Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Geniul malefic care fură sufletul fotbalului

Nu, nu aș putea spune vreodată că José Mourinho a păcălit fotbalul. E unul dintre marii antrenori ai istoriei.

Permalink to Geniul malefic care fură sufletul fotbalului
joi, 20 decembrie 2018, 1:23

Un geniu, nebun de pasiune pentru fotbal, pe care-l descompune până la ultimul detaliu, formându-l apoi după propriul stil și codându-l cum numai el știe.

Dar nu mă poate obliga nimeni să-mi placă acest stil, acest cod. Cu toate trofeele lui, nu-l iubesc pe Mourinho. Pentru că e geniul malefic care fură sufletul sportului. Ignorând ceea ce vor fanii, îi refuză spectacolul, îi ia savoarea, îl schematizează până la suferință.

Și îl transformă într-un război care, la sfârșit, ajunge să-i devoreze propriul vestiar, propria echipă. Se întoarce contra lui și lovește la fel de dur precum lansează el atacul. Furia continuă inoculată de lusitan e toxică.

Spre deosebire de Mou, Diego Simeone, care nu diferă foarte mult ca joc, își adoră jucătorii. E ca un frate mai mare. Îi învață tot ce știe și are grijă de ei. Îi susține și când e greu, la înfrângeri, și își asumă eșecurile.

Îi înțelege și în clipele dificile, pentru că știe cum e să privești fotbalul și din unghiul opus, dinspre gazon spre bancă. De aceea, los colchoneros luptă pentru Cholo, sacrificându-se pentru el.

La Mourinho, vinovați sunt invariabil jucătorii. Îi critică în conferințe, îi ironizează, îi umilește. În timp, lotul se divizează între „cei buni” și „cei răi”. Iar cei care au fost cândva apropiați ca frații ajung să se urască în același vestiar. În final, „cei răi” nu mai joacă împotriva adversarilor, ci împotriva „celor buni” și a antrenorului. Vor să scape de el, în primul rând.

Așa i s-a întâmplat lui José de fiecare dată în ultimii opt ani. Și la Real, și la Chelsea, și la Manchester. A fost învins de ai lui. O știe prea bine.

Fără scăpare, portughezul sfârșește dat afară. Dar și clubul rămas în urmă e sfârtecat de conflictul perpetuat de el. Plin de sânge, lipsit de energie. De aceea refuză Zidane să vină acum pe Old Trafford. E nevoie de timp pentru ca rănile să se închidă.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

adrian (1 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 14:29

A cheltuit 500 milioane euro pentru a cumpăra jucători. Plus 20 mil/an salariu + 25mil despăgubiri+ 1mil cazare etc Rezultate zero. Echipa e praf, nu joacă nimic. De fapt nici nu este echipă. Ca antrenor=0. Cu banii aştia, şi Dică obținea rezultate comparabile

Fane (14 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 15:29

Daca nu esti om degeaba ai un sac de trofee ca antrenor.Nu pot insa sa spun ca majoritatea fotbalistilor sunt oameni,ba dimpotriva. Totusi cei care il sustin in continuare pe Mou sunt de aceiasi teapa si sunt destul de multi.Sa fie la ei acolo,numai ca ne oripileaza cu lipsa lor de educatie.

Draculea (6 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 15:51

Ia mai lasati -ma cu vaicareala. Si jucatorii sunt de vina, si ei castiga milioane de euro si au caracter ZERO (vezi cazul Pogba)

Weasel (1 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 16:00

Imaginea lui Mourinho in fotbal nu este una buna. Eu as citi si niste marturii de-a unor jucatori care au lucrat cu el. Chiar si reporteri. Am citit 2 carti despre el si o a3a in care era mentionat (cartea lui Zlatan). Nu este deloc omul pe care-l contureaza presa. Omul chiar tine la jucatorii sai.

victor L (11 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 16:23

Intr-adevar, nu va poate obliga nimeni să-mi placă acest stil Dar asta conteza: "Nu, nu aș putea spune vreodată că José Mourinho a păcălit fotbalul. E unul dintre marii antrenori ai istoriei." Ajunge, restul sint mofturi de jurnalist.

