Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Invitație la calm 

Ne-a bătut Suedia cu 2-1, cea dintâi înfrângere oficială din mandatul lui Contra, prilej ideal pentru unii să sară furibund la gâtul selecționerului și al "tricolorilor".

Permalink to Invitație la calm 
duminică, 24 martie 2019, 2:55

Au motive, căci naționala a dezamăgit din nou, dar parcă dracul n-a fost atât de negru! Am dominat repriza secundă, net superioară, am redus din handicap, ba am și ratat în prelungiri, prin Săpunaru, o ocazie uriașă. 

Dacă Săpunaru ar fi marcat, să fim serioși, nici vorbă de penalty în faza respectivă, fiți convinși să reproșurile de după meci, majoritatea exagerate, s-ar fi transformat în complimente. Măcar în parte, sunt de acord cu Chipciu că „Prea vedem totul în negru!”. Tocmai pentru că doream enorm, ne înfurie că am plecat cu mâna goală de la Stockholm. De aici, sentimentul de frustrare și pornirea, numai în parte justificată, de a critica la grămadă și chiar de a pune la zid. Să fim însă sinceri cu noi înșine: tocmai deoarece băieții au făcut o primă repriză foarte slabă, suedezii au meritat victoria.

Într-adevăr, după pauză, și datorită apariției lui Keșeru, ai noștri s-au trezit și au deținut uneori inițiativa. Dar asta și pentru că scandinavii, desprinși la 2-0, n-au mai insistat. S-au retras cu intenția de a conserva avantajul. Nici ei n-au sedus, dar au avut un plus de agresivitate în sens pozitiv. Când invocăm ratarea lui Săpunaru din minutul 90+3, să ne aducem aminte că, înaintea ei, Berg (83), Claesson (85) și Isak (90) puteau mări diferența.

Evident că înfrângerea, fie ea și onorabilă, doare. Ustură. Logic, din moment ce am început preliminariile CE 2020 cu stângul. Ca atare, e normal să criticăm, dar mă îndoiesc că trebuie să contestăm la grămadă și să distrugem! E un clișeu, o banalitate, afirmația că-i infinit mai ușor să dărâmi decât să construiești, dar demolarea pare să constituie, din păcate pentru noi, specialitatea casei. În caz de eșec, nu ne mai place nimic. Ne deranjează și ne pute tot.

Când am scris aici că suedezii pornesc favoriți, mi-am luat-o! Că nu, că de ce, c-o fi, c-o păți! Abia acum însă, supărați, descoperim niște lucruri pe care s-ar fi cuvenit să le fi învățat ca pe o poezie. Să le fi știut. De pildă, că Mitriță, figurant, dar și puțin jucat, a venit de peste Ocean, de la alt fus orar. Că Stanciu, dispărut după jumătate de ceas, însă păstrat până la final, evoluează în „campionatul cămilelor”. Că fundașii centrali Săpunaru și D. Grigore sunt lenți, în stilul unui Pușcaș puternic, însă fără viteză. Corect, Pușcaș e legitimat în Italia, dar nu la Juventus sau la Inter, ci în Serie B. Alt nivel, alte pretenții. La fel, speram mai mult de la Chipciu și, în special, de la R. Marin.

Am mai descoperit că selecționerului Contra, numai 42 de ani, cu 14 sub omologul său suedez Andersson, îi lipsește experiența, ia te uită, secretul lui Polichinelle! Lasă c-a avut experiență Daum, care n-a izbutit pe parcursul a 14 luni să câștige o singură partidă jucată 11 la 11! Spre sfârșit, introducându-l și pe Ivan în minutul 78, Contra a forțat egalarea în disperare. De data asta însă, fotbalul nu l-a răsplătit pe cel care a îndrăznit, care a riscat.

Deși a ieșit prost în Suedia, trebuia să ne așteptăm ca nordicii, cotați mult mai bine, să profite de condiția lor de gazde. Ceea ce s-a și întâmplat. În ce ne privește, pregătiți-vă de un ultim loc comun, am pierdut o bătălie, nu și războiul. Cum drumul se anunță lung, ca să sperăm ceva de la el, suntem datori să ne păstrăm sângele rece și să exploatăm la maximum puținul de care dispunem.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

Gica (73 comentarii)  •  25 martie 2019, 0:00

Daum este de vina. Budescu si Alibec faceau prapad in Suedia dar Daum nu i-a convocat.

Dumi (1 comentarii)  •  25 martie 2019, 1:23

Când la mai bine de un an după plecarea lui Daum tot despre el scrieți la orice înfrângere a României e un semn ca a venit momentul sa va retrageți. Mai mult este ipocrizie și dublu standard ca după fiecare meci al naționalei lui Daum sa cereți imperativ demisia antrenorului, in schimb acum ca e contra antenor sa invitați la calm. Ați atins o noua cota a penibilului, sa va fie rusine, alegeți calea pensiei si nu ne mai pierdeți timpul cu opinii hilare.

Misu (234 comentarii)  •  25 martie 2019, 3:49

@ovidiu3003. Bai caricatura, singurul de care poti rade tu esti chiar tu. Priveste-te in oglinda si daca ai un minim bun simt trageti palme peste fata.

Cristian B (29 comentarii)  •  25 martie 2019, 5:52

Domnule Ioanitoaia, Poate ne puteți spune si noua ce a jucat România diferit fata de perioada Daum? Eu nu am văzut nici o idee tactica, nici o schema, nimic! Marele strateg Gurița nu a observat ca Stanciu si Chipciu joaca tenis cu piciorul si pasează de la unul la altul, așa ca l-a schimbat pe Mitrita si naționala a continuat jocul la întâmplare. Naționala nu joaca nimic si dacă egala la ultima faza atunci luam un punct dintr-un noroc chior. Îl tot menajați pe Contra de zici ca e vreo comoara naționala. E de 2 ani la naționala si a vut aceleași performante notabile ca si ilustrul sau predecesor, herr Daum, adică a ratat tot ce se putea rata si va termina aceasta campanie de calificări pe locul 4. Nu putem sa ne așteptăm de la Contra sa își pună jucătorii sa joace fotbal cand el îl are ca model pe parintele anti- fotbalului, Diego Simeone. N-avem jucatori pentru ca nu avem antrenori de calitate si nici o federatie care sa fie capabilă sa impună cluburilor o strategie naționala de creștere si formare a jucătorilor.

aldo_m (164 comentarii)  •  25 martie 2019, 7:42

bre nea ovidiule acest neamt cu numele contra deja a pierdut calificarea pt ca nu e ruman si nu intelege mentalitatea noastra poate daca l ar aduce pe mutu sa manance si gura lui o paine dulece la federatie dar asa acest neamt carev nu ne cunoaste obiceiurile ,superstitiile ,momentele cand trebuie sa batem chelnerii ,deci acest neamt cu numele contra e strain de fotbal numai ca lu matale ati trebuie mai mult timpmsa te prinzi ,oricum e o placere sa te vedem cum pendulezi in ziaristica si idespre fotbal unde toata lumea se pricepe

Dan (27 comentarii)  •  25 martie 2019, 8:04

Este evident ca Daum e de vina.

nefertem (14 comentarii)  •  25 martie 2019, 8:22

Nimic nu e pierdut! Bagam victoriile alea mari cu feroe, liechtenstein, andora si ne revenim! Acum serios, mie mi se pare ca suntem la nivelul unor natiuni precum Cipru sau Malta, cu 1 milion, respectiv jumatate de milion de locuitori. A revenit si scarba convocarilor pe cumetrii - eu nu zic ca Ianis Hagi nu merita sa joace, dar nu vii tu legenda a fotbalului romanesc sa pui presiune pe antrenor ca sa-ti bage plodul in echipa, plod care n-a demonstrat inca nimic serios.

