Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Teja trădat

Nu s-au stins încă ecourile meciului în care FCSB a terminat 0-0 la Chiajna, unde a întâlnit un adversar care ocupa în momentul respectiv locul 14 din 14. După chipul și asemănarea lui Gigi Becali, întreg anturajul vicecampioanei continuă să […]

...

Dezamăgirea numită FCSB

De acord că arbitrul a nedreptățit-o pe FCSB când nu i-a acordat penalty în finalul meciului de la Chiajna. Cojocaru trebuia să arate punctul cu var după ce, imprudent, neglijent, Marc a ridicat piciorul și l-a lovit în cap pe […]

...

Țintă ratată 

Practic, repetă contraperformanța din sezonul precedent, dar în condiții și mai proaste. E întâia dată în patru sezoane de L1 disputate în actualul sistem când Dinamo ratează calificarea în faza superioară a campionatului cu două etape înainte de final. La […]

...

Liderul suferind 

Toată lumea mi-a spus însă că sâmbătă, la 1-1 acasă cu Astra, campioana a jucat cel mai prost! Sunt convins, pentru că demult n-am văzut-o pe formația din Gruia atât de slabă. De lentă, fără inspirație și chiar fără chef. […]

...

Fără Copos și Lucescu 

Asta s-ar petrece într-un moment în care trupa antrenată de Pancu, cu victorii pe linie în cantonamentul de iarnă din Antalya, pare capabilă să promoveze în L2. În acest sens atârnă foarte greu, poate chiar decisiv, sprