Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Mai vin banii?!

Să observăm cu legitimă îngrijorare, însă oarecum logic, că lipsa competițiilor face din ce în ce mai grea viața fotbalului.

Permalink to Mai vin banii?!
joi, 26 martie 2020, 3:13

E rău, dar se anticipează că va fi și mai rău dacă reluarea sezonului va întârzia cu lunile. Iar semnele într-acolo bat. Între alții, Florin Prunea a sesizat primejdia: „Situația ar putea fi mai gravă decât ne-am închipuit. E posibil să apară alte și alte cazuri de îmbolnăvire și criza să se prelungească. Se vor schimba multe după nenorocirea asta”.

Apoi președintele lui Dinamo a detaliat, declarând că „Dacă nu vor mai veni banii din drepturile TV, se va pune lacătul pe Liga 1. Și dacă televiziunile vor vira banii către LPF, cum vor fi ei împărțiți? Ce număr de jocuri se va lua în calcul, ce clasament?”. Întrebări, să recunoaștem, fără răspuns în acest moment.

La prima vedere însă, s-ar părea că Prunea și cei ce gândesc ca el exagerează. Liga 1 ar putea totuși să reziste și să se redreseze pentru că în perioada de pauză scad substanțial cheltuielile cluburilor. Se opresc deplasările, dispar baremurile pentru arbitri, se diminuează consumurile, cu instalația de nocturnă, de pildă, plus că se reduc salariile jucătorilor, negocierile în acest sens declanșându-se deja la unele divizionare. Cu un management de calitate, dar asta-i marea problemă, cluburile ar trebui s-o scoată la capăt. Nu să prospere, dar să supraviețuiască.

De subliniat însă că, în afara a 3-4, grupările din primul eșalon au fost și continuă să fie dependente de drepturile TV. Care reprezintă o parte importantă, prea importantă!, din bugetele lor. Permiteți-mi să vă reamintesc cât anume. Să zicem că acceptabil la CFR (30%), la FCSB (35%), la Craiova (38%), la Dinamo (40%), chiar la Astra (48%) și la Viitorul (50%). Mai departe, situația devine neliniștitoare, Chindia, Hermannstadt și Voluntari cu câte 55%, Iași cu 65% și Botoșani cu 68%. Ba chiar alarmantă, în coadă găsindu-se Mediaș cu 83% și Clinceni cu 85%, cluburi care ar sucomba fără fondurile din TV.

Evident că Liga 1 stă la mâna televiziunilor. Ca atare, ea așteaptă ca deținătorul drepturilor media să achite zilele acestea, până la 31 martie, ultima rată convenită pentru sezonul 2019-2020. Concret, echivalentul a 8% din totalul contractului, circa 3,5 milioane de euro. Firma EAD ar trebui să verse suma respectivă după ce a mai plătit o tranșă în martie.

Întrebarea e dacă EAD își va respecta cuvântul în condițiile în care campionatul nu va reîncepe curând? Urmează să vedem, deși LPF n-a primit nicio notificare că banii vor întârzia. Atât că, atenție!, vorbim despre niște bani care s-ar acorda în avans, deoarece Liga 1 e momentan suspendată și nimeni nu știe nici dacă și nici când se va încheia.

Fotbalul ar putea intra în colaps, chiar în moarte clinică, dacă reluarea sezonului se va amâna sine die. Pentru că în această eventualitate, LPF n-ar mai încasa în luna iulie 13,75 milioane de euro (plus TVA), adică jumătate din valoarea contractului pe 2020-2021. Acum mă veți suspecta pe mine că exagerez. Oare? Dați-mi voie să explic de unde provine pericolul cu pricina.

Fotbalul va traversa o perioadă foarte dificilă, de răscruce, și deoarece cluburile noastre au fost silite, dar s-au și obișnuit, să trăiască din datorii, și să le rostogolească (termen împrumutat de la Justin Ștefan, secretarul general al LPF) de la o stagiune la alta. Cum nu va mai există certitudinea că, fie și cu întârziere, vor veni banii salvatori, multe grupări nu vor mai putea să achite datoriile.

Pe cale de consecință, nu vor obține licența ori vor intra în insolvență și ulterior în faliment. Nu-s nici prietenul, nici avocatul celor de la EAD. Totuși, mi se pare normal ca ei să se întrebe de ce să plătească la termen pentru un campionat aflat într-un stand by fără sfârșit?! Iar orice întârziere în onorarea contractului ar crea mari încurcături.

De acord că scenariul de mai sus e unul lugubru. Din păcate, el pare în clipa de față cel mai aproape de realitate. Fotbalul nu va muri, asta e sigur. Dar la fel de sigur e că va suferi serios până să iasă din tunel. Să înțelegem însă că lumea are în aceste momente de cumpănă alte priorități. Să înțelegem și să sperăm că mâine va fi mai bine. Sau măcar poimâine.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Nicu (275 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:29

Nea Ovi, realist insa cam pesimist. Daca au semnat un contract trebuie sa il respecte. Macar am inteles niste chestii.

Bogdan (395 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:32

Dupa mintea ii sfatuiti pe cei de la firma sa nu plateasca nimic pana nu se va relua activitatea competitionala. Ziceti ca nu sunteti avocatul firmei dar sunteti de fapt.

Radu I (12 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:37

Curatenie, momentul zero .O luam de la capat cu echipe sustinute de suporteri .

gelu (116 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:37

Am aflat niste amanunte care nu cred ca limpezesc situatia. Cat nu se joaca nici nu cred ca, cluburile ar trebui platite. Adica ele injumatatesc salariile jucatorilor dar ele ar trebui sa primeasca in continuare aceleasi sume.

Dorin (166 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:40

Am voie sa fiu de alta parere si sa va contrazic? Cum adica cineva sa plateasca un serviciu pe care nu il primeste. EAD sa plateasca pentru niste meciuri care nu se joaca mi se pare o aberatie.

Gabi (64 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:42

Vorbiti despre logica si o incalcati. Prosti sa fie cei de la firma sa dea bani in avans unuia ca Becali sau ca presedintele lui Iasi care au si operat scaderi la salariile fotbalistilor

Andrei F (1607 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:47

Iarasi tineti sa demonstrati ca nu cunoasteti notiuni elementare de economie!!!!Poate ca molima trece in cateva luni si fotbalul o sa se joace iar dar nimic nu o sa mai fie curand ca inainte....De ce?Pentru ca televiziunile au platit banii avand in vedere ca la randul lor fotbalul face audiente si deci publicitatea ar compensa sumele platite....Cum economia este in cadere libera are sa sufere si televiziunile pentru ca cei care-si fac publicitate sunt in suferinta...Am citit ca Barcelona vrea sa scada salariile jucatorilor pentru ca s-a inchis muzeul clubului,nu se mai fac incasari din vanzarea tricourilor...Cotatia echipelor din Italia a avut pierderi de miliarde....!!!Probabil ca si in Romania echipele sustinute de primari sau autoritati locale isi pierd o mare parte din finantare...Multe echipe din Romania sunt sponsorizate de case de pariuri care la randul lor sufera avand inchise agentiile ...

Dinu (427 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:50

@Radu (11 comentarii). De acord dar care sunt ele ca in afara de Craiova Rapid, Petrolul, UTA si alte 3-4 nu mai exista asa ceva. Si cum ramane cu meritul sportiv ca nu poti ignora pe Vountari sau pe Cliniceni care au oromovat corect.

adi_stelistul (359 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:53

Manolo (63 comentarii)  •  26 martie 2020, 15:56

Primul lucru pe care trebuie sa il spuneti este ca se dau prea multi bani pentru un campionat de cacao cum este al nostru. In Anglia, Spania si Italia sumele sunt mult mai mari dar cei de acolo pot vedea fotbal nu surogatul care ni se serveste noua.

Marcel (190 comentarii)  •  26 martie 2020, 16:02

Andrei F, continui sa ne plictisesti cu aiurelile tale. Nimeni nu stie si nu se pricepe afara de tine care le stii pe toate. Devii penibil daca la mai aveai loc pentru asta. Uita-te in urma cu 2-3 zile si veidescoperi la Ioanitoaia fraza ca dupa coronavirus nimic nu va mai fi ca inainte. Ce il acuz tu ca nu spune omul a spus inaintea ta. Este de mirare cum nu obosesti sa fii tot timpul asa destept.

JFM (116 comentarii)  •  26 martie 2020, 16:30

Un campionat de 8 echipe, tur-retur adica 28 etape, fara tampeniile alea doua de la final. Frumos elegant, agenda relaxata, timp pt pregatirea echipelor. Incarcarea asta ilogica a agendei nu face nimanui bine, nici macar televiziunilor. S-a suprasaturat lumea, nu ca nu se mai uita la campionatul intern, nu se mai uita nici la celelalte, nu mai e loc. Lacomia asta duce mai degraba la plictiseala si abandon.

Dragos C. (11 comentarii)  •  26 martie 2020, 16:35

Este cel mai bun moment, nesperat, ca fotbalul sa scape de toti samsarii care il conduc si sa revina suporterilor! Toate cluburile sa fie listate la bursa, 51% din actiuni sa revina asociatiei suporterilor si 49% investitorilor, sa aibe un manager (presedinte) numit prin votul asociatiei suporterilor pentru un mandat de 4 ani. Acesta sa managerieze banii televiziunilor si sa se ingrijeasca de obtinerea altor surse de finantare, sa numeasca un presedinte sportiv si o echipa tehnica. In fiecare an sa faca un raport financiar-contabil care sa fie pus pe site-ul oficial. In felul acesta se vor elimina banii negri, interesele meschine si mafia din acest sport!

Andrei F (1607 comentarii)  •  26 martie 2020, 16:56

@Marcel (165 comentarii) • 26 martie 2020, 16:02 Ce mandru si destept esti !!!!Ai crezut ca-i faci un bine ziaristului?Spunand ca a uitat ce spusese acum cateva zile-ca altfel de ce ???Atunci sa-i propunem ca si maine sa ne intrebe acelasi lucru...,,Mai vin banii...?,,Poate sau deocamdata numai pensionarilor ...

Sorinache (95 comentarii)  •  26 martie 2020, 17:20

Dle. Ioanitoaia, a ti spus ca scenariul de mai sus este lugubru si ca trebuie evitat! Eu va intreb, cum poate fi evitat?! Cu tot respectul ...tara este plina de teoreticieni, si eu pot sa zic ca trebuie sa facem sa fie bine ca sa nu fie rau, dar daca nu zic si cum...

Sandu Gigel (37 comentarii)  •  26 martie 2020, 17:24

Numai fotbalul are pretenții sa fie platit fara sa dea nimic!

John (564 comentarii)  •  26 martie 2020, 18:17

Andrei F, nu ma amestec ca nu este treaba mea. Dar in materie de dat cu parerea despre orice tu esti campion mondial si nu Marcel. Tu suferi de boala celui convins ca are permanenta dreptate. Te crezi superior desi deobicei esti caraghios de partizan cu Becali si FCSB. Tu nu iti vezi lungul nasului, nimeni altcineva.

CITA (2118 comentarii)  •  26 martie 2020, 18:22

Ati pus punctul pe I la sfarsitul articolului. Fotbalul poate rezista fara incasari de-a lungul perioadei de restrictii pentru competitii, ganditi-va doar ca exista si varianta de somaj tehnic, stiu, nu pe aceiasi bani dar decta deloc si faliment mai bine cate ceva pana se termina criza. Ganditi-va cate afaceri mult mai mici sunt in pericol, domnule Ioanitoaia, asa ca riscul planeaza asupra multor capete, nu numai asupra celor de fotbalisti.

George (164 comentarii)  •  26 martie 2020, 18:23

Bina intrebarea lui @Sorinache (94 comentarii) cum sa fie evitat un scenariul care nu poate fi evitat????Eu inteleg ca ati vrut sa dati un sens mai optimist finalului dar nu ati gasit cea mai fericita formulare.

Dilimache (657 comentarii)  •  26 martie 2020, 18:30

@Marcel - du-te nene si te plimba, ca nu ai inteles nimic...

Dinu (427 comentarii)  •  26 martie 2020, 18:57

Felicitari pentru receptivitate. Ati retinut sugestia si ati modificat fraza cu scenariul. Altul din orgoliu si nu ar fi renuntat.

Simeone (96 comentarii)  •  26 martie 2020, 19:01

Daca e trecuta in contract data de plata, atunci ea trebuie platita. Nu te poti prevala de o suspendare a campionatului cu privire la care chiar UEFA a decarat ca are prioritate in fata celorlalte competitii europene. Cu siguranta se va juca, chiar daca nu va fi in luna mai, probabil din iunie vor continua meciurile Ligii intai concomitent cu meciurile din Cupa Romaniei. Cine se va reface mai repede si va avea tonus bun, va avea rezultate. Sa nu exceptam pe Gaz Metan si pe Astra, doua echipe care pot fi performerele reluarii campionatului.Daca cele doua isi castiga toate meciurile cu CFR si Fcsb, se pot bate la titlu. Dar revenind la problema noastra, contractul se va respecta, inclusiv platile si datele prescrise. E incheiat intre persoane serioase care vor sa mai colaboreze si ulterior. Nu poti fi ca un derbedeu care ia banii acum si nu il mai intereseaza ce se va intampla dupa aceea. Nu e un contract semnat de Gigi, care intotdeauna lasa o portita spre reziliere, modificare, iar daca acestea nu sunt posibile, cu santaj.

CCC (137 comentarii)  •  26 martie 2020, 19:35

Situatie de urgenta, masuri pe ....masura! Multi iau in considerare numai contexturl actual, de pandemie, dar din pacate uita numele tarii in care traiesc si viseaza la echipe ale suporterlor. Imposibil in Romania, unde nu cred ca o echipa de provincie ar reusi sa stranga din cotizatiile de la suporteri cel putin 3 milioane de euro anual. Restul ar trebui sa vina de la sponsori, ca investitori nu avem in tara! Greu sa faci rost de bani acum, dar dupa ce va trece pandemia, va fi si mai greu! Multi oameni isi vor pierde locurile de munca si numai de cotizatia catre cluburi nu le va arde! Solutii? Pai singura ce se intrevede este cea "clasica": vazand si facand. Cum nimeni nu ne poate spune cand si cum se va termina pandemia si ce va fi dupa, ne ramane sa actionam in consecinta cand va veni timpul actiunii. Evident ca, pana atunci, nu ne impiedica nimeni sa fcem scenarii multiple si sa ne dam cu parerea despre ce va fi! Snatate!

Alex (144 comentarii)  •  26 martie 2020, 21:04

Ce bani sa mai vina Nea Ovidiu daca nu se joaca si de ce sa vina...Societatea intreaga este muribunda si matale vrei sa incepi salvarea cu fotbalul...

Dorin2345 (6 comentarii)  •  26 martie 2020, 22:38

Sa se duca la naiba toata Liga 1 ca sunt numai petarde de jucători si conducători. Cel mai slab FOTBAL din Europa. Pe vremea impuscatului au jucat pe un video sau un aro si ce FOTBAL spectaculos aveam. Acum joaca pe zeci de mii de euro si sunt niste petarde. Asa ca sa puna lacătul pe ea ca oricum e degeaba. Pe oamenii de rand care tin tara asta pe picioare nu ii băgati in seama dar le plângeti de mila fotbaliștilor.

Simeone (96 comentarii)  •  26 martie 2020, 22:51

@Dorin2345 Cred ca nu ar trebui sa vorbesti la general, mai sunt si exceptii, uita-te la CFR, Gaz Metan, Botosani, Viitorul, toate echipe ok, curate, fara tromboneli

motanul incaltat (603 comentarii)  •  26 martie 2020, 23:27

Aveti poate contract cu o firma de cablu. Sau de telefonie/// Ati plati la 1 ale lunii pt luna in curs stiind ca nu veti avea nici un serviciu asigurat de firma de cablu??? Sau de telefonie??? Eu nu cred....

gio (59 comentarii)  •  26 martie 2020, 23:42

@Nicu. Contractul semnat presupune obligatii de ambele parti, televiziunile trebuie sa livreze banii, LPFul meciurile. De ce ar trebui sa plateasca TVurile ultima rata daca meciurile sunt suspendate? Ca sa nu mai vorbesc ca respectivele canale de sport au in aceasta perioada audienta zero, dau doar reluari, deci publicitate zero, incasari zero, in schimb trebuie sa plateasca angajati, chirie, rate etc, daca criza se prelungeste intrebarea este daca vor mai exista Digisport, Telekom sport ori Look.

Sandu Gigel (37 comentarii)  •  27 martie 2020, 2:10

Andrei F ala le stie el pe toate! Mai lasa-ne, nene, esti si economist, acum?!?

Andrei F (1607 comentarii)  •  27 martie 2020, 9:21

@ gio Pe undeva ai dreptate când te referi la contractul dintre Liga și televiziuni...Ce ne facem că sunt parte în contract firme care la rândul lor au promis abonaților fotbalul românesc și cupele europene??? Ăștia au sa dea ceva înapoi daca nu lucrează produsul....???

doilaunu (1 comentarii)  •  27 martie 2020, 9:21

Adevarul adevarat este ca dupa timpurile ce vor urma cel mai simplu si usor ar fi sa renuntam la fotbal. Din pacate nu va fi suficient.

Andrei F (1607 comentarii)  •  27 martie 2020, 9:30

@ Simeone Ma contrezi la un alt comentariu și tu nu știi că Hagi- Viitorul au luat măsuri cu fotbaliștii mai dure decât Becali????Te referi la Gaz Metan care este în insolventa??? Pai ăștia au un plan de insolventa parafat de un judecător!!! Daca se abat de la el pot intra in faliment... CFR -ul tau căruia nu vrei sa i se spună nimic avea în mod normal restante la jucatori- prime,bonificații performanță, restanțe foști jucători.... Botoșani a spus că mai așteaptă să vadă cu molima și nu au nimic bătut în cuie ...

Comentează