Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Închideţi graniţele!

Emigraţia e la cote maxime, ca în vremurile „bune”. Ălea bune pentru fotbalişti şi oribile pentru stomacele celorlalţi

Permalink to Închideţi graniţele!
marți, 24 aprilie 2018, 11:49

Se pleacă, în vorbe şi în simţiri, ca din faţa unui cataclism biblic. Oamenii supradimensionaţi ai ţării părăsesc România din cele mai variate motive. Din cauză de Burleanu. Sau din cauză că le alunecă titlul printre degete.

Vă daţi seama, e un fel de sfârşitul lumii. Şi chiar e. Pentru că în acest spaţiu fiecare şi-a creat o patrie fix după chipul şi asemănarea sa. Orice alta care nu i se potriveşte provoacă lehamite şi apetit pentru exil. Fiecare stă în braţe cu Românica lui, construită să îi servească interesele. Şi uite aşa, fix în momentele de răscruce, înţelegi cât de mulţi cetăţeni avem şi cât de puţină ţară.

România lui Lupescu şi a celor de lângă el e aceea în care e în regulă să te faci frate cu politicul (care e mai rău decât dracul pentru că nu poţi scăpa de el după ce treci puntea), e ok să descaleci brusc şi dacă nu cade pe spate populaţia să încaleci repede şi să te cari, e ok să faci afaceri cu familia, e ok orice cât timp îţi serveşte.

România lui Burleanu şi a celor de lângă el e una în care poţi să-i „ciuruieşti” pe cei care tocmai dăduseră mâna fair-play cu tine, e în firea lucrurilor să răspunzi când nu mai ai argumente cu „Aşa, şi?”, e folositor să îi numeşti „şomeri” pe oponenţii care odată au scos mulţimi pe străzi jignindu-i indirect pe cei care au acceptat să muncească în administraţia ta (că altfel rămâneau „şomeri”, nu?), să promiţi una şi să faci alta. E România în care se răspunde cu „Ba pe-a mă-tii!”.

România lui Dan Petrescu e aceea în care soarele şi luna răsar funcţie de o fază fixă. Codrul înfloreşte sau se ofileşte la un fluier. „Mioriţa” se rescrie la un penalty. „Iar cel machidoan, şi cu cel grecean, mări se vorbiră, ei se sfătuiră, pe la apus de soare, ca să mi-l omoare, pe cel ungurean”. Scuipaţi în sân, amin! Dan zice că pleacă. Dar la fel zice şi duşmanul lui de azi, Becali. România lui e aia în care cine bagă bani are dreptul să se bage în orice. Să invoce pronia şi să practice dihonia. E România în care Dumnezeu e angajat contabil. De o sută de milioane de euro amin!

I-aş spune lui Hagi, vocea vocilor, că asta e problema problemelor. Adică jumătatea cealaltă de moştenire a sistemului care a creat Generaţia de Aur: ţara individuală. Fiecare pentru el până la ultima bordură, până la ultima groapă din asfalt! Gică are şi el România lui, care, ce-i drept, funcţionează. Dar ca să funcţioneze şi cea mare e nevoie ca Burleanu să fie mai puţin Burleanu, Lupescu mai puţin Lupescu şi, da, chiar şi Hagi mai puţin Hagi. O parte din ei să fie împrumutată fără dobândă coerenţei întregului.

Uite, Burleanu să renunţe la posibilitatea unui al 3-lea mandat, aşa cum promisese odată, iar Lupescu să renunţe la a mai pleca. Să stea aici, să facă opoziţie onestă, echilibrată. Recunosc, sună naiv. Dar din aceste naivităţi s-au construit popoare la care ne închinăm ca la soare.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

oy (1 comentarii)  •  24 aprilie 2018, 12:52

Uite inca una: Romania Gsp-ului si a lui Mircea Lucescu este cea in care poti sa batjocoresti cluburile de fotbal feminin unde merg, printre altele, si copilele cititorilor vostri pentru a face sport. Este Romania in care nu conteaza mitocania si misoginismul cat timp ele servesc unui scop maret, acela de a arunca noroi si dispret in cel care a castigat o lupta cu adversarul tau. Fair play romanesc!

