Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Aniversare fără cadouri

Bătut categoric la alegerile pentru conducerea FRF în aprilie 2018, când Răzvan Burleanu și-a păstrat scaunul de președinte, Ionuț Lupescu a dispărut o vreme din peisaj.

Permalink to Aniversare fără cadouri
luni, 10 decembrie 2018, 5:01

Altul ar fi năvălit în studiourile TV și în redacțiile ziarelor să se plângă că adversarul a folosit metode discutabile. După unii, chiar ilicite. Pentru că, de pildă, acesta a luat aproape jumătate din voturi (45 la sută) de la fotbalul mic, de copii și juniori, feminin și de sală. N-are însă rost să mai dezgropăm morții. N-ar servi nimănui.

Spre lauda lui, Ionuț Lupescu n-a ridicat glasul. Fără să conteste ceva, și-a recunoscut fair înfrângerea. S-a comportat cu bărbăție și cu onoare, asemenea unui gentleman. Dar nu și-a ascuns dezamăgirea, declarând că nu va mai intra niciodată, never ever, în cursa pentru FRF. S-a lecuit, în sensul în care s-a edificat că fotbalul actual n-are nevoie la vârf nici de experiența și nici de conexiunile unuia care a ocupat din 2012 în 2018 postul de director al Comisiei Tehnice UEFA. Altfel zis, de șef al tuturor tehnicienilor din Europa.

Ieșit din atenția opiniei publice, cel supranumit Kaiserul în amintirea anilor petrecuți pe gazon în Germania, șase la Bayer Leverkusen și doi la Borussia Monchengladbach, a reapărut în scenă cu ocazia unei vizite efectuate la Manchester. L-a însoțit însuși Sir Alex Ferguson, legendarul antrenor al lui United. După care, călătorind des între România și Elveția (domiciliază la Gland, pe malul Lacului Geneva), Ionuț s-a retras în plan secund cu discreția care i-a caracterizat întreaga carieră.

Apropo, am auzit în repetate rânduri aiureala „Ce mare jucător a fost și Lupescu, un mijlocaș care pasa doar lateral, doi metri stânga, doi metri dreapta, o pușcărie de fotbalist?!”. Nu e o prostie, e una fără margini. Izvorâtă din ignoranță, din răutate ori din ambele. Astăzi, când în Bundesliga evoluează un singur român, Alex Maxim, dar la Mainz, în subsolul clasamentului, să rememorăm că Lupescu a jucat peste 200 de meciuri pentru Leverkusen, pe atunci o echipă de top. Câștigătoare a Cupei Germaniei în 1993. Iar cele 74 de selecții ale Kaiserului în națională și participarea sa la patru turnee finale (CM 1990 și 1994, CE 1996 și 2000) nu pot fi atribuite întâmplării. Unui concurs prielnic de împrejurări, nici atât.

Luni seara, cu ocazia împlinirii a 50 de ani, Ionuț s-a serbat la un hotel din centrul Capitalei împreună cu coechipierii de altădată și cu prietenii. Lume multă. Dacă a fost prezentă, special guest, Simona Halep, au lipsit Mircea Sandu și, având meci la Pitești, Gică Hagi. Nu-i treaba mea să reproduc lista oaspeților. Remarc însă că, printr-un mesaj video, Lupescu i-a rugat pe invitați să nu vină cu cadouri. Fiecare să doneze, după posibilități, o sumă de bani pentru ajutorarea unui tânăr din Câmpina, Răzvan Iordache, paralizat în urma unui accident suferit cândva la ștrand. Țintuit într-un scaun cu rotile, acesta are nevoie urgentă de sprijin pentru a efectua încă o intervenție chirurgicală în Thailanda. Operația i-ar permite, speră el, să meargă din nou.

Luni dimineață, curios, l-am întrebat pe Ionuț cine e Răzvan Iordache. O rudă, un amic, un vecin? „Nici vorbă, nu l-am întâlnit niciodată. Mi-a scris cu rugămintea să-l ajut, ceea ce și încerc”, mi-a răspuns. Un gest emoționant, omenesc, care face inutilă orice completare.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Angelo (24 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 17:18

Frumos din partea lui Ionut Lupescu. Tocmai de aceea nu inteleg de ce la pozitia si banii lui a vrut sa fie presedintele federatiei. Ciudati sunt oamenii uneori.

Liviu (333 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 17:21

Nu scapati de obsesia Burleanu. L-ati mai lasat pe Daum insa cu Burleanu tot greu va e. In locul Dv nu las mai baga in seama.

alb_rosu_in_VN (171 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 17:26

Pacat ca un gentleman ca el nu si-a gasit locul in fotbalul romanesc. Chapeau, Ionut Lupescu!

Steaua1986forever (31 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 17:27

Domnule Ioanitoaia, nu spun ca Lupescu junior a fost un jucator foarte slab insa nu a fost un jucator genial. Si nu o spun pentru ca a jucat la dinamo (ceea ce nu cred ca a fost chiar pe placul tatului sau, un rapidist autentic) si pentru simplu fapt ca el nu a jucat pe o pozitie care sa iasa in evidenta. Da, a fost bun pe postul lui. Insa nu genial, imi pare rau sa va spun, probabil ca pe acel post am avut oameni mai talentati care nu au avut norocul (sau mintea?) lui Lupescu junior (si probabil nici relatiile) ca sa ajunga la nivelul ala. Trebuie sa facem o distinctie mare intre cariera mare si TALENT mare. Pana la urma, aveti dreptate, ce ramane este cariera. Insa talent, nu prea a avut la fotbal. Sau a avut cam la nivel de Razvan Lucescu. Oare care ar fi fost cariera lui daca il chema Popescu si nu era fiul "marelui" Lucescu ?

schwartz (4 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 17:36

si de ce l-ati tras in poza exact cu nea Costica Costanda ? :))))))))))

Relu (27 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 17:39

@Steaua1986. Nu a fost genial dar jucator mare a fost. Sau a fost mai mare simai talentat Razvan Burleanu care s-a lasat de fotbal inainte sa se apuce.

Marian (2 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 17:40

Lupescu a jucat la inchidere si a jucat foarte inteligent,a fost nu mare, foarte mare pe acel post........inteligenta care la insotit pe cand juca se vede chiar si din aer in momentul de fata.......La Multi Ani,Ionut Lupescu

Nica fără frica (297 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 17:48

Tataie, Becali are sute de acte de caritate cu bani din buzunarul lui nu ca Lupescu cu bani de la alții și lui Becali nu i mai ridici osanale!!!! Iar ca jucător de fotbal Lupescu a fost o mare petarda!!!! Totuși îmi pare rău că nu este în lucrul habarnistului de burlan!

Suru (108 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 18:02

Chiar ca fotbalul nostru maroniu nu merita un presedinte trecut prin occident. E bun Burlan si acolitii lui in frunte cu golanul de Bodescu care a acumulat experienta la o vulcanizare din Buzau.

Andrei (262 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 18:04

Care Costanda Schwartz ca ala cu care se pupa e Dorin Mateut toata ziua??? Iar in spate Gica Popescu si Cristian Balaj.

geo (3 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 18:13

De ce nu a aparut in presa sa tipe ca este o mizerie ce s-a intamplat la alegeri ? Pai din cauza asta i se spune Kaiserul !!!

Costel (1 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 18:20

Nu ma surprinde gestul lui Ionut de al ajuta pe acest baiat el asa a fost mereu, alaturi bravo lui si familiei.

Vlady (53 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 18:41

@Nica fara frica. Eu zic ca e foarte bine ca dl Ioanitoaia nu il lauda pe oierul sef. Individul face pomeni dar numai daca se vede la tv momentul in care da el ceva. Lupescu A facut cheag transpirand pe teren si lucrand la uefa, nu speculand terenuri ca Becali si smercherindu-i pe oameni. Consider ca e o mica diferenta mare.

Andrei F (1607 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 18:45

Spre meritul dumneavoastra ati fost printre singurii ziaristi care nu au criticat pe Burleanu inainte de alegeri ca pe urma sa-i gasiti merite deosebite.Deci,cu cine sa se razboiasca Lupescu dupa pierderea alegerilor?Lupescu a inteles ca nu putea face nimic...

Giulesti (85 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 19:34

Ionut a avut pe cine mosteni deoarece tatal sau Culaie a fost un boier adevarat.. A jucat o perioada si la Dinamo dar inima lui a batut mai tare pentru Rapid. Forza Rapid!

di livio (214 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 19:47

scandal monstru la Sparta Praga...printre cei 11 jucatori care au refuzat sa se antreneze sint si cei trei jucatori romani Stanciu, Nita, Chipciu, Vatajelu...stire gsp.ro...ce conteaza ca-s trei sau patru, conteaza ca-i scandal...SCANDAL MONSTRU, aia-i important...nea Ovi, matale esti sef la gsp.ro?...sau Tzepelin?...gafe zilnice de prescolari...ca aia cu Copil locu 53 WTA...inegalabil...si voi va luati de Rednic, Dinamo, Burleanu sau Gicutzu Grozav si scaritza lui...vad ca Tzepelin si trupa dau scaritze zilnic

cc (50 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 20:49

Liviu, unde este acum profa ta de romana. Tu vezi ce prostii scrii? Ce este cu acel "las"? Esti un las. Iar pt. tine "Nica fara frica" doar atat - bheeeee.

