Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Cu cuțitul în dinți

Învingătoare cu 1-0 la Madrid, Atletico era condusă cu 2-0 în prelungirile returului cu Liverpool și șansa de a prinde "sferturile" Ligii Campionilor părea egală cu zero.

Permalink to Cu cuțitul în dinți
duminică, 15 martie 2020, 2:40

Mă uitam la meci și-l comentam pe WhatsApp cu Vladimir Moraru. Cel care, dacă n-ar fi cerut azilul politic în SUA cu prilejul JO din 1984, ar fi ajuns cel mai mare ziarist de sport, concurentul lui Ioan Chirilă.

Ne miram amândoi că Diego Simeone, supranumit Cholo, a traversat Canalul Mânecii numai și numai ca să se apere. „Privește-l cum și-a așezat toți jucătorii pe marginea careului lui Oblak ca niște handbaliști pe semicerc, e nebun!” și „Așa n-o să câștige niciodată!”, aproape că se enerva din California Moraru, familiarizat cu LaLiga în calitate de fan aprins al Barcelonei și al lui Messi.

În clipa aceea, în minutul 97, a început miracolul. Introdus providențial după pauză, Marcos Llorente, ex-Real, a înscris golul 1 pentru spanioli, a recidivat în 105+1, pentru ca A. Morata s-o îngroape pe Liverpool în 120+1! Consfințind eliminarea campioanei europene și mondiale, neașteptatul succes obținut de Atletico a uluit asistența de pe Anfield și l-a lăsat fără grai pe neamțul Klopp, antrenorul gazdelor. Succes de-a dreptul neverosimil deoarece „cormoranii” au fost net superiori pe linie: 72 la sută posesie, 34-10 la șuturi, 854-363 la pase etc, diferențe zdrobitoare la toate capitolele! Așadar, o izbândă mai degrabă nemeritată. Atât că, de acord cu locul comun?, fanfara cântă doar pentru câștigători.

Conform specialiștilor, victoria și calificarea s-au datorat preponderent lui Simeone, fostul mijlocaș cu 106 selecții pentru Argentina. Venit pe banca lui Atleti în decembrie 2011, acesta e o figură specială. Un personaj. Trăiește fiecare meci ca și când ar fi cel din urmă, cu o intensitate extraordinară, ca un apucat. Elevii lui parcă nu alcătuiesc o echipă de fotbal, ci o trupă de comando. De pușcași marini dispuși oricând să-și dea viața pentru șeful lor. Ei înșiși niște apucați, gata să pună capul în gheata adversarului în fiece moment. „Orice i se poate imputa lui Atletico, niciodată însă că nu se dăruiește până la ultima suflare”, a completat Moraru.

E filosofia lui Simeone ca formația lui să țintească rezultatul și pentru el să sacrifice spectacolul. Nu-l preocupă să placă. La fel gândește și procedează la noi, păstrând proporțiile, Dan Petrescu. În consecință, precum pe Anfield Road, Atleti joacă urât, închis, posac. Reduce fotbalul, îl omoară uneori. Iată de ce cred că au dreptate cei ce susțin că dacă multe alte echipe ar juca așa, puțini s-ar mai duce la stadion ori ar mai deschide televizoarele. Atletico afișează câteodată un cinism greu de suportat.

Numai că scopul scuză de regulă mijloacele. Dovadă că, în ciuda unui stil contestat de unii și dezavuat de alții, Simeone a reușit s-o transforme pe Atleti în al treilea Grande de Espana chiar și atunci când a avut, și are, un buget de circa 3 ori mai mic decât Real ori Barca! Ba a și cucerit 7 trofee, între care UEFA Europa League de două ori. Plus că a pierdut și două finale de Champions League, palmares de invidiat.

Altfel, nu prea se știe cine și de ce l-a poreclit Cholo. Circulă variante. Nu-i foarte clar nici ce înseamnă acest cuvânt în limba spaniolă. S-ar traduce, pretindea Moraru, și prin gangster, termen care nu l-ar deranja din cale-afară pe Simeone. Doar el s-a recomandat că a jucat și antrenează „cu cuțitul în dinți”. Iar Liverpool nu-i prima statuie pe care o demolează. Va mai dărâma și altele, căci Cholo n-are nici 50 de ani. Îi va împlini pe 28 aprilie.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Veron (1 comentarii)  •  15 martie 2020, 15:25

Scopul scuza mijloacele... Nu poti sa joci deschis cu o echipa atat de ofensiva cum este Liverpool!

Niku (15 comentarii)  •  15 martie 2020, 15:56

Veron, nu cred ca ai vazut meciul. Dl Ioanitoaia scrie corect. Atletico a jucat o rusine pana in minutele de prelungire.

Dinu (427 comentarii)  •  15 martie 2020, 15:58

Reusit portretul lui Cholo. Sa constati dar sa nu il privesti si cu atat mai putin sa il admiri pe acest dusman al fotbalului.

Andrei (262 comentarii)  •  15 martie 2020, 16:01

Nea Ovi, ar vrea Petrescu sa se compare cu Simeone. Ii lipsesc 200 de ani ca sa aiba priceperea si rezultatele argentinianului..

BigBear (42 comentarii)  •  15 martie 2020, 16:01

SImeone are acelasi stil ca Mourinho, inchis totul si pe contra atac. Problema este ca uneori merge asa, cum a fost cu Liverpool insa alteori nu merge, cum a demonstrat CFR la Sevilla, cand sa atace si ei in 10 minute pe final s-a terminat timpul si nu au putut inscrie. In acelasi timp insa nu o sa aiba niciodata rezultate serioase iar anul asta Atletico a bagat bani frumosi in transferuri iar Atletico e pe 6, lucru care nu e deloc bun. E simplu, ne putem uita la parcursul lui Chelsea si vedem ca Atletico face la fel - rezultate interesante insa joc urat si nu ajunge niciodata prea aproape de un trofeu. Si atunci, care e sensul unui antrenor si de ce e considerat bun? Macar Wenger facea bani la Arsenal.

Dudu (133 comentarii)  •  15 martie 2020, 16:03

Chiar mi-a facut placere sa citesc acest articol. Mai bine sa scrieti despre asemenea oameni din fotbalul international de calitate decat despre ciurucurile de la Romanica.

dimi (65 comentarii)  •  15 martie 2020, 16:06

Am 24 de ani si nu am auzit despre Vladimir Moraru. Cumva il laudati pentru ca va este prieten. Unde a lucrat si ce a scris de il puteti compara cu Ioan Chirila?

Marius (347 comentarii)  •  15 martie 2020, 16:27

@BigBear (37 comentarii). Cum adica nu ajunge niciodata la un trofeu cu asa stil urat...pai Cholo a castigat sapte trofee in decurs de noua ani inclusiv campionatul Spaniei inaintea celebrelor Real Madrid si FC Barcelona. Iar cele doua cupe europene dintre care una luata chiar la Bucuresti inteleg de la tine nu se iau in calcul.

Stefan (35 comentarii)  •  15 martie 2020, 16:43

Am cautat sa vad cine este acest Vladimir Moraru pe care il laudati si am descoperit ca o carte a lui despre Olimpiada se gaseste la vanzare. Promit sa o cumpar ca sa vad daca aveti sau nu dreptate. Totusi sa il comparati cu Ion Chirila mi se pare cam mult.

george (13 comentarii)  •  15 martie 2020, 16:45

Dl. Ianitoaia. Simeone cu Atletico castiga cateodata asa cum se pricepe el mai bine, adica 'tacticizat' si foarte activ de la marginea terenului. Dar SPECTALOLUL tot Liverpool l-a facut.

Dragu (26 comentarii)  •  15 martie 2020, 17:18

Introducerea lui Llorente in locul lui Costa un jucator terminat a fost miscarea castigatoare facuta de Simeone. Ca si Courtois inainte l-a scos din incurcatura Oblak, cel mai bun om de pe teren. Cu el Simeone a demonstrat ca are ochii sa aleaga jucatori de camp dar si portari.

Silviu (26 comentarii)  •  15 martie 2020, 17:21

Cam tarziu caci meciul a fost miercuri seara. In rest fidel si foarte bine zugravit antrenorul Diego Simeone. Unul dintre nebunii frumosi ai fotbalului contemporan.

Cris (39 comentarii)  •  15 martie 2020, 17:31

Trebuie sa ai un mare deficit de intelect sa nu intelege si accepti stilul lui Simeone si Atleti. Este stilul celelui cu sansa a doua intr o disputa, cu buget si lot net inferioare. In atare context, stilul adoptat de catre Simeone probeaza capacitatea intelectuala si valoarea tehnica a acestui antrenor, care intelege ca acest stil ultra defensiv este singura sansa de a castiga un meci cu un adversar net superior valoric si financiar si, in final, singura strategie de a castiga trofee. De altfel, exclusiv datorita acestui stil al lui Simeone, Atleti a ajuns sa aiba performante fantastice, desi porneste mereu cu sanse minime in diferite competitii (a se vedea titlul castigat de catre Simeone in fata net syperioarelorbBarca si Real, a se retine uimitoarele 2 finale de UCL si, bineinteles, cele doua trofee de Europa L.). Desigur ca stilul acesta nu este estetic, nu ne place, dar doar subiectivismul suporterului adversarului lui Simeone sau, dupa caz, carentele intelectuale te fac sa nu recunosti si apreciezi capacitatea sa de a performa extraordinar in fata adversarilor net superiori valoric.

toma (38 comentarii)  •  15 martie 2020, 17:31

Lumea intreaga moare de coronavirus iar lui nea Ovidiu ii arde de Diego Simeone si de frumosul caracter al acestuia. Bine scris insa nu era momentul acum pentru un asemenea subiect.

