Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Pep, geniul sinucigaș

Schimbând sistemul, Guardiola i-a luat echipei sale libertatea, creativitatea, doza de imprevizibil. A transformat-o într-o Barcelona în zi neinspirată, care pasează în lateral. El e vinovat pentru înfrângerea lui Man. City. Încă una. Fiasco

Permalink to Pep, geniul sinucigaș
duminică, 16 august 2020, 1:06

Acesta este Pep Guardiola. Geniul care a revoluționat fotbalul e uneori nebunul neînțeles nici de propriii săi jucători. El e marele vinovat al unui alt an ratat de Man. City în Champions League. Nu Sterling, nu Gabriel Jesus, cu toate greșelile lor la finalizare, nu Ederson, nesigur în poartă. El. Din cauza lui erau prăbușiți în iarbă și plângeau insularii, la sfârșit.

Când gândește jocul prea mult, Pep îl arde, pur și simplu. Nu mai rămâne nimic din el. În acea clipă, devine o primejdie pentru echipă. Sinucigaș!

În loc să-i lase libertatea acelui 4-3-3 în care se simțea atât de bine, sistem ce genera viteza, creativitatea, doza de imprevizibil a acțiunilor, catalanul a vrut să inoveze o dată în plus și a schimbat în 3-1-4-2 din start.

I-a tăiat aripile, fără Mahrez și cu Sterling prea central, i-a luat esența. Walker și Joao Cancelo nu pot fi aripi niciodată, ei sunt doar niște fundași laterali. Cu ei, nu ai nicio șansă. Avansându-i prea mult, lași și un gol în apărare, și nici nu ajuți atacul.

Timp de 55 de minute, City s-a transformat într-o o formație banală, cu posesie lentă, ce pasează lateral, căreia îi este imposibil să surprindă și să aibă ocazii. Un fel de Barcelona într-unul dintre momentele neinspirate. Fotbal de-a latul.

Jucând astfel, De Bruyne își pierde toate calitățile, aparițiile între linii, sprintul, verticalizările, accelerările cu mingea la picior. Într-un joc static, el dispare. Cel mai important atu al tău iese din joc.

Degeaba încerca să le explice pe teren jucătorilor ce vrea de la ei, vorbind prea mult și gesticulând la fel de mult. Îi obosea cu atâtea explicații. Nu pricepeau, păreau niște „cetățeni” turmentați.
Guardiola s-a trezit în repriza a doua, când și-a dat seama că e nevoie de Mahrez. L-a scos pe Fernandinho și a revenit la 4-3-3. City a început să semene cu echipa pe care o știam. Rapidă în combinații, percutantă, periculoasă.

Mai avea nevoie și de o minte limpede în linia mediană. Un David Silva, în loc de Rodri, dar mult mai devreme, nu pe ultimii metri ai meciului. A făcut-o prea târziu.

Pentru tot, Lyon a zis merci. Era perfect pentru ceea ce pregătise Rudi Garcia. A profitat și a câștigat. Iar Pep poate protesta acum cât dorește, poate spune orice. E vina lui pentru acest eșec. Nu un simplu eșec. Un fiasco.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Gigi Buzu (2 comentarii)  •  16 august 2020, 1:25

Guardiola N-A INVENTAT NIMIC, ABSOLUT NIMIC, a dezgropat temporizarea. Superba veste, am scapat de antipaticul Guardiola si de plictisitorul sau antifotbal, plimbatul mingii la 60 m de propria poarta. Echipele sale ciuntesc fotbalul, nu au suturi de la distanta, nu centreaza in careu din cornere, nici din actiuni de pe extreme, o temporizare moderna. Nea Angelo Niculescu, cere drepturi de autor pentru plagiat! Antrenorii cu mentalitate ofensiva il fac “franjuri” pe Guardiola, Klopp are bilant net favorabil in duelurile directe, Jardim l-a eliminat cu Monaco, acum Garcia. De patru ani nu trece de sferturi de finala. A fost elevul lui Cruyff, n-a invatat NIMIC din acel stil super ofensiv, PERPENDICULAR pe poarta. Lasati-i disperatului de statistici satisfactia posesiei mingii: 67 % pentru City, 3-1 pentru adversari, aseara Barcelona 51 %, 8-2 pentru Bayern. Mansour, mai baga un sfert de milliard in achizitii de jucatori!

