Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Varianta de avarie

Spre deosebire de cei nervoși, dacă nu și indignați, n-aș fi foarte aspru cu responsabilii fotbalului, FRF, LPF, AFAN, care susțin că stagiunea actuală, întreruptă din pricina coronavirusului, trebuie continuată cu orice preț.

Permalink to Varianta de avarie
joi, 19 martie 2020, 2:49

Practic, când a hotărât zilele trecute să amâne Euro 2020 pentru 2021, UEFA a indicat drumul de urmat: prioritate au campionatele interne, nu echipele naționale. Cele dintâi presupun mai mult interes, mai multă expunere, mai multă implicare publică etc. Iar toate astea înseamnă mai mulți bani.

De ce i-am înțeles, măcar parțial, pe responsabilii pomeniți? Pentru că, părerea mea, ei și-au făcut treaba. Au acționat conform fișei postului, unul menit să apere, simplificând la maximum, trei cauze. Cluburile să nu piardă drepturile tv primite în avans, jucătorii să-și încaseze salariile și casele de pariuri să producă mai departe. Fie și mai puțin ca de obicei, dar să producă spre a subvenționa fotbalul.

În consecință, s-au luat în discuție, atenție, nu s-au decis!, două variante de bază. Ca antrenamentele, interzise după decretarea stării de urgență, să reînceapă pe 16 aprilie și campionatul pe 16 mai, dar cu modificări în program, semifinalele Cupei având să se dispute într-o manșă unică. Sau, scenariul extrem, repornirea să aibă loc abia pe 13 iunie, ceea ce ar bulversa întreg tabloul, cele trei eșaloane competiționale. Sunt convins că știți amănuntele și nu mai insist. Menționez însă că în această situație meciurile rămase în Top 6 s-ar juca numai tur, cu toate polemicile de aici decurgând. Polemici și reclamații, contestări.

Din păcate, calculele de mai sus riscă să pice în cazul în care, unul plauzibil, pandemia și starea de urgență nu vor lua sfârșit până atunci. Și e posibil să nu ia, de vreme ce unii specialiști, de pildă, profesorul doctor Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, sugerează că momentul de vârf al pandemiei s-ar putea petrece spre finalul lui aprilie ori chiar în luna mai. Ceea ce ar arunca în aer, evident, toate planurile și intențiile FRF, LPF, AFAN. Ideal ar fi ca blestemăția să fie oprită cât mai repede. Numai că ea depășește în clipa de față capacitatea lumii contemporane de a interveni eficient.

Ca atare, deoarece nu există nicio certitudine, niciuna, niciuna, că virusul va dispărea la datele imaginate de Burleanu et Comp, s-ar cuveni ca aceștia să aibă în vedere și o a treia variantă. S-o numim de avarie, ea ar trebui să ia în considerare, să analizeze, chiar înghețarea stagiunii. Cum a procedat deunăzi, acordând titlurile naționale Blajului la fete și Galațiului la băieți, federația de volei. Asta în temeiul argumentului de necombătut că sănătatea oamenilor e mai presus de orice. Într-adevăr, sănătatea nu-i de negociat.

Înghețarea sezonului e ceea ce au propus, printre alții, Gică Popescu și Edi Iordănescu, ba și Gigi Becali, care declară însă astăzi una și mâine exact invers, antrenorul Mediașului exprimându-se că „Aș prefera să sacrificăm ediția aceasta de dragul celei viitoare, pe care s-o începem la data stabilită”. Nu va fi însă ușor cu desemnarea campioanei, după ultimul clasament sau după cel de la finele sezonului regulat?

Din contră, se vor naște discuții interminabile, iar hotărârea, indiferent cum va suna, nu va întruni unanimitate. Dar despre asta vom mai vorbi.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

alin (626 comentarii)  •  19 martie 2020, 15:01

Aceasta de avarie mi se pare formula cea mai aproape de realitate. Dar sa deie Domnil sa ma insel eu si toti ceilalti.