corin (60 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 21:12

Nea Ovi, dumneata nu vrei sa admiti de o viata intreaga ca cei mai mari boieri din fotbalul nostru sunt jucatorii dinamovisti. Cred ca stii dar o faci cu intentie fiind stelist.

pacific ionel (72 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 21:22

Sunt de acord că Lupescu a fost un jucător important al generație lui, îmi aduc aminte că la 20 de ani era căpitan de echipă poate în cea mai bună echipă pe care a avut-o Dinamo în istoria ei, prestațiile sale la mijloc au contat foarte mult în evoluțiile și frumoasele succese ale echipei naționale și a avut o carieră fotbalistică solidă în ''Bundesliga''. Însă cu privire la calitățiile sale de mare manager sportiv, corectitudine și caracter nu cred că punctează la fel de bine cum a făcut-o ca fotbalist și am mari dubii că el ca președinte al FRF ar fi ''rupt norii'' așa cum dau de înțeles unii din ''genialii'' gazetari din presa sportivă românească, omițând că a îndeplinit mult timp o importantă funcție în FRF pe vremea mult iubitului ''nășic'' și a lăsat niște ''dâre'' foarte ''urât mirositoare '' pe unde a trecut. O seară mirobolantă.

Daminută (63 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 21:31

@corin cu părere de rău pentru toți suporterii dinamoviști cred că ești un pic cam subiectiv, susțin mai degrabă opusul, adică fotbaliștii dinamoviști aduc mai mult a slugi decât boieri.

cc (50 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 22:03

Salutari pacific ionel. A jucat intr-o echipa super - si echipa din anii 82-83 a fost foarte buna. Mai sunt unii care-l numesc "pasa de doi metri" - vai de ei. Eu l-am asemanat putin cu Busquet. Cam acelasi profil - pastrand proportiile(timpul si echipele la care au jucat/joaca). Da, nu ar fi "rupt norii". Venea in schimb cu ceva experienta manageriala. O fi facut el ceva pe vremea "nasului", dar nici Burleanu nu-i usa de biserica. O seara abracadabranta.

Birlic (90 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 23:24

ANUNT ȘOC ''în urma rezultatelor slabe Ministerul Afacerilor Interne cedează Clubul Dinamo la Poliția locală''.

dodo (205 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 23:30

Lupescu, un mijlocaș care pasa doar lateral, doi metri stânga, doi metri dreapta, o pușcărie de fotbalist?!”. Nu e o prostie, e un mare adevar si vorba lui C. Dinu: ,,Ionuț, (preferatul Agentului 007 de la Șaptior) nu a driblat pe nimeni, niciodata!

Avram (23 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 23:36

@dodo. Nici nu trebuia sa dribleze, asta o faceau altii. Lupescu era un fel de metronom, dadea echilibru echipei la mijlocul terenului. Te inscrii perfect in categoriile mentionate de dn Ioanitoaie.

cc (50 comentarii)  •  11 decembrie 2018, 0:15

Dodo, cate driblinguri face Busquet intr-un meci? I-a dat intr-un meci cu Real Madrid, lui Messi, o pasa de cativa centimetri urmata de gol(ok. Messi a driblat apoi tot ce a avut in fata).Pastrand proportiile timpul cand au jucat/joaca, Lupescu avea cam acelasi post/rol. Vorba lui "Avram" - era un fel de metronom. Dar ce stim noi? Le stii tu pe toate, caci esti agentul 00...(pune tu un numar).

MZM (390 comentarii)  •  11 decembrie 2018, 15:28

Ionut Lupescu are ținută, modestie si bun simț, calitați pentru care merita toate aprecierile. Dar nu are anvergura nici de conducator, nici de luptator. El nici nu a vrut sa participe la alegerea pentru presedintia FRF, dar ziaristii, „prietenii lui”, l-au adus aproape cu forța in această horă, din care a iesit cam șifonat! De aceea nici nu a gasit de cuviinta sa faca... circ dupa ce a pierdut scrutinul. Faptul ca acum face un act de caritate pe banii... invitatilor poate ca nici nu mai trebuia amintit! Cat despre valoarea sa ca jucator, imi pare rau, chiar il simpatizez ca om, dar nu a fost un mare fotbalist. Nu iesea niciodata in evidenta cu vreo realizare speciala. Daca juca la alta echipa, nu la Dinamo, nu cred ca ar fi prins Nationala Romaniei mai mult de cateva ori. La fel ca si Dinu! In Germania unde totul merge ceas (Anker) si-a gasit si el un loc, bravo lui. Dar, de-alde Lupescu si Dinu, fotbalul romanesc a avut sute de jucatori. Dinamo insusi a avut zeci de jucatori mai valorosi ca ei: Parcalab, Piti Varga, Dumitrache, Dudu Georgescu, Nunweiler Vl, Mircea Lucescu si multi altii... Oricum, la mulți ani pentru cei 50 de ani de viață!

Comentează