Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

S-a ajutat singur

Bucureșteanul Bogdan Dumitrache a arbitrat sâmbătă FC Botoșani - U Craiova ca urmare a unui concurs de împrejurări fericit.

Permalink to S-a ajutat singur
duminică, 22 noiembrie 2020, 3:14

Fusese delegat ca rezervă, al patrulea arbitru în limbaj oficial, când Istvan Kovacs a aflat, după ce făcuse încălzirea!, că are coronavirus. A primit pe celular înștiințare de la Synlab Botoșani că e pozitiv, drept pentru care, firește, a trebuit să renunțe cu numai 10 minute înaintea startului partidei! Conform regulamentului, l-a înlocuit al patrulea arbitru, Dumitrache, care a devenit astfel, la 30 de ani, cel mai tânăr debutant din Liga 1 în mandatul grecului Kyros Vassaras, început în 2014.

Evident că lui BD nu i-a fost simplu să preia frâiele unei întâlniri ce se anunța, și va fi, tensionată. În ideea că ambele formații, venite după o suită de rezultate slabe, aveau imperioasă nevoie de puncte. Trebuie că vestea „promovării” l-a luat pe nepregătite pe cel care, membru în lotul B, nu condusese niciodată un meci în L1. Ultima oară fusese delegat la Metaloglobus – Viitorul Tg. Jiu 1-2. Ca atare, erau întrunite destule condiții, dacă nu toate, ca Dumitrache, acuzând psihic șocul, să se piardă cu firea și să clacheze. Să facă meciul varză.

Nu s-a întâmplat însă așa. Dimpotrivă, el s-a descurcat excelent, dovadă că GSP i-a notat prestația cu 7. De acord că l-a ajutat și jocul, unul fără evenimente deosebite, cu năbădăiosul Croitoru, suspendat, în tribună. Dar mai presus de orice, s-a ajutat singur. Prin stăpânire de sine, prin echilibru, prin inspirație.

A avut de cântărit doar o fază mai complicată. Cea din minutul 23, când oaspeții au solicitat 11 metri la contactul dintre Keita și Bic. Cum mai degrabă craioveanul a faultat, el agățându-l pe senegalez și trântindu-l la pământ, Dumitrache a procedat corect.

De remarcat și că patronul moldovenilor, rareori mulțumit de cavalerii fluierului, n-a ezitat să-l laude pe „centralul” de sâmbătă: „Arbitrajul a fost excepțional! Cu un asemenea arbitru facem economie, nu ne mai trebuie VAR. Un arbitru perfect!”.

Fără îndoială că Valeriu Iftime, impetuos ca și antrenorul său, exagerează. Fotbalul românesc are nevoie de VAR, ba încă urgentă. Fie și deoarece arbitrul perfect nu s-a inventat, omul nefiind robot. Nefiind mașină. Dar caracterizarea lui Iftime merită reținută. Cu atât mai mult cu cât formația pe care o finanțează n-a câștigat meciul, încheiat 0-0.

Din păcate, în aceeași zi, un arbitru mai cunoscut, Radu Petrescu, component al listei FIFA, a dat-o iarăși în bară. Acum la Clinceni-Viitorul 1-0. Întâi, în minutul 18, interpretând greșit duelul dintre Cascini și Mățan, s-a grăbit să acorde penalty în favoarea constănțenilor, lovitură ratată însă de Iancu. Ulterior, în 55, l-a eliminat pe Chunchucov de la ilfoveni, căruia i-a arătat al doilea cartonaș galben pentru simulare! Într-adevăr, bulgarul a căzut de lângă adversar, dar nici n-a protestat și nici n-a cerut nimic de la arbitru. Decizie trasă de păr, forțată. Petrescu a comis-o și în detrimentul Viitorului, când n-a sancționat hențul lui Jutrici din careu (66).