Fane (61 comentarii)  •  24 aprilie 2018, 12:55

Tara asta nu mai e locuita de oameni,ci de indivizi.Cum bine ati spus as completa"fiecare cu a masii!"

itu52 (61 comentarii)  •  24 aprilie 2018, 12:57

Să fii sănătos tovarășe, din naivități s-au născut popoare naive, nu stele de prins în boltă. Popoarele la care te închini s-au făcut cu țigara în colțul gurii și cartușul pe țeavă. Te-ai atins de dreptul lui(insul din popor) ai primit doza de plumbi cuvenită, sute de ani cu repetiție, până când prin sânge a început să le circule respectul față de cei din jur și proprietatea lor. Pe aici, cu proprietari de cultură, proaspăt răsădiți din solarul puterii, ce capitalism vrei să clădești. Ăștia încă pălesc la soare, au nevoie de stat ca de apă, nu au acumulările necesare să-și asigure siguranța, darmite să asigure bunăstarea celor pe care-i trudesc din greu. Fotbalul e mizilic în procesul migrației, iar Dan Petrescu, ”copilul plângăcios de la șotron” e minuscul în raport cu floarea inteligenței românești, care în fiecare toamnă dă haraciul universităților străine. Se racolează pe rupte, ne tânguim după Lupescu și Petrescu, o punem pe șotii ziaristice care nu depășesc genunchiul lelei Stana, iar Universitățile dau afară studenți până sub medie. Parafrazând pe cineva mult mai mare, zic și eu. Când dumnezeu vrea să pedepsească un popor, îi ia mai intâi mintea.

mashca23 (11 comentarii)  •  24 aprilie 2018, 15:24

este si tara in care un jurnalist plin de calitati ridica receptorul de cate ori suna conducatorul transhumatei din Pipera. De dragul unei conversatii de calitate domnule? Parca ar trebui sa mai vina si de la noi schimbarea asta, nu?

mashca23 (11 comentarii)  •  24 aprilie 2018, 15:25

.............*transhumantei

ManX (18 comentarii)  •  24 aprilie 2018, 16:37

Ceva de genul asta zic si eu de mult timp...Nu stiu ordinea si câti sunt, dar de la Dorinel Munteanu încoace, si mai devreme poate, au mai declarat multi ca nu mai antreneaza-n Romania niciodata. Acum este exod. Nici pe vremea lui Ceausescu nu se trecea Dunarea înot cum se face acum. Cine vrea azil politic acum este momentul. O sa creasca populatia-n Costa Rica si or sa aiba si ei o generatie de aur de antrenori si fotbalisti. Cade bine pentru Udrea si Bica atitudinea dictatorului Burleanu. Mai pun o pagina la dosar cucuvelele. Cu ce nu sunt de acord în articol, dar deloc, deloc deloc :) este faptul ca baciul nu este ungurean. Scuze....baciul este bucurestean...Bucur avea oi, avea chiar si miei/Dar se certa cu ei/cu cel machidoan, şi cu cel grecean/care-au oi mai multe? / Dar s-entelegea, chiar de se certa/si cu cel sibian devenit meltean si bucuresten/cine câstiga? câti penaly avea?/în secret vorbea/teatru mult juca/ cu milioane-n curte si vagoane multe/nu poti castiga/ Steaua nu cadea./Si acea mioara/ rasa celsioara care mult visa, job în Anglia/ *** antrena. Nu spun c'acea miorea/cârtita era/dar nu-l mai pot vedea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos (12 comentarii)  •  24 aprilie 2018, 16:53

Radu sa faca opozitie ... ce inseamna asta , sa mearga prin sate ,prin comune sa bea cu ,, presedintii de club '' , sa se bata pe burta cu ei , sa- i pupe undeva pentru vot ? tu ai face asta ? trebuie schimbat regulamentul FRF , voturi de va;lori diferite ... altfel .Cred ca fi fetele , fotbalistele , sunt rusinate de halul in care e folosita imaginea lor .

