Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Am chinuit fotbalul!

După 1-2 cu Spania, meci pe care l-am văzut departe de țară, publicul aștepta altă evoluție în duelul cu Malta, formație no-name, reprezentanta unui popor cu atâția cetățeni cât au împreună Balta Albă și Titanul.

Permalink to Am chinuit fotbalul!
luni, 9 septembrie 2019, 3:46

A simțit nevoia să schimbe și Cosmin Contra. În consecință, i-a păstrat doar pe Tătărușanu, pe Chiricheș, pe R. Marin și pe Pușcaș, lângă care a promovat mai mulți U21 și, la prima apariție, pe clujeanul Bordeianu. De asemenea, l-a retitularizat pe Chipciu, care n-a rupt gura târgului. Când fundaș de bandă, când mijlocaș, când aripă, acesta a fost peste tot și nicăieri!

Cu excepția lui Bordeianu, vigilent la intercepție și prompt la serviciu, ceilalți debutanți, Ad. Rus și Fl. Ștefan, au părut marcați de trac. N-au convins. Afirmație valabilă și pentru Cicâldău. Parțial, și pentru Hagi. Ambii însă, oricum, peste ce-au arătat R. Marin și Fl. Andone, muncitori, dar cu contribuții minime. Alături de Tătărușanu și de Chiricheș, primul providențial în două situații, mai ales la ocazia lui Corbolan, scăpat singur la 0-0!, a mai ieșit în evidență Pușcaș. Luptător și eficace, a înscris unicul gol al partidei. Trebuie că e și opinia selecționerului aceea că, în general, s-a obținut foarte puțin în fața unei garnituri de bătut la scor. Nepermis de puțin.

Și uite așa, etalând un joc haotic, fără forță și fără orizont, naționala României a lăsat impresia că-și caută identitatea și, din păcate, n-o găsește. Cu Spania, confruntare la finalul căreia n-am fi fost surprinși dacă tabela de marcaj ar fi indicat 1-7!, căci Tătărușanu a făcut adevărate minuni, le-am reproșat „tricolorilor” lipsa de entuziasm. În absența de pe gazon a tinerilor, rutina, blazarea, mediocritatea.

Acum, după 1-0 cu Malta, le reproșăm lipsa de maturitate. Oarecum explicabilă, adică și de scuzat, în cazul unei medii de vârstă scăzute. Soluția ar consta într-o variantă de mijloc, numai că ea nu pare la îndemâna lui Contra. „Inovațiile” lui, 3 fundași centrali cu Spania și 3 închizători cu Malta, n-au dat roade. Dimpotrivă, au compromis prestația și rezultatul. Echipa parcă a cărat apă cu ciurul de fiecare dată, fapt recunoscut și de selecționer. Declarând că „Am chinuit fotbalul!”, Chipciu e cel care, părerea mea, a rezumat perfect meciul cu Malta.

Victorie scurtă acest 1-0, diferență minimă, menită să reflecte, nu urmează un alibi pentru Chiricheș et Comp!, echilibrarea valorilor pe plan internațional. Iată, Turcia (recent, 2-0 cu Franța!) a învins pe teren propriu Andorra printr-un gol consemnat în minutul 89, iar Grecia n-a reușit să treacă de Liechtenstein la Atena! Meritat, dar urât, succesul României de la Ploiești nu trebuie totuși subestimat. În ideea că, legat cu egalul de 1-1 dintre Suedia și Norvegia, el menține formația tricoloră în cursa calificării.

Cârcotașii vor ridica glasul că ne-ar putea ajuta rezultatele indirecte mai tare decât ne ajutăm noi înșine. Că avem noroc, că una, că alta, spre a concluziona că n-ar fi legitimă calificarea la Euro 2020, ci întâmplătoare, norocoasă. Că băieții sunt, majoritatea, rezerve la cluburi din străinătate pentru că n-au clasă. Că antrenorul lor e limitat, depășit de situație, neinspirat. Aceste observații nu-s ușor de contrazis ori nu-s deloc.

