Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Mă așteptam ca unii să-l critice pe Maradona și după dispariția lui. Să vorbească doar despre părțile negative.

Permalink to Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo
vineri, 27 noiembrie 2020, 2:00

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție și dictatori.

Pictura din iarbă nu îi mișcă, nu îi emoționează, nu îi înfioară. Când privesc miracolul numărului 10, nu doar fentele magice, viziunea lui extraordinară pe teren, pasele, golurile unice, ci și lupta lui împotriva tuturor adversarilor care-l alergau ca să-i rupă picioarele, lupta lui pentru Argentina și Napoli, nu simt nimic. Totul e rece, indiferent.
Nu mă așteptam să-i văd însă râzând de cei care l-au iubit, ironizându-i superior pentru suferința lor, pentru lacrimi. Nu e totul ipocrizie pe pământ. Durerea există, lacrimile există, nu sunt o minciună.

Am fost surprins de reacția lui Chipciu. Dezamăgit. Reporterul de la Digi voia să afle ce crede despre Maradona, dar el nu s-a referit prea mult la „El Diez”. Un fotbalist în vârstă de 31 de ani care părea că nici nu prea îl cunoaște pe argentinian, că nici nu prea l-a văzut. Și care vorbea ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic deosebit. Ei, a murit un om, viața merge mai departe. Și el era unul dintre malițioșii care îi luau peste picior pe toți cei ce îl plângeau pe Diego.

„Trist e că atunci când moare un om facem nebunie, mamă, era zeul suprem, și în urmă cu o săptămână nu îl băga nimeni în seamă. Acum, toți suntem lacrimogeni și Maradona a fost cel mai mare fotbalist. Nu l-am prins jucând”, au fost cuvintele lui. „Asta e viața. Dumnezeu să-l odihnească și mergem înainte”. Totul cu detașare, totul cu nepăsare.

Puțin mai târziu, Dan Petrescu, antrenorul său de la CFR, spunea la același microfon: „Am plâns cinci minute după ce am aflat, nu am putut să mă opresc. Toata lumea l-a iubit, îl iubește și îl va iubi mereu pe Maradona”.

La Madrid, simțeai durerea lui Diego Simeone la fiecare cuvânt: „Când primești un telefon și ești anunțat că Maradona nu mai este, nu crezi, zici că asta nu se poate. Diego nu poate muri”. Cholo, care i-a fost șase ani coleg la naționala albicelestă, avea ochii plini de lacrimi la conferință. „Diego a murit. Nu se poate! Nu se poate!”.

Dan nu mințea. Cholo nu mințea. Sufereau, ca milioane de oameni din lumea întreagă. Suferința lor nu era ipocrită, nici lacrimile lor. Toți pierduseră pe cineva drag. Un fotbalist. Cel mai mare fotbalist.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

cornel (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 16:47

Diego fără derapajele lui nu ar fi fost Diego. Dar, cu toate acestea, îl prefer pe Diego „imperfectul” în dauna „perfecților ” Ronaldo și Messi care trăiesc pentru marketing, media, Facebook și Instagram. Diego a trăit pentru el, a ieșit din tipare și a deranjat. Pentru mine, Diego este acel om care făcea încălzirea cu șireturile desfăcute, dansând și jonglând cu mingea. Inspira plăcere, naturalețe și dorință. Priviți încălzirea lui Ronaldo....un robot fără trăiri ale cărui zâmbete sunt programate și sinistre. Cât despre Chipciu...are vreun rost să spunem ceva? Să ne irosim timpul vorbind despre nimeni?

partizan (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 16:53

hai, frate, chiar ii iei in seama pe astia? e o lume libera, sunt oameni complet opaci la muzica lui mozart, la panzele lui van gogh, la filmele lui spielberg, de ce n-ar fi indivizi care n-au niciun fior la frumusetea dramatica si acum, cand te uiti la inregistrari de acum 40 de ani, a driblingurilor, a fentelor, a meciurilor lui diego, a oricarei atingeri de minge a semizeului? iar domnul chipciu este chiar sincer, il banuiesc ca nu se uita la NICIUN meci de fotbal, nu la di stefano, cruyff sau la diego. este un baiat care de-abia asteapta sa termine cu cariera asta obositoare de fotbalist si sa-si deschida un hotel sau o carciuma (eh, acuma nu prea le mai merge bine). n-am absolut nicio indoiala ca nu urmareste niciun meci din CL, nu mai spun de campionatele interne si asta e si (una) din explicatiile ptr care foarte multi jucatori, altfel rezonabil dotati fizic si tehnic, nu lasa nicio urma dupa ei. chipciu este un simplu laborant, intr-o meserie unde diego a fost heisenberg.

