Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Suporter până la moarte

Am ținut cu tot dinadinsul să asist la ultimul meci găzduit de bătrânul Giulești. Doream să fiu acolo din mai multe motive

Permalink to Suporter până la moarte
luni, 26 noiembrie 2018, 4:24

Între ele, acela că stadionul respectiv a fost unul dintre primele mele locuri de muncă. Am început ucenicia în gazetărie la puțină vreme după ce, în 1967, Rapid a câștigat cel dintâi titlu de campioană.

Cu echipa aceea pe care copiii din Grant și nu numai continuă s-o recite ca pe o poezie de suflet: Răducanu – Lupescu, Motroc, Dan Coe, Greavu – Dinu, Jamaischi – Năsturescu, Dumitriu II, I. Ionescu, Codreanu.

Din păcate, o viroză însoțită de febră, dureri de cap etc. m-a împiedicat să ies din casă. De-atunci m-am tot întrebat ce și cum să scriu despre dispariția Giuleștiului tradițional, loc de poveste, intrat în mitologia fotbalului nostru. Mărturisesc că, având atâtea de evocat, n-am știut la ce să mă opresc. Ce întâmplări să aleg, socotind că, vorbe moștenite de la tatăl meu, bătrân nu ești când uiți, ci când îți aduci aminte.

Aveam ce să-mi aduc aminte, chiar aveam!

Într-un târziu, am hotărât să reiau un text de-acum nouă ani, convins că publicul giuleștean merită, în ciuda scăpărilor sale, inerente unei mase mari de oameni, un infinit respect pentru dragostea statornică purtată culorilor Rapidului. Iubire nepereche, niciodată trădată. Iată de ce, când legenda Rapidului se mută temporar în Regie ca să meargă mai departe, vă invit să recitiți articolul intitulat „Tanti Vivi”.

 

Tanti Vivi
 

Una dintre surorile mai mici ale maică-mii, Vasilica, e foarte bolnavă. În acte o cheamă Vasilica, dar cei apropiaţi, rude, prieteni şi vecini, o ştiu de Vivi. Când a venit de la Periş la Bucureşti, la scurt timp după război, a hotărât că prenumele Vasilica nu i se potriveşte: „Nu-mi place cum sună, aşa că mie o să-mi ziceţi Vivi!”. Şi Vivi a rămas. Tanti Vivi.

Mare amatoare de Operă, se lăuda, ori poate nu, că a văzut Traviata de o sută de ori, cu toate distribuţiile posibile, iar Boema chiar mai des. S-a măritat târziu şi cam fără noroc. Dispărut devreme, să fie vreo 20 de ani de-atunci, soţul nu i-a lăsat altă moştenire decât dragostea pentru Rapid. Ce era Tanti Vivi rapidistă, dar s-a transformat după moartea soţului într-una pătimaşă, devotată trup şi suflet culorilor vişinii.

Nu prea mergea pe stadion, ultima dată a fost la întâlnirea cu PSG, dar nu scăpa nicio partidă a echipei giuleştene transmisă la televizor. Se aşeza tacticos în fotoliu, trăgându-şi alături o ceaşcă de cafea şi un flacon de distonocalm. Ţi-e frică?, o provocam, iar dânsa îmi dădea mereu acelaşi şi acelaşi răspuns: „Nu, sunt convinsă că vom câştiga, dar dacă ne vor fura arbitrii, am să înghit o pastilă sau două!”.

De vreo săptămână, bătrâna octogenară e în comă. Alternează momentele de luciditate cu cele de absenţă, când stă ceasuri întregi ca o statuie, cu ochii închişi şi fără să vorbească. Uneori îi recunoaşte pe cei din jur, însă din ce în ce mai rar. Încet, încet, se duce, se stinge.