Mihai (1 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 17:44

Adrian, nu ca sunt eu fan Mourinho, dar nu sunt nici fan informatii false. - nu a cheltuit 500 de milioane de euro pentru a cumpara jucatori (pe hartie ti-i pun) - nu avea salariu 20 de milioane de euro/an, e o utopie ce spui - aia cu cazarea barem e geniala, pai acolo sta si echipa, pt un club ca Manchester suma asta nu conteaza. Echipa nu joaca nimic,asa e, insa in primul lui an a castigat 3 trofee, al doilea an a terminat pe 2. Ca sa iti dai seama de diferenta de mentalitate si gandire dintre "suporterii de pe internet" si suporterii de pe stadion, acum 2 saptamani la meciul cu Fulham cei de pe stadion i-au strigat numele. I know, I was there. Fanii adevarati ai lui Manchester nu isi desfiinteaza antrenorii in public, drept dovada nu ii auzi zicand de rau acum nici de Moyes, nici de vanGaal. Si sa stii ca Mourinho avea ceva sustinatori care spun ca si echipa e de vina, dar mai ales conducerea (lipsa unor transferuri cu cap, a unei strategii) Dar, de acord ca trebuia sa plece, stilul lui nu se potrivea. Dupa cum vezi insa, nu s-a schimbat doar antrenorul acum: a fost adus David Gill (fostul director sportiv de pe vremea lui sir Alex, a fost adus fostul secund al lui Sir Alex, plus fostul jucator al lui Sir Alex. So..cine zici ca e antrenor, de fapt, acum?:)

Vlad (1 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 21:53

Baiete, nu il poti contesta in halul asta pe Mourinho. Ia nota la ce a scris Ioanitoaia si invata.

stefan al doilea (2 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 23:12

Mie imi place fotbalul practicat de United, dar nu-mi place cum joaca Atletica Madrid! United nu omoara fotbalul, Atletico,da, il omoara! parerea mea!

Lestie (5 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 23:13

Mourinho crede ca, in fotbal, doar antrenorul conteaza. El e vedeta, nu Ronaldo, nu Pogba... Tinand seama de ce jucatori a avut pe mana, se poate spune ca mai mult a pierdut, decat a castigat.

Sorin (5 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 1:10

Zidane nu vine acum pt ca la MU a oreluat conducerea gardra pretoriana a lui Ferguson...adica...ghici cine! Poatea ajunge la Bayern, nu are de ce sa se grabeasca.

Marcel (9 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 9:05

Mourinho... Unul din marile motive pentru care e... asa cum e, pe linga caracterul lui DISTORSIONAT compatibil cu al unui "geniu malefic", se datoreaza faptului ca NICIODATA nu a jucat fotbal profesionist decit poate pe plaja din cind in cind, neavind niciodata BUCURIA de a se afla in iarba, acolo in fata a zeci de mii de spectatori care te aplauda pentru arta pe care o poti etala... Mourinho a surprins in primii 10 ani dupa care incet, incet lumea si fotbalistii i-au luat 'pulsul', au realizat ca nebunia lui NU mai are nici o acoperire in fotbalul mare si odata cu asta 'aura' lui a inceput sa-si piarda din stralucire... Rezultatul?... Fotbalistii au inceput sa-si piarda respectul si increderea in el... devenind el insusi PROBLEMA echipei iar problema trebuie 'rezolvata' sau eliminata...

Observator (50 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 11:41

Autorului blogului ii plac "floricelele", arta pentru arta, fara prea mare legatura cu rezultatele! La putin peste 55 ani, un antrenor este in perioada in care-si poate valorifica cel mai bine experienta si valoarea; daca insa indivizi mofturosi vor sa-i puna ... "bete in roate", ce poate face? Asa i s-a intamplat la Chelsea (Hazard a avut un sezon ridicol, cel mai slab din cariera sa), asa vad ca i se intampla si la United, unde mofturosul Sanchez (se plictisise de Wenger si de Arsenal) a pariat chiar pe plecarea sa, dupa niste evolutii total neconvingatoare (nu-mi amintesc vreun meci bun sub comanda portughezului)! In loc sa-l apere (cum sa nu se adapteze in PL, dupa ani buni si fructuosi la Arsenal?), Mourinho trebuia sa-l dea afara! O.

florin (1 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 13:09

nu inteleg cum de un angajat care are rezultate slabe este dat afara si " despagubit" cu zeci de milioane de euro ...traim intr-o lume bizara. si nedreapta!

Observator (50 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 14:52

@ florin(el) Cum asa, n-ati auzit de clauze contractuale? Antrenorul este expus (dependent de rezultate) intr-un grad atat de mare, incat trebuie sa-si ia niste masuri de siguranta! In schimb, un alt angajat, care s-a implicat foarte putin (un gol la 7 meciuri, in timp ce la Arsenal avea 1 gol la 2 meciuri!), are nesimtirea crasa sa parieze pe demiterea antrenorului care l-a transferat! Este logic si drept? O.

vasco (31 comentarii)  •  24 decembrie 2018, 5:26

Un portughez smecher...Daca ne aducem aminte ca e prieten cu niste sa,sari puscariasi din Romania....