kappa1 (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 17:03

Un articol de bun simt. Asa cum un scriitor isi foloseste talentul dat de Dumnezeu pentru a crea un opera de mare valoare pentru folosul umanitatii, s-a dovedit ca si un jucator de fotbal poate scrie in iarba driblinguri si pase, goluri cu care sa umple sufletele oamenilor. Poate Dumnezeu l-a dat pe Maradona sa aduca mangaiere acestui popor argentinian incercat de dictaturi militare, razboiul inutil din Maldive. Insa a fost mult mai mult: adus bucurie in toata lumea jucand fotbal. A ridicat spectacolul fotbalistic la un nivel greu de egalat de acum incolo. Maradona dribland, pasand si inscriind - asta-i o bucurie si o lumina pentru orice om care iubeste fotbalul. Domnezeu sa-l odihneasca!

Mihnea (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 17:03

Cine e Chipciu ? Maradona e etern!

DJ Thrror (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 17:35

Golul ala inscris cu mana anuleaza tota magia lui. Daca el lua atunci mingea si o punea la locul unde a comis hentul pentru ca adversarii sa bata lovitura libera ar fi fost nu cel mai mare fotbalist, cel mai mare sportiv EVER. Dar uite ca a ratat momentul, acela n-a fost un moment de glorie pentru el, a fost momentul cand si-a aratat cealalta față. Scuzati-ma, nu pot elogia un astfel de "sportiv".

gicapuia (3 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 18:08

Chiar bagi in sema toti ... ( nu pot sa scriu ca iar ma baneaza)

Rupert (3 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 18:15

Foarte bine punctat @partizan! Alde Chipciu si cei de teapa lui nu sunt demni nici macar sa ii curete ghetele lui Maradona!

Alex (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 18:16

Fara exagerare spun ca Maradona a adus cea mai multa bucurie oamenilor in secolul XX. Rog pe cineva sa ma contrazica, sa-mi spuna alta persoana care a adus mai multa bucurie in lume ca Maradona... Oriunde aparea, lumea era in extaz! A fost perfect exact asa cum a fost el! Altfel ar fi fost un alt fotbalist talentat ca sute/mii de alti fotbalisti talentati. Dar asa, este si va ramane unic. Messi are rezultate mai bune, goluri/pase/trofee si nu e nici 10% iubit ca marele Maradona.

Ultrasro (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 18:18

CHIPCIU in fotbal pe langa MARADONA e ca Ciolacu comparat cu Stalin.

alexandru (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 18:21

1.Chipciu a fost sincer si a scos in evidenta ca abia atunci cand moare cineva incepem sa ne amintim cat de mare si grozav a fost. 2.Nu poti sa judeci pe cineva ca nu plange 3.Este glumet sa spui ca Maradona a fost cel mai mare fotbalist

partizan (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 18:42

@Alex. nu, nu cred ca exagerezi. poate au mai fost cei de la beatles, poate elvis...foarte putini care sa depaseasca granitele, religiile, politica, rasele, absolut orice diferenta sociala, intr-un limbaj inteles de oricine. aproape nimeni care sa provoace un asemenea soc si emotie planetara la disparitia sa.

BigBear (5 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 19:05

Problema e ca articolul asta vine astazi, dupa moartea lui Maradona. Cate articole ati scris despre Maradona in ultimii 2 ani sau 5 ani domnule Jumatate? Sau in ultimii 10 ani? Oamenii nu vor sa ineteleaga ca tot ce avem astazi pe un piedestal se datoreaza in mare parte faptului ca oferta era mult mai redusa inainte, nu aveai de ales iar astazi avand in loc de 3 produse 100 nu se mai vad asa distinct. Sigur, Pele, Maradona au fost jucatori uriasi care au insemnat ceva. Insa si azi am avut jucatori ca Ronaldinho care era un spectacol pur, acel ras si bucurie de a juca. Nimeni nu i-a facut statuie, nimeni nu il pomeneste. Messi, Ronaldo, X? Oricine o sa vina din urma nu o sa aiba dimensiune acelor jucatori doar pentru ca ei au o imagine din timpuri unde concurenta era redusa, cand in 7-8 meciuri erai in finala CL. Pentru multi trecutul este legat de tineretea lor si mereu cei din trecut o sa fie mai buni decat orice altceva. Realist vorbind, oricat de bun o sa fie un jucator azi un suporter de 50 de ani o sa spuna ca Maradona era mai bun. Chiar daca jucatorul e mai spectaculos, mai rapid, mai tehnic sau da mai multe goluri. De ce? Pentru ca Maradona in mintea lui e legat de tinerete, de alte timpuri.