Boris (2 comentarii)  •  19 martie 2020, 15:04

Ma bucur ca de data aceasta sunteti ponderat si nu sariti la gatul lui Burleanu ca cu multe alte prilejuri reale ori fortate. Excelenta precizarea ca se discuta si nu s-a hotarat inca nimic.

militari (120 comentarii)  •  19 martie 2020, 15:08

Gigi Becali trimite camioane de ajutoare la spitalul Babes iar Dv in loc sa il laudati macar cat pe jucatorul ala italian dati din nou in el. Domnule Ioanitoaia Cel de Sus vede tot si ne judeca dupa faptele fiecaruia.

Clujeanul (92 comentarii)  •  19 martie 2020, 15:12

De acord cu propunerea facuta de Edward Iordanescu. Cu asta nu s-ar schimba nimic pentru ca CFR Cluj va lua oricum titlul de campioana. Ea a terminat prima in sezonul regulat si e prima si in playoff.

Vlad (309 comentarii)  •  19 martie 2020, 15:15

Ar mai fi de discutat in cazul variantei 2 daca jucatorii obligati sa joace meciuri la 2 ori 3 zile ar rezista unui asemenea ritm. Inainte de a castiga salarii foarte mari comparativ cu ceilalti cetateni ar trebui tinut cont ca si ei sunt oameni si au anumite limite.

Chris (17 comentarii)  •  19 martie 2020, 15:18

Si eu consider ca frf si lpf nu aveau de ales altceva. Daca ar fi spus ca pandemia nu se termina repede ar fi provocat panica in randul locuitorilor si ar fi fost mult mai rau. Asa au ramas in asteptare si vor hotari in functie de desfasurarea evenimentelor.

Corbu (6 comentarii)  •  19 martie 2020, 16:40

Dle Ioanitoaia, nu ar fi normal sa se decida dupa clasamentul dinainte de play off pentru ca s-au mai disputat niste meciuri. Nu ar fi corect sa nu se tina seama de ele. Dar fiecare club va vota dupa ce intere va avea.

Andrei F (1607 comentarii)  •  19 martie 2020, 16:54

Articol de mare avarie!!!!Sa argumentezi pe tema inghetarii campionatului cu ce spune Iordanescu antrenorul singurei echipe din play off care datorita insolventei nu are drept de a juca in Europa...sau cu se spune Gica Popescu oficial al unei echipe care nu are treaba cu participarea in Europa anul viitor....???!!!Mai lipsea sa ne spuneti si ce o vrea Dinamo sau Voluntari!!!!Ce bine amesteca lucrurile presarii cand au interes!!!!Si presarul repeta in nenumarate articole ca sa-ti schimbi ideile este un lucru bun....Uite ca astazi a gasit exceptia....Maine mai vedem...

Franz (406 comentarii)  •  19 martie 2020, 17:17

Andrei F, ce nyrtes are bre dl Ioanitoaia ca nu are nici unul. Spre deosebire de tine care esti fan mort si copt al clonei fecesebiste si speri ca ea sa castige titlul. Va castiga ciuciu.

A (141 comentarii)  •  19 martie 2020, 17:20

Eteee *** nea Ovidiu! Vrei sa pari impartial dar vrei sa fie clona din Craiova pe locul doi pe care nu au cum sa-l ia la sfarsitul unui campionat dus pana la capat in orice varianta! Nea Ovi....da-o bre ***....impartial, impartial da tii cu aia din Craiova ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bratu (104 comentarii)  •  19 martie 2020, 17:24

***...Am citit de trei articolul de la cap la coada si nu scrie nicaieri in el ca Ovidiu Ioanitoaia cere sa i se dea titlul lui CFR Cluj. Ridica si aceasta problema doar ca pista de discutie . Reclama este sufletul comertului si se explica multe prin ea dar voi exagerati numai si numai in scopul de a va provoca cititoriii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan (395 comentarii)  •  19 martie 2020, 17:34

Varianta pe care o aduceti in discutie nu este de avarie ci cred ca este cea mai fezabila dintre toate. Ar fi foarte bine sa se termine epidemia de covit 19 mai repede arat ca pare foarte greu de crezut ca se va intampla asa. Forurile fotbalului nu s-au grabit dar nu vad ce alta solutie aveau. Daca nu ar fi luat pozitie presa le-ar fi acuzat de pasivitate, de inconstienta de alea alea.

Ilie (135 comentarii)  •  19 martie 2020, 17:51

Ce articol degeaba. Ca de obicei. Bla, bla, bla...

Viktor (278 comentarii)  •  19 martie 2020, 17:55

@A(41 comentarii). Altul dus departe cu pluta...Nu reiese de nicaieri din acest text vreun sprijin cat de mic pentru Craiova. Club care nu are gsp in gratii si i-a retras acreditarea. Trebuie sa fii *** sa tragi concluzia ca tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol_K (77 comentarii)  •  19 martie 2020, 18:05

Si-au facut treaba cei de la FRF dar semnalul public pe care-l dau e acela ca " coronavirusul nu-i un capat de tara, nu e ceva de durata, atat de periculos, nu e cazul sa ne impacientam, sa stam drepti la ordinul autoritatilor, in aprilie sau mai totul va intra in normal, stati pe-aproape, reincepe fotbalul" ... Asta e mesajul otravit, total opus al celui oficial in oricare tara din Europa si nu numai. Oamenii isi spun "bai daca au zis Burleanu si Becali ca reincepe inseamna ca nu e dracu chioar atat de negru, or sti ei ceva" .... De aia e lumea inversunata pe astia doi, dau exact semnalul toxic catre populatie contrar a ceea ce trebuie facut, ne-au spus-o multi, respectati fratilor avertismentele autoritatilor, italienii de aia au ajuns intr-un punct de unde nu se mai pot intoarce. Mesajul corect al lui Burleanu era: "In momentul in care autoritatile vor anunta ca se poate relua activitatea si sunt ridicate interdictiile atunci vom discuta" Sec, fara alte "posibile scenarii", posibile date, posibile variante de clasament samd Adica sa agiti lumea in momentul in care toata planeta ne spune "Stati dracului acasa", asa cum foarte bine a sintetizat Cristi Chivu. Aici nu mai e vorba de Becali, de frustrarile Bursucului, de aroganta FRF samd E vorba de a face ce altii n-au facut la timpul lor iar acum isi plang miile de morti si stau la coada la crematoriu... Ultimul pronostic de la noi, dat de o persoana f. avizata, directorul Spitalului Matei Bals este : PRIMUL varf al crizei se va aparea la sfarsitul lui aprilie... Ne spune asta ca sa fim prudenti si sa ferim cum putem, nu pentru a incepe ca disperatii sa cautam date calendaristice unde sa inghesuim niste etape restante, sau Cupa sa facem noi prognoze cand se va termina pandemia, asta i-ar mai lipsi lui Burleanu!

zapacitu’ (911 comentarii)  •  19 martie 2020, 18:33

Nea Ovidiu, cum o vrea Dumnezeu bre cu virusii astia ciudati! Daca nimeni in Europa nu mai joaca, asta e, nu mai jucam nici noi pana la noi ordine de Sus! Sa fim sanatosi cu totii, asta-i cel mai important!

Dilimache (657 comentarii)  •  19 martie 2020, 18:39

Foarte bine, sa nu se mai joace, sa stam in case si sa fim solidari!

Popa (5 comentarii)  •  19 martie 2020, 19:26

Se poate juca cu meciuri de 50 min fara pauza,cate 2 pe zi fiecare echipa ,adica sunt posibile 6 meciuri pe saptamana pt fiecare echipa.(marti, joi, dumineca)ori (luni ,miercuri ,sambata)etc.. Toate chipele din play off /aut se aduna ex .Mogosoaia si o saptamana ,doua joaca totul.

Virgil (1 comentarii)  •  19 martie 2020, 19:40

@Carol K (69 comentarii). Vrei tu sa interpretezi asa. Fotbalul nu da nici un mesaj doar doreste sa inceapa activitatea mai repede. Nu vad nimic rau in asta, nu cred ca trebuie sa ne mai sperie si ei ca suntem si asa destul.

grig (105 comentarii)  •  19 martie 2020, 20:55

Parinte, de ce sa joace meciurile de 50 de minute si nu de 5 si apoi sa se traga lovituri de la 11 dar numai cu piciorul stang si cu basca pe cap...Ar fi singura posibilitate sa castige si Fcsb titlul de campioana a tarii.

Simeone (96 comentarii)  •  19 martie 2020, 21:04

Era foarte greu de desemnat Campioana dacă după un sezon regulat cu tur și retur era o echipa, iar după câteva etape din play Off, o alta echipa. Din fericire nu e cazul nostru, acceasi echipa care a condus campionatul de la A la Z e încă pe primul loc, la o diferență consistenta de locul 2. Cunoscând echipa lui Dan Petrescu sunt sigur ca acesta va face cel puțin remize cu contracandidatele la titlu. Acest lucru este suficient sa câștige titlul, celelalte (Botoșani, Astra, Gaz Metan) neavând puterea sa revină doar cu victorii. Având în vedere ca CFR are echipa cea mai sudata din punct de vedere a tridentului jucători-antrenor-conducere administrativa, fiind cea mai puternica și practicând un joc frumos (cele mai multe goluri marcate) merita din plin titulatura de Campioana. A dovedit-o și prin parcurs excelent în cupele europene. Evident, boi fi contracarat de ceilalți suporteri, dar dacă va fi înghețat anul fotbalistic, CFR e o campioana meritorie.

Simeone (96 comentarii)  •  19 martie 2020, 21:06

@vlad Sunt șanse mari ca CFR Cluj sa reziste cel mai bine la meciuri la. 3 zile

itu52 (239 comentarii)  •  19 martie 2020, 21:20

Hai să nu înghețăm nimic, să nu înțepenim/omorâm fotbalul. Să lăsăm să treacă prilejul, iar dacă reluarea campionatului nu se poate face, să declarăm toate echipele campioane. Campioanele fotbalului și sacrificiului. China are de două ori populația Europei. Până s-a pus mâna pe coarda clopotului, virusul s-a propagat în voie. Lupta cu virusul în China este de durată, poate de ani de zile. Ar fi bine să ne abținem și să nu mai vindem pielea ursului din pădure. În situațiile de forță majoră informația pentru mase e subțire, ia aspecte caraghioase și sună fals în gura propagandiștilor. Acum bătălia pentru starea de normalitate se dă în China, vrem nu vrem ne închinăm din nou la est. Migrația haotică a populațiilor a pus totdeauna probleme. Imunitatea de „habitat” a comunităților a fost dată peste cap și a pedepsit în egală măsură atât pe invadați cât și pe invadatori. Populațiile băștinașe au plătit scump descoperirile ce le-au pus pe harta lumii(ex. exportul de variolă post-Columb). Vânturile globalizării, cu toată tehnologia de care dispunem, nu vor avea aspectul plăcut de briză, pe termen scurt. Noi care am plătit foarte scump efectele grabei, industrializarea forțată, când întro generație am clădit și am demolat o economie, ar trebui să îndemnăm la răbdare și tact. Joaca celor mari cu tehnologia industrială învechită produce până la urmă daune în echilibrul planetar. Așa ajungi la poluarea și otrăvirea atmosferei, încălzire globală și efectele necontrolate ale migrației.(goana justificată după confort a populațiilor). Deci, ne izolăm pentru că în lumea realității suntem de mult izolați, dar cei mari să grăbească „internaționala puterii” spre echilibru global. Dacă ar trăi Marx ar muta contradicția forțe de producție vs. relații de producție în discrepanța dintre forțele de producție a celor mari și IQ_ul celorlalți. Ce să faci, bumerangul tehnologic(ex.WEBosfera, scuze dl.Geambașu) a umplut setea de cunoștere a lumii a III_a. Noi am avut un exod de câteva milioane, ce-ar putea avea China? Ca noroc că în China caii dezvoltării zburdă de câteva decenii.

JFM (116 comentarii)  •  19 martie 2020, 23:04

Autoritatile dau deja un numar de imbolnaviri peste 2-3 saptamani. Nu spun cat, cine vrea poate sa urmareasca declaratiile. Spun doar ca se va ingrozi si ca boala poate scapa de sub control, noi nu avem sistemul de sanatate din Italia si Spania ori Germania, tari unde totul; a luat-o pe o spirala imposibil de pronosticat. As vrea sa-l aud atunci pe Burleanu daca mai are tupeul si obrazul sa iasa cu date de calendar ca si cum nimic nu se intampla in tara, ca si cum virusul trebuie sa se retraga pentru ca, nu-i asa, programarile etapelor, la insistentele lui, trebuie sa-si gaseasca un loc in agenda. Atat.