Petro Burgener (7 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 16:54

@vasco, sunt de acord cu tine si as adauga ca pe antrenor echipa il face mare si tot echipa il da jos!

Observator (50 comentarii)  •  31 decembrie 2018, 12:30

Cand ai personalitate, competente si rezultate, dar nu si un trecut de mare fotbalist, jucatorii mofturosi si/sau imaturi ajung sa te conteste sau, mai nou, sa te saboteze; asa i s-a intamplat lui Mourinho la Chelsea si la United. Unii dintre contestatarii sai si-au ... restetat imediat jocul (n-au asteptat cateva luni, precum Hazard, la Chelsea), dar la fel de bine ar fi jucat si sub conducerea unui antrenor de la grupa de juniori! Totusi, as vrea sa vad cum se va descurca Sanchez, care a plecat de la Arsenal din lipsa de rezultate si din postura de cel mai bun jucator; ajuns la United, n-a "rupt inima targului" si nici nu prea pare capabil sa se impuna in fata "lupilor tineri" de pe Old Trafford! O.

dan (2 comentarii)  •  1 ianuarie 2019, 5:35

Un pic confuz Theodore.........place la tine sau nu? Cred ca ai lasat un pic de gap sa nu-ti sara astia-n cap! Un atribut am io despre inginfatu' asta....de fapt l-am si spus, da stai, si tin-te bine ca e mai multe...... marsav (cu cine nu-i convine) nu prost, dar foarte prost comunicator....(pai daca unde-l vede o lume intreaga, vorbeste 4-5 limbe,(nu cai destept..de fapt departe e da nu la intelect ma referez.. da la interviurilr din Anglia vorbind, se tot repeta si crede ca "I think este egal cu I sink.......sink he is...... daca castiga parca i-a murit mama, revolutionar ce mai, sa stie echipa ca face moarte de ....maman sa nu accepti tu nici un sfat de la nimeni ca '' I'm the special one"...titlu revendicat by himself.... E multe de spus , ce-a fost la inceput pentru presa, si chiar s-acum dupa domnie, incinge presa din Anglia..si nu numai. ( din pacate pt ei o cam *** acum, pana la viitoarea desemnare (pacat ca la dat afara mancsii, cine-l ia acum trebe sa fie ruda cu observatoru! ) A devenit un clovn bogat ( ma depaseste cum celski si mancsii au putut sa semneze asa contract de rezilire( ce agent are asta maica?!), sa iei tu zeci de milione ca esti un ***, un incapabil, si depa aia astepti sa te dea afara si sa iei porcoiu ala de bani, a doua oara, atentie!..de nedescris! Cica numa la Romanica e asa posibilitate....ho ho ho........ Cine il accepta, il tolereza, ii canta-n struna si il adora.......kiss my ass for the entire 2019. La multi ani Theodore, La multi ani Gazeta ! Dan

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius (1 comentarii)  •  1 ianuarie 2019, 10:21

Da...mou e tare invidios de multi !dar e "scula" de antrenor...lumea il injura pt ca nu mai are nimic de demonstrat in fotbal!mie unul imi place teribil si nu are legatura cu comportamentul lui ci strict de antrenorat.pacat ca unii nu stiu sa aprecieze un om care a cistigat cam tot...este in primi 3 din lume spun eu...aroganta lui....dar ci e nu e arogant????

dan (2 comentarii)  •  1 ianuarie 2019, 11:11

La multi ani Marius, dar............uite-te la altceva, box, calarie, darts..etc Ca daca asta-i scula...........ce mai e Sir, Kloop, Pep, Pochetino si altii ?!?!? Porto a fost nebagata in seama nici macar de Urziceni, asa au castigat, si asa s-a nascut ''the stupid one''.......sorry, parca altfel i s-a zis ! Da, ie toti invidiosi pe el, si ie multi, ca asa-i in tenis, invidiosi pe zecile de Millioane cu virgula care a fost dat afara. Ce demnitate sa mai ai tu sa mai antrenezi undeva?! E bine, el n-o are dupa cum se stie si va antrena din nou. La Madrid l-asi vrea, sa-l pupe in dos pe Perrez din nou, si sa faca toata La Liga *** pe dansu. Hotelu unde a stat in Man. e in doliu (ca au pierdut mercenaru secolului?).. nop, doar fee-ul care nu mai vine...luna de luna. Pt.ca, ne-mercenar fiind, n-a vrut casa, vila, condo, ci hotel. Doi ani juma la hotel.Si zici ca-i prost, eh eh eh, stia el..........

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează