Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Democraţia ucide

Democraţia, la noi, ucide. Victimă celebră: sportul. Nu e vina democraţiei, se înţelege. E vina noastră, că alergăm ca nişte găini fără cap de când am fost scoşi din cuşti.

Permalink to Democraţia ucide
marți, 19 aprilie 2016, 6:29

Sportul e un soi de armată. Necesită strategie, structură, disciplină, investiţii, un sistem. E ceea ce ştim să facem cel mai puţin, de aceea sportul se prăbuşeşte ca o casă mâncată de cari, ca şoselele suspendate din India, strivind dedesubt destine şi visuri. „Aoleu!”-rile prelungi ale lui Bela Karolyi care mimează perfect surpriza gimnasticii absente la JO ne dau măsura a ceea ce am ajuns. Provocăm un amestec de milă şi luări la mişto. Probabil că mai putem îmbunătăţi un singur record: acela al numărului de discipline pe care le aruncăm pe fereastră de cât mai sus.

Gimnastica, armata micilor vrăjitoare a României comuniste, a capotat cu brio, dar a rezistat, să fim sinceri, mai mult decât am fi crezut. Pe treptele de la Digi24, Octavian Belu reamintea de când ne tot spune că urmează o cădere în gol.

De la Sydney. Cumva am mai dus-o. Cu handbalul masculin suntem de departe naţiunea cu cea mai drastică prăbuşire. De la cele patru titluri mondiale, medaliile olimpice şi un ultim bronz în ’90 am ajuns să jucăm încă din 2014 preliminarii pentru Europeanul din 2018!!! Vă daţi seama în ce bolgie a performanţei am coborât?! În curând, o generaţie va începe nişte calificări pe care le va lăsa moştenire alteia… La volei de băieţi jucam odată finală românească de Cupa Campionilor. La atletism, fetele se băteau atât de sus în medalii olimpice încât rivalităţile ajungeau la tribunal, cazul Gabi Szabo versus Violeta Beclea. Astăzi, doar vreo firavă performanţă la junioare asezonată cu Meldonium mai face actualitatea. La canotaj nu mai ieşim în larg. Patzaichin inventează luntri ca să uite.

Suntem praf. Şi totul e în regulă. La instalarea noului Guvern am salutat referinţa vicepremierului Dâncu la importanţa sportului, a ăluia de jos şi a celui de sus. După care, linişte. Dar sportul nu mai e al statului. Statul e muls de câţiva bănuţi, consumaţi aiurea şi aceia într-un sistem nereformat. Responsabilitatea se împarte între minister şi COSR, care duc o luptă surdă pe un cadavru. E un soi de Groznâi înainte de pacificare şi de descinderea fotbaliştilor noştri primitori de bani cu sacul, un alt Mogadishu.

„Doar morţii au văzut sfârşitul războiului”, e citat Platon la începutul filmului despre tragedia din capitala Somaliei. Aici e mai rău. „Morţii” sunt şi orbi. Şi merg printre noi.

Un singur lucru mai funcţionează: sportul individual, de preferinţă repede autoexilat, acest „scapă cine poate”. Uite tenisul. Fetele merg bine una câte una. Când se adună ca să joace pentru România, cu lacrimi, cu urale, cu emoţia patriotului naţionale şi tot ce ţine de instituţionalizarea unui proiect comun se întâmplă rău. E enervant să vezi Franţa în finala FED Cup şi pe Halep et Comp. retrogradate. Chiar nu înţelegem că e un tipar după care ni se întâmplă toate numai nouă?!

Nepotism şi incompetenţă, aceşti fraţi ne zâmbesc din vitrina goală. Am mai zis-o, sportul e oglinda perfectă a lumii noastre. Căci e pe rezultate, nu pe vorbe. Persistenţa în acest abandon al unei componente a vieţii moderne – nu numai performanţa, ci şi organizarea filosofiei mişcării  – ne scoate din rândul lumii. Asta şi multe altele. Dar asta şi miile de copii abuzaţi între graniţe pentru care nu se mai face nicio comisie parlamentară se văd de pe Lună, e marele nostru Zid Chinezesc. Zidul dintre o populaţie cu apucături medievale şi pretenţiile fudule de a fi trataţi ca naţiune europeană. Pentru ce?

Trăim într-o păcăleală groasă, ne bate inima când handbalistele, singurele care au mai rămas sus (dar cu conducător străin!) fac câte o performanţă parţială şi, în rest, noapte! Ne-am rătăcit complet, într-atât încât îmi vine să spun că e simplu să fie pus acum primul ţăruş de care să ne agăţăm căci nu mai e nimic împrejur. Sportul nu mai e de mult un moft. E o chestiune de supravieţuire. Numai naţiunile care sunt în război îşi permit să nu aibă sport. Ele şi noi, care trăim pe acest pământ ca nişte barbari.

Bela a închis telefonul şi fuge să-i spună Martei vestea necalificării echipei de gimnastică a României la Rio. Olario!

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Mihai (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 18:59

Daca pana si nemtii de la Süddeutsche Zeitung , care in treacat fie spus o fac foarte rar, comenteaza acest esec , uimiti finden, intr-un articol despre echipa lor calificata. ... :(.. si asta intr-o jumatate din articol. ... pentru ca in cealalta vorbesc despre echipa lor. .

Marcos (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 19:02

Criza din sportul românesc e mai veche. Şi nu are neapărat legătură cu democraţia. La handbal am început declinul încă de prin anii 80 (cînd ne-a învins Spania în grupele semifinale ale CM). Pînă atunci spaniolii se bucurau cînd pierdeau cu noi la mai puţin de 20 de goluri diferenţă. La volei finalele dintre echipe româneşti datează de acum 50 de ani. La box n-am mai ajuns într-o finală de JO de la Simion Cuţov şi Mircea Şimon. Sigur, e trist eşecul de la gimnastică (mai ales la fete, că la băieţi nu aveam totuşi cine ştie ce tradiţie - primul gimnast care s-a făcut remarcat a fost Dan Grecu). Dar au şi alţii probleme de genul ăsta. Maghiarii au revoluţionat odinioară fotbalul. Acum sînt zero şi la naţională, şi la echipe de club. Ce să mai zică suedezii de tenis, după ce i-am învins şi noi prin grupa Euro-africană? Ţara lui Borg, Wilander, Edberg, 7 titluri în Cupa Davis între 1975 şi 1998, au ajuns să fie reprezentaţi de fraţii Ymer, etiopieni de origine, acum undeva pe locurile 150-200 în clasamentul ATP.

A.D. (2 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 19:33

Curaj, d-le Naum! Doar titlu provocator - continut ioc! Stie o lume intreaga ca Democratia nu-i aceeasi pentru toti (pana si americanii zic adesea ca Democratia a privatizat castigurile si a socializat pierderile!) - n-ati vrea sa aprofundati analiza ?! Asa cum e si cu scoala (pentru ce sa inveti, pentru economia bazata pe "servicii" ?!) cam asa trebuie ca e si cu sportul. Curaj, ca intr-o zi s-ar putea sa fiti intrebat cu ce v-ati ocupat in anii Democratiei ... Sa aveti ceva de zis - in afara de titluri goale. V-as spune eu, dar ... dvs. sunteti om de sport, nu eu. Eu va spun ca scolarii lui Ceausescu (adica ai Epocii lui) ar fi ras si cu spatele daca ar fi putut fi facuti sa creada cum va arata un Bac de Mate-Info in Democratie! Eu doar presupun ca Sportul n-ar cum fi altfel. "Inainte", tinutul "in cusca" era forma primitiva (a unor primitivi) de a impiedica prostimea sa sara in bratele Democratiei, manata de hoti interesati, de disperare indusa, de nebunia de masa. "Dupa", am beneficiat de hoti autohtoni si externi, multi cu ... gulere albe! Daca nu stiati: in Democratie, cine pierde (e invins) plateste. Se joaca pe bani. Nu plateste, e lichidat.

Bobi (2 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 20:59

O aveti pe Steaua, domnule Naum, sunteti partasi la distrugerea sportului romanesc....sau ati uitat ca micile performante care ne-au mai ramas erau umbrite de articole pe prima pagina cu coafura Prodancei si rugaciunile lui Jiji

iris (6 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 21:45

Un articol bun cu un titlu neinspirat. Autorul fiind Dvs. (dle.Naum), schimbati-l din mers.