Urod (21 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 5:57

Sa renunțe Burleanu la al treilea mandat e ca si cum ai vrea sa te întâlnești cu extraterestri mâine.... Burleanu este ,, unic“ si nimeni nu poate fi in locul lui.....Oricine vine sa candideze, replica lui este ca acela reprezinta vechile structuri iar oamenii nu mai vor sa aiba de-a face cu ele.... Nu conteaza cine candideaza... Lucescu, Fergusson, Regina Angliei.. etc... Omul o stie foarte bine pe asta , tupeul de joasa speță.... In rest, valoare zero dar asta este neimportant, nu conteaza... Mai vine cu un bâz-bâz, mai aduce pe marele Trasnea de la Buzau la vot... Si gata treaba... Valoarea pusa la pământ si cu asta gata, treaba este rezolvata.... Asta-i Romania care duhnește, urat mirositoare si care produce exodul in toate domeniile... Oamenii au o singura viața si vor sa si-o traiasca așa cum și-o doresc si se simt bine.... Campania lui Lupescu, venita din ,, bodegile “ din Elveția, a pălit in fața campaniei de tip românesc... Saracul Iftime, si-a aratat si el limitele... Păcat de banii care-i are.... Banii nu tin loc de creier... Parca la tine in emisiune, a spus Lupescu ca nu poate avea o confruntare directa cu un asemenea individ... Si ti-a dat exemplu de el si Marcel Pușcaș, care nu s-au jignit... Era normal, erau doi fotbaliști care si-au lasat oasele pe terenul de fotbal... Mai ales Pușcaș... Si sau respectat... Dar ce sa stie Burleanu care n-a avut nici o legatura cu sportul...?!!!!... Parca mai e o ministresa pe nu stiu unde, care tac-su se ocupa cu alcool... Asta-i Romanica unora, nu se potriveste la toți... .. Nicaieri in lumea civilizata, nu este nimic in neregulă sa fii sustinut de politic... In Romania care duhnește, da... Asa ca fiecare isi gaseste locul care-i convine... Locul lui Lupescu este doar la o aruncatura de băț, voi rămâneți acolo unde va simtiti bine... Nu-l mai certati, a venit, a fost batjocorit iar acum sa mai stea pentru ce...?!!!.. Legenda care ne-a scos in strada de fericire in `94 a fost improscata cu,, managment de campanie “ de tip românesc ...Romania lui Lupescu se potriveste cu a lui Hagi, chiar si cu a lui Dan Petrescu (care exagerează), dar niciodata cu a lui Burleanu.... Lucescu de 20 de ani fuge de fotbalul românesc si bine a făcut... Si el ar fi fost invins de acest individ Burleanu, care n-are legătură cu sportul, decat ca taica-su a fost un fotbalist decent spre bun.... Atât... Singura victorie de la revolutie este ca putem sa emigram si sa ne gasim locul... De ce sa nu se profite de asta.. O parte din România, intodeauna isi va găsi locul in Europa, America... Etc... O alta parte, din pacate va rămâne in mâinile lui de-alde Dragnea, Burleanu... Etc... Eu voi ramane cel mai nare misogin ca nu ma uit la fotbal feminin dar am sa ma uit la Simona Halep.. Asa vreu eu....

sundance kid (21 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 6:07

Bai nea Fane nu asta e problema ! Problema e ca au prea multe voturi pentru importanta fotbalului feminin . Nu sunt misogin dar eu nu m-am uitat, nu ma uit si nu ma voi uita niciodata la fotbalul feminin mai ales acum in globalizare cind sunt inundat la televiziuni cu tenis, handbal, C,L , EUROPA LEAGUE , liga mamaliga, Cupa Romaniei, play-off-ul etc . De exemplu ieri nici nu am avut timp sa vizionez liverpool - roma !

Ionut (1 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 8:35

Din punctul meu de vedere este cel mai bun articol pe care l-am citit in ultimul an.

Coco (2 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 12:30

Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit in ultimii ani in presa romaneasca. Si nu exagerez.

Mazeta sporturilor (1 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 13:26

Da, articolul e bun, dar autorul...Poate ar trebui sa incepeti voi schimbarea. Sa nu mai promovati toate nulitatile si puscariasii, si sa incepeti sa scrieti despre sport. Recunosc, sună naiv. Dar din aceste naivităţi s-au construit popoare la care ne închinăm ca la soare.

Sorinache (2 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 14:04

Diferență mare intre editorialistul Naum și moderatorul tv cu același nume. Plus că l-ai uitat intenționat pe cel mai mare arbitru tv. Și el urma să plece departe dar a rămas aici să ne lumineze.