Ilie (369 comentarii)  •  25 martie 2019, 9:20

Dle Ioanitoaia, va bateti joc de cititori ? Dupa primul meci al lui Daum (de fapt chiar si inainte) l-ati facut cu ou si otet, ca facuse egal din primul meci, ca era deja calificarea compromisa, ca doar rezultatele recomanda pe un antrenor, ca inca o sansa lui Daum si daca nu, gata, afara cu el .. Acum, dupa o infringere unde numai dvs vedeti 'dominatie' tricolora, indemnati la calm ?! Chiar ne luati la misti sau Daum chiar avea dreptate cu calitatea celulozei ziarului condus de dvs ?

dan b (283 comentarii)  •  25 martie 2019, 11:43

Un punct de vedere corect, pertinent. Numai un ziarist de clasa nu pleaca, in aceasta situatie, dupa fentele unor ”specialisti”. Da, ma refer, si ma intriga asta, la acei fosti antrenori, unii ratati, care populeaza studiourile de televiziune si critica, dupa cum bate vantul si cere nevoia de rating, tactica, schimbarile, fara a si avea si informatiile corecte din sanul echipei nationale. Acest meci s-a jucat in functie de valoarea echipelor, fara a se produce o surpriza. Pentru ca daca noi egalam sau, si mai mult, castigam era o surpriza. In rest sunt pareri si pareri. Ma deranjeaza sleahta de ”comentatori” care profita de situatie si incearca sa atace, din nou, un copil care, atatea minute cat a jucat, a facut ceea ce i-a cerut antrenorul: a preluat, a pasat, a accelerat, a creat faza (fault si executarea loviturii libere) din care putea sa egaleze Sapunaru... Si asta pentru ca este baiatul lui Hagi? Si pentru ca am si eu dreptul la opinie, cred ca Hagi trebuia sa intre mai repede(sau de la inceput) si nu in locul lui Puscas ci in locul lui Stanciu. Acest baiat, cu un oarecare talent, cel putin la echipa nationala si-a aratat limitele. Nu reactioneaza rapid, franeaza jocul echipei, executiile bune sunt rare si mai si greseste punand adversarul pe contraatac. Insa ce-ar fi patit sarmanul Contra daca nu l-ar fi folosit?

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  25 martie 2019, 12:23

Tristeturi si intrebari. --------------------- Infringerile au fost PRE-vazute de mai toti. Atunci ? Cel mai trist este ca nu s-a vazut nici un plan, astfel nu se poate trage nici o concluzie dupa aceste doua meciuri. Nu pare ca RaDoi si G Contra sa se fi consultat cu FRF si lumea fotbalului in general, pare mai mult ca si-au alcatuit loturile si si le-au impartit alaturi de PiTurca si zarurile lui. Macar pe vremea bisnitarilor de la Patria era planul de a promova jucatori pe care cluburile romanesti sa-i poata vinde – ca le iesea si lor potul ma doare in pix. Acum, nimic ! N-au fost ajutati nici seniorii nici tineretul, nici nu poate aduce nimeni bani in tara. Ianis, atit, meritul lui Hagi. Puscas imbogateste pe altii, in spate lui doar arabi si americani, Marin inca belgian dar viitor arab, acolo unde Keserü n-are nici o sansa sa ajunga, pierderile Gicu si Chiri poate au sanse la avicola Szeget, Pantalamon la Rin Hotel, Sapun, Moti si Grigore la Dinamo daca au noroc si pierde Rednic barajul cu Tirgoviste ! Sa nu uitam ca G Contra a renuntat totusi la Lobonz, Torje si Banel Nicolita iar in locul regretatului Gicu – pasionat crescator de gaini – a adus speranta … ? i-am uitat numele, ala de la tara care cum a ajuns la Dinamo a vazut „luminitele colorate“, desigur doar speranta lui Dinamo, dar la anul cind vor juca la matineu. De ce sa-l ia pe Tanase ca sa se imbogateasca Steaua cind americanii il pot vinde pe Mitrita la arabi in schimbul unui cal de rasa ? --------------------- Numai intrebari, nici o concluzie ! Am jucat slab in Malaga caci RaDoi a bagat autobuzul in poarta ori ca am jucat cu rezerve ? L-a bagat RaDoi ori StoiGhita ? care pare ca n-a fost nici la Malaga nici la Tampere ci la Belgrad – ce faceti si voi reporterii acolo ?, de ce nu-i intrebati pe baieti cum se simt la Malaga - „un fel de Piatra Neamt“ - si daca le-a placut „cladirea“ Alhambra ? La fel „seniorii“, in – cum il cheama pe orasul ala care dupa logica voastra ar fi „un fel de Ploiesti“ ? - am jucat slab ca ne-am aparat cu Stanciu ca ultim Stejar ori ca a fost apoi exilat pe stinga ca sa-l ajute mai mult pe Bancu decit „americanul“ ? Tanase unde a fost ? Au fost aplicate ideile lui G Contra ori ale lui StoiGhita care pare a fi fost la Belgrad ? Ori s-a dus Stanciu dupa capul lui sa-l inlocuiasa pe Sapun ? Noi stiam ca nu jucam la CraiOlga, ca vor ataca cu fundasii masivi dar pe Sapun l-au fermecat niste „luminite“ colorate in tribuna – caci si l-a interviu era cel mai voios. Primul autogol l-a dat Grigore, al doilea Stanciu, ambii se aflau pe pozitia lui Sapun ! Cine i-a asezat cu mina acolo. Cine nu stia ca linia de fund e problema, ca la Sapun, Grigore si Moti renuntase si PiTi, ca mai toti titularii jucasera si cu Daum la fel de prost ? Cine nu stia ca Mitrita n-o sa-l ajute pe Bancu, la fel ca apoi Stanciu ? Cine nu stia ca pe dreapta Chipciu trebuie sa fie si fundas ? A fost zero barat ca n-a avut cu cine conlucra ori chiar s-a plafonat ? Cine nu stia ca Baluta si Marin vor avea nevoie de minute de joc bune ca sa intre in joc, timp in care puteam lua si cinci ? Cel putin Marin a fost catastrofa pina a inteles ce se imtimpla, apoi se pare ca a jucat ce stie el nu cum i s-a impuiat capul. Puscas s-a autoizolat ori a fost tactica ? Dupa opinia mea cine recurge la Keserü isi atara limitele. Ce mai vrei de la asta ? ------------------------------- PS Calm ? FRF, Stichita, RaDoi, G Contra, antrenorii si finantaorii de acasa sint foarte calmi – citi oficiali or fi facut deplasarile si cit or fi baut ? mai mult decit comentatorii PRO ? La Malaga si Tampere nu am vazut nici un plan caci StoiGhita se afla la Belgad, Burli si G Popescu i-au tinut locul lui DrAgnea iar marii antrenori RaDoi si G mereu Contra au comunicat prin zarurile lui PiTurca. Mai am o ultima intrebare: daca nu batem Ile Feroce exista deja un plan ? Nu cere nimeni capul antrenorilor, dar astia n-au demonstrat inca nimc ca antrenori, nu sint Guardiola, Mourinho – ori nea Mircea ca sa nu se simta jignit ! -, nu sint nici macar Rednic, Reghe ori Dan Penalti si oricum nu este nationala lor ci a noastra iar jucatorii sint ai cluburilor carora ei ar trebui sa le multumeasca cumva. Nu poti efectiv sa-i lasi sa faca ce vrea muschii lor, caci dupa cum stau intoliti si frezati pe margine, daca ar avea si caciula trasa pe ochi, ai zice sint cel putin Razvan Lucescu. Fotbalul a ajuns o comedie cu prosti, unul mai mare decit altul. Aveam alte sperante de la Stoichita.

MM (20 comentarii)  •  25 martie 2019, 15:27

Fiti pe faza la Nea Ovi sa vedeti ce o sa scrie dupa catastrofa cu Feroe !!!! Daca scoatem egal cu pescarii sa ne bucuram.

Comentează