Cristian (14 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 21:58

Ba da frate, e vina democratiei. Acum sunt mai multi care fura, antrenorii muncesc pe 10 milioane si rezultatele sunt doar un efort individual. Ai pus titlu speculativ, dar continutul nu se refera la comunism. Inainte nu existau saraci, acum sunt cu miile. Au fost multi oameni care au dus-o bine si in comunism. Daca tu acum esti ziarist si ai un venit foarte bun, nu inseamna ca inainte era nasol. Pentru altii, poate e nasol acum.

Doru (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 22:01

O armata de asini condusa de un leu, intotdeauna va invinge o armata de lei condusa de un asin... Am folosit asin sa nu fiu cenzurat :)

ZONA MAGHERU (13 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 23:00

Era un demagog care se semneaza cu mpldt genul de "gica contra ", capitalist din nastere cu patalama .

catio (17 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 7:16

Esecurile repetate (si) in domeniul sportului au legatura directa cu democratia furtului, minciunii si incompetentei, care a fost institutionalizata pe plaiurile mioritice. Titlul este foarte potrivit.

Alin (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 8:05

Asa incet se termina tot ce avem bun in tara... sau ce a mai ramas

Jos_cenzura (14 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 8:16

Nu e democrația, ci creșterea nivelului de trai mai degrabă. Acum copiii au mai multe opțiuni, au calculatoare, mai pleacă din țară, au acces la internet, nu mai stau să se joace pe maidan toată ziua. Lumea are aer condiționat și multe alegeri. Normal că aria de selecție la toate sporturile devine mai mică. Nu trebuie să ne lamentăm atâta de viață, nu e chiar atât de urâtă, iar echipa de fotbal s-a calificat la un european și joacă decent.

ZONA MAGHERU (13 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 9:36

@ vecinu de la etajul 10 Citez ." Acum copiii au mai multe opțiuni, au calculatoare, mai pleacă din țară, au acces la internet, nu mai stau să se joace pe maidan toată ziua. Lumea are aer condiționat și multe alegeri. Normal că aria de selecție la toate sporturile devine mai mică ". Bre australiencele , americancele s.a.md. au mai multe calculatoare , televizoare , dildouri , etc.. ca ale noastre .

Marcel (15 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 9:41

Care erau modelele atunci... chiar şi din ceaţa groasă a comunismului răzbăteau munca, transpiraţia şi profesionalismul indiferent de domeniul de care vorbim! Azi tinerii fac coadă la jurnalism sperând să ajungă ce? un nou Badea, Capatos, Măruţă, Gerghe etc. etc. Asta în timp ce "adulţii" işi spală temeinic creierul la TV.

ghita (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 9:50

pai si voi in ziuarul lui becali scrieti de alte sporturi o data la 20.NU le bagati in seama dar vreti sa aiba performante .Nepasarea este si din partea voastra NU sunteti cu nimic mai buni

muga (2 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 9:59

draga Radu...as fi fost total de acord cu ce zici tu , doar ca ai uitat de fetele de la scrima, tenis de masa si handbal unde deocamdata suntem printre puterile lumii...deci daca se poate aici se poate peste tot...mai gandeste-te !

gigi carabina (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 10:35

Radu, offtopic: "Doar mortii" nu e un film despre Iraq? Daca stii vreunul despre Somalia, poti sa ne dai si tiltul acelui film? Mersi!

Radu Naum (13 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 10:52

Black Hawk Down

Adrian (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 11:03

http://www.imdb.com/title/tt0265086/?ref_=nv_sr_1 `No One Gets Left Behind`

tudor (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 11:06

A.D. sunt perfect de acord cu tine. Ai surprins bine toate laturile iar comentariul legat de diferenta dintre un examen la liceu sau faculta pe vremea lui Ceausescu si cele de acum e enorma, ca de la PC la ABAC.

Gareth Edwards (6 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 11:06

Exceptional articol, esti un aroman de soi. Taica-tu e mandru de tine, fara indoiala!

