Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Norvegia de care trebuie să ne temem!

Lagerbäck ne-a demonstrat cum poți să faci Spania să aibă îndoieli. Cu această echipă jucăm noi marți. O batem sau cădem pe 4?

Permalink to Norvegia de care trebuie să ne temem!
duminică, 13 octombrie 2019, 9:52

Și acum, Norvegia. Poate cel mai dificil meci al campaniei pentru Euro. Posibil, peste cel contra Spaniei, din 5 septembrie, pentru că acesta e decisiv, presiunea e mai mare, orice punct pierdut te scoate din calcule. Iar echipa scandinavă continuă să crească de la joc la joc. Vine la București în ascensiune, e pe coama unui val de încredere după 1-1 cu La Roja. E prima care i-a luat un punct în campania continentală, refuzându-i bucuria calificării la turneul final.

A făcut puternica selecționată iberică să aibă îndoieli. Mai mult. „Să o înghețe”, comenta Marca. Nu numai cu Ødegaard și King, ci cu întreaga formație. Norvegia nu înseamnă doar Ødegaard și King, chiar dacă ei ies cel mai mult la lumină. Jocul colectiv a impresionat sâmbătă. „Cea mai bună națională a noastră văzută în ultimii ani. Cu care trebuie să te mândrești, Lars Lagerbäck! Avem speranță să fim la Euro după douăzeci de ani”, scria editorialistul norvegian Knut Espen Svegaarden, în VG. „O selecționată de care ne-am îndrăgostit”, completa Dagbladet.

Norvegia ne-a dovedit că, dacă nu te temi, dacă nu o respecți atât de mult încât să-ți anulezi propriile calități, ai o șansă chiar și cu Spania. A presat-o, a hărțuit-o, a câștigat duelurile directe (53-37) și, odată recuperată mingea, a controlat perioade bune jocul prin pase (și lansări în adâncime când cei din față scăpau de marcaj), accelerând cu cât se apropia mai mult de poarta adversă. Și a dat și un strop de magie când a finalizat o acțiune cu rabona. Da, vă vine sau nu să credeți, Elabdellaoui, fundașul dreapta al lui Olympiakos, a centrat cu dreptul prin spatele piciorului de sprijin, i-a oferit un balon perfect lui King în stilul lui Ronaldinho.

Spre final, la 0-1, Lagerbäck a schimbat numai pozitiv, încheind partida cu trei vârfuri (King, Sørloth și Johnsen) și un decar-dirijor, Ødegaard. Plus Elabdellaoui, care e mai mult extremă decât apărător lateral. El a provocat penaltyul transformat de King în prelungiri.

Astfel, cu o ofensivă totală, chiar riscantă uneori, a împins Spania în propriul careu. A obligat-o să faulteze, chiar să ia cinci cartonașe galbene (față de numai unul singur al nordicilor, primit de King, nu de un apărător) pentru a rupe asalturile vikingilor. L-a forțat pe Sergio Ramos să oprească balonul cu mâna, precum un blocaj de baschetbalist, și pe Robert Moreno să facă înlocuiri defensive în momente în care Busquets nu mai rezista: un alt „închizător”, Rodrigo, și încă un stoper, Iñigo Martínez. Pe bancă au ajuns un atacant, Oyarzabal, și un fundaș-aripă ca Bernat. Chiar și așa a cedat în prelungiri.

Sigur, Norvegia are și fisuri, puncte nevralgice de care se poate profita. De exemplu, la avansările fundașilor laterali rămân zone libere în spatele lor. În acele zone au prins profunzime acțiunile în care Fabián Ruiz a tras în bară. Și, uneori, apărarea uită un om liber la marginea careului pe respingere, ca la golul lui Saúl. Dar nu ai prea multe asemenea momente.

Sperăm, avem doar un punct în spatele Suediei și trei în fața Norvegiei. Teoretic, marți putem fi pe locul 2 în grupă. Ce facem? Jucăm bine mai mult de 15-20-30 de minute la sfârșit? Altfel, există și posibilitatea de a ajunge pe patru. Mare atenție!

Comentarii (24)Adaugă comentariu

dan (13 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 10:04

E adevarat ca jocul nostru scirtiie dar echipa a avut un meci relativ usor pe cind norvegienii s-au intrebuintat serios cu Spania. Eu zic ca avem sanse mari sa-i batem, s-ar putea ca ei sa fie destul de obositi fizic si psihic dupa duelul cu ibericii..

Pauna Alin (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 10:19

Ca sa ne calificam, trebuie sa obtinem 6 puncte cu Suedia si Norvegia, credeti ca putem?, eu nu cred, greu sa batem una dintre ele, dar amandoua.

gogu paleologu (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 10:23

ala NU a fost penalty, portaru a boxat mingea si norvegianu a bagat si el capu acolo la contact, mai stii o da arbitrul ceva, si asa au luat punct, spaniolii au dominat categoric, au avut si bara si transversala si inca 3 ocazii clare de gol, Norvegia e o echipa medie, nu e vreo sperietoare, daca nu bati Norvegia la tine-acasa atunci mai bine nu te califici...

Trei Sferturi (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 10:30

Bai baiatule, esti ca un disc uzat, repeti aceleasi chestii. Ai mai scris despre frica ta atavica pentru Norvegia, ajunge! Nu stiu ce meci ai urmarit, am vazut o Spanie care a dominat autoritar jocul, dupa deschiderea scorului (favorizata, ce-i drept de eroarea portarului), ibericii au continuat sa mentina controlul meciului, au jucat cu “frana trasa”, considerand 1-0 suficient pentru calificare. Nu-mi amintesc vreo ocazie a nordicilor, penalty-ul a fost obtinut din cauza caraghiosului de Kepa. Am o intrebare retorica: vei reusi sa scrii macar un articol in care sa nu gandesti doar pe jumatate?

Cata (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 10:34

Sa ne temem? HA HA HA HA mentalitate de loser! Traieste-ti fricile singur, musiu, si nu le proiecta asupra altora pentru ca este o manopera primitiva!

constantin (8 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 10:37

România este o echipă imprevizibilă, aproape că nu știi la ce să te aștepți. Putem bate Norvegia, da, însă este la fel de posibil să o încasăm istoric.... Atunci când începe meciul, eu am aceeași stare ca la meciurile Simonei Halep. Poate urma orice.... Cu mențiunea că Simona este o mare campioană. Vom vedea ce o să fie, bine ar fi să batem. Hai, ROMÂNIA!

Poison (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 10:40

Chipciu spunea inca dupa etapa a 4-a (waw!) ca ''Norvegia e scoasa din calcule'' :)) Ce tantalau! Ce mentalitate! Pai Norvegia mai are de jucat cu noi, cu Malta si cu Feroe. Ei cu cele mai slabe din grupa, noi cu cele mai bune din grupa: Norvegia, Suedia si Spania. Noi suntem scosi din calcule. Ne bate si Norvegia si apoi ne vor bate si Suedezii (se va spune ca nu mai eram motivati, altfel ii bateam de le suna apa in cap)... Adevarul e ca iar ne-am autopacalit: am facut programul in asa fel incat sa para mereu ca avem sanse la calificare. La alibi, pt a scurta perioada de nemultumire declansata de ratarea calificarii. Rusine celor care au facut programul! Tipic romanesc!

Sorin (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 11:02

Pot spune ca aceasta campanie se reduce, ca si la inceputul ei, la meciurile cu nordicii acasa. Daca nu batem aceste echipe acasa nu meritam sa fim la european. Si ce grupa facila am avut...

Ștefan Kiraly (4 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 11:12

Articolul este bun, față de cel din luna trecută în care ați scris, cu litere de-o șchioapă, "Nu batem Norvegia". Câteva mărunte comentarii. Să nu facem NICIODATĂ din Norvegia o superputere fotbalistică. A produs câteva nume interesante ce au jucat pe la echipele mari ale Europei, dar asta pe vremea când Hagi era cu naționala la 5 turnee finale. Dacă este să luăm statistica, ei ne-au bătut doar odată. Iversen, Flo, Solskjaer, Riise, Carew, Berg rămân întipăriți în mințile suporterilor. I-a ajutat la Oslo și Ľuboš Micheľ. Dar după ce au dispărut aceste nume, Norvegia a picat. Să nu exagerăm pe seama punctului obținut de nordici contra unei naționale prăfuite ce își pregătește poveștile pentru fii și nepoți cu cele trei turnee finale câștigate consecutiv. La 1-0, selecționerul Spaniei a căutat să închidă rezultatul, iar acesta a fost încă un motiv în plus pentru norvegieni ca să forțeze o "surpriză". Judecând după rezultatul de ieri, dar si după jocul spaniolilor, stau si mă întreb dacă noi chiar nu meritam un egal în septembrie cu Calma Roja. Sau La Tristeza Roja. Sau Aburrimiento Rojo. Dar nu a fost să fie. Repet, Norvegia NU este o superputere fotbalistică, nici chiar în fața noastră, iar rezultatul de marți depinde doar de noi.

theo (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 11:52

Trebuiesc batuti rau, cu joc combinativ, rapid, pe jos, cum jucau romanii prin `94.... sa nu aiba posesie norvegienii, iar a noastra sa fie maxima, fara pase gresite.... vazand ca Ianis Hagi nu poate singur, trebuie ajutat in tandem, sau trident, cu Stanciu, Mitrita si Nistor... toti acesti 4 jucatori au dreptul la exprimare si o pot face magic.... ar trebui sa aiba fiecare dreptul la o repriza, sa ne spuna ce e magia.... sus l-as vedea pe Keseru, impartind sarcinile lui Andone, cel putin 45 de minute fiecare, langa Puscas ca pivot.... sa fie mai multa exprimare pe teren si mai variate ideile, cand asteptarile de la unul singur nu se concretizeaza... Schimbarile "pieselor" care nu functioneaza ar trebui sa vina repede, imediat dupa pauza, intre minutele 45` si 60`pentru a lasa timp ca un jucator cu o zi "mai buna", mai vital, cu initiativa si idei mai bune sa exprime repede, concretizand, "punand amprenta"... in locul unuia care joaca mai slab. Daca se joaca iar.... cu centrari previzibile peste aparatori inalti, cu letalgie fricoasa si cu asteptarea fara sfarsit a schimbarilor, in caz de lipsa de exprimare, atunci va fi mai nasol.

Călin Vegheș (2 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 12:00

Da, avem, de cine să ne temem pentru că, așa cum ați scris data trecută, nu batem Norvegia. Nu numai că n-o batem, dar chiar vom pierde pentru că festivalul de improvizații care se numește fotbalul românesc cu echipa națională în vârful acestuia trebuie să ia, odată, sfârșit. Am văzut Norvegia-Spania iar remiza lor cu spaniolii confirmă că dacă joci fotbal adevărat, nu la ciupeală, poți scoate un rezultat bun chiar și în fața unei Spanii care nu mai e echipa de acum câțiva ani. Cred că nici suedezii nu vor pierde cu Ramos și compania iar faptul că noi continuăm să tot „facem calcule” și ne bazăm pe un meci în fața unui adversar calificat, care nu se va mai întrebuința serios, arată cât de mici suntem... Avea perfectă dreptate Iustin Ștefan în declarația de ieri și cred că de aici ar trebui să pornim o discuție mai amplă de la care să înceapă reconstrucția. Asta până nu ajungem în urna a patra, de unde nu ne mai ridică nimeni...

Toader (13 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 12:09

De ce să se teamă jucătorii? (nu să ne temem, ce sîntem noi pe teren?) Joci cu dăruire și, neapărat, plăcere, cîștigă cine joacă mai bine sau are mai mult noroc. Norvegia a avut noroc aseară.

JFM (7 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 12:15

De ce sa ne temem, il avem pe atacantul dorit de City si de Chelsea. E bataie pe el, se pleaca de la 20 de milioane, asa... doar proba de microfon.

dan daniel (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 12:18

DA, d-lor....norvegia si suedia NU sunt superputeri, dar sunt peste noi ! valoaorea noastra este undeva de urna 4 valorica. cum sa scoti 6 puncte cu acesti mediocri ? in cel mai fericit caz vom castiga cu noroc 1 punct ! notati asta...e greu sa stai sa te rogi ca altii sa iti bata adversarii,sa-l invoci pe d zeu sau alte forte. va mai trece un turneu fara noi la fel precum au trecut si vor trece atatea dar federatia va da vina pe lipsa spectatorilor si ca de fiecare data isi vor da premii de zeci de mii de euro pt NEcalificare. doua intrebari...una pt hagi senior ,dsaca acum e multumit de calitatea celui ce poarta nr 10 la nationala ? si a doua,cat timp se vor mai prostitua ziaristii romani,pt 2-300 de euro pt articolele care ne slavesc jucatorii nostri ( ca pe ceausescu ) care saracii lustruiesc bancile de rezerva !

Vasile (2 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 14:01

E foarte greu sa bati cu 2 sau 3 din urmatorii 5 : Tosca, Nedelcearu, Rus, Burca, Cristea. Stăm rau tare la fundasi centrali.

nicolae grecu (1 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 14:13

Norvegia de care NU trebuie să ne temem. Inocularea fricii în echipă este dorința celor direct interesați. Hai România!!!!

Lestie (5 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 17:22

E vreo echipa de care nu trebuie sa ne temem? Eu, unul, ma indoiesc.

Marcu Anton (2 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 18:15

La ce a jucat ROMANIA cu Feroe, eu n-am nici o speranță! Contra nu e de naționala,iar cei din FRF se vede ca sint picati din luna acolo și nu fac nimic din ce-ar trebuii pt. fotbl de perf.

Gio (16 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 22:18

Daca trebuie sa ne temem de Norvegia ce dracu mai cautam noi la Euro?

Fane (14 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 9:03

Cine nu a văzut Norvegia -Spania este indignat că sunt mult mai buni decât "vedetele" noastre. Singura problemă a nordicilor este recuperarea fizică după un joc formidabil în care au pasat de multe ori ca spaniolii și au accelerat multe acțiuni spre poartă. În mod normal nu au cum să nu câștige acest meci.

ROBERT (1 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 15:37

raman blocat cand citesc comentarii de genul "avem sanse mari sa-i batem pe norvegieni", cand au inceput sa se uite la meciurile nationalei cei care scriu acestea,ce argumente logice au cand scriu aceste lucruri,au vazut alte meciuri ale nationalei si noi nu le-am vazut ?

alb_rosu_in_VN (4 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 17:15

Eu am incredere in echipa noastra, oricare ar fi formula de joc. Cred ca baietii se vor autodepasi si vor gasi o cale de a inscrie 1-2 goluri. Mai greu va fi de batut Suedia, dar pana atunci mai e.

vasco (31 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 22:37

E pauza....Vai de capul nostru!Nu se poate juca cu niste *** cu IQ zero barat!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează