 2018, 20:28

...cu un finantator oltean dar nu craiovean care sta in Bucuresti nu vom putea niciodata sa i batem pe nemtii de la Leipzig...m am uitat cum se scrie corect...dar macar sa i batem pe uratii de la fcsb ...

Che Guevara (23 comentarii)  •  1 august 2018, 0:29

CFR l-a adus pe Edi ca sa ii plateasca cclauza. ***. Clona este PSD. Toti cei implicati acolo sunt oameni de incredere din partid. Jucatorii au fost vanduti pentru a acoperi investitia in aceasta echipa. In acest moment clona este pe plus, daca tinem cont si de drepturile TV, biletele de meci si materialele de marketing comercializate. Pracitc fotbalul romanesc este capusat de partidul unic si noi ne facem ca nu intelegem de ce performata este zero.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alt sorin (10 comentarii)  •  2 august 2018, 12:30

La Cluj poate fi definitoriu faptul ca nu doar antrenorul a plecat ci si niste persoane din conducere (printr-o intamplare toti trei veniti din Sud) ceea ce poate sugera o implicatie mai profunda. Cat despre refuzul tuturor de a pomeni "nomine odiosa" (din punctul dv. de vedere) mie imi pare o dovada de normalitate. Neavand nici o calitate oficiala in club de ce sa-l pomeneasca? Ca sa va confirme apropierea pe care o sugerati de zona aberatiilor. Zona care , asa cum va pute declarativ , tot asa o cautati cu infrigurare (mai ieri incercati hotarat sa luati legatura cu respectivul personaj si neraspunzand la telefon ati ramas fara informatie). Tot ieri am sesizat o inversunare a dumneavoastra impotriva CFR -istilor (vazuti si nevazuti) care au avut tupeul sa faca si sa desfaca in club (pe banii lor vorba becaliotului) fara sa va dea raportul si sa va ceara binecuvantarea. Cat despre Craiova am vaga impresie ca si acolo ceea ce va zgandare de fapt este refuzul domnului Rotaru de a va face confidente la orice ora din zi si noapte la fel ca mult hulitul Jiji.

Comentează