Radu Naum (13 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 11:12

Muga Succesele despre care vorbeşti sunt rezultatul unor mici SRL-uri care se organizează singure, acţionează în pliurile sistemului, se descurcă. Sînt proiecte personale, dacă vorbim despre mici personalităţi juridice. Logica susţinerii lor e inversă faţă de cea firească, sunt susţinute dacă au rezultate, dar nu se creează pentru ele politici care să cheme rezultatele. Cazul aparte este cel al handbalului. E un studiu de făcut asupra acestei mixturi de tradiţie, ambiţii locale, un nivel internaţional care ne permite să existăm (nu e concurenţa din alte sporturi şi nici reverberaţie mondială care să atragă forţe noi), o şcoală bună care rezistă, putere hipnotică (orice rezultat naşte emoţii şi emulaţii colosale). Să nu ne păcălim, spun încă o dată. Dacă spre lauda acestui sport suntem în continuare o putere mondială, suntem singura care nu a cucerit un titlu în epoca modernă. În rest, la fel. Nici handbalul nu e rezultatul vreunui proiect de ţară, ci o intersecţie fericită de factori buni.

Jos_cenzura (14 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 17:02

@gigi carabina Vezi si filmul Captain Phillips

LAURA SACHELARIE (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 19:57

Cel mai usor....este sa ne vaitam! Prin 2000,d le Naum,dv...PRESA de specialitate erati fff surprinsa de unele rezultate in natatia romaneasca...asa va erau trasate articolele...ati minimalizat performante UNICE inca in natatia romaneasca,ati SAVURAT cu multa rautate argintul DIANEI MOCANU la CAMP MONDIALE din JAPONIA 2001,dublul aur olimpic SYDNEY 2000 l-ati ingropat .De ce ? Pt ca nu doream sa ne expunem , ne feream de neprofesionalismul dv? Eram paria doar pt ca preferam sa ne antrenam in ORICE FEL de conditii? Jignirile dv.....nu m-au facut nici pe mine ca antrenor,nici pe sportiva mea,sa ne abatem de la munca! DA! Am fugit de VOI,dar nu am fugit de MUNCA! Rezultatele sustin ceea ce afirm. Dv d le NAUM,CATE TITLURI OLIMPICE AVETI? Ca antrenor,m-ati desfiintat...OK....SI....? CREDEAM ca puteti mai mult...ESTE un comentariu anterior......va face partasi ai acestui esec....in sportul de performanta....NU ne-ati sustinut.....ne-ati dat la cap....ACUM.....sunteti satisfacut? Cu respect ...

Bombonel (2 comentarii)  •  21 aprilie 2016, 13:49

Ma gandesc, oare presa sportiva n-are nici o vina?

dana iancu (4 comentarii)  •  22 aprilie 2016, 13:31

@Laura Sachelarie: RESPECT! foarte bine punctat! nu-mi place deloc cum scrie Naum (anti-scris) si nici cum gindeste (CTP-ist), si nu stiu cum de e parte fixa din Gazeta de atitia ani... Il citesc pt comentarii, pe cuvint!!

WAX (11 comentarii)  •  22 aprilie 2016, 23:48

atunci au Parazitii dreptate: tot ce e bun tre sa dispara.

gigelos (12 comentarii)  •  23 aprilie 2016, 13:00

Bitang si Bellu conduc gimnastica romaneasca de 30 de ani poate mai mult . A fost si prin conducerea sportului etc,etc . E penibil din partea lor acum sa spuna ca nu stiu ce , politicul ,nu mai vin copii la sport etc,etc . Nu mai vin , normal daca ei pana acum au vazut ca gimnastica inseamna puscarie . S-au schimbat vremurile cum sa-ti dai copil de 6 ani permanent plecat ,,sa faca gimnastica '' .Trebuia sa se schimbe ei intai ,mi-e greu sa cred ca in SUA se practica sistemul de puscarie din gimnastica din Europa de Est de acum 20 de ani . Dar e complicat , trebuie rabdare , dragoste ... cu madam Bitang , mananca copii cruzi ... Pe mine unul m-a deranjat ca nu s-au dus cu echipa la calificari , ok ai vazut ca sunt proaste dar sunt proastele noastre , implicit ale lor . Echipa e buna ma duc si iau laurii , e proasta nu ma duc ca ma fac de ras .Curvasaraie

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  24 aprilie 2016, 16:31

cel putin in sport socialismul a ramas. nu ar trebui sa existe un minister al sportului intr-o democratie consolidata si economie de piata, premierile sportivilor ar trebui sa se faca doar din banii federatiilor care ar trebui sa vina de la oameni de afaceri, patroni, sponsorizari si alte pomeni, nu de la stat, asa cum este in SUA, cine vrea sa faca sport sa faca pe banii lui. sper sa nu aud bla-blaul cu imaginea Romaniei.