Cât timp există însă șanse, și ele există, recomandabil e că credem în ele și să sperăm. Să fim mai optimiști și, la fel de important, mai uniți.

Comentarii (37)Adaugă comentariu

Geo (199 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 15:57

Si dv echilibrat. Asa si trebuie sa dai dar sa lasi loc de buna ziua. Totusi sunt sanse. Mici dar sunt.

Florin (215 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 15:59

Sunt foarte curios unde il incadrati Dv pe Contra. Peste sau sub Daum pe care l-ati atacat permanent.

alin (626 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 16:07

Cam blund cu Contra care a facut doua echipe fara cap si fara coada. Nu zic ca este rau intentionat dar nu nimereste niciodata sa alcatuiasca o echipa competitiva. Si forteaza cu Ianis Hagi la infinit si fara succes.?

andrei (6 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 16:07

in locul dumnitale nu as fi scris asa ceva.....toate cele bune

Marean (270 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 16:10

Nu este corect titlul de pe gsp. Critica le apartine carcotasilor si nu lui Ovidiu Ioanitoaia. Acesta este ca de obicei foarte diplomat. Il injura pe Cosmin Contra si pe jucatorii folositi de acesta cu vorbele altora.

Arion (56 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 16:13

Nea Ovi, unde fuseși iarăși bre? Ai si matale o vârstă, mai stai prin bătătură...Mai liniștește-te, nu mai tot umbla pe coclauri.

Liviu (333 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 16:46

@andrei. Dar ce ai fi scris tu? Interesant de aflat pana unde te duce mintea. Pesemne si tu esti dintre cei care visati nimai paine si circ.

DUCU (5 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 16:49

asta cu sansele lui contra le stim .toti antrenorii romani slabi fac calcule si ne arata noua cit ar face cu un punct cu doua ,bai aritmetica stim si noi FOTBAL DACA A-TI STI VOI AR FI MAI BINE

a dica (283 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 17:06

Unul din putinele comentarii echilibrate. Critica de dragul criticii nu face bine in aceste momente. Contra trebuie „ajutat” sa-si limpezeasca gandurile, sa aduca ce-i trebuie la nationala si sa puna in practica o schema de joc realista si castigatoare. Daca nu, iar o sa stam acasa. Atata timp cat va schimba formule de joc dupa opiniile celor mai vehementi critici (care nu sunt neaparat si cei mai corecti), nu va realiza mare lucru. In primul rand echipa asta nu are un lider in teren, unul care sa-si asume responsabilitati si riscuri, sa dea tonul, sa imprime ritmul de joc. Si nu va avea pana cand Ianis Hagi nu va deveni titular de drept. Apoi generatia lui Stanciu, Chipciu, Grozav, Maxim, generatie care si-a demonstrat limitele, trebuie serios cernuta, sa vedem ce ramane. Si trebuie lucrat mult la cladirea spiritului de echipa. Dupa toate astea putem spera si la o calificare. Urmeaza meciul tineretului cu Danemarca. Ce „surprize” ne mai asteapta?

Bogdan (395 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 17:17

Nu inteleg diferenta dvs de atitudine. Pe Daum l-ati facut varza in fiecare articol iar pe Contra il cautionati si dupa aceste evolutii execrabile. Este prietenie la mijloc sau ce este? Pozitionarea dvs este cu atat mai ciudata cu cat sunteti vehement impotriva lui Burleanu si a stafului sa. De aceea si spun ca nu inteleg.

marius (347 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 17:22

Aveti dreptate cu caracterizarea jucatorilor. Dar nu sti cum sa o dai. Fara tineri este rau iar cu tineri este la fel de rau. In realitate nu prea avem valoare pentru nivelul unui turneu final chiar daca acesta aduce mai multe meciuri pe Arena Nationala.

