Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Răzvan și Ronald Koeman

L-am auzit pe Ronald Koeman vorbind la conferință și m-am gândit la Răzvan Marin.

Permalink to Răzvan și Ronald Koeman
marți, 3 septembrie 2019, 6:45

„Încă păstrez ziarele apărute după primul meu meci la Barcelona. A fost un dezastru. Am pierdut cu 2-0 și toți se întrebau cine naiba sunt eu să port tricoul blaugrana”, și-a amintit actualul selecționer olandez.

Devenit unul dintre așii Dream Team-ului lui Cruyff, cel care a oferit Barçei cu golul său întâia Cupă a Campionilor în 1992. O legendă în Catalunya.

După trei decenii, îl văd pe Răzvan Marin în aceeași situație. Cel mai scump român din acest mercato, cumpărat de Ajax cu 12,5 milioane de euro, e ridiculizat pentru câteva jocuri modeste.

„Nu reușește să dea o pasă decentă, nu înțelege deloc tactica, iar când se află în apropierea propriei porți, echipa e în pericol de moarte”. Sau „nici măcar nu poate să-i lege șireturile lui Frenkie de Jong”.

Acestea au fost cuvintele jurnaliștilor olandezi. S-au grăbit să arunce cu pietre în el. N-au așteptat deloc, nu i-au dat timp să se adapteze. Pentru ei, Răzvan trebuia să se integreze instantaneu și să joace perfect din prima clipă. Să zboare.

Nu poate nici măcar să-i lege șireturile lui Frenkie de Jong? Expertul Johan Derksen, fost fotbalist la marile cluburi Cambuur, Veendam şi Haarlem, crede că l-a citit deja pe Marin. Serios?

L-a privit pe Frenkie de Jong jucând pentru Barcelona? Blondul comparat într-un moment de nebunie cu Johan Cruyff pare aterizat pe Lună fără să aibă știința lui Neil Armstrong sau Buzz Aldrin. Un jucător transferat de la Ajax pentru 86 de milioane e total aerian, nu ajută faza defensivă, construcția, finalizarea. Nimic.

La fel, Matthijs de Ligt, alt „lăncier” vândut cu 86 de milioane, a fost o catastrofă la Juventus chiar la debut. Împotriva lui Napoli, parcă tot ce învățase la Ajax era egal cu zero. Nu și-a găsit nicio clipă poziția corectă pe teren, fiind mereu în contratimp cu bianconerii. Greșind la toate cele trei goluri ale adversarilor.

Asta înseamnă că De Jong și De Ligt sunt slabi? Nu. Încă încearcă să-și învețe noile roluri. Louis van Gaal, tot olandez, dar cu adevărat mare, spune: „Când un fotbalist schimbă țara, întotdeauna se confruntă cu o schimbare majoră. Alt stil de joc, altă structură a clubului, altă cultură. Nu e deloc simplu”.

Însă Derksen uită de această perioadă de adaptare când vorbește de Răzvan Marin. Și râde de el de câte ori are ocazia. Răzvan nu poate face decât să-i demonstreze că e fotbalist demn de Ajax. Precum Ronald Koeman la Barcelona.

Comentarii (42)Adaugă comentariu

fotbal fara trisori (3 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 19:16

Bai baiatule, esti caraghios, cum sa-l compari pe Razvan Marin cu Rambo Koeman? ***? Doamne, unde va gasiti inspiratia pentru asemenea comparatii care sfideaza bunul simt, pe care planeta traiti, voi astia de la ghesepe? Alt “geniu” al acestui ziar, compara mai devreme salariul Cristinei Neagu cu al lui…Man!!! ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

BigBear (1 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 21:41

De Jong a impresionat in meciurile Barcelonei de pregatire si in campionat nu joaca mai prost ca restul iar De light trebuie sa faca echipa cu un italian care facea cuplu cu alt aparator de .. 10 ani probabil. Urmatorul joc o sa fie mai bun. Insa Razvan nu are clasa de Ajax unde iti trebuie si talent, nu doar munca si la fel Ianis nu prinde echipa in Belgia.. sub diferite motive. Poate chiar nu sunt asa buni?

Johnny Cash (1 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 21:49

@fotbal fara trisori: "ba baiatule", tu ai inteles mesajul articolului? Esenta lui? Razvan Marin e un jucator talentat, muncitor si fara fite de vedeta! Va munci din greu si, cu putin noroc, poate va ajunge un mare jucator! Olandezii au fotbalul in ADN si pot scoate un dream team odata la 5-6 ani, pe cand in Romania avem exceptii odata la 50 de ani, iar dream team-uri, poate niciodata!

fotbal fara trisori (3 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 23:35

@Johny Cah, Ba, nu te mai baga ca musca in lapte sa "traduci" ceea nu NU ESTE NEVOIE. Este plina tara de "bagatori" in seama ca tine, vezi-ti ba de treaba ta!

xstelu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 0:49

Fotbal f trisori, cumetreeee, vezi (iti scriu pa limba ta de microbist) cand nimic nu ai a spune, taci, nu fi trist!

Alex Popescu (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 3:27

Mi se par incredibile cateva comentarii. Mi se pare ca oamenii pur si simple nu inteleg ce a vrut de fait sa spuna jurnalistul. Care chiar a scris un articol f bun pe subiectul asta

dorian (4 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 7:28

@fotbal fără trusori Ești praf.. Nu l o comparat nimeni pe Marin cu Koeman.. Era un exemplu ca să înțelegi mai bine.. Dar tu ești praf...

Mircea (4 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 11:28

Articolul este super ! Sper ca Razvan sa-si revina si sper ca antrenorul sa-l ia inca in calcule. Cat despre Johan Derksen...tja...este un tip controversat care nu face altceva decat sa provoace; asta este stilul lui si are priza la un anume public... A fost atentionat de cateva ori de diferiti ministri pt instigare la ura si discriminare dupa care s-a mai potolit ceva dar ramane - in opinia mea - o figura urata...

crystalpalace (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 11:53

@dorian Vai de capul tau de copil obosit, crescut cu playstation. Intra pe internet si documenteaza-te cine a fost Koeman, lasa comentariile, “expertule”!

corner (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 12:07

@fotbal fara trisori Si mie mi s-a parut absurda paralela intre Cristina Neagu si Man, dar baietii de aici sunt capabili de orice pentru un click in plus, traffic sa fie…In privinta lui Marin trebuie sa avem rabdare, olandezii sunt recunoscuti ca un popor de avari, daca au platit 12,5 milioane pe Razvan se asteapta sa marcheze hattrick in fiecare meci. Van Basten si el l-a criticat pe Marin, a uitat cand era antrenor la Ajax a solicitat transferul lui Sulejmani pe 16,5 milioane € (record pentru Ajax), o petarda care joaca astazi in Elvetia.

Dodo (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 13:59

Nu va asteptati ca toti olandezii sa stie fotbal, sunt multi iubitori de cancan si la TV in Olanda si au fel de fel de invitati care incearca sa comenteze in fel si chip ca sa atraga atentia. E drept ca Razvan nu a avut evolutii OK, e drept si ca ce ii cere antrenorul (sa joace pe aceeasi linie cu celalalt mijlocas central si sa faca pressingul amandoi, e greu de inteles pentru multi antrenori cunoscuti), e mai greu pt Marin sa puna in practica asa repede. Foarte adevarata remarca despre De Jong si De Ligt, dar pentru majoritatea populatiei din Olanda, povestea despre cei doi s-a terminat la milioanele platite pt ei si la ultima performanta, oamenii sunt aproape zei aici si atat, nimeni nu vb de evolutiile lor subtirele de azi, doar despre ce au facut anul trecut in UCL. O alta mica problema, dar care influenteaza, este ca Razvan este roman, este din estul europei si are si asta o greutate atunci cand te judeca lumea din Olanda ;)

ionescu (4 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 14:24

sper sa imi amintesc peste cateva luni de acest articol si sa il recitesc. sunt curios cui ii va da dreptate timpul. parerea mea? sincer, habar n-am! se prea poate ca razvan marin sa il deie uitarii pe fr d j, se prea poate ca pana la primavara sa mai joace doar vreo 4 meciuri. om trai & om vedea.