Joi dimineaţă, s-a trezit brusc din letargie şi a încercat să pronunţe câteva cuvinte. Am desluşit cu greu ce vrea şi m-am mirat: întreba când se va juca, în ce zi şi la ce oră, derby-ul Dinamo-Rapid! „O să-i batem!”, a murmurat, după care, parcă împăcată cu soarta, a tăcut. Mi-e teamă că pentru totdeauna.

Când citiţi aceste rânduri, s-ar putea ca mătuşa-mea să nu mai fie. Nimeni nu-i veşnic. Mărturisesc însă că n-am crezut, înainte să trăiesc întâmplarea relatată mai sus, că există cu adevărat suporteri până la moarte. Tanti Vivi mi-a demonstrat că greşesc. Există.

 

La patru zile după apariția articolului, mătușa mea s-a prăpădit.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Jean (280 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 16:46

Multumim frumos nea Ovi, in numele tuturor rapidistilor de bine. Farmecul vietii nu va muri niciodata. Hai Rapid, hai Romania.

chromophobia (18 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:09

Sa vina odata Rapidul in prima liga.O sa fie mult mai bogata liga 1 prin venirea Rapidului

Florin (215 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:16

Mi-am reamintit de articol. E impresionant de cite ori il citesti. Rapidistii adevarati sint insa din ce in ce mai putini. Toti parvenitii au ajuns sa tina cu echipa din Popesti Leordeni.

Belphegor (167 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:17

Frumos articol. Rapidiștii sunt TOȚI suporteri până la moarte..... RAPIDIȘTI până la moarte!!! Cei mai pătimași , cei mai statornici , cei mai atașați clubului suporteri din România. Genul de suporter cu care nu multe echipe din Europa se pot mândri. Păcat că nu ați putut veni pe Giulești la ultimul meci de pe templul fotbalului Românesc ... cel mai vechi stadion funcțional din România , stadion pe care sau jucat meciuri încă din 1936 , istoricul și incomparabilul Giulești , stadion inaugurat de către MS Regele Carol al II-lea (care primeste binecuvantarea Bisericii Ortodoxe Romane) asistat de Principele Mihai , Mare Voievod de Alba Iulia. Ați fi văzut aprox 11.000 de SUPORTERI (pentru că atâtea bilete sau pus în vânzare) care au făcut o atmosferă cum nu mai vezi în Liga I de când Rapidul nu se mai află acolo (în Liga I).

Andrei (276 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:28

Sau altfel spus, "nu am nici chef, nici inspiratie sa scriu ceva interesant azi, asa ca va invit sa recititi ceva ce am scris (tot eu, fireste) acum un deceniu". Eu personal salut acest demers si cred ca d-l Ioanitoaia ar trebui sa aplice aceasta metoda zilnic. Altfel, despre Rapid, numai de bine.

acar (3 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:34

Multumesc Ovidiu Ioanitoaia....

Singur (18 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:43

Dle Ioanitoaia, In ochii mei te-ai spalat de toate pacatele cu acest articol. Iti multumesc! Alt rapidist pana la moarte

Dan (4 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:52

Frumos. Foarte frumos

barbarosa (8 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:56

aveti perfect dreptate d-le Ioanitoaia, dragostea pt rapid e nemuritoare, e unica si vesnica.

dorian (18 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 17:58

Multumim pentru editorial . Hai Rapiduletu' !!!! Sanatate la toata lumea si fiti mai buni ca viata-i scurta !!

gabriel (56 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 18:04

Treptat dl Ioanitoaia se da de gol. E anti Steaua si anti Dinamo, noua Craiova il lasa rece si se pre face ca nu tine nici cu Rapid. Dar Rapid e singurul club pe care il mai lauda. E ce ma face sa cred ca e rapidist sub acoperire. Se da impartial dar ii place culoarea visinie.

Adi (97 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 18:09

Frumos. Forza Rapid!

Normal (12 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 18:12

Rapid - iubire fara sfarsit !

Poison (3 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 18:26

Aștept cu interes ca echipele de tradiție Rapid, Steaua, Petrolul, FC Argeș, U Cluj să revină în Liga 1.