Romica (63 comentarii)  •  20 martie 2020, 1:25

@JFM (72 comentarii). Mai las-o si cu marele sistem sanitar din Italia tara in care se inregistreaza mai multe victime de corona ca in China. Mai observ ca dl Ioanitoaia dusman traditional cu Burleanu este mai concesiv cu el decat esti tu. Sunt de parere ca amandoi aveti dreptate in felul vostru.

Mozzie (1 comentarii)  •  20 martie 2020, 2:48

Burleanu crede ca reia campionatul de fotbal cu nasturi unde partidele se pot juca si de acasa, fara riscuri. Coronavirusul a lovit toate industriile, domenii intregi vor ajunge in colaps si nu aud atatea strigate de disperare cum aud din partea FRF. Da, si fotbalul pierde bani dar trebuie sa acceptam si asta, cum o fac toti, prioritatea e sa limitam pierderile de vieti, eventual sa invingem virusul. Dupa aia, poate la anul, poate peste doi ani sau trei o sa ne intoarcem si spre fotbal. Pana atunci domnilor din FRF si Liga, limitati-va si voi la o viata fara lux, daca ai bani si n-ai sanatate tot degeaba, n-ati facut nici o smecherie.

marin (98 comentarii)  •  20 martie 2020, 8:42

Cine crede ca Romania va fi mai eficienta ca Franta, Germania sau Italia in combatarea virusului este ......tra-la-la..... Varful va veni dupa Paste, cand va fi si o temperatura ideala de propagare si atunci sa vezi.... din pacate nu stim sfarsitul...asta este realitatea pe care o traim... Doamne ajuta! Stati (daca puteti) in case!

Sadrainbow (35 comentarii)  •  20 martie 2020, 12:50

Corect ar fi sa i se acorde titlul lui Dan Petrescu. Eventual si titlu de anul viitor, si neparat impanat cu scuzele de rigoare ca nu au stiut ca nu e informat cu privire la regulile dupa care se desfasoara competitia. Ca el nu e in urma doar cu regulile internationale (si Brendan Rogers e in urma, a avut aceeasi reactie doar o zi dupa meciul Clujului, cand lui Leicester i s a anulat un gol dupa o faza identica) ci si cu regulile campionatului intern. A fost un mare, foarte mare jucator. Este un antrenor bun, cu performante deosebite. In schimb e foarte slab la a fi OM (din mai multe puncte de vedere). PS. La volei s au acordat titlurile pentru ca diferentele de puncte in clasament erau destul de mari. Dar na, o mica omisiune e aproape o dezinformare.

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  20 martie 2020, 14:08

@Marin, "Doamne ajuta! Stati (daca puteti) in case!" --- Situatia e de luat in seama, cu seriozitate. Dar: A murit cineva de corona in Romania ? Ori puneti economia la pamint pentru ca va muri poate cineva peste o luna ? Citi sint azi testati pozitiv ? – plus, parere personala, roma si testele, vaca si chilotii. Daca au fost testati toti parlamentarii, de care de-abia asteptam sa scapam, de ce n-ar putea fi testati si jucatorii ? De la minge si alergat nu se ia virusul, asta e clar. Poate acasa, de la vecini, de la Pisi, de la mal, sa ia Dan Penalti ceva. De unde isteria generala care poate pune la pamint o tara ? --- E adevarat ca virusul se inmulteste in trahee si de aceea ajunge mai usor in aer ? E adevarat ca in aer traieste doar citeva ore ? E adevarat ca la temperaturi mai mari de 30 grade moare ? Apoi, daca mii pupa aceeasi cruce, daca popii mai tin slujbe si dau spalacitura cu acceasi lingurita altor mii, puteti sa bagati si armata in hora ca sa stim macar ca dispareti din prostie de pe harta. Da ba, stati acasa ca laptele, piinea si malaiul va vine din Germania.

Comentează