Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

În cel mai bun moment al carierei lui Nico, antrenorul Slaviei susține că selecționata l-a dezechilibrat pe ”tricolor”.

Permalink to Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu
luni, 15 martie 2021, 2:14

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. Primul la care m-am gândit a fost Stanciu și pe el l-am trecut imediat. Numărul 1. Pentru mine, nu putea fi altul. Campion cu Slavia, cel mai bun străin din Cehia, cel mai valoros mijlocaș și jucătorul cu cele mai multe pase decisive (11). MVP-ul unei echipe care impresionase în Champions League, într-o grupă de foc, cu Barcelona, Inter și Dortmund.

La fel de adevărat, 2020 lăsa în urmă și rana necalificării la Euro și a locului 3 în Liga Națiunilor, însă nu era doar vina lui. Poate poziția din teren la națională nu îl avantajează la fel de mult, poate nici coechipierii nu îl ajută. Și dacă Mirel Rădoi ar genera jocul selecționatei în jurul lui…

Acest început de 2021 al lui Nico, în special februarie-martie, mă bucură mult. Cele șapte goluri din ultimele șase meciuri, unele spectaculoase, după lovituri libere, șuturi din afara careului sau acțiuni individuale, notele mari și aprecierea presei cehe îmi arată că nu am greșit deloc. E și acum cel mai în formă dintre „tricolori”.

A găsit la Praga locul perfect, colegii potriviți și antrenorul ideal pentru a reliefa calitățile lui. Tehnică, pasă, șut, simț al porții, viziune. E un lider. Și Jindřich Trpišovský i-a dat lui acest rol, i-a oferit libertatea dorită în ofensivă. Nu are banderola de căpitan, dar el conduce Slavia. E mintea limpede care generează jocul alb-roșu și, când are spațiu, pătrunde și finalizează. Și el execută majoritatea fazelor fixe.

Cu Trpišovský, atacul nu înseamnă totul. Stanciu varianta 2020-2021 a devenit mai agresiv, face și presing, știe că fără apărare, fără o recuperare rapidă chiar în terenul advers, nu există fotbal. Dar antrenorul nu îl epuizează. Nu uită niciodată că șeptarul său trebuie să rămână proaspăt pentru a dinamiza ofensiva.

Același Trpišovský se plânge că naționala îl dezechilibrează pe jucător, îl face să-și piardă energia și concentrarea. „I-a provocat probleme mari, mai ales toamna trecută, când existau acțiuni de durată”, a declarat tehnicianul Slaviei.

Nu faptul că joacă pentru România îl afectează pe Stanciu, tricoul țării sale nu influențează negativ pe nimeni. Doar înfrângerile și atmosfera deprimantă din urma eșecurilor îi diminuează forța. Nu fizic, ci psihic pierde el la lot. O nouă campanie eșuată, un Euro pierdut, după un Mondial pierdut, asta îl întristează.

Însă numai el poate scăpa de deziluzia de la națională. El. Și Maxim. Și Răzvan Marin. Și toți ceilalți jucători. Și, deasupra lor, Mirel Rădoi. Ei au șansa să se revanșeze în fața Islandei, să învingă Macedonia de Nord și să se lupte cu Mannschaft-ul, care nu e în cel mai bun moment, pentru un loc la viitorul Mondial. Victoriile și o calificare în Qatar le-ar reda tuturor bucuria. Cea mai mare bucurie.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Bogdan Pavel (1 comentarii)  •  15 martie 2021, 14:32

Prin ultimul paragraf, cumva, am dedus ca v-a scapat motivul pentru care acesti jucatori cad psihic dupa o campanie de calificari. Acele angoasenu vin din ratarea calificarilor ci mai degraba din asteptarile impuse de fani si presa. Daca am invata sa ne cunoastem nivelul, si n-am mai spera la revanse miraculoase cu Germania, poate le-am oferi si lor si nou oportunitatea da nu mai fi toxici unii pentru ceilalti. Orice lupta onorabila care se sfarseste cu o necalificare ar trebui incurajata si sustinuta pentru ca lotul e tanar si usor influentat, dar noi dorim revanse si calificari. Constientizarea faptului ca suntem un popor mediocru cu o infrastructura mediocra ar fi primul pas catre acea reconstructie de care tot vorbim de atat timp.

