Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Semnal de alarmă

Mă simt îndemnat să-l laud pe Mirel Rădoi pentru pozițiile publice din ultimul timp

Permalink to Semnal de alarmă
luni, 5 august 2019, 3:27

Pe parcursul cărora a apărut ca un antrenor responsabil și echilibrat, cu picioarele pe pământ. Ca atare, și-a asumat greșeala de a fi preluat FCSB (în 2015) prea devreme, când încă nu poseda licența Pro.

La fel, a recunoscut că „Acum nu sunt pregătit pentru naționala mare”, oferind o lecție de modestie și de măsură într-o lume în care numeroși tehnicieni, majoritatea, vor mai mult decât au și, din păcate, decât pot.

Între altele, antrenorul reprezentativei U21 s-a referit la calificarea echipei sale la turneul final al JO 2020 de la Tokyo, competiție la care România va reveni după 56 de ani. Cea din urmă prezență a ei a avut loc, tot în capitala Japoniei, în 1964, dar despre asta vom vorbi mai încolo. Pentru început, amintesc doar că, sub bagheta lui Silviu Ploeșteanu, selecționata tricoloră a ocupat în Țara Soarelui Răsare un onorabil loc 5.

În perspectiva participării din 2020, Rădoi s-a arătat mai degrabă pesimist. Măcar reținut. Atitudine explicabilă în condițiile în care, din două motive, cluburile se vor codi să cedeze jucători (născuți după 1 ianuarie 1997) lotului U23. Deoarece nu vor fi obligate, turneul olimpic nefiind prins în calendarul FIFA, dar și pentru că datele de desfășurare a întrecerii, programată între 24 iulie și 9 august, vor coincide cu cele ale perioadei în care echipele românești vor fi angajate în preliminariile cupelor europene.

În consecință, e greu de crezut, poate chiar imposibil, că FCSB, de pildă, se va dispensa de jucătorii ei eligibili. În clipa de față, de Nedelcu, de Fl. Coman, de Man ori de Moruțan. De unul, de doi sau de toți. Firește că va intra în discuție imaginea țării, iar FRF va face, evident, presiuni asupra cluburilor. Pe de altă parte însă, să admitem că fiecăruia îi e mai aproape propria cămașă. Trebuie ținut cont de interesul naționalei, însă în paralel cu cel al cluburilor. Sună prozaic, dar clubul plătește fotbaliștii.

Restricția de mai sus vizează și grupările de peste hotare. Întrucât regulamentul JO permite folosirea a trei jucători fără limită de vârstă, Ajax, Inter și Ufa, de exemplu, ar fi în situația de a-i lăsa să vină la lot pe R. Marin, Pușcaș și Nedelcearu, născuți în 1996. Antecedentul cu R. Marin, pe care Ajax a refuzat să-l cedeze primei reprezentative, deși se afla în pregătiri, nu în plin sezon, alimentează scepticismul lui Rădoi. Pe care mi-aș permite să-l privesc ca pe un semnal de alarmă. Ca pe o alertă.

Întorcându-ne în 1964, ediția ne-a rămas în memorie din pricina penalty-ului irosit de Gheorghe Constantin în „sferturile” de la Yokohama cu Ungaria, viitoarea câștigătoare a turneului. „Profesorul” a ratat de la 11 metri la scorul de 0-1, în minutul 85. Ungaria va învinge cu 2-0, iar România, care va bate ulterior Ghana cu 4-2 și Iugoslavia cu 3-0, va termina doar pe locul 5.

Totuși, cel mai bun loc ocupat vreodată la JO. Din respect pentru înaintași, menționez câțiva dintre elevii lui Ploeșteanu: Ienei, Ion Ionescu, Dumitriu II și Pârcălab, alături de regretații Adamache, Dan Coe, Ion Nunweiller și Petescu.

În fine, să sperăm că se vor găsi soluții și România va fi în măsură să alinieze la Tokyo 2020 o formație care să nu se facă de râs. Cu toate că, îmi cer scuze, e stilul nostru să ne tăiem singuri craca de sub picioare.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Daniel (223 comentarii)  •  5 august 2019, 15:43

Finalul face toti banii. Noi suntem invatati sa ne facem rau cu mana noastra si nu avem nevoie de ajutorul nimanui.

dorulet (74 comentarii)  •  5 august 2019, 15:46

Regret ca intre jucatori nu l-ati pomenit si pe simpaticul Pavlovici. Pavca a fost golgeterul echipei la turneul final din 1964.