Dromichaete (12 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 19:06

Auleu! Chipciu a îndrăznit să fluiere în biserica maradoniană. Nu varsă lacrimi de crocodil, nu se dă cu capul de borduri( lucru ce ar fi pe placul lui Berbeceanu), nu-și rupe hainele de pe el( treabă ce ar fi pe placul fetelor), vrea să rămână doar Chipciu cel de toate zilele. Un tip sincer. Au sărit pe el toți *** bisericii sus-amintite. Care mai de care să-l sfâșie, să-l desființeze! N-ai voie, domnule, să nu i te închini lui Maradona! El e zeul, fotbalistul nepereche. Lumea plânge și leșină pe capete, iar tu, insensibilule și nepriceputule Chipciu, te rezumi la datul din umeri?! Ei, da! Există oameni de fotbal și suporteri care nu-l pun pe Maradona pe primul loc. Asta înseamnă că sunt habarniști? Sau hateri?! De când a devenit lumea atât de radicalizată încât să nu accepte sau să respecte părerea celuilalt?! Nu poți să-ți exprimi opiniile diferite pentru că esti imediat desființat. Și( culmea!) tocmai *** ăștia vorbesc despre libertate și nonconformism, atunci când își justifică opțiunile! Da, l-am prins pe Maradona jucând, stați liniștit. Îl consider un geniu al fotbalului, dar nu singurul. Și nici cel mai mare din toate timpurile. Pentru că nu există așa ceva. Nu poți compara generații, epoci, posturi diferite. Pele, Beckenbauer, Cruyff, Maradona, Ronaldo dințosul, Messi, Cr. Ronaldo și-au pus amprenta pe epocile lor. Haideți să nu mai căutăm, în mod absurd, să-i ierarhizăm pur subiectiv!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DoubleTi (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 19:13

@DJ Thrror, nu te condamn ca n-ai inteles sensul gestului facut de Maradona. Acea "Mana lui Dumnezeu" a fost raspunsul sau la "hentul" comis de Marea Britanie in careul Argentinei, prin invadarea si insusirea Maldivelor. Da, nu a recunosc ca a fost hent, dar la nici 10 minute marcheaza cel mai frumos gol din istoria forbalului, spunand prin asta ca hentul a fost pentru voi britanicilor, golul 2 a fost pentru intreaga lume. Tot meciul a fost o metafora. Tocmai am revazut meciul si pot sa spun ca in meciul ala, Maradona a mai avut vreo 4-5 faze asemanatoare cu cea de la golul 2. Cand il privesti cum lovea mingea si ce forta avea, te intrebi cum pot jucatorii de azi sa se numeasca FOTBALISTI.

Ilie (12 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 20:24

Când o să donezi jumătate din banii cîștigați din aceste articole o să încerc să cred că ești sincer. Altfel, nu ești nici măcar jumătate de ziarist.

Ilie (12 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 21:19

@Partizan: interesant este că ai pomenit numai despre drogați

Radu K (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 22:06

Asa, maine o sa auzim ca Hitler a fost om bun pentru ca a construit prima autostrada din lume si i-a pus pe oameni la mnca. Dar nu e de mirare cand mai sunt batuti in cap care-i regreta pe dictatorii criminali Ceausescu, Stalin, Lenin, etc..

banel (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 22:09

maradona a scris istorie pe teren cat despre consumul de droguri acolo si-a facut-o cu mana "lui dumnezeu"si este strict problema lui dar sa fi in cardasie cu castro,putin si alti nenorociti de nivel istoric asta este o problema care nu poate fi trecuta cu vederea cei enumerati mai sus sunt responsabili de crime impotriva umanitati si asemenea lu nea nicu(ceausescu)ar trebui pusi la coltul aceleiasi baraci si executati pe loc pentru urata istorie care complecteaza aceasta ramura a vietii noastre in rest RIP diego

Gigi Carabina (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 23:57

E trist ca sunt atatea opinii care vor sa ne spuna ca e fie alba, fie neagra: zeu sau canalie. Lasati-l fratilor in pace, e om cu bune si cu rele. Si eu am perceput declaratia lui Chipciu in aceeasi cheie: avem tendinta sa derapam in momente dramatice. La fel cum unele elogii mi se par sincere si ii cred pe cei care il admira pentru ce a facut pe teren, tot asa nu pot sa nu fiu trist cu opiniile care il critica pentru lejeritatea cu care s-a afisat cu personaje sinistre, sau si-a batut joc de viata lui. Ideea e: daca a fost un fotbalist exceptional, e corect sa intoarcem capul la ceea ce a fost in afara terenului? Si daca a fost o persoana cu alegeri de multe ori nefericite in afara terenului, ii invalideaza asta realizarile care l-au facut pe multi sa il iubeasca? Ioanitoaia, Naum, Jumatate, CTP si multi altii, par sa aiba raspunsul in alb/negru. Eu va marturisesc sincer ca nu il am si imi pun intrebarile astea de cand eram mai tanar si il vedeam pe Diego jucand, apoi nejucand pentru ca... stiti voi de ce, apoi descompunandu-se incet, incet. Apropo, pentru unii de aici: razboiul ala a fost in Malvine (Falkland), nu Maldive. Vezi greseala o data, zici sa nu zici nimic, ca sa nu fii cusurgiu, dar de doua, de trei ori, da-o naiba de geografie, daca tot vrem sa parem docti.

Andrei (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 8:15

Romanii sunt facuti sa urasca tot ce le iese in cale. Degeaba avem sange latin. Am intalnit la viata mea cativa sud-americani, foarte pasionali in ceea ce faceau, calzi, deschisi, optimisti, capabili de o iubire pe care noi, cei crescuti cu iphone si Facebook, e greu sa o intelegem. Multi nu vor intelege niciodata cat de mare a fost Diego.

Ghosip (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 8:26

@Double Ti - Anglia nu a ocupat Maldivele, ci insulele Falkland....ptr acele insule fusese razboiul cu Argentina, cu 3-4 ani inainte de meciul de la CM din Mexic '86, la care facem toti referire(cu "mana lui Dzeu").

Ștefan (4 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 10:29

Văd că de câteva zile se vorbește despre Diego Maradona. Ok, l-am prins jucând. A fost un mare fotbalist. Dacă ar fi câștigat și UCL, era și mai și. Avea un stil de joc anume ce-i fascina pe iubitorii fotbalului, pe coechipieri și pe adversari. Făcea parte din acea generație a fotbalului romantic cu care noi, ăștia trecuți de o vârstă, au copilărit. Dar omul Maradona....aici este o discuție mult prea lungă. Iar oamenii nu prea știu să facă distincția dintre fotbalistul Maradona și omul Maradona. Și, ca să fiu corect până la capăt, presa mai exagerează uneori pe marginea unor subiecte sensibile din motive pe care nu vreau să le mai dezvolt. Cred că prioritățile societății noastre sunt altele, nu moartea unui mare fotbalist (a devenit gigant după 25 noiembrie) și a unui om plin de vicii.

Simeone (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 18:47

Pe Maradona l-am admirat cu toții, ne plăcea de el chiar și când făcea acele derapaje cu alcool și femei, citeam sau ne uitam la știrile cu el. Totuși, vorba lui Chipiu, viata merge înainte. Îi respectam pe cei ce au fost, dar contează ce facem cu viata noastră. În special românilor ne place sa ii respectam pe alții, dar pe noi nu ne știm respecta, în multe împrejurări ale vieții noastre. Ii ridicam în slavi pe străini, hai sa vedem ce e bun în nația asta, sa fim mai mândri. Nu tot capul plecat. Suntem prea sentimentalisti

Cristian (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 23:16

Dar ce e așa rău în ce a spus Chipciu? Ce nu e adevărat? Cât ați scris dumneavoastra despre Maradona cu o săptămână sau două sau trei înainte să moară? Nu am văzut toată declarația lui Chipciu, dar la citatul din articol subscriu în totalitate. Așa este, Dumnezeu să îl ierte, mergem înainte fără el. Și hai să lăsăm ipocrizia, baschetul merge înainte și fără Bryant, Formula 1 a mers înainte și fără Senna etc. O să meargă și fotbalul fără Maradona, nicio grijă. A nu fi înțeles greșit, chiar mi-a plăcut, dar e exagerată toată plangaceala asta... toți ajungem acolo. Nu vă mai cocoțați pe numele lui să scrieți toți chestii, de unde și uitaserati de el dintr-o dată v-a apucat plânsul...

Comentează