Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Altfel decât la Torshavn

Dacă admitem că rezultatul face legea în fotbal, atunci mai zic o dată că trebuie să aplaudăm acest 3-0 din Feroe.

Permalink to Altfel decât la Torshavn
luni, 14 octombrie 2019, 5:41

Dacă însă avem în vedere și prestația „tricolorilor”, raportarea se modifică radical. Vreme de 75 de minute, până la golul lui Pușcaș, Stanciu, Hagi et Comp au jucat slab. Uneori, dezolant. Numai că, insist, totul e bine când se termină bine, deci haideți să lăsăm ce-a fost și să încercăm să anticipăm ce va fi.

Un lucru e în afara oricărui dubiu: în cazul în care băieții noștri vor evolua împotriva norvegienilor la fel ca împotriva feroezilor, adică moale și bălmăjit, atunci vor obține cu greu victoria. Sau n-o vor obține deloc, ceea ce ar însemna, inclusiv la scor egal, reducerea dramatică a șanselor de calificare. Să sperăm însă că elevii lui Contra vor reuși să arate altfel decât pe stadionul din Torshavn.

De avut în vedere că ei nu trebuie să se ia la trântă cu scandinavii, cunoscut fiind, ba și recunoscut, că aceștia sunt crescuți în spiritul unui joc de angajament, atletic. Mai degrabă fizic decât tehnic, de luptă, de încleștare. În consecință, e de dorit ca „tricolorii” să nu repete eroarea din Insulele Feroe, unde au abuzat de centrări înalte, la bătaie. Deși era clar că nu așa, cu heirup, vor străpunge apărarea supraaglomerată a adversarilor.

Abia după ce, ulterior introducerii lui Mitriță și a lui Keșeru, ai noștri au schimbat registrul și au trecut la un joc combinativ, rapid și derutant, cu pase la firul ierbii, balanța s-a înclinat definitiv către ei. Practic, către formația care știa mai mult fotbal, dar întârzia să-l producă.

Urmează o banalitate, însă adevărul e că, în măsura în care e grav să comiți o greșeală, infinit mai grav e, de-a dreptul impardonabil, să persiști în ea. S-o repeți. Personal, sunt convins că selecționerul s-a lămurit ce registru trebuie abordat marți. Pe ce drum e de mers ca acesta să nu se înfunde.

Altminteri, accidentarea lui Chiricheș, ce va absenta minimum o lună, l-a pus pe Contra într-o situație dificilă. Poate că regretă neconvocarea lui Săpunaru, de care unii îl acuză că s-a dispensat prea ușor, ori poate că nu. Indiscutabil însă că „Guriță” e silit să găsească în regim de urgență, de ieri pe azi, un fundaș central de nădejde lângă Nedelcearu, el însuși până nu demult un outsider pe postul respectiv.

Cum Contra are de optat între Ad. Rus, Burcă și I. Cristea, ultimii doi chemați peste noapte, nu ne rămâne decât să nădăjduim că va alege cât mai inspirat. Pe Ad. Rus îl recomandă cele 50 de minute fără gol bifate lângă Nedelcearu în Feroe, atât că selecționerul a demonstrat că-i un tip imprevizibil. Capabil de mișcări surprinzătoare. La mijloc, în situația în care va apela la experiența lui Deac, la sângele rece al clujeanului, atunci pare logic să nu înceapă cu Ianis, dar și aceasta e o decizie dificilă.

Apropo de Ianis, deși acesta a jucat la Torshavn în nota echipei, s-a creat în jurul lui o atmosferă de neîncredere, ba și de ostilitate, pe care n-o înțeleg. Nu-i normal să constituie un privilegiu faptul că ești fiul legendarului Gică Hagi. Dar nici drept nu-i să constituie un handicap, o piedică, pentru că ești mereu comparat cu tatăl tău.

Rezumând, nu încape îndoială că „tricolorii” nu-s mai voinici ca norvegienii, nu-s mai vânjoși. De aceea trebuie să fie mai abili, mai inteligenți. Dacă nu vă deranjează termenul, mai vicleni. Trebuie să fie și vor fi, nu?

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Paul (25 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 17:52

RUs ŞI NEdelcearu

Dorin (166 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:00

Trebuie sa si poata juca altfel ceea ce eu nu cred.

Cita (2118 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:00

Am convingerea ca antrenorul Contra va gasi cea mai buna formatie ca sa joace agresiv si sa-i bata pe norvegieni, cu scor stabilit clar inca din prima repriza. Indiferent ce nume vor juca, asta nu conteaza. Conteaza atitudinea. BAFTA!

zapacitu’ (911 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:02

Hai bre ca Hagi o sa joace doar daca e in forma, mi-aduc aminte ca si taica-su avea zile in care nu arata nimic, si-altele in care era de-a dreptul galatic, genial. Pe Puscas si Mitrita ma bazez sa gaureasca poarta de cat mai multe ori! Hai Romania!

Alecu (52 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:04

In privinta lui Ianis presa este prima vinovata. Voi ati facut din el vedeta care nu este. Va dau dreptate dar teoriile dvs nu se potrivesc in cazul molaului de Ianis Hagi.

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:05

O sa vedeti ce zbarnaie, aici le-a ajuns cutitul la os, cu pescarii aia si cizmari sau ce-or fi baietii NU s-au concentrat, cu ideea ca merg la plimbare si la cumparaturi de somon proaspat. Aici, incurajati de juniorii nostri din tribune, o sa vedeti voi ce meci de zile mari or sa faca.

Jean (280 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:05

Sfaturi bune dar este distanta uriasa intre teorie si practica. In plus ca marele antrenor Contra pare depasit de situatie.

Marean (270 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:35

Iar teoria chibritului cu Ianis Hagi? Taica-su este deinteles dar Dan Petrescu nu pricep ce vrea tot laudandu-l pe Ianis. Sa-l ia acasa ca are doua fete curand de maritat.

Radu (2 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:44

pai e f simplu....pentru cel mai bun jucator din campionatul Roamniei, pentru un jucator care a fost dorit de Bayern, barca, Dinamo Moscova, si City, pentru un jucator care e printre cei mai talentati 100 de jucatori de pe mapamond, pentru un jucator despre care se scrie in fiecare editie a ziarului d-voastra ( laudativ).....pai de la asa un jucator avem pretentii...amaratul de Stanciu a fost executat prin lapidare ca a plecat la Arabi....Mitrita a fost retrogradat ca a plecat in America..si lita continua...Ianis hagi , in ciuda ofertelor extrem de tentante, a ales o echipa mediocra a Europei....e alegerea lui, timpul ne va deovedii dac a ales bine sau nu....dar repet, la un jucator atat de laudat, atat de mediatizat, atat de intervievat..e normal sa ai pretentii....sau nu e normal ?

Nica fără frica (297 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 18:57

Tataie totul e foarte simplu în grupa noastră! Dacă le batem pe Norvegia și Suedia ne calificăm! Dacă nu le batem pe amândouă stăm acasă și nu merităm calificarea! Totul depinde de noi și nu stăm la mâna altora!

motanul incaltat (603 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 19:07

Gresiti total in tot comentariul.... In primul rind ca e corect sau nu, Ianis va fi comparat tot timpul cu taica-su.... Cu toate ca mie nu mi-a placut Hagi , Ianis e de-a dreptul penibil in comparatie cu taica-su.Si nu da nici un semn de revenire. Apropo e rezerva la Genk in timp ce unii ca sa nu zic dementi il vedeau la Barcelona, Bayern, PSG sau chiar Valencia...Ceea ce reuseste insa e sa joace in media nationalei adica prost, penibil si fara orizont. Egalul cu Norvegia e doar un vis frumos pe care ni-l dorim.....Stiu ca nu se va intimpla vreodata, dar v-ati gindit macar citi jucatori din nationala Romaniei ar transfera cei de la Insulele Feroe daca ar putea???? In afara de Mitrita eu cred ca pe absolut nimeni.

alin (626 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 19:16

Prosti nu sint cei care il lauda pe Ianis Hagi. Prosti sint cei care il compara cu tatal lui si asta nu este ok. Pentru ca la asemenea comparatie nici unul dintre actualii tricolori nu poate iesi in cistig.

Argus (108 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 19:18

Vorba dv ca una sustineti si alta fumati. Singura poza pe care o dati din meciul din insulele Faroe este bineinteles una cu...Ianis Hagi. Ati cautat putin sau era pregatita dinainte...

Virgil (113 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 19:23

Stati calmi ca ii batem nu pe norvegieni si tragem cortina si peste calficarile astea. Cu Contra antrenor si cu paparudele de fotbalisti convocati de el mai luam o teapa. Ea nu este nici prima si nici ultima. Intreg sportul romanesc luneca pe topogan.

andrei (6 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 19:27

daca jucam la fel ca si cu feroezii,nu mai apucam forcingul de final..ne vor da ei inainte 2-3

Freddy RE (53 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 20:31

RE: "Nu-i normal să constituie un privilegiu faptul că ești fiul legendarului Gică Hagi. Dar nici drept nu-i să constituie un handicap, o piedică, pentru că ești mereu comparat cu tatăl tău." - pai pune Domnule intrebarea corecta: mai era subiectul jucator de fotbal, de nu era "fiul legendarului"...? Nu mai zic de Nationala.

Carol (22 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 20:59

Daca pretul destituirii lui Cosmin Contra este pierderea calificarii as merge bucuros pe aceasta carte.

Bogdan (395 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 21:50

Dv spuneti niste lucruri simple si pe intelesul oricui. Mirarea mea tine de altceva adica toate lucrurile acestea nu sunt arhi cunoscute de Contra si de elevii sai. Trebuiau sa le stie si se vede ca nu si astept sa aflu de ce si cine poarta raspunderea. Contra si/sau selectionerii dinaintea lui.

Ion D. Ion (9 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 22:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dinu (427 comentarii)  •  14 octombrie 2019, 23:57

Am urmarit tineretul si echipa a aratat decent. Radoi stie sa o mobilizeze si poate nu ar fi o idee rea ca Radoi sa fie numit in locul acestui antrenor permanent panicat care este Contra. Presa ar trebui sa puna presiune pe Burleanu care habar nu are de fotbal.

Rapunzel (12 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 0:55

De acord cu autorul, tricolorii trebuie sa fie mai abili, mai inteligenti, mai vicleni. Dar pentru ca joaca acasa si vor fi incurajati din primul pana in ultimul minut de mii de copii ei trebuie sa fie si agresivi. Sa atace din primul minut, sa preseze fara zabava. Cand ai soarta in mainile tale n-o lasi sa-ti scape. A fi agresiv nu inseamna sa-i rupi piciorul lui Odegaard ci sa ajungi la minge inaintea lui.

Mirel (153 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 1:07

Uite cum dintr-o mie de poze cu nationala nu s-a gasit pentru a ilustra acest text decat una cu...Ianis Hagi. Totusi Nea Ovi nu fii asa indraznet cu critica sa nu se supere *** pe gsp si sa va retraga si el acreditarile. Atunci o sa scrieti numai despre meciurile echipei oierului, nu ca asta v-ar incurca prea tare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Michael (76 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 1:13

@motanul incaltat. Am citit prima ta fraza ca nu ti-a placut Gica Hagi si nu am mai continuat. Aceacfraza te-a descalificat oricat ai incerca tu sa faci pe desteptul. Megafotbalisti de talia lui Gica Hagi pot fi contestati numai de orbi sau de prosti.

itu52 (239 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 9:46

Cum, cu abilitatea și amabilitatea, cu inteligența și capacitatea am speriat Europa, ne-a rămas varianta vicleniei. Între noi fie vorba nu excelăm, nu avem rafinamentul necesar. la noi se traduce prin potlogărie. Tot mai exact a fost R.P cu Pacălici și Bambilici. Deși contrat brutal de câțiva postaci vigilenți sau lezați în interese, lasă o miniradiografie socială fină și de luat în seamă.

florin (215 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 10:56

Acest meci este momentul adevarului. Daca nu va trece testul Cosmin Contra este asteptat sa isi inainteze demisia pe loc.

Parneava (26 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 15:55

Pai noi am jucat contra feroezilor in 7 jucatori de camp:Coman,Andone si Ianis Hagi,grup la care putem sa-l adaugam si pe Anton,au fost ZERO TAIAT IN PATRU.Pot intelege ca Florinel Coman a fost selectionat la solicitarea expresa a patronului FCSB,ca de,trebuie sa-i creasca cota si trebuie sa castige si impresarii. Dar ceilalti trei pe ce considerente au fost convocati? Datorita faptului ca am avut 3-4 juccatori care parca erau din alt film,a ajuns Stanciu sa fie cel mai bun jucator roman.Dar vine jocul cu Norvegia si o sa vedeti ca Stanciu nu prinde repriza a doua.Tot pe blogul dumneavoastra am afirmat cu mult timp in urma ca Nistor este peste Stanciu si viitorul imi va da dreptate.Pe de alta parte,Contra a fost un fotbalist bun,tenace.Dar nu este antrenor,de selectioner ce sa mai vorbim.Nu ca e prea mare palaria,este o capita mare mare de tot,pe care o duce doar datorita norocului si limbajului agresiv.O alegere absolut nepotrivita pentru Romania,dar foarte buna pentru cei interesati.

NIcu (1 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 16:28

Ne bate Norvegia de ne asculta cu urechea! Afara cu Contra!

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 19:08

Respectabile domn @NIcu, te rog nu mai cobi, breeee!!!! Vedem diseara si-apoi comentam, oricum. Hai Romania!

Ștefan Kiraly (23 comentarii)  •  15 octombrie 2019, 19:54

Altfel decât la Torshavn. Foarte prudentă, mult mai prudentă, și mai prudentă. O demonstrează echipa probabilă cu un singur vârf, nu cu două cu câte ar fi trebuit să înceapă un meci cu calificarea pe masă. Ori Norvegia nu o să se menajeze, selecționerul dând de înțeles că va aborda jocul cu un 4-4-2 ofensiv. Jarstein - Elabdellaoui, Nordtveit, Ajer, Aleesami - Ødegaard, Berge, Selnæs, Henriksen - King, Elyounoussi În tur s-a văzut ce înseamnă jocul cu două vârfuri al adversarilor. Ori Contra nu este dispus să riște. Dacă vom lua trei puncte, o vom face foarte greu....

Comentează