Florin (215 comentarii)  •  5 august 2019, 15:49

Frumos remember. Silviu Ploiesteanu merita mai mult. Putini stiu ca a fost unul dintre selectionerii cu cele mai bune rezultate. Din 18 partide cu nationala A si Olimpica intre 1962 si 64 a pierdut numai doua daca nu gresesc eu.

sandu (51 comentarii)  •  5 august 2019, 16:35

Buna semnalarea numai ca pana in 2020 Becali ii va vinde pe cei 4 eligibili. La fel cum Hagi va mai vinde vreo 5-6. Asta este fotbalul romanesc, un iarmaroc intretinut de machedoni.

Bogdan (395 comentarii)  •  5 august 2019, 16:37

Nea Ovi, nu este bre prea devreme sa ne facem probleme pentru 2020? Cred ca nu aveai alt motiv sa il lauzi pe Radoi si l-ai inventat pe acesta legat de Jocurile Olimpice.

Andrei F (1607 comentarii)  •  5 august 2019, 16:39

Cateva.... neclaritati!Deja ati uitat ca echipa care o sa ajunga la Tokio a fost calificata si de alti oameni in afara de Radoi-Isaila de ex. .Deja ati uitat ce scriati cand Radoi era antrenor la Steaua.Salutati acum declaratia lui Radoi ca nu este pregatit sa-i ia locul lui Radoi.Pe logica dv. poate un alt antrenor cu licenta Pro poate castiga toate meciurile din vara daca chiar ar fi o mare scofala aceasta licenta Pro desfiintata chiar astazi in GSP...Sau ...Radoi nu era bun de Steaua pentru ca nu avea licenta Pro,nu este bun se antrenor la Nationala mare din acelasi motiv dar Radoi a fost bun sa conduca Nationala sub 21 de ani si fara licenta ...Daca Radoi avea rezultate negative nu ca va aminteati iarasi de licenta Pro lipsa si la nationala de tineret ?-----Pentru ca deja ati consultat-o pe Mama Omida si stiti ca o sa fie o problema cu jucatorii stelisti ....de unde stiti ca Steaua are sa fie angrenata intr-o cupa europeana sau ca acei jucatori au sa fie sanatosi sau poate netransferati?Eu daca as fi Becali as atentiona FRF -ul lui Burleanu ca Steaua poate sa-si rateze tot sezonul si datorita ajutorului FRF...Nu a scris GSP ca Steaua a fost programata luni desi avea urmatorul joc la distanta mai mare decat ceapalta participanta in CE...?In oglida...FRF cand Steaua dadea multi jucatori Nationalei era programata devreme in etapa pentru ca stelistii sa ajunga la timp la Mogosoaia...Se vede ca si FRF gandeste doar ca jurnalistul,numai interesul poarta fesul...

Gomez (2 comentarii)  •  5 august 2019, 16:58

Pai ar trebui anulata regula U 21 pentru anul 2020 si atunci pot merge cu siguranta jucatori de la toate cluburile. Si ar trebui infiintat dinou campionatul de tineret ca de acolo a iesit generatia de aur.

Paul (50 comentarii)  •  5 august 2019, 18:07

@Andrei F. Tu esti stat de *** cu fecesebeaua ca o bagi intr-o discutie cu care nu are nici cea mai mica legatura. Nu este vorba aici despre Radoi la fecesebeaua si tu faci niste judecati aberante. Cred ca meciul de la Gamper de ieri dintre Barcelona si Arsenal a avut si el tangente cu Becali, Man si Florin Coman.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bazil (77 comentarii)  •  5 august 2019, 18:09

Zau? Pe mine ma intereseaza olimpiada de la Tokio din 2020 putin spre deloc. Intereseaza pe cineva? Mana sus.

Cita (2118 comentarii)  •  5 august 2019, 18:38

Bine, bine, am inteles draga Maestre de ce trageti semnalul de alarma si principial aveti dreptate. Dar e bine sa nu uitam ca vom juca la JO2020 cu echipe reprezentative care vor intampina aceeasi problema in tarile lor. Asadr, contextul fiind unul competitiv, atunci, daca suntem cu adevarat buni la U21/23, vom dovedi asta si acolo, chiar fara unii din titularii celebri de lot. De ce? Pentru simplul fapt ca ne vom confrunta cu echipe care au aceleasi situatii/probleme cu selectia pentru JO.

zapacitu’ (911 comentarii)  •  5 august 2019, 18:43

Bre nene Ovidiu, crescuram destui pustani talentati la Craiova incat sa nu-mi fac nici cea mai mica grija ca nu voi avea inlocuitori pentru Puscas si Hagi, spre ex. Nu se terminara bre celebritatile fotbalistice, cu atat mai putin cele oltenesti. Sa joace ei la cluburi ca nu le dau voie antrenorii si sa reprezentam noi oltenii, asa cum o facuram multa vreme inainte, cu mandrie si patriotism nedisimulat, tarisoara noastra draga la Olimpiada!!!!

