Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Aruncatul pisicii

Ca și precedentele, și această etapă 25, încă în curs de desfășurare, a dovedit că e nevoie, mare nevoie, de VAR în Liga 1.

Permalink to Aruncatul pisicii
duminică, 28 februarie 2021, 2:19

Mai ales partidele Chindia-Craiova și Clinceni-Astra au stârnit controverse referitoare la arbitraj. Unele pe care VAR le-ar fi lămurit.

Când sistemul respectiv s-a introdus și funcționează în multe țări, în unele chiar de 2-3 ani, la noi el continuă să fie o promisiune amânată sine die. Deși se vorbește despre el din 2019, șansele ca VAR să fie folosit în L1 par minime. Exclus să apară în 2021, poate în 2022, dar nici atunci foarte sigur.

Se întâmplă așa, ca la noi la nimeni, din pricină că, în loc să se înțeleagă, FRF și LPF trag una hăis și alta cea. Se învinovățesc reciproc și fiecare for arată cu degetul spre celălalt. În linii mari, s-a stabilit ca Liga Profesionistă să furnizeze suportul tehnic, tehnologia, iar Federația să se ocupe de pregătirea arbitrilor. Această ultimă operațiune ar presupune un buget în jur de 550.000 de euro și ar dura măcar 6 luni.

Într-un moment în care, tipic românește, fiecare parte respinge orice critică și aruncă pisica în curtea „inamicului”, motivul discordiei se leagă de costurile privind specializarea arbitrilor, capitol la care FRF ar vrea să contribuie și LPF. Întrucât, explica joi însuși președintele Răzvan Burleanu, UEFA trimite pentru activitatea de arbitraj numai 100.000 de euro anual, în vreme de cheltuielile cu cavalerii fluierului depășesc 350.000. RB uită însă de cele 5,3 milioane de euro oferite FRF de UEFA și FIFA anume pentru diminuarea efectelor provocate de pandemie. A evitat permanent să precizeze în ce direcție au mers și merg sumele amintite. N-a suflat un cuvânt despre ele.

La rându-i, nici LPF nu acceptă toate reproșurile. Dimpotrivă, ea contraatacă viguros, pretinzând că a îndeplinit ce a făgăduit. Între altele că, grație firmei eAD Interactive, deținătoarea drepturilor TV pentru Liga 1, a procurat deja două mașini VAR. Refuză însă să vireze bani pentru pregătirea arbitrilor în ideea că va plăti în decursul actualului sezon, prin cluburi, 5,9 milioane de lei, circa 1,2 milioane de euro, pentru arbitri și observatorii acestora. Câte 18.642 lei de meci, ba încă pentru un serviciu care lasă de dorit. Asta în condițiile în care CCA este, prin statut, comisie în cadrul FRF.

În această atmosferă încinsă, Burleanu nu s-a sfiit să toarne gaz peste foc. S-a trezit să declare după ședința CEx de joi „Îi suspectez (n.a. pe cei de la LPF) că vor un control pe arbitraj, pe care să-l tranzacționeze în interesul vreunui club. Așa cum există astăzi suspiciuni că o fac la nivelul comisiilor jurisdicționale”.

Discurs, să-mi fie cu iertare, demn de un chibiț din Cișmigiu, sub nicio formă de un șef care, dac-ar bănui că se produc asemenea manevre în domeniul pe care-l păstorește, ar avea obligația să intervină energic. Să investigheze și, în cazul în care asemenea fapte grave s-ar adeveri, să ia măsuri. Datoria lui e să rezolve, nu să suspecteze.

Numai că, din păcate, RB are memoria scurtă și vorbește ca să nu tacă. Logic, cum să controleze LPF arbitrii și observatorii atât timp cât, repet, aceștia aparțin de FRF, nu de LPF?! Cum să-i dirijeze Liga Profesionistă pe membrii comisiilor jurisdicționale când ei sunt numiți de FRF?! Uite așa ne invită Burleanu să ne aflăm în treabă și să vorbim discuții.

Decât să se certe, FRF și LPF ar trebui să ajungă la un modus vivendi, să fumeze pipa păcii. E nevoie imperioasă de VAR și el trebuie grabnic introdus.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

cita (2118 comentarii)  •  28 februarie 2021, 14:55

S-a dovedit cu prisosință că e absolut necesară investiția în VAR pentru L1. O federație responsabilă asta ar vota grabnic. Susțin ideea!

