Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Messi, frână la Barcelona?!

Acest neverosimil 1-4 suferit chiar pe teren propriu, unde PSG și Mbappe de-a dreptul au umilit-o în UCL, a venit să demonstreze că Barca, până mai ieri regina fotbalului mondial, e-n criză.

Permalink to Messi, frână la Barcelona?!
vineri, 19 februarie 2021, 2:54

Adevărat, a mai încasat ea și alte bătăi urâte, 0-4 cu Liverpool, 2-8 cu Bayern, 0-3 cu Juve etc, numai că în prezent riscă să rateze, ca și în 2020, toate obiectivele! Pe linie, LaLiga, Cupa Spaniei și Champions League.

Întrebați cine-i de vină că s-a ajuns aici?, comentatorii avizați răspund că, înaintea oricui, ex-președintele Bartomeu (silit să demisioneze) și directorii sportivi ori secretarii tehnici Zubizarreta, Ramon Fernandez, Abidal și Ramon Planes. Datorită lor sau, mai bine zis, din pricina lor, după plecarea lui Guardiola (2013) și moartea lui Vilanova (2014), pe banca blaugrana s-au perindat numai antrenori nepotriviți.

Exceptându-l pe Luis Enrique, promovat selecționer al Spaniei după ce a cucerit cu Barça Liga Campionilor în 2015, „Tata” Martino, Valverde, Setien și chiar R. Koeman n-ar fi avut ce căuta pe Camp Nou. De aceea nici nu s-au ridicat la nivelul pretențiilor unei grupări ce s-a considerat mereu, orgoliu explicabil, Mes que un club. Mai mult decât un club.

Aduși la sugestia acestor tehnicieni sau măcar cu acordul lor, destui jucători au dezamăgit. Deși au sosit aureolați de titlul de campioni ai lumii, francezii Griezmann, Dembele și Umtiti nu s-au încadrat. Dacă Barça a cumpărat scump, numai Coutinho (145 de milioane de euro), Dembele (140) și Griezmann (120) au costat aproape jumătate de miliard!, ea a vândut ieftin ori chiar l-a dat gratis pe Luis Suarez! Iar pe Rakitici, contra unui „bacșiș” de 1,5 milioane!

Clar s-a greșit, din moment ce uruguayanul o ajută pe Atletico să ia campionatul, iar croatul tocmai a bătut-o pe Barcelona în Cupă cu Sevilla. Pe tema asta, excelentul ziarist Vladimir Moraru, înfocat fan blaugrana stabilit de peste 3 decenii la LA, a scris o frază pe care am reținut-o și v-o propun: „De la Barça și de la Rolling Stones pleci doar când mori”.

Cum nici La Masia, ce părea un izvor inepuizabil de talente, n-a mai produs o generație de talia celei formate din Iniesta, Xavi, Pique, Busquets și Messi, echipa a încercat cu noul val. Dar niciunul dintre Tello și Cuenca, dintre Deulofeu și Munir, dintre Alena și Puig n-a confirmat pe deplin. Ca atare, toți au fost dați sau vor fi. Au apărut însă, de unde și de ce?!, Dest și Braithwaite, care n-au, îmi cer scuze, față de Barça. Deoarece dintr-un cal de povară nu iese niciodată un campion de curse.

O problemă a devenit, din păcate, însuși Messi. Fotbalist nepereche, unic, legendar, acesta va împlini în iunie 34 de ani și a mai obosit. S-a uzat. Întreg jocul FCB continuă să-i fie însă subordonat ca în zilele de glorie, atât că Messi nu mai poate ca în tinerețe. Uneori încetinește acțiunile, alteori chiar le frânează. Toate mingile îl caută pe el, inclusiv când se află în poziții inconvenabile, dificile. Asta pentru că lipsa de valoare a colegilor se manifestă și prin lipsa lor de răspundere.

Nu cred că Barcelona va părăsi sfera performanței. Dar mă îndoiesc, cu regrete pentru simpatizanții ei, că va mai fi curând Number One. Invincibila Armada. Teamă mi-e că impasul actual, sesizabil de vreo 2-3 ani, înseamnă mai mult decât o pasă neagră trecătoare. Să nu fie sfârșitul unei epoci. Atunci ar pierde fotbalul, am pierde noi toți.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Florin (215 comentarii)  •  19 februarie 2021, 15:44

In sfarsit o analiza credibila si argumentata. Autorul se vede ca nu iubeste Barcelona dar nici nu o ironizeaza. Este la obiect.

Andu (56 comentarii)  •  19 februarie 2021, 15:48

Bravo Nea Ovi, ai hotarat dumneata ca Ronald Koemann nu e de talia Barcelonei. Adica a putut sa antreneze nationala Olandei cu rezultate bune dar nu se ridica la exigentele unei echipe de club. Pana acum numeai antrenori la romani, acum te ocupi si de spanioli.

Vio (188 comentarii)  •  19 februarie 2021, 15:51

Forza Atleti! Uite ca mai poate lua cineva titlul in Spania nu doar Real si Barcelona...La cate datorii au de la neplata impozitelor catre stat astea doua ar trebui retrogradate imediat.

Franz (406 comentarii)  •  19 februarie 2021, 15:54

Cu Messi asa stau lucrurile cum stau si cu Cristiano Ronaldo. Au mai imbatranit si ei. Dar si daca argentinianul pleaca la PSG cum se aude se alege praful de Barcelona.

Marean (270 comentarii)  •  19 februarie 2021, 16:00

Mai ingrijit decat analiza din gsp ieri. Acolo mai multe floricele, aici mai multe amanunte. Mai vine si randul altor echipe. Vezi si Italia unde nu Juventus va mai lua titlul ci Milan ori Inter. Asa si cu Barca, a venit randul lui Atletico.

cita (2118 comentarii)  •  19 februarie 2021, 16:45

Ar mai fi și acest blestemat de covid 2019 de vina, nu credeți? Suferă toată lumea, inclusiv fotbalul, pe toate continentele.

Zapacitu’ (911 comentarii)  •  19 februarie 2021, 16:53

Bre io țin cu Napoli, nu ma prea încântă Barcelona. Dar și ai noștri frați din sudul Italiei tot greu o duc. Acu i-a mai lovit și cu erupțiile recente ale Etna, și le-a băgat și lor frica în oase în zona aia vulcanică. Fierbe pământul, bre dragi colegi de blog, și noi ne facem că nu observăm nimic, nici măcar legătura cu carcalacul ăsta de 1an pe capul nostru, care tot cosmic e, ca și erupțiile vulcanice iscate așa, tam-nesam, parcă din senin.

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  19 februarie 2021, 16:57

Messi e prea bătrân ca să mai ducă la suflul tinerilor colegi de 20-25. Nea Ovidiu, subiectul e bine ales, dar poate ne delectezi și cu o analiză comparativă cu alți monștri sacri din domeniu.

Dudu (133 comentarii)  •  19 februarie 2021, 18:11

O analiza profesionista. Koeman este in postura lui Radoi. Ce sa faca daca chiar dv scrieti ca nu are jucatori de valoare. El poate sa ii antreneze, nu sa ii inventeze.

Romeo (17 comentarii)  •  19 februarie 2021, 19:10

Zapacitule, Barcelona este grav bolnava dar Napoli e in coma. Cred ca vorbesti despre fotbal din auzite. Napoli tocmai se facu de ras la Granada.

Rapunzel (12 comentarii)  •  19 februarie 2021, 19:28

Analiza pertinenta, la obiect. Înțeleg titlul, dar nu cred ca Messi e neaparat frână. Geniul lui a mascat de fapt o cădere care a început de multi ani, odată cu declinul (și apoi plecarea) lui Xavi și Iniesta. Messi e inconjurat de prea multi jucatori fără har, iar cei cu talent, aduși pe bani grei, nu au produs. În plus, apărarea, suspecta chiar în perioada de glorie de acum un deceniu, este o rușine, fără fundași laterali și cu centrali care se întrec în greșeli. Cu alt portar Barca ar fi pe locul 11, langa Levante.

Georges (65 comentarii)  •  19 februarie 2021, 20:16

Asta este istoria fotbalului, echipele sunt azi in varf si peste 4-5 ani se duc la vale. Reims, Nottingham, Anderlecht, Honved. Ipswich sunt tot atatea exemple. Asta o asteapta si pe Barcelona.

Ali Bec (212 comentarii)  •  20 februarie 2021, 0:34

E bine sa știi când sa te retragi, nu-i așa, tov director?

Gabriel (56 comentarii)  •  20 februarie 2021, 1:02

Sunteti foarte nedrept cu Koeman. La ce marfa proasta are este o minune ca FC Barcelona este pe podium in la lega.

John (564 comentarii)  •  20 februarie 2021, 10:30

Teoria chibritului la @Georges (65 comentarii). Le-a uitat pe Gloria Bistrita si Jiul Petrosani.

grig (105 comentarii)  •  20 februarie 2021, 11:59

Si Messi si Ronaldo sunt la finalul carierelor. Cand citesc ca pe Messi vor sa il ia cand Manchester City cand PSG imi vine sa rad. Poate sa il puna director tehnic.

Dilimache (657 comentarii)  •  20 februarie 2021, 12:44

Absolut de acord, insa si asa, in comparatie cu echipele noastre, astia chiar joaca altceva...

Tyty (127 comentarii)  •  21 februarie 2021, 1:21

Bravo Georges, ai auzit de teoria chibritului dupa ce postezi. Ai uitat de Avantul Reghin, de Victoria lui Dragomir si de Otelul Galati ca si ele intra in aceeasi categorie cu Barcelona.

Craciun (19 comentarii)  •  21 februarie 2021, 14:21

De la o varsta in dus toti devenim frane. Pentru noi si pentru cei din jurul nostru. La sport fenomenul este si mai vizibil.

Comentează