Întrucât voci de la Clinceni au reclamat, de pildă, team-managerul Sorin Paraschiv, și aroganța lui Radu Petrescu („A vorbit urât cu jucătorii, întrebați-l pe Gardoș!”), s-ar recomanda ca arbitrii noștri, inclusiv cei internaționali, să fie mai respectuoși, mai cooperanți, mai deschiși. Mai puțin plini de ei. Dar ăsta e alt subiect.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Dimi (65 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 15:31

Cand este trebuie laudat. Am vazut meciul de la Botosani si Dumitrache a arbitrat foarte bine. A lasat la fix mai multe avantaje si nu a cautat sa iasa el in fata.

marian (145 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 15:33

dar cine o avea interesul sa tina aceasta caricatura de arbitru pa nume radu petrescu in brate domnule ca etapa de etapa el e praf?

Gabi (64 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 15:34

Sincer ma mir ca il laudati pe Dumitrache sau nu stiti ca s-a ocupat o vreme de nationalele de juniori ca manager. Greu de inteles cum de ati ajuns dvs sa le faceti complimente colaboratorilor lui Burleanu.

Alex (144 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 15:36

O sa va convingeti repede ca Dumitrache asta este un arbitru mediocru. Vorbesc in cunostinta de cauza. L-am avut la mai multe meciuri si nu m-a impresionat cu nimic.

Michel (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 15:40

Ajutati-ma sa inteleg cum se prezinta situatia in arbitraj..,pana acum Vassaras era rau si dintr-o data a devenit bun ori v-ati dat si dvs pe brazda. Indiferent de varsta nimanui nu ii strica o deplasare doua peste hotare.

Corin (60 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 15:43

Stilul inconfundabil al presei dambovitene...Or distruge or lauda fara masura. Maestrul este autoritatea care da tonul si pustimea din redactie se aliniaza. Nimeni nu vrea sa intre in gura sefului.

a dica (283 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 16:07

Si zici mata, nea Ovidiu, ca la Matan n-a fost 11 m? Da ce, trebuia sa-i rupa piciorul? Contactul a fost clar si a determinat caderea. Cat despre hent, imi amintesc ca la un Craiova - Viitorul (conduceau oaspetii cu 1-0), la un hent similar, Fesnic a dat 11 m si rosu pentruTaru, desi mingea se ducea departe de cadrul portii. Chestii, socoteli... Faptul ca acest arbitru, desi tanar, a prestat bine dovedeste ca nu a fost „instruit” inainte de joc. Covidul surprinde si ferefeu...

Teodor (43 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 17:31

@a dica (264 comentarii). Nici vorba de 11 m la Matan, cei doi se incomodeaza reciproc. Si ca in alt meci si in alta faza comparatiile astea sunt fumate de multi ani.

Bingo (96 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 17:34

Culmea ca si dumneata te grabesti. Sa il mai vedem pe Dumitrache si sa nu decretam dupa un singur meci ca este mare scula. In scurt timp il va perverti Bricheta si pe acesta.

MZM (390 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 18:11

Domnule Ioanitoaia, v-a scapat un eveniment fotbalistic exceptional din Liga 1! Se poate sa nu scrieti dumneavoastra despre revenirea formidabila a lui Dinamo care, dupa 5 infrangeri consecutive, a surclasat-o pe Voluntari cu 3-0!!! Sa nu va surprinda aceasta victorie la scor de neprezentare in fata celor de la Voluntari?! Care Voluntari invinsesera recent pe FCSB cu 2-1!! Sa ratati dumneavoastra sa scoateti in evidenta „mana lui Contra”?! Sau ati inteles (ca noi toti) ca e vorba de... mana lui Pandele si a lui Andone? Ii stiti, desigur, pe cei doi care s-au oferit la sfarsitul campionatului trecut sa cedeze lui Dinamo locul Voluntariului in liga 1! Oameni cu suflet mare, ce mai! Repet, nu stiu cum v-a scapat acest eveniment de prima pagina. Sau poate nu v-a scapat, dar ati preferat sa va faceti ... ca ploua! Daca era FCSB in locul lui Dinamo, ehee!, scriiati cu siguranta macar 2-3 editoriale despre ”omenie”!

cita (2118 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 18:34

Ma bucur sincer că mai dați și exemple pozitive din arbitrajul românesc. Cum vă urmăresc încă de pe vremea Procesului Etapei din anii 90, pot spune că faceți foarte rar favoruri de-astea arbitrilor romani. Chestia cu șeful grec si interesele de afaceri locale n-o mai comentez, e deja de notorietate in spațiul public.