Adi (3 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 14:29

Theodor dar matale esti frate cu Marin???Ce il pupi atat???? Ce mare meci a facut pacaliciul asta de Marin pana la 23 de ani???? Cu Viitorul in cupele europene a fost praf, nu s a remarcat cu nimic. La juniorii Romaniei nu a facut nicio performanta, nici la U21, la nationala mare in meciurile importante si decisive a gresit foarte mult. Aduci aminte de meciul cu Polonia. La Standard in cupele europene nu a facut nimic bun, iar in campionat in doi ani nu a jucat deloc in lupta pentru titlu. A ajuns titular ca, s a accidentat foarte grav jucatorul care era titular de drept. Nu ii mai victimiza ca, deocamdata a jucat doar in mediocrotate. Nu a fost niciodata la o echipa mare.

adi (3 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 14:33

@fotbal fara trisori - e trist ca oameni ca tine au drept de vot. unul dintre motivele pentru care suntem unde suntem

dan (2 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 14:39

asa faceti voi ,ziaristii...i umflati pe mediocri nostri ...cum sa l compari pe razvan cu de jong? asta ar fi precum ai compara dacia cu un audi ! asa sa intamplat si cu ianis , am citit ca isi dau in cap ,pt el , barca si city dar el a ales amaratii din belgia doar ca sa joace,si se pare ca si acolo mai joaca la nunti si la botezuri , adica tot rezerva de lux este, ia de suma de tranfer ne ati aburit ca sa platit 12 meleoane , cum zic manelistii, dar pana la urma presedintele clubului a declarat ca au fost 4,5...minciuni peste minciuni ! sunt curios daca vei cenzura acest articol sau dar asta este purul adevar

ionescu (4 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 14:45

" Expertul Johan Derksen, fost fotbalist la marile cluburi Cambuur, Veendam şi Haarlem, crede că l-a citit deja pe Marin. " pai asa se socoteste? domnul th jumatate unde o fi jucat? nici macar nea vanea chirila, ca sa nu mai zic de ionel stoica, ilie dobre sau horia ivanovici n-au jucat pe la vreun real madrid.

razvan (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 14:47

Bai Dodo, m-ati omorat cu apartenenta noastra la Estul Europei. In primul rand suntem in centrul Europei, doar in ultimile decenii s-a nascut aceasta falsitate geografica. Doi la mana, nu se mai uita nimeni astazi la originile tale, esti apreciat pentru valoarea de fotbalist, nimanui nu i-a pasat ca Stoichkov era bulgar sau Eto’o camerunez.

observator_federal (2 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 14:49

Este de notorietate cazul unui fotbalist valoros, de-al nostru, care a sfidat campania orchestrată (de o agresivitate ce nu va putea fi justificată "în veci") a presei gigiste și a "selecționerului impresariat" (conflict de intetese!)... Replica lui "Prin răutatea voastră mă faceți mai puternic” a avut acoperire și prin evoluțiile de foarte înalt nivel pe terenul de joc... Mitriță îl cheamă și este din ce în ce mai puternic! ...mulți se mai oftică din cauza asta...

nea Caisa (2 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:04

pai si la noi nu e la fel? orice jucator strain apare in liga 1, daca nu rupe norii se poarta presa de parca ia painea de la gura tinerilor romani. strainii ridica tot timpul nivelul campionatelor

Aaaaa (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:04

Dacă nu ne pricepem noi cel mai bine sa ne împroșcam cu noroi pe noi insine, nu știu ce nație poate s-o facă mai bine. De fapt, nici una.

Cris (17 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:09

Foarte mult subiectivism la jurnalist si la multi dintre „comentatori” in privinta acestui Razavan Marin. Adevarul este ca Marin este un jucator acceptabil pentru un campionat mediu, precum cel al Belgiei, dar vadit precar pentru campionate mai puternice (de campionatele de forta ale continentului nici nu poate fi vorba).

John (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:09

Deligth ala la Juve la fel. Torinezi cam regreta miscarea si vor sa il trimita la echipa a doua.

agramatii comentatori (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:12

@adi E trist ca agramati ca tine au access la internet. Incepe scoala, poate anul asta nu ramai repetent, succes!

analisti de 5 ani (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:20

@Adi Ajunge ba obositule, ti se rup plamanii de atata frustrare! Exista vreun fotbalist roman care iti place? In mod sigur, nici Ianis nu merita sanse. Iesi la joaca, aeriseste-ti creierul, ai prins mucegai la creier.

a dica (14 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:20

Am vazut si eu unul din meciurile in care zice-se ca Marin a fost slab. Nici pe departe, a jucat in nota echipei si un pic cu retineri. L-am vazut si pe cel pe care chipurile l-a inlocuit si diferenta de pret dintre ei nu se justifica. Barca l-a tinut in teren pe De Jong doar pentru ca a costat foarte mult si trebuie sa-si justifice pretul. Cred ca Marin, la Barca, ar fi jucat mai bine. Ca l-au criticat olandezii nu-i problema, e strain, sunt cu lupa pe el si nu-l iarta. Rau e ca s-au trezit si trompetele/amplificatoarele/difuzoarele/uraciosii/... de pe la noi, au sarit pana-n tavan si, cu gura plina de bale, au inceput sa-improste in stanga si dreapta. Ca nu se pricep n-ar fi o problema, ca le iese rautatea prin toti porii e trist.

dan, mancator de prune (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:44

@dan Nici comparatia lui Marin cu De Jong nu este buna, de acolo ai sarit la Ianis, care era de fapt tinta atacurilor tale. Esti cumva unul dintre cei care strigau la meciul lui Dinamo “Ria, Ria”? Nu m-ar surprinde deloc, dimpotriva…

R.Daniel Dragos (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:44

Theo,esti tare,domnule....olandezul ala, chiar o merita;pai, adica cum? Marin, al nostru, nu e bun?putintica rabdare si va trebui sa-asi ceara scuze public pentru defaimarea adusa; deci, te numesti Jumatate, dar i-ai tras-o pe de-a"Ntregul;bravo !

1Oarecare (2 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 15:56

Da, bun răspunsul, dar totuși să ii dai replica unuia care in fotbalul internațional nu înseamnă nimic, adică ai enumerat echipele pe la care a jucat. Pai e ca si cum Papură și-ar da cu părerea despre Frankie de Jong. Întreb și eu, cine-l bagă in seamă pe Papură ? Presa din Spania???? Sau presa olandeză?

Cipinho (5 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 16:07

de data asta un articol bine gandit, felicitari! jurnalistii olandezii sunt ipocriti, total neasteptat. cam asa au fost si belgienii cu Stanciu doar ca au avut mai multa rabdare pana sa-l critice. Marin trebuie sa puna capul in pamant sa ignore criticile dar sa fie constient ca are de tras ca sa devina un jucator de Ajax. posibil e foarte emotiv iar cand ai emotii n-ai cum sa joci bine! nici in Belgia nu s-a adaptat imediat, a fost imprumutat apoi vandut, pana s-a impus in cele din urma! m-as bucura sa le dea peste nas olandezilor care l-au lovit frontal de la primele 2 meciuri, Stanciu din pacate n-a reusit...