Marian (60 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 17:25

Urmatoarele 3 meciuri ne vor spune daca Romania e sau nu la Euro. Norvegia nu e de speriat, dar e peste noi. Suedia ce sa spun, eu cred ca vor invinge Spania sau vor scoate cel putin un punct. Pe ei, pe suedezi trebuie sa-i bata Contra si ai lui. Dar pot? Despre jucatori ce sa spun? Majoritatea sunt dusmanii balonului, e greu sa joci cu improvizatii permanente la mijlocul terenului, acolo unde se castiga sau se pierde un meci. In afara celor convocati de Contra ar mai fi cativa jucatori de incercat, dar nici astia ramasi acum acasa, alta data nu au rupt gura targului. Asa ca pana la urma, stam la mana zeitei Fortuna, poate se intampla ceva cu aerul in Suedia, vreo gripa porcina sau aviara, ca noi ne-am saturat de ele. Daca zeita nu se trezeste, nu stiu ce sa spun, va fi vai si amar de noi. Pana la urma, e imaginea perfecta a fotbalului romanesc, a sportului romanesc in general. Ce semeni, aia culegi. Dar nicio problema, FRF lucreaza asiduu la redresarea fotbalului romanesc. Seamana fotbal feminin si reguli aberante pentru Liga 1 si culege voturi. Cine stie, poate fotbalul viitorului se va juca pe voturi, nu pe puncte. Oricum, omul sosie Harry Potter e un vizionar.

AliBaba (223 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 17:27

Eu nu l-as baga pe Ianis Hagi in aceiasi oala cu Marin si cu ceilalti mijlocasi. As fi gandit ca el a executat toate loviturile libere. Intre care cornerul din care a marcat Puscas. Dar asta este presa noastra care cade dintr-o extrema in cealalta. Dupa ce il laudau pe Ianis si cand nu era cazul acum ziaristii il critica desi a fost unul dintre cei mai activi jucatori ai nostri.

alunelu (2 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 17:53

Mda, nationala joaca mai prost decit acum 1-2-3 ani, iar dumneavoastra spuneti mai mult ca jucatorii sint vinovati, daca era un antrenor strain , dadeati vina pe el imediat. Dealtfel Daum nici nu apucase sa antreneze ca dumneavoastra il criticati deja, Sinteti foarte nationalist domnule Ioanitoaia! Trebuie sa recunoasteti ca ati pus umarul la caderea fotbalului romanesc. Prin promovarea anumitor specimene care nu au nimic de a face cu sportul, ci numai cu mafia fotbalului, prin promovarea anumitor persoane, pretinzind ca "are vanzare", promovand cancan si *** ("cu ce bunaciune a aparut fotbalistul cutare"!?!), prost gust (***din alea numiti voi bunaciuni???). Promovati personaje care au fost pe la inchisoare, va lasati pur si simplu scuipati in studio fara sa reactionati, asta e decadere pentru bani necontand fotbalul si suporterii/cititorii.

nefertem (14 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 18:13

E vina lui Daum, greaua mostenire. Cam 20 de ani de-acum incolo va fi doar vina lui Daum.

Cita (2118 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 18:43

As adauga si faptul ca Puscas e un atacant de clasa, cu pofta de gol si foarte inspirat in atac de cele mai multe ori. E foarte important insa ca omul care-i da pase sa fie si el la fel de inspirat. Aici mai are de muncit Ianis, dar sunt sigur ca va reusi sa inteleaga in final chestia asta.

itu52 (239 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 18:46

„Hai la lupta cea mare, rob cu rob să ne unim”, reminișcențe maestre, reminișcențe! Ele ne-au dus aici. Pumnul în gură și dictatura incompetenței frumos cultivate pe plaiul mioritic. Avem milioane de români prin Italia, Spania și nicio echipă de fotbal care să-i reprezinte. Din cîte mi-aduc aminte avem ceva primari și demnitari prin localitățile de adopție. Hai, nu au uitat de unde au plecat, plantați domne echipe în terenuri fertile, că nu vă împiedică nimeni. În câțiva ani dacă sunt bine alimentate și atent dirijate ajung în ligile superioare și pot intra pe rod. Parcă era ceva glumă studențească(o echipă de fotbal în ligile inferioare) prin Anglia, acum câțiva ani. Făcuse valuri și devenise un pigment social simpatizat. Le mai transferă, cu împrumut, 5-6 jucători Hagi, 2-3 FCSB, etc și ne conectăm la fotbalul mare. Noi nu putem naturaliza ca alții, dar putem folosi zonele grase ale fotbalului. Ia, Ungaria nu ratează ocazia și de câțiva ani nu sunt străini de fotbalul din Covasna și Sf. Gheorghe. Nu m-aș mira să fi repetat figura și prin Slovenia. Bravo lor, sunt deschiși și conectați la realitate, nu-i omoară inerția ca pe alții. Ar fi o temă pentru departamentul tehnic al FRF, specializat în prospectarea pieței fotbalistice în pragul alegerilor, că de calitatea și rezultatele reprezentativei răspunde antrenorul. Vorba aia, ”greu la drum cu boii slabi”, o fi știut ceva amărâtul ăsta de popor de a scornit așa zicală .

zapacitu’ (911 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 18:48

Ce nu-mi placu deloc e stilul de joc care nu seamana cu ce stim noi despre Nationala. Indiferent cu cine juca, trupa lui Hagi Sr. facea spectacol de zile mari, juca frumos, te trezeai cu ei in careu tam nesam cand iti era lumea mai draga. Copiii din meciul cu Malta mai au multe de invatat, iar Cosmin Contra sa se lase pentru moment de experimente de-astea pe nervii nostri, ca noi il platim si vrem de la dansul joc spectaculos + victorii!

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 18:54

Bre nea Ovidiu, le zisesi foarte bine, la fel gandii si io. Ne-am socat cu spaniolii pe cap aici, ne-am si speriat atat de tare de ei, ca nu ne-am revenit cu Malta. Dar io sper sa nu ne tina mult zapaceala asta, ca pierdem caruta si n-o sa putem merge in urma ei prea mult cu picioarele goale prin colbul drumului, ca s-o prindem pentru calificare. Sa le vina (ii rog!) mintea la cap si celor de la FRF dar si managerilor echipei si sa revina toti cu picioarele pe pamant, ca ne facem bre de rasul curcilor europene!

Citanela (2118 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 19:07

......si mai e ceva de zis: daca strategia antrenoului a fost sa testeze o echipa "intinerita" pe pafaristii de la Malta, ei bine, s-a inselat si era cat pe-aci sa-si ia pedeapsa direct pe teren. Iar strategia, totalmente neinspirata, sa si-o modifice grabnic si radical daca vrea performanta pentru Romania.

Cookie (565 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 19:10

Degeaba latru eu la luna si ma deghizez in lup dacic in actiune, ca baietii astia tot isi dau cu stangu-n dreptu' si tot cruzi sunt pentru asemenea confruntari de anvergura!

a dica (283 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 19:19

Nu noi am chinuit fotbalul, el i-a chinuit pe jucatorii nostri. Care au fost cauzele, numai Contra le stie sau le poate afla. Daca ne spune si noua, bine, daca nu, macar sa faca ceva, sa schimbe ceva, sa vedem si noi ca se leaga doua pase, doua actiuni, combinatii, viteza si ce mai presupune jocul asta. La tv ca pe stadion nu ne place... Apropo de stadion, cand vedem o campanie serioasa in media de sport cu adresa la ce se intampla cu „fenomenul” izmenelor negre si la capacitatea FRF de a organiza un meci de fotbal? Sau voua va convine ca pe voi va lasa pe stadion chiar daca e suspendat. Am uitat, nu puteti critica ce abia ati laudat:„ce spectacol, ce scenografie, ce public...”. Acreditarea ei de viata!

Mogos (7 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 19:27

@DUCU. Musiu domnia ta ai fi vrut sa terminam grupa pe locul 1 la 3 puncte in fata fostei campioane mondiale si europene, noi care nu am mai jucat la un turneu final din epoca de piatra. Uiti ca baietii formeaza o echipa de rezerve pe la cluburi de mana a doua din occident. Hai sa ne vedem lungul nasului si sa nu mai visam la castele in Spania.

Mogos (7 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 19:28

@DUCU. Musiu domnia ta ai fi vrut sa terminam grupa pe locul 1 la 3 puncte in fata fostei campioane mondiale si europene, noi care nu am mai jucat la un turneu final din epoca de piatra. Uiti ca baietii formeaza o echipa de rezerve pe la cluburi de mana a doua din occident. Hai sa ne vedem lungul nasului si sa nu mai visam la castele in Spania.

Ene (8 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 19:38

Pai ce sa faci cu acest antrenor , nu stie mai nimic , trncaneste cu gura aiurea. Cum sa aduci la lot jucatori care nici nu joaca la echipele lor ca Maxim , Ianis Hagi, etc. de asta nici nu avem o echipa buna nici barem cu Malta.

Vlady (150 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 19:54

@alunelu. Una scrie si alta intelegi tu, bietul de tine. Mai citeste odata ca sa intelegi ca antrenorul Contra este atacat in acest articol. Il mai cheama si Cosmin si este roman neaos.

Ștefan Kiraly (23 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 21:26

Nea Ovi îmi este greu să vă spun pentru că nu am mâncat din aceeași farfurie. Domnule Ioanițoaia, vă dau dreptate de această dată. Am văzut o națională ce m-a dezamăgit. M-aș fi bucurat dacă Malta scotea un punct cu tricolorii pentru că Burleanu ar fi pregătit demisia lui Contra. Ori Guriță, un fotbalist curajos și tupeist, a arătat cu Spania și cu Malta altceva. Ori cu Spania, chit că pierdeai, mizai pe formula următoare: Tătărușanu - Benzar, Chiricheș, Grigore, Toșca - Anton, Marin - Deac, Stanciu, Maxim - Andone. Iar cu Malta riscai puțin mai mult: Tătărușanu - Chipciu, Nedelcearu, Rus, Ștefan - Maxim, Anton, Marin - Hagi - Pușcaș, Keșeru. Mai ofensivă, mai dinamică. În fine, o să fie o toamnă urâtă de tot...

Viktor (278 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 21:43

Stefane Kiraly, tu sa faci nationala Ungariei, ca pe a Romaniei are cine sa o faca. La noi este vorba ca in urma razboiului multi viteji se arata. La voi se spune la fel?

gogu (131 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 23:33

Subscriu la mesajul din final desi nu cred ca el este pe placul romanasilor. Carora ne plac cearta si discordia nu solidaritatea ca sa nu mai spun ca toti se cred mai pregatiti decat selectionerul sa faca echipa.

Durden (338 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 0:38

ce imi place cum se gasesc persoane asa pricepute de fiecare data cand se porneste cate un curent d-asta anti-selectioner. de abia astept sa revina la carma un stelisto/fecesebist, sa taceti odata din gura..aia e tot ce va intereseaza pana la urma..

Sergiu (53 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 5:30

Adevarat ca au chinuit fotbalul. Mai rau este ca ne-au chinuit si pe noi spectatorii. Regret amarnic ca se aude ca meciurile urmatoare se vor juca fara spectatori. Regret pentru echipa, nu si pentru conducerea frf care va pierde incasarile din bilete, o gramada de bani Regret ca saraceste Burleanu si nu isi mai ia prima babana de calificare.

Unu’ (102 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 8:48

Generația lui Chiriches și Stanciu nu a făcut nici un meci mare, s-au calificat o data la Euro, dar chinuit, multe jocuri neconvingătoare și adversari foarte slabi. Indiferent ca au fost Iordanesc, Daum sau Contra, băieții astia nu pot mai mult dovada și ca sunt legitimații la echipe nu prea bine cotate și de jucat nici nu vorbim. Deci de ce Contra e de vina? Chiar a scos rezultate, suntem teoretic la mâna noastră.

Frenemy (32 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 10:44

E vina lui Christoph.

Dilimache (657 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 12:22

Pai cum sa nu-l chinuim? Nu avem nici jucatori si nici antrenor! Suntem precum echipa din Feroe, amatori!

++ (194 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 12:29

si cititorii sint chinuiti de aberatiile debitate in acest ziar, nu doar fotbalul. as spune chiar ca ziarul e mai prost decit fotbalul jucat pe teren de nationala asta.

Comentează