Zapacitu (911 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 18:37

Bre ne făcură praf ăștia cu covid-ul lor, se dadu totul peste cap in fotbal, inclusiv cu arbitrajul.

Claudiu (343 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 18:59

@MZM (357 comentarii). Gata mai smekere de cartier, ti-ai facut numarul asa ca da-ne pace...Fecesebisti de doi lei va deranjeaza ca Dinamo mai exista cand voi trageati speranta ca moare. Si o sa va deranjeze si mai tare.

guru (19 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 20:01

Alo, feciorul cu nume de motoreta afla de la mine ca, cainele moare de drum lung si prostul de grija lui Dinamo. Aici te incadrezi si tu cu mult succes. Forza Dinamo!

Dilimache (657 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 20:25

@guru- m-ai facut sa rad, I her u, brother!

ion ion (93 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 21:29

Vai de arbitrajul romanesc daca a ajuns sa stea in baiatul asta Dumitrache in timp ce corifei ca Petrescu, Coltescu si Chivulete se intrec in gafe si vicieri de rezultate.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 21:31

Un arbitru care era al 4-lea la rind... Intra si arbitreaza bine.... Cred ca e dus cu capul.... Frate uiti ca traiesti in Romania???? Poti sa te retragi in glorie ca alt meci nu vei mai prinde.....

BB (155 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 23:05

@MZM (357 comentarii). Simt cum insinuezi a meciul lui Dinamo a fost blat. Te sustin, numai FCSB a jucat mereu corect si nici un meci al ei nu a mirosit a telemea.

Mos Martin (54 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 2:44

L-am vazut si mi-a lasat o impresie frumoasa. Problema este sa nu se dea pe brazda si el ceeace pare foarte posibil sa fie asa de vreme ce a lucrat cativa anii in frf. A ramas el cu ceva obligatii sau datorii din perioada respectiva.

Alex One (161 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 8:00

A arbitrat bine Dumitrache ? Se vede ca inca n-are obligatii. Sa-l urmarim in continuare daca nu va trece cine stia cat timp pana va mai fi delegat de o sa si uitam de el. Ca daca nu era pandemia.....

Asdf (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 8:05

Desi tin cu Craiova, trebuie sa recunosc ca nu a fost penalty! Arbitraj excelent, a lasat jocul sa curga!

Alex One (161 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 9:40

@BB, MZM nu insinueaza nimic o spune direct si cu argumente. Din cate stim Voluntari a pierdut intotdeauna meciurile cu Dinamo iar daca mai pui si ca Teja a fost antrenor in groapa..... Asta e realitatea, se intampla si la altii. Ma uitam la pauza la Andone foarte ingandurat,numai comentatorul a inteles ca e multumit de rezultatul de egalitate din acel moment, doar el ca altfel toti stiau ca ingrijorarea lui Ando avea alt motiv, situatia echipei de suflet ca doar nu crede cineva ca are in sange Voluntariul ! Pana la urma a iesit cum trebuia ,omenia s-a realizat.

alinsav (7 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 12:52

dle Ioanitoia, cum de v-a scapat faza la care Mamut e tras de tricou pe spate in careu de fundasul botosanenilor? ... daca era alta echipa gen fcsb sau cfr iesea scandal ca n-au primit 11m, ma asteptam sa fi vazut reluarile cu faza aceea la care trebuia acordat penalty ... reveniti si corectati articolul pentru adevar si dreptate, e totusi o faza esentiala pt rezultatul final. De-asta nici nu ma mir ca Iftime il lauda dupa meci, ca doar i-a ajutat (involuntar probabil, nu vreau sa-l acuz) sa ia un punct nemeritat. Chiar va rog sa o cautati si sa revedeti si sa reviziuiti textul pentru ca nu-i corect ... in rest, n-am nimic cu arbitrul, probabil o greseala omeneasca si cred ca e mai bun ca multi anii ....

Comentează