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  5 august 2019, 18:47

Da ce bre se terminara jucatorii buni si tineri din Romania? Are balta peste, nu e bai, vom avea de unde selecta crema cremelor si la olimpiada japoneza! Stiu ca-i platesc cu sume grase si nu le pasa lor de participarea moka la olimpiada, dar cluburile vor fi nevoite sa inteleaga faptul ca a-ti reprezenta tara e cel mai important lucru si pentru asta nici o cheltuiala nu-i prea mare!

zapacitu’ (911 comentarii)  •  5 august 2019, 18:56

@Bazil, ridicai mana pana la cer! In plus, ma intereseaza selectionatele de seniori de fotbal si de rugby, in toate competitiile oficiale la care participa. Si mai sunt si fan OINA, care e un sport minunat si foarte spectaculos! Asa sa stii matale, ca unul indrazni sa ridice mana :)

Marcel (190 comentarii)  •  5 august 2019, 19:30

@Gomez. Nu ai inteles nimic. La turneul olimpic de fotbal fotbalistii trebuie sa aiba maxim 23 de ani. Se admit 3 fara limita de varsta cum se explica in text. Regula frf under 21 introdusa din 2017 nu are nici o treaba cu regulamentul JO.

Szöke (38 comentarii)  •  5 august 2019, 19:33

Hop si eu cu mana sus!

Frenemy (32 comentarii)  •  5 august 2019, 20:37

Cred ca extrem de putina lume cunoaste faptul ca Romania nu a fost inscrisa in preliminariile pentru Copa del Mundo Chile 1962 din ratiuni tenebroase. Motivul oficial a fost lipsa rezultatelor in competitiile internationale ale anilor precedenti. O chestie ***-bolsevica, care a impiedicat o generatie promitatoare sa se maturizeze in focul meciurilor oficiale. Locul 5 la Olimpiada de la Tokyo, dupa ce bati Iugoslavia (!), a fost o mare performanta. Pe-atunci ajungeau conducatori si antrenori in fotbal politruci gen Teasca, care au intarziat cu inca un deceniu afirmarea fotbalului romanesc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai (1 comentarii)  •  5 august 2019, 21:15

Acest articol putea fi tiparit la fel de bine si peste sase luni. Atentionarea prinde bine desi nu vad cum se vor rezolva lucrurile.

Giurgiu (8 comentarii)  •  5 august 2019, 21:23

Frenemy, nu stiu citi ani ai insa afirmi o mare prostie cind scrii ca Teasca a fost un politruc. A fost orice, oportunist si profund, prolific si antrenor pagubos dar politruc niciodata. Nu stii ce inseamna termenul or ai vrut sa spui altceva.

geo (199 comentarii)  •  5 august 2019, 21:25

Hai ca este 1-0 pentru Astra la Giurgiu...Gsp coboara steagurile in berna iar noi ceilalti o sa ne distram de minune.

Maistor Kokir (51 comentarii)  •  5 august 2019, 21:28

Jocurile olimpice e o competitie pt tineret, aria de selectie poate fi f mare, iar pregatirea pe care Radoi o va face poate dura lejer 3,4 luni. Lotul olimpic poate fi deplasat cu mult timp mai devreme in Japonia. Sunt ferm convins, ca in general echipele de tineret nu au oameni vedeta de neinlocuit. De azi pana anul viitor, pot rasari din neant, tineri f valorosi pt JO de la Tokyo.

vio (4 comentarii)  •  6 august 2019, 0:55

Cel mai bun loc ocupat la JO!Daca a participat o singura data,ce alt loc mai bun sau mai slab putea ocupa? Imi place Nea Ovi,au de la cine se inspira incompetentii astia mai tineri!

Marius (347 comentarii)  •  6 august 2019, 10:21

@vio. Tu esti altul care se da mare pe nimic. Rom a mai participat la fotbal la diua editii ale JO, la Paris 1924 si la Helsinki 1956. Verifica si convinge-te. Sigur ca tinerii nu se inspira de la tine.

Myty (69 comentarii)  •  6 august 2019, 10:24

@vio. Arunci o prostie. Tokyo a fost a treia noastra participare la olimpiada cu fotbalul dupa Paris si Helsinki.

Dilimache (657 comentarii)  •  6 august 2019, 12:28

M-a uns pe suflet articolul asta...

Comentează