Dodo (4 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 14:12

@ Mazeta Sporturilor. Din pacate asta e sportul nostru, nu doar fotbalul (cred, nu sunt sigur ca doar pe la Volei e putin mai multa liniste, dar cine stie ce o fi si pe acolo). Despre ce ai vrea sa scrie oamenii? Asta e sportul pe care il avem, astia sunt oamenii din sport, are si Radu Naum o parere. Cititorii au puterea de a selecta si a alege ce considera ca au nevoie sa citeasca sau ceea ce cred ca e bun sau rau din ce au citit. Parerea mea este ca cu greu se mai poate schimba ceva in fotbalul nostru, ca pe oameni din acest sport se bazeaza articolul. Mai ales ca cei care sunt parte ai acestui sport au votat si au ales de curand drumul pe care vor sa mearga in continuare. Am mai comentat si un articol al lui Ioanitoaia. Nu credeam nici in Lupescu si nici pe el nu l-as fi ales. Asa incat, cel putin 4 ani de acum, probabil ca lucrurile vor ramane cam la fel de rau si de aici si reactiile unora ca Dan Petrescu sau Hagi....probabil ca nu simt ca fac parte dintr-un grup, dintr-o societate, desi participa toti la aceeasi competitie. Ceea ce sper eu unul (plecat deja peste granite si care a renuntat deja la romanica lui) eate sa nu ae ajunga mai rau.

Belisarius (3 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 14:29

Mai creaza béa Burlicu 50 ligi de fotbal de masa cu rudele sale si tôt nu intzelege narcissistul asta avar de bani. Ça expatriât de 27 ani si un an 2017 petrecut in Romania, individualismul asta avar si salvatrice este transparent.

skywriter (1 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 15:33

Citesc editorialul si imi place foarte mult continutul. Apoi ma uit si vad cine l-a scris si intru intr-o stare de confuzie totala. Exact cum constata mai devreme un alt cititor: mare diferenta intre editorialistul Radu Naum si moderatorul tv. Ca un mare fan al fotbalului urmaresc constant si reactiile de dupa meciuri in unele emisiuni moderate de dvs si e imposibil sa nu remarc o mare lipsa de obiectivitate si echidistanta. Cu toate ca in acest articol reusiti excelent sa va delimitati de toate "taberele" si sa expuneti o idee neutra si constructiva, in emisiuni TV foarte rar pot sa gasesc asa ceva. Sa fie vorba de un caracter duplicitar? Eu sper ca nu. In alta ordine de idei, imi doresc sa citesc tot mai des astfel de editoriale (si recent am citit cateva foarte bune si la colegii dumneavoastra Geambasu si Tolontan, precum si altii) in care se expun idei constructive care sa ne ajute sa progresam. Pentru ca imi aduc bine aminte ca nu cu mult timp in urma sloganul vostru era ca voua va pasa de fotbal! In schimb trei sferturi din articolele de pe site-ul asta ma fac sa cred ca nu prea va pasa...

Chis Alexandru (20 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 19:51

Dle Naum, la ce secol visati? Nu vedeti ca societatea este profund divizata in toate sectoarele ei existentiale? Si astazi ma intreb daca Revolutia ne-a facut, cu adevarat bine sau ne-a aruncat unii pe altii in bratele disperarii?! Este drept ca un bard spunea, odinioara: "Nu cerceta aceste legi/Ca esti nebun de le-ntelegi", si parca romanii ii dau pe zi ce trece dreptate. Un inventar al "democratiei" cu bunele si cu relele aduse "de afara" ne conduce incet, dar sigur, la nevoia de a acoperi "masa de joc" cu lintoliul negru al bancrutei, mai ales in zona intima a sentimentelor. Stiu, lumea "se misca", este mult mai "vioaie", mai alerta in tot ceea ce intreprinde dar, din pacate, "elementul om" s-a vulnerabilizat atat de mult incat pare sa se fi... perimat. Si dvs, alaturi de mine si de altii, vrem sa descoperim "trecutul pierdut" prin "cenusa romantismului". Viata este dura, dle Naum, chiar foarte dura si fiecare incearca sa se gate cu ea si sa o devoreze, chiar daca trebuie sa calce pe cadavre sau sa terfeleasca toata nobletea unor relatii care au murit odata cu fatidica zi de 22 decembrie 1989. Incercati dle Naum sa analizati "muzica generatiilor" si veti constata ca ea reflecta fidel trairile acelei generatii. Epoca tagoului a trecut de mult, ea fiind inlocuita de muzica repp. Si asta o spune un "umil batran" de 73 de ani!

nica fara frica ! (17 comentarii)  •  26 aprilie 2018, 4:13

mai bine inchideti gsp`ul si emisiunea lui naum de la digi !!!!

Alex One (43 comentarii)  •  26 aprilie 2018, 9:09

E si tara celor care ne dau permanent lectii de morala si dreptate sociala care le stiu anticipat pe toate, in orice domeniu, care n-au dubii cu privire la ce o sa se intample a doua zi la alegerilor FRF cand este evident ca "mafia politico-securistica" il va inscauna pe Lupescu ! Stiti la cine ma refer ? Uitati-va in oglinda d-le urmas de jurnalist.

Cosmin (7 comentarii)  •  26 aprilie 2018, 10:13

Ca sa raspund unuia , sint mai bine de 20 de ani decind am vazut , la teren, un meci de fotbal feminin, iar la TV am vazut acel baraj al Romaniei, pierdut, din pacate. Fotbalul de sala il practic periodic, dar, la un meci oficial, de fotbal de sala, nu am fot niciodata,doar la TV am vazut.Din fotbalul de Judet si cel de divizia C nu pot sa ma laud ca vad. Deci, cred ca sint multi cei ca si mine. Asa ca, eu consider ca, a vota zeci de cluburi de fete, de cluburi scolare, cluburi de sala, sau de divizia C, cu aceiasi pondere la vot ce cea a ligii 1, la alegerea presedintelui FRF este , o greseala. Fotbalul unei tari este reprezentat de Nationala, de cluburile care te reprezinta in Europa, de liga ! si liga a doua. Deci marile nume de fotbalisti , care au jucat la Nationala trebuie incluse in lista votantilor, eu as aprecia mai mult votul unui M Lucescu, Gh Popescu, Radoi,Hagi,. D Munteanu, etc etc decit votul unui club ( "inofensiv") de fotbal fete sau futsal ( ce nume...! ). La fel un club ca si FCSB, care an de an ne-a reprezentat in Europa, trebuie sa aiba mai multa pondere, la vot, decit Miroslava, Cermei, Galda de Sus, sau Sirineasa). Asa ar fi logic. Dar, sa nu ne mintim, sistemul actual este favorabil presedintelui in functie. Un presedinte de club de fete sau dintr-o comuna, nu prea are cum sa nu fie impresionat de un chiolhan , cu o seara inainte de alegeri si o noapte dormita la Rin Grand Hotel. La fel cei din AJF-uri capata post de observatori, primesc si alte diverse avantaje. Astia sintem, la fotbal este chiar mai rau ca in politica , o intreaga Generatie de Aur a fost batjocorita de indivizi fara mare realizari in fotbal, dar plini de avantaje personale. Drumul Romaniei pare desprins , in toate directiile din filmele de ...groaza !

vasco (164 comentarii)  •  26 aprilie 2018, 16:18

La ce fineturi filozofice s-a ajuns cand de fapt e vorba doar despre fotbal si fotbalisti...Dar cand vrei sa-ti dovedesti devotamentul si abnegatia fata de "cauza fotbalului romanesc",care AOLEUUUU!!! a incaput pe alte maini decat ale generatiei unui sfert de finala laCM,mai precis ale gastii constituite in jurul fratilor si consolidate de catre mircea sandu si mitica dragomir,orice e posibil.Asa ca...dati-i inainte,denigrati,ponegriti,de fapt aratati-va in toata splendoarea voastra de jalnici.Fotbalul romanesc va merge la fel de prost,pentru ca lipseste calitatea factorului uman,incepand cu conducerea lui(care nue doar la FRF ci si la cluburi,LPF,AJF-uri),antrenori(de la copii si juniori incepand) si terminand cu calitatea si educatia pentru viata a jucatorilor,de mici pana ce devin "vedete" gen Alibeg.Modul in care se face selectia,de la clubuti,de la echipele de copii si juniori,pana la echipa nationala ,este supus acelorasi canoane ale spagii si pilelor.Intrebati un parinte de junior...Veti afla niste lucruri care nu tin de nimic altceva decat de ...caracterul si educatia acestei natii.Si asta gasesti cam oriunde ti-ai indrepta privirea in aceasta tara.Deci...

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  1 mai 2018, 9:13

...de ce sa inchidem granitele ?...ce avem de valoare ?

Comentează