Bratu (104 comentarii)  •  28 februarie 2021, 15:26

Bine argumentat. Toti sunt vinovati dar in primul rand federatia. Ea trebuie sa rezolve si nu sa astepte de la liva.

Florin (215 comentarii)  •  28 februarie 2021, 15:28

Burleanu este smecher iar Iorgulescu absent. Din astia impreuna nu faci un om de isprava. Amandoi ar trebui sa se care si sa lase locul unora care chiar vor sa faca.

Mircea (663 comentarii)  •  28 februarie 2021, 15:31

Clar ca Burleanu este vinovat insa nici Iorgulescu nu este in afara. Liga nu are bani sau nu vrea sa dea, dar tine coada sus. Daca nu poti incearca sa te adaptezi. Nu insista sa faci tu regulile.

orlando (1 comentarii)  •  28 februarie 2021, 15:38

Var vine odata cu plecarea lui mimao in istorie,de pe locul 1 cand te uiti in jos mimao nu se mai vede,a disparut in ceata,va rog pastrati linistea , cateii se pregatesc sa joace in europa caci vor "'castiga"" cupa romaniei,hau,hau hauuuuuuuuuuuuuuuuu.

anti Burleanu forever (58 comentarii)  •  28 februarie 2021, 16:01

Un articol la subiect. Ma asteptam totusi ,ca nea Ovi sa fi dat si alte exemple de meciuri trucate de arbitri,in care victima de serviciu a fost o echipa mica,fara niciun fel de proptele :Chindia Targoviste.A fost defavorizata (a se citi invinsa)de decizii scandaloase de arbitraj ,cu Steaua,cu UTA,cu Botosani,cu FC Arges,pierzind din cauza arbitrului nu mai putin de 8 puncte,cu care acum ar fi fost pe locul 4 ! vine Craciunescu si ne spune ca a fost fault in careu ,ca olteanul a fost lovit in careu,ca se impunea 11 m. Numai ca acest Craciunescu are un dinte impotriva Chindiei,pt ca putini stiu ce legatura are el cu Targovistea.Cu putini ani in urma,Craciunescu,impreuna cu Gica Popescu au preluat Chindia si l au adus pe Stoican sa duca Targovistea in Liga 1.Craciunescu era vazut in tribuna la fiecare meci ,alaturi de marele si noul investitor Gica Popescu.Numai ca Gicuta ,in loc sa aduca ceva bani la echipa ,a indepartat toti localnicii si si-a adus toti juniorii de la scoala lui din Calafat ! rezultatul? in loc sa duca Chindia in Liga1 au dus o in Liga3 !de atunci,pt mine Stoican nu e antrenor,Gica Popescu nu e investitor iar Craciunescu e un mincinos fals si duplicitar ! cred ca nici nea Ovi nu stie povestea asta,pe care trio-ul o tine ascunsa ,pt ca e o piatra de moara legata de gatul acestor personaje celebre !

JFM (116 comentarii)  •  28 februarie 2021, 16:05

Din arbitraj mai reglezi niste rezultate, niste "evenimente speciale" din rubricile Caselor de Pariuri. Daca bagi VAR le-ai stricat jucaria. Vorbim de sume imense.

Campioana CFR (45 comentarii)  •  28 februarie 2021, 16:52

E urgenta introducerea VAR, dar nu sub controlul lui Gino si nepotul lui Argaseala! E clara dorinta ciobanului puscarias de a avea arbitrii sub controlul sau! In prostia lui proverbiala, ciobanul puscarias s-a dat de gol sarind cu gura in favoarea controlului VAR-ului de catre liga - adica in favoarea FC Faci Ce Spune Becali.

Freddy RE (34 comentarii)  •  28 februarie 2021, 16:53

Nici o respirație despre fiul lui Jino... dezamagit.

Mircea cel Tanar (1 comentarii)  •  28 februarie 2021, 17:35

Chindia e c'est mai furata echipa din istoria fotbalului romanesc, o rusine pentru fair-play si arbitrajul care teoretic ar trebui sa fie nepartinitor.

Ali Bec (212 comentarii)  •  28 februarie 2021, 18:06

Tov. director ați citit mostra de articol inventata de angajatul dvs despre Cristi Ganea? A reușit “3 dinte-un foc”. 3 prostii, ca sa ne-ntelegem.

Mielu (27 comentarii)  •  28 februarie 2021, 18:36

Un articol foarte corect. Fiecare sa isi faca treaba pe felia sa si sa se introduca VAR cat mai urgent. Chiar federatia ar trebuo sa investeasca in arbitriii un procent cat de mic din banii de la fifa si uefa.

Mihnea (47 comentarii)  •  28 februarie 2021, 18:40

Stiu ca dl Ioanitoaia nu ii suporta pe federalii lui Burleanu si da in ei cu si fara motiv. Insa de data asta mai vinovata este federatia decat liga ca se tot tergiverseaza aducerea VAR. Daca vrea sa arste ca este de buna credinta Burleanu ar trebui sa grabeasca formarea arbitrilor. Totusi CCA este in subordinea sa deci sa nu tot dea vina pe cei de la liga profesionista.

Cretu (32 comentarii)  •  28 februarie 2021, 18:43

@Freddy RE (34 comentarii). Ce treaba are baba cu mitraliera? Aici se ridica o problema serioasa si care trebuie rezolvata, nu se baga rangi si nici nu se fac insinuari.

doilaunu (195 comentarii)  •  28 februarie 2021, 18:45

VAR este o investitie de care in mod sigur nu avem nevoie.

to-aia (44 comentarii)  •  28 februarie 2021, 19:19

Ca de obicei un articol anti Burileanu, marca to-aia. Ieri un art. laudativ, fara sens, la adresa lui Lucescu, azi un art. tot fara sens, adresat lui Burleanu. Articole conform preferințelor și prieteniilor. Acest tip de articole se făceau pe timpul comunismului iar to-aia a fost școlit de acest sistem păgubos.

Dilimache (657 comentarii)  •  28 februarie 2021, 19:49

Ce VAR la Romanica, unde mai sunt blatul, spaga si alte chestii specifice famigliei atat de bine orchestrata de burleanu!

Ilie (135 comentarii)  •  28 februarie 2021, 20:51

VAR nu se poate implementa mai devreme de 10 luni . Trebuie să se respecte niște reglementări FIFA. LPF știe asta, dar, golănește, dă vina pe FRF. Burleanu și ai lui sunt prea proști ca să știe să explice lucrul ăsta. (Pentru implementarea VAR trebuie cel puțin 16 meciuri experimentale, pe care, de exemplu federația bulgară le-a organizat cu juniori. E regulă făcută de FIFA. ) Nea Ovidiu a învățat de la Adrian Păunescu cum să mistifice adevărul și se face că nu știe asta. Și se ia de FRF. Dar vina este în egală măsură și a forului condus de cel ce îi dă bani lui fi'su pentru droguri, băutură, jocuri de noroc și pentru a scăpa de închisoare. Și care e susținut de Dl. Ioanițoaia.

Costi (27 comentarii)  •  28 februarie 2021, 21:01

@To-aia, ti s-a mai recomandat sa ne scutesti de rautacismele tale fara sens. Dar insisti, *** si imposibil de vindecat. Ai o placa ruginita si o tot pui. La tine se referea Umberto Eco de la Juventus cand ironiza invazia *** pe retelele de socializare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mos Martin (54 comentarii)  •  28 februarie 2021, 22:15

Bai Ilie, iar faci pe desteptul si pe marele moralist. Federatia nici macar nu a inceput scolarizarea arbitrilor deci este prima vinovata in chestiune daca este adevarat ca liga a si procurat doua aparate VAR. Despre meciurile experimentale nu se poate pune problema fara arbitri specializati deci o discutie pe aceasta tema este prematura. Penibil ca nu ai loc de Adrian Paunescu nici la zece ani dupa ce a decedat.

CCC (137 comentarii)  •  28 februarie 2021, 23:30

Parerea mea esta ca nici lpf si nici frf nu vor introducerea VAR. Declarativ, ambele sunt pentru, dar in realitate, interesele le-ar fi afectate grav. Nu ca nu se fura si cu VAR, ne-au demonstrato spaniolii, mai ales in meciurile realului din Madrid. Asa ca noua ne servesc un “scandal” si ei isi vad de treburile lor. Steaua e favorita la castigarea campionatului si singura care joaca cat de cat ceva. Doar ca Burleanu si Dancu o vor tot pe cfr campioana! Cine credeti ca va castiga?

To-ala (44 comentarii)  •  1 martie 2021, 4:42

***. Știi ce înseamnă democrație ? In orice caz este total opus comunismului. In democrație fiecare își spune părerea. Tu vrei doar sa te lăudăm nemeritat. Tu nu înțelegi că steaua ta a apus ? Jignirile tale comuniste mă lasă rece. N-ai nici un gând ? Tot rece...

Comentează