Kendo (5 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 16:52

@Razvan - domnule, a fi in centrul Europei geografic nu e totuna cu a fi in centrul Europei politic, pricepi? Ia vezi cate tari sunt spre rasarit? Eu vad doar Rusia cu satelitii ei, Moldova si Ucraina. Acum uita-te in partea cealalta. Da, centrul Europei pare a fi undeva, pe langa Sighetul Marmatiei, dar si pe occidentali si pe rusi ii doare fix in basca de asta. Nu te mai da destept degeaba, daca nu intelegi cum stau lucrurile.

Sorin1886 (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 16:58

Asta e vrăjeală cum că-ți trebuie 100 de meciuri sa te adaptezi. Când ai talent, poți face un meci slab, doua, dar la al 3-lea îți arăți clasa. Sa nu ne ascundem după feget, Răzvan Marin e un tip cuminte, muncitor, dar la nivelul ăla îți trebuie și talent,iar Răzvan Marin nu are talent, sa fim serioși.

razvan (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 17:23

@kendo Bai “inteligentule”, reciteste-mi TOT MESAJUL si vei intelege: doar in ultimile decenii suntem atribuiti in Estul Europei (cam dupa aparitia comunismului), MEREU AM FOST IN CENTRUL EUROPEI. Ani in urma repetam ca papagalii “sa intram in Europa”, cand in Europa Occidentala am fost mereu cultural, politic, ideologic. Dobrogea a fost un model de integritate europeana prin cele 23 etnii diferite care convietuiau fara probleme de sute de ani, exact perioada in care Europa de Vest era zguduita de probleme rasiale, integrarea emigrantilor, etc. Este plin internetul de incapabili ca tine care nu stiti sa cititi o fraza pana la capat. Nu te mai da citit, nu vezi ca esti praf?

malin1889 (3 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 17:46

@Sorin1886 Haha, ai decretat: 3 meciuri ajung sa te impui la o echipa noua. Zidane a avut nevoie de 6 luni la Juventus, dar Zizou n-avea clasa, in conceptia ta. Bravo ma, bine ii zici!

nebulaEXE (12 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 18:14

Te doare mintea cand vezi ce fel de personaje isi scriu opiniile pe net in romania. Comparatia e fortata si gretoasa. Ce legatura are la ce cluburi a jucat ala care l-a facut praf pe Marin Razvan? Mourinho la ce cluburi a jucat? La Marin nu e ingrijorator faptul ca a facut niste meciuri mai slabe, ci faptul ca pare rupt din alt film si nu are asimilat abecedarul fotbalului.

tabulasanebula (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 18:31

Te doare mintea ce experti in fotbal avem aici. “Razvan Marin n-are asimilat abecedarul fotbalului”, haha, Boclinca, tu esti, mamaie?

MZM (16 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 21:05

Ar fi bine ca ziaristii olandezi care il critica pe Razvan Marin sa se inșele, dar...

constantin (8 comentarii)  •  5 septembrie 2019, 20:44

Foarte bine zis!

constantin (8 comentarii)  •  5 septembrie 2019, 20:45

Foarte bine zis! Excelent!

Sammy (1 comentarii)  •  5 septembrie 2019, 22:29

Petarda rau marinsi la nationala, din pacate. Sincer, baluta e peste el, dar nu are pr-ul lui razvan.

Cristi (1 comentarii)  •  6 septembrie 2019, 0:51

Dle jurnalist, cate meciuri slabe trebuie sa mai faca Marin pt a intelege ca e un jucator de nivel mediu, acceptabil pt echipe medii, fara pretentia de a fi comparat cu jucatorii care joaca la echipe mari in campionate puternice. Daca refuzi sa accepti adevarul despre valoarea acestui jucator inseamna fie ca esti capos si extrem de subiectiv, fie ca ai carente de apreciere a valorii fotbalistice.

Comentează