Gio (16 comentarii)  •  16 august 2020, 1:43

Nu Theo, tu esti geniul sinucigas, fa bine si nu mai scrie articole macar o perioada, ia o vacanta sau reprofileaza- te pe alt sport la care sa te pricepi.

Asta-i Guardiola! (2 comentarii)  •  16 august 2020, 1:45

Echipele lui Guardiola plimba mingea de-a latul dintodeauna, obligate de acest “geniu” al temporizarii. In primul an la Barcelona, echipa juca altceva, probabil reminescenta mecanismelor ofensive invatate de la predecesorul Rijkaard, apoi a devenit plictisitoarea echipa, salvata de geniul Messi si servantii Xavi and Iniesta. Penibilul Guardiola a distrus masinaria de fotbal primita de la Heynckess, posibil ca acest impostor al fotbalului continua sa fie definit genial?

motanul incaltat (39 comentarii)  •  16 august 2020, 3:06

Poate chiar exista suflete pereche---Barcelona si Pep Guardiola. Separati nu fac mai nimic.... Cind zic mai nimic ma refer la cistigarea Champions League....Cu toate ca vor uni globalizare se dovedeste inca o data o mare prostie... Latinii -Pep-nu merg cu anglo-saxonii---nici cu Bayern nici cu Manchester.... Sa nu mai piarda timpul -poate ar fi bun cu Juventus sau cu PSG...

Freddy RE (1 comentarii)  •  16 august 2020, 3:39

Pep al tău să mai învețe să-și piardă. Regret să recunosc asta, dar are ce să învețe de la neamțul lui Liverpool. Și chiar și ne-a GYGY poate să îi dea o lecție despre smerenie . nu strică.

Andtei (1 comentarii)  •  16 august 2020, 4:07

Daca in prima repriza marcau cumva, din greseala fundașilor sau ceva sclipirile a lui Sterling acum se vorbea cum guardiola a revoluționat iar echipa. La fel că și ieri, se vor este mai mult de ce o echipă a pierdut și nu de ce cealaltă echipă a câștigat. Când city day Barcelona câștigă înseamnă că au câștigat și joaca bine, dar când city sau Barcelona sau oricare alta echipă mare pierde înseamnă că au pierdut și nu au câștigat ceilalți fiind mai buni. Logica asta știrbește din rezultat

horatiu (1 comentarii)  •  16 august 2020, 5:10

100% corect!!!!!!!!!

Cristian B (3 comentarii)  •  16 august 2020, 8:50

Cu portarul ăla și cu Sterling in zi de “gratie”, plus golul de 2-1 al francezilor, n-ai cum sa câștigi. Poate a greșit in alcătuirea echipei și a sistemului de joc ales, dar nu cred ca vina pentru eliminare e a lui.

Paraschiv (6 comentarii)  •  16 august 2020, 9:59

@ Gigi Buzu Fals, nici macar temporizarea n-a reactualizat Guardiola. Uita-te la meciurile Spaniei de la euro 2008, primul turneu castigat de spanioli dupa 40 ani si vei vedea ca Aragones a redezgropat temporizarea. Dupa acea victorie a Spaniei, “geniul” Guardiola a preluat stilul, aplicandu-l echipelor sale, intai la Barcelona B, apoi la prima echipa si hop lumea crede ca el a inventat temporizarea, rebotezata taka-paka. Fara Messi, nu mai pupa Champions, Ancelotti l-a batut cu 4-0 la Munchen, apoi Jardim l-a invatat fotbal cu Monaco, Pocchettino anul trecut, acum Garcia. Mereu apare ceva care ii blocheza drumul spre trofeu. Cred si eu ca este campion in diferite tari, cand antrenezi Barca, Bayern si City este usor. In Champions, intalnesti echipe care joaca fotbal, devine infinit mai greu, iata de ce alt gropar al fotbalului, Simeone este vesnica vulpe care nu ajunge la struguri.

InimaRea (1 comentarii)  •  16 august 2020, 11:18

Nu stie nimeni mai mult fotbal ca Pepe. Iar fotbalul nu-i doar tactica, sistem de joc etc, mai e si joc de noroc. Cind nu vrea Dumnezeu cu tine, nu-ti iese nimic, iar adversarilor le iese totul. Lyon, 3 ocazii - 3 goluri. MC - 5 ocazii - 1 gol. Vad aroganta asta de academism in fotbal si la crainicii sportivi - intre linii, sistemul cu tz fundasi/mijlocasI/aripi, tot asa. Da, si cu toata filozofia asta, dai gol din prostie si iei gol din nimic - c-asa vrea obiectul, sa joace si el, nu sa fie doar jucat. Basca ghinionul vreunui jucator aflat in pasa neagra. Il mai tineti minte pe portarul lui Liverpool de-acum doi ani? Ori Varrane, chiar anul acesta? Lyon joaca la noroc, se va vedea cu Bayern.

Andrei (6 comentarii)  •  16 august 2020, 11:46

Partial adevarat comentariul lui Theodor Jumatate. Sa explic : golul 2 al francezilor este precedat de o pozitie dubioasa de offside (mingea trece printre picioarele unui francez aflat in offside si ajunge la Dembele) si de un fault discret al lui Dembele la Laporte. Apoi, ratarea monumentala a lui Sterling cu poarta goala din 6 metri ar fi insemnat 2-2 si nu se stie cum curgea jocul....apoi, City a dat de pamant cu dubla victorie (2-1) de "marele" Real Madrid, atat de laudata campioana a Spaniei din acest an. Si atunci, de unde atata ura pe Guardiola, om care are trei Ligi ale Campionilor castigate cu Barca? Rezultatele in fotbal, mai depind si de sansa, si de o ratare monumentala (nu a ratat Pep, ci ametitul de Sterling), si de un arbitru batut in cap...aseara a fost un concurs de imprejurari nefericite pentru City, nu neaparat o asezare proasta in teren a echipei. In plus, Lyon este o echipa mica, distuctiva, care merge la ciupeala, sta cu fundu-n poarta si marcheaza norocos pe contraatac sau cu ajutorul arbitrilor, vezi returul cu Juve, cand au primit penalty-ul de 1-0 in felul in care l-ar face invidios si pe Chivulete sau Coltescu...hai sa nu exageram atata cu criticarea lui Guardiola, unul dintre primii 5 antrenori ai ultimului deceniu, alaturi de Mourinho, Klopp, Zidane sau Ancelotti.

Nelu (1 comentarii)  •  16 august 2020, 11:49

Ce frumos traduceti domnule Jumatate

Guardiola, geniu???? (6 comentarii)  •  16 august 2020, 12:07

Nea Jumatate, Lyon i-a ciocanit si anul trecut pe City, chiar la ei acasa. Adevarat, anul trecut au jucat in faza grupelor, anul asta Lyon i-a batut mai rau, pam-pam!

Achim (1 comentarii)  •  16 august 2020, 12:21

In prima repriza City n-a miscat, Lyon a jucat cu apararea foarte “sus”, intreaga echipa compacta, toate cele trei linii franceze fiind cuprinse in 30 metri. Dupa pauza, multumiti de rezultat, au cedat initiativa. Desigur, daca marca Sterling erau prelungiri, castiga City la aruncari de la 7 m.

Nila, fara premilitara (6 comentarii)  •  16 august 2020, 14:02

Lexicul vostru, al celor de la GSP contine cel mult 200 cuvinte, exact ca al gardienilor din “Cel mai iubit dintre pamanteni”, drept urmare repetati in nestire aceleasi superlative: “genial, spumos, savuros”. Ce realizari epocale are Guardiola pentru a merita apelativul de geniu? In fond, are doua Champions, exact ca Brain Clough, castigate cu minuscula Nottingham Forrest. Nu-l vad pe catalan, capabil de-a promova in prima divizie cu echipe necunoscute, ba chiar sa castige campionate, ori cupe europene. Mai domol cu aceste hiperbolizari!

Paraschiv (6 comentarii)  •  16 august 2020, 17:33

@ Guardiola, geniu???? Sa intelegem ca in timpuri mai recente, Lyon este Lute pentru Bobita Catalanu? Cum il prinde, cum il tufe? Pai si Klopp ii da amor ghebos. Baiatu asta frumos, care se agita ca o tarantula in timpul meciurilor, are Sarm El sheic la multa lume. Mai mult la portofelul seicilor. Le- a scos vreun milliard de la chimir, adica maruntis. Ti-e mai mare dragul sa-l vezi cum importa spanioli ca sa-i invete pe englezi sa paseze lateral. Culmea, City bate penalty-urile direct pe poarta, nu incearca combinatii gen Cruyff, ca in faimosul meci Ajax- Helmond Sport 5-0 din 5 decembrie 1982.

Sad (4 comentarii)  •  16 august 2020, 19:47

La acest nivel cheia o reprezintă potenta fizica. Când sunt meciuri decisive, marile echipe beneficiază de o energie "nefireasca" care după 3 zile devine extrem de umana. Tipul acesta de "vitaminizare" merge în meciuri la 7 zile. Dacă încerci sa joci din "valoarea superioara" cu o echipa care nu a uitat sa se vitaminizare corespunzător o pățești. Indiferent cine ești. După un meci epuizant, la 3 zile te bate Osasuna sau Sassuolo sau Norwich! Toate marile surprize de astăzi vor reveni, surprinzător? , cu picioarele pe pământ după 3 zile. Medicina sportiva și minunile ei !!!

Gigi Buzu (2 comentarii)  •  17 august 2020, 0:02

Heee, hee, ce frumos, specialista competitiei a trimis-o acasa pe anonima din Manchester, echipa de figuranti, plini de figuri. Super!

Sevilla the best (2 comentarii)  •  17 august 2020, 0:24

@ Gigi Buzu Ce zambet superior avea Angheluta inainte de meci: “United e favorita, sigur castiga”. Comentariu penibil, absolut partinitor atat pentru el, cat si pentru celalalt nebotezat. Le-au bagat galustele pe gat, Sevilla, bun asa!

Barbu (2 comentarii)  •  17 august 2020, 10:09

Marele expert de fotbal ***, tare sigur era de victoria echipei secunde din Manchester. Cum sa tii cu prapaditii aia, sunt penibili! Al doilea *** ii tinea isonul, comentariu absolut inacceptabil. Dupa meci, *** de *** nici nu a mai venit la emisiune, l-a lasat pe celalalt ***. Avea o moaca, ***, asa afectat era. Spolfer ala, mare antrenor, l-a tinut tot meciul e Martical, un ratangiu cum rar se vede. Heee, heee, a castigat echipa mai buna. Bravo, Sevilla!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paraschiv (6 comentarii)  •  17 august 2020, 10:59

@ Barbu Si mie imi place de Martical, joaca mereu pentru adversari. Hehe, cum i-ai spus, Spolfer? Ie bun antrenor, n-a facut schimbari pana in min 85, cand i-a bagat pe toti de pe margine. Pacat ca nu i-au dat voie la mai multe inlocuiri! A castigat echipa mai buna, Sevilla este regina competitiei, jos palaria!

Mihai (1 comentarii)  •  17 august 2020, 11:22

@ Barbu Favoritul meu este mister Bean al fotbalului, Maguire. E cel mai caraghios, de aia l-au facut capitan.

bazileon (2 comentarii)  •  17 august 2020, 13:34

Nu inteleg incapatanarea lui Guardiola in Rodri si Fernandinho. S-a facut de bacanie

Paraschiv (6 comentarii)  •  17 august 2020, 18:03

Domnu’ Jumatate, am aflat o veste mare: Bobita Catalanu ramane la City! Splendida veste, avem de cine rade si la anul cand va fi eliminat din Champions. De bucurie, nea Mansour pregateste o juma de miliard pentru transferurile cerute de Bobita. Cu banii aruncati pe fereasta, din cauza descreieratelor transferuri facute de Catalanu’, Mansuru isi mai cumpara vreo 2 cluburi, da’ nu conteaza, nimeni nu paseaza lateral asa frumos. Sa vezi durere de ficati la domnu emirat, daca rivalul din Qatar castiga anul acesta Champions. Albeste de furie, mai mult ca Maicăl Gecsăn.

Paraschiv (2 comentarii)  •  18 august 2020, 0:06

Inca o veste buna pentru Bobita Catalanu, Shakhtar a avut 57 % posesia mingii, cu adevarat remarcabil. Bine, a fost 5-0 pentru adversari, dar nu este important.

Alex (1 comentarii)  •  18 august 2020, 5:59

Domnul 50% ..daca asta e geniu inseamna ca Zidane e all time .. ce naiba , hai sa fim seriosi ..peste tot a avut buget , jucatori si echipe gata facute . Vorba aia , "mai taie din ele dale dreacu"

loro (3 comentarii)  •  18 august 2020, 8:33

Din prisma rezultatului Pep a gresit ca incercat sa schimbe, in asa scurt timp, un sitem de joc. Dar sa nu uitam ca inainte de meci , Pep a spus ca va fi greu sa treaca de Lyon pomenind chiar meciurile din grupe cu francezi.Daca in 2 meciuri nu a reusit sa -i bata ,pe undeva e normal ca a incercat sa schimbe tactica. Nu i-a iesit si asta in principal datorita greselilor comise de jucatori sai . La primul gol Walker era cu gandul la vacanta , nu iese la offsaid , nu alearga dupa omul pe care trebuia sa-l marcheze. Ce sa faca Pep sa-l invete ABC-ul fotbalului? Portaru a iesit aiurea , daca ramanea in poarta oprea mingea cu un deget. La golul 2 pasa gresita la mijloc , posibila pozitie de offsaid si poate un fault in atac .La 2-1 pana si Claudiu Raducanu o baga in poarta si jocul ar fi fost altul. De cealalta parte francezi au un grup de tineri jucatori talentati ,de care vom mai auzi si au meritul ca au respectat tactica antrenorului .Si nu au grestit . Sa vedem daca voar face un joc perfect si cu Bayern

Paraschiv (3 comentarii)  •  19 august 2020, 12:24

Frumos spectacol oferit de parizieni, calificare absolut meritata, copia Neymay-Mbappe se distreaza pe teren, frumoasa propaganda in favoarea fotbalului-spectacol. Primul gol a fost o bijuterie, perfecta centrarea lui Di Maria, spectaculoasa lovitura de cap, imparabila. In mod normal, cealalta finalista va fi Bayern, daca n-a epuizat intreaga rezerva in miuta cu Barcelona. Barzaunul polonez este in cautarea recordului de goluri pentru Champions, deocamdata i-a egalat pe Messi, Ronaldo si Altafini. Vedem diseara daca finala va fi cea scontata, intre cele mai spectaculoase echipe ale momentului.

Gigi Buzu (7 comentarii)  •  20 august 2020, 1:20

Inceput fulminat pentru Lyon, dar si-a consumat repede "cartusele", Bayern si-a continuat drumul spre finala. Barzaunul polonez, desi autorul unui gol a fost iarasi nevazut, necunoscut, se pastreaza pentru finala. Recordul pe sezon in Champions ii apartine lui Ronaldo cu 17 reusite. Adevaratul conducator al “haitei” bavareze este Muller, spiritul sau anima intreaga echipa.

Comentează