4_3_3 (25 comentarii)  •  15 martie 2020, 19:13

Of, de ce vă prefaceți că nu vă pricepeți la fotbal? Atleti nu a jucat ”urât, închis și posac”. A jucat fix cât l-a lăsat adversarul. Fiți sigur, de jucau cu CFR, făceau ”spectacol” tocmai ca Liverpool, pentru că diferența de valoara era în favoarea lor. Nu mai vorbiți prostii: Atleti s-a calificat, pentru că a meritat-o mai mult cal Pool, i-a bătut dus-întors pe englezi, ba le-a dat și 3 goluri pe Anfield.

itu52 (239 comentarii)  •  15 martie 2020, 19:22

Eu am remarcat o secvență care m-a șocat. Pe loc mi-a sădit curentul unei întorsături. S-a făcut 2-0 pentru Liverpool, realul și prognozatul se-ngemănau în puținul timp rămas de jucat. Cholo fără nicio tresărire s-a întors către ai lui, a zis ceva, (o incantație?), a bătut în palme, puțin îndoit, ca un magician deasupra jobenului, jumătatea de teren ce-i aparținea. Apoi, s-a liniștit. Siguranța clișeul a fost dezarmantă. Le-am spus celor din jur că Liverpool schimbă sensul miracolului „Barcelona 2019”. A plătit pe același stadion cota ce-a datorat-o frumuseții fotbalului, o exemplificare cu balonul rotund al principiului vaselor comunicante. Înainte de 1984 dl. Moraru stătea la umbra unor chiparoși bătrâni, d-ni I. Chirilă, F. Neagu, E. Barbu, Belphegor și de ce nu tov. A. Păunescu. Fiindcă i-a fost greu cu fotosinteza a ales însorita Californie.

Carol_K (77 comentarii)  •  15 martie 2020, 19:31

O sa ramana cu cuțitul în dinți daca se suspenda competitia si precis ca asa va fi.

Simeone (96 comentarii)  •  15 martie 2020, 20:15

Chiar exista multă asemănare între Simeone și Dan Petrescu. De la modul cum studiază adversarul, cum se apară, cum joaca pe contraatac. Deși unii ar spune sa păstrăm proporțiile, as zice dacă Simeone ar veni la CFR ar putea face mai multe ca Dan Petrescu? Greu de spus, totuși cred ca Dan are pedigree de a antrena în fotbalul mare vest european. Păcat ca nu e suficient de apreciat în țară. Probabil și stilul clujenilor, molcom, negalagiosi, la locul lor, mai pampalai, îl deranjează pe Dan. Eu cred ca de avea rezultatele acestea la Craiova sau la o echipa din București (inclusiv Rapid), se bucura de o apreciere mult mai mare, avea presa de partea lui. Asa la CFR, va mai lua doua titluri și tot nu va scăpa de acea râcă dâmbovițeana pe acei ardeleni cu tupeu care au confiscat fotbalul la Cluj.

di livio (214 comentarii)  •  15 martie 2020, 20:21

Niku, Dinu, Dudu, Dimi, Dragu, Silviu, etc, clonații...mă băieți, mai răsfirați, că-i virusache p-afară...păstrați distanța cum scrie la reglement...adminu, prostănacu, du clonele în balconu gsp să cînte imnu șampion lig...halal presă rinjieristă cu postaci...ca la FRF, cu postacii lu Burleanu

Marian Boeangiu (49 comentarii)  •  15 martie 2020, 20:24

La Simeone si Mourino trebuiesc remarcate nu numai apararea totala a echipei cat calitatea exceptionala a atacului. Atunci cand ataca . Prefera contraatacul dar are mijlocasi si atacanti de o calitate extraordinara. Asta e deosebirea de multe alte echipe si toate echipele romanesti ,calitatea atacului. Suturi, joc de cap ,combinatii. Le cunosc perfect dar le folosesc dupa epuizarea fizica a adversarului. Cinic, inestetic dar eficient . Nu te poti uita la un meci cap-coada a lui Atleti fara sa vomiti dar poti savura rezumatele meciurilor.

vasco (363 comentarii)  •  15 martie 2020, 21:13

Simeone e unul dintre cei mai buni strategi,daca nu cel mai bun.Cu un 1-0 in tur ,a reusit pe Anfield ,ce n-a reusit Barcelona dupa 3-0...A invatat di greseala catalanilor. Oricum,a avutr si noroc,portar in zi buna,dar si curaj si luciditate. S-a vazut si ca Liverpool s-a temut de Atleti ,si de ce s-au temut de-aia n-au scapat. Klopp nici nu stia ce l-a lovit! Asta e frumusetea fotbalului.

Franz (406 comentarii)  •  15 martie 2020, 21:18

Toata lumea vorbeste pe aici la superlativ despre Mourinho dar portughezului nu-i mai iese nimic de calitate de vreo 6-7 ani. La Tottenham a dat-o clar in bara. Desi il simpatizez el pare mai mult istorie si mai putin prezent.

Vio (188 comentarii)  •  15 martie 2020, 21:24

@Cris (37 comentarii). Tu esti altul care se crede singurul evoluat. Multi prefera un fotbal frumos si perdant unuia urat si castigator. Chestie de gust si gusturile nu se discuta. Tu vrei sa impui gustul tau ca lege ceea ce nu este in regula. Din aceasta cauza si filozofezi in gol.

BigBear (42 comentarii)  •  15 martie 2020, 21:41

@Marius - da, mie mi se par putine acele titluri. Fara sa exageram, este totusi Atletico Madrid, nu Getafe. CL? Valencia a castigat 2 titluri in 4 ani. UL? Sevilla a castigat 3 la rand aproape si nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca despre antrenorii aia geniali. Insa Atletico nu este o echipa saraca si nici noua, are jucatori buni si a dat bani seriosi pe ei, doar ca nu se compara cu Barcelona si Real Madrid, asa cum Lyon nu se compara cu PSG. Ca un exemplu, cand au dat 16 milioane de euro pe Oblak in 2014 era cel mai scump portar din La Liga. Hai sa nu vorbim de ei ca o echipa mica si saraca pentru ca nu este cazul.

iulian (11 comentarii)  •  16 martie 2020, 11:48

Norocul se numește Trippier,cel care a intervenit la lovitura de cap a lui Robertson și,tot el,peste cîteva minute la șutul aceluiași nefericit Robertson.La toate astea s-a adăugat Oblak.În prelungiri,spaniolul Adrian a intrat în combinații cu Atletico.Așa că,ratările lui Liverpool au calificat-o pe Atleti.

Cristi (6 comentarii)  •  16 martie 2020, 11:53

De la Kloop aveam mai multe asteptari, la experienta lui, sa priceapa ca daca toti ar juca acelasi stil de fotbal s-ar plictisi toata lumea sa vada acelasi lucru,asa cum s-a intamplat si cu stilul lui Guardiola tiki-taka, toata ziua si posesie la nesfarsit. Ii inteleg pe fanii lui Liverpool care nu stiu sa piarda si pana mai ieri se imbatau cu iluzia ca echipa lor e cea mai tare din galaxie. Asa au patir si Barcelona sau Real. Este foarte bine ca exista echipe care sa aduca lumea inapoi cu picioarele pe pamant, vezi Watford, Atletico, Ajax etc. Iar celor care nu accepta ca exista si stilul propus de Cholo, le recomand sa nu mai comenteze aiurea cand ei nu ar fi in stare nici sa cucereasca un trofeu la jocul de FIFA daramite sa inteleaga cum se joaca fotbalul profesionist. De asta exista mari antrenori si comentatori aiurea-n tramvai pe net.

CITA (2118 comentarii)  •  16 martie 2020, 13:04

Victoria si calificarea Atletico este foarte importanta pentru ca a fost obtinuta pe findul unei relaxari a gazdelor, cand erau siguri ca au castigat meciul. Deci pe fond psihic e succesul. Nu degeaba se spune ca 2 la zero e un scor foarte periculos!

zapacitu’ (911 comentarii)  •  16 martie 2020, 13:14

Felicitari Madrid pentru intorcerea rezultatului in favoarea lor in ultima clipa, pot fi exemplu si pentru noi in fotbalul romanesc!

mordved (24 comentarii)  •  16 martie 2020, 13:35

''Cholo'' inseamna metis (indian + alb) si e derogatoriu. Dar Simeone a transformat porecla in renume.

Comentează