Ilie (12 comentarii)  •  15 martie 2021, 15:31

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alinsav (4 comentarii)  •  15 martie 2021, 16:35

Foarte corecta observatia lui @Bogdan Pavel. Din moment ce toti din FRF si antrenorii declara ca obiectivul e calificarea desi noi abia batem Luxemburg ... asta in primul rand, apoi toata presa tv, ziare, site-uri incep sa critice jucatorii, sa zica de Bancu ca e cel mai slab sau de Tataursanu si de Hagi, de parca e vina jucatorilor ca nu se constuiesc academii si nu se fac competitii in Romania ... ei sunt ce este mai bun la ora respectiva. Presa ar trebui sa fie mai vocala in legatura cu adevaratele cauze ale esecului, cu faptul ca nu se mai face sport in scoli, nu mai sunt terenuri de sport publice sa joace copiii un fotbal, sa faca atletism si handbal, basket, etc... ca banii comunitatilor se duc pe echipe de fotbal facute de primari la comanda samd...

itu52 (2 comentarii)  •  15 martie 2021, 17:10

Și ce mai punem lângă Stanciu, căței? E greu, la primul gol o să înceapă să mârâie, dar nu spre adversar ci spre colegi pentru că-i cunosc și le sunt la îndemână. Vin pescarii ajunși în pragul pensiei, biciuiți de furtuni și duritatea muncii și te spulberă. Au ei victime mai mari, iar europeanul l-au scăpat la mustață, am putea zice, cam nemeritat. Cei care hotărăsc destinele fotbalulul au sincope mari în analiză și procedează haotic în ceia ce fac. Am avut perioade bune la națională și nu a făcut nimeni profilul antrenorului, mergem ca orbeții pe-a-ncercatelea, de la tinerețe(Mirel) pân-la bătrânețe(Daum). Scăpăm de țâfnoși fără acoperire și dăm de făinari, peltici la minte și purtători de caș. Câți antrenori să mai încerce „Academia Burleanu” pentru a convinge că a fost o investiție neinspirată? Este imposibil să nu existe fotbaliști echilibrați și talentați în fiecare generație. Nu era permisă piederea șirului antrenorilor ”cu toate pregătirile”, așa cum începuse capul de drum ce s-a numit Angelo Niculescu. Nu am fost capabili să cultivăm un stil și o cultură fotbalistică înclinată spre continuitate. Am lăsat calea liberă năravurilor și mentalităților mărunte. O să fie greu, vom avea rezultate haotice, mulți neaveniți și parveniți la moașirea fotbalului, multă limbărie și sfătoșenie la povestirea acestuia. Unde mai pui că este o mare diferență între neamț și neam prost.

gio (16 comentarii)  •  15 martie 2021, 23:29

A lovit din nou Jumatate..

Costel (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 6:46

Nu uitați un amănunt nesemnificativ: nu avem jucători de națională. Nivelul ligii 1 îl știm cu toții, de transferat transferam u mii excepții doar in campionate mai slabe ca al nostru și dvs vorbiți de campionate mondiale, europene de parcă am juca singuri. Fotbalul are aceeași soartă ca gimnastica, handbalul și celelalte sporturi la care am fost buni odată. Nu mai trăiți din amintiri, cât timp liga 1 o să fie sediul clovnilor finanțatori-presedinti-antrenori și a echipelor care trăiesc exclusiv din drepturile de televizare și bani publici nu o să avem performanțe.

Seri (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 12:32

@Bogdan Pavel cat de adevarat. Aici e problema noastra, asteptari bazate pe nimic, in loc sa felicitam efortul, si sa schimbam usor-usor mentalitati. E clar ca Romania nu are loc intre primele 20 ale lumii, poate nici 30. Ar fi cazul sa vedem unde ne aflam cu adevarat, si, cu modestie si bun simt, sa construim.

alinsav (4 comentarii)  •  16 martie 2021, 14:28

@Costel, sunt de acord cu tine caLiga I nu e cel mai sanatos mediu in care sa creasca tinerii dar nu exista o legatura directa intre nivelul nationalei si nivelul campionatului, poti vedea exemplul Croatiei care la nivel de campionat nu este (poate acum este dar oricum nu cu mult) peste noi dar scopul lor e altul, sa antreneze si produca tineri pe care sa-i vanda fotbalului mare. Incep sa apara cativa jucatori care macar joaca afara, cum sunt Marin, Hagi, Mihaila, Man, Stanciu langa care se pot alatura altii precum Mitrita, Maxim, Puscas, Nedelcearu, Ganea,... sa nu fim nici prea pesimisti.

Comentează