cineva (4 comentarii)  •  25 aprilie 2016, 8:38

Stimate Radu Naum pentru ca ceva sa schimbe in acesta tara e nevoie de JURNALISTI *** nu de baieti *** imediat cum simt ca bate vantul dintr-o parte sau alta. Dar ca sa faci chestia asta trebuie ca sa ajungi in acea postura prin munca si talentul tau si sa ai incredere in ceea ce faci si in ceea ce gandesti . Ori stau si te intreb in afara de faptul ca ai fost baiatul tatei si ai avut posibilitati pe care altii nu le-au avut de a patrunde acolo unde esti CE CALITATI TE-AR FI RECOMANDAT PE TINE SA FI UN CAINE DE PAZA AL SOCIETATII SPORTIVE ROMANESTI ???? Daca ai fi latrat si tu si altii la timp in acesti 26 de ani de leneveala poate ca zgomotul facut de tine ar fi trezit factorii decizionali . Dar si tu ca si altii ati dat din coada umili si istet ca sa nu deranjati granzii din politica . Iar acum vi si bocesti ca un fariseu la cosciugul sportului . Daca ai demnitate si onoare si constinta asumati propria vina (nu esti singurul) si in semn de protest da-ti demisia si fa o greva a foamei in fatza parlamentului . Ce zici te tine cureaua ? Poate asa iti mai speli din pacate si poate totusi se trezesc granzii din adormire si schimba legea sportului si cea a sponsorizarii

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nae (2 comentarii)  •  25 aprilie 2016, 9:51

Păcatul etern romanesc., ne ghidăm după sentimentalisme fata a diseca esențialul. Domnul Naum, jos pălăria pentru analiza , corectă și la obiect , neînțeleasă de majoritate. ,,DEMOCRATIA UCIDE" nu a fost înțeles pe deplin din dpdv obiectiv ci numai sentimentalism. Nu vechile metode comuniste au creat cadrul propice performantei ci oamenii puși în punctele cheie , oameni ce azi sunt puși din ,,democrație" și fac praf sistemul pe toate palierele. S-a încercat la handbal stilul comunist cu Tadici pe calapodul Trefilov și puțin timp a mers tocmai pt ca mai avem reminiscență la întâlnirea cu biciul. Până adevărată democrație l-a dat la o parte. Nepotismul incapabililor politici ce își pun neamurile în structuri cheie a făcut praf o mașinărie ce încerca să se adapteze la noile cerințe, exemplul lui Ryde este clar și trebuie urmat... Când nu știi să îți faci un viitor nu este o rușine că de dragul familiei să iei lecții , și economice și de viață căci în definitiv , de lecțiile învățate de la străini beneficiază generațiile ce vor urma , generații ce nu au în cap decât ce li se baga de către neocomunisti ,,fii mai bun prin tine însuși, banii nu contează,luptă pentru patrie si popor" ignorând realitățile vieții , TENISUL sunt rupți, pista de antrenament este plină de pir, cel ce îți dă sfaturi s plimba cu Maybach-ul iar tu cu bicicleta . Asta este DEMOCRATIA CE UCIDE dinntitlu.... Nu sentimentalismul bolnav românesc ,,ce bine era când mâncăm pui la ceaun, beam bere pe malul apei la un pescuit, lac ce nu era privat, pui sănătos și ceaon din vechile materiale românești..." .

Nae (2 comentarii)  •  25 aprilie 2016, 9:57

Scuzate să îmi fie erorile gramaticale mulțumită predictiei android și timpului scurt acordat scrierii commentului....

gigimigi (1 comentarii)  •  2 mai 2016, 17:41

Hai zau. Esti sigur?

Sailor (1 comentarii)  •  3 mai 2016, 9:18

saya sebenarnya paling sebel jika nemuin blog yang isinya cuma keyword doang tapi isinya kosong. Tapi saya paling suka gunain keyword untuk SEO page halaman blog, tapi tetap bentgngaurg jawab dengan konten yang insya allah isinya di cari banyak orang.

Comentează