Cipilica (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 18:47

Rapid București o legendă care a trăit și va trăi veșnic.... cu perfuzii. A fost minunată promovarea în liga III și este bine să rămână aici mulți ani pentru că așa și noi rapidiștii vom fi veșnic mulțumiți că ne vom putea bate pentru primele locuri cu șanse reale. Forza Rapid.

Marian (6 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 18:57

Domnul Ujeniuc, raposatul profesor Candi (progresist) spuneau despre dumneavoastra ca ,, sunteti suporter până la moarte,,! Felicitari pentru articol !!

Liviu (333 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 19:03

@Andrei. Tu si interventia ta de neam prost sustine proverbul ca nu exista padure fara uscaturi. Tu esti una dintre ele.

Giulesti (85 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 19:32

Andreiule, tu trebuie ca esti vreun fan fecesebeaua ca numai aia sunt asa prosti. Nu te-a intrebat nimeni cat e ceasul asa ca ai face bine sa iti vezi de drumul tau. Te-am bagat destul in seama, valea.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 20:51

Da...Tanti Vivi nu prea mergea pe stadion ...ea se uita la tv ...ca toti odangii lui nea Ovi...

dorulet (74 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 21:23

@ovidiu 3003. Nu se putea sa nu te bagi in seama...Tu te duci des la stadion dar la Botosani nu ai ajuns sa asisti cum o incalta paiatele Craiovei favoritii tai de carton. Andrei Ivan fotbalist mai bun decit Dobrin, Balaci si Hagi, ai? ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alin (626 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 21:33

Asemenea amintiri sunt mai gustate decat analizele din liga 1 a ***. Macar odata pe saptamana ar fi loc pentru ele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xxrapi (26 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 22:45

Din tot sufletul , o iubesc pe Tanti Vivi!

Dan D (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 23:02

Aloooo...schimba bre poza aia. Nu mai asocia t2 cu academia r

Toma Alimos (38 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 23:05

Multumiri. Nu uitati ca galeria lui Raid n-a fost membra de partid.

di livio (214 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 1:01

suporterii ar fi vrut povesti cu fotbalisti...ar fi vrut amintiri cu Greavu, Nasturescu sau Jamaischi, nu cu tanti Vivi...matusi avem sau am avut toti bre nea Ovi...n-am avut norocu lu matale sa putem vorbi cu Raducanu sau Lupescu...de astia am fi vrut sa ne spui, nu de tanti Vivi...esti antitalent...de Balaci ne-ai spus ca avea cirnati oltenesti in Dubai, super beton...io stiu pa unu care avea pui congelati in portbagaj

corleone (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 2:36

Cainii sa latre cand oile pasc, rapidistii nu se fac. Rapidistii se nasc !!!

Cristian B (29 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 6:46

Eu am auzit de la cineva de acum 20 de ani ca Ovidiu Ioanitoaia este suporter al Rapidului si îl felicit. Sunt suporter al lui Dinamo( nimeni nu-i perfect!) dar întotdeauna am ținut cu Rapid cand juca in cupele europene si împotriva Stelei. Poate din cauza ca la Rapid a jucat si jucatorul meu roman favorit, Danut Lupu alături de alți 3 dinamoviști care au scris istorie, de ce nu, pentru ambele cluburi, Lucescu, Sabău si Rednic. Din păcate nu am asistat la nici un meci pe Giulești , am fost prin 86-87 cu un vecin sa vedem un meci contra Sportului dar nu am putut intra si de atunci nu am văzut stadionul decât din tren. Sper din tot sufletul ca noul stadion sa aducă si noul Rapid in divizia 1, pentru ca m-am saturat de echipe comunale gen Chiajna, Voluntari sau Juve din Colentina.

Belphegor (167 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 6:47

@Dan D@ Aloooo... schimbă-ți bre creierul ăla. Nu mai debita inepții. Ți-o spune unul care se duce la t2 din 1982. Voi ăia 2-3 sute de inși care faceți valuri pe uscat și credeți că reprezentați t2..... dar hai să nu intru în detalii că nu vreau să mi se cenzureze mesajul. Rapid.... ADEVĂRATUL Rapid este doar UNUL , veșnic și nemuritor!!! Iar ăla este cel pe care l-a văzut o țară întreagă Sâmbătă la TV. Rapidul este unde sunt suporterii... adică NOI ăia care am fost sâmbătă pe stadion plus alte cîteva sute de mii de pretutindeni. NU voi!!! Voi cei 2-3 sute aveți alte interese... aveți agenda voastră... voi NU sunteți rapidiști. Voi în cel mai bun caz CREDEȚI că sunteți rapidiști!

Van damme (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 8:34

Aia e academia psd Nu Rapid. Masa mare de suporteri reprezinta ce reprezinta Dancila pt Tara.

Sandu (51 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 10:25

Di livio, nu se putea sa nu te dai tu ocean ca nimeni nu se ridica la nivelul pretentiilor tale...Nu inteleg in numele carora suporteri vorbesti ca pentru rapidisti sigur nu. Rapidistii stiu sa pretuiasca. Pe tine ori pe pune cineva ori esti *** de felul tau.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Manea R (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 12:41

Cuvintele sunt infinit de mici pe lângă devotamentul , dragostea si iubirea fata de tot ceea ce înseamnă Rapid Giulești...multumim oricum pt articol.

nico (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 13:10

Ce sa mai zici...Orice-ar spune unul sau altul, Rapidu ramane un nume in fotbalul romanesc. Mai sus, mai jos...dar mereu cu ceva surprinzator, precum cei 10 000 de oameni veniti sambata sa cante la zero grade pentru o echipa din liga 3 !

Titi (127 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 13:18

Emotionant pana la lacrimi.

Dan D (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 13:20

@belengher...bai atotcunoscatorule...poti sa mergi din '23...tot asociat cu partidul esti azi. Sa fii sanatos, eu nu vreau sa fiu asociat cu unul ca tine. Faza e ca in poza...sunt FIX aia care nu iti plac tie si refuza cacademia. Stai jos!

Belphegor (167 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 13:42

@Dan D@ Știi că m-am săturat de *** ăsta mâncat cu "Partidul" , "Primăria"...... vrăjeală... Nu e bă nici un Partid. Este RAPIDUL . PUNCT. Tu fă-ți echipă în sufrageri și joacă cu vecinul de palier. Eu vreau să mă duc la meci și vreau să încurajez RAPIDUL meu. Iar dacă pentru asta (dacă datorită țării în care trăim și NIMENI nu investește în fotbal) este necesar Partidulll Bolidul... Dumnezeu... SF. Petru... Trump.... Putin.... Dracu... mi se ruuuuuuupeeeee!!!! AȘA SĂ FIE!!! Mai lăsați-mă cu vrăjeli de genul ăsta într-o țară precum România în care dacă nu s-ar implica mai mult sau mai puțin Primăriile... Politicul... nu ar mai rămâne nici 7 echipe de fotbal din toate diviziile... s-ar alege praful nu numai de fotbal ci și de sport. Ce spui tu nici tu nu crezi!!! Sau te-ai născut ieri!!! Sau tocmai ce-ai căzut din Lună!!! Sau ești rău intenționat!!! Sau ai ALTE interese meschine!!! HAI RAPIDUUUUUUU!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

VLAD (13 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 14:40

Daca mata i-ai invatat jurnalism pe cei de la gsp.ro, atunci felicitari pentru articolul cu taxa auto 2019. Niciodata nu am citit atatea propozitii care sa nu spuna nimic. Bravo, nea Ovidiu! Esti mare!

CATARGIU Dan (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 19:55

Spiritul si farmecul din Giulesti nu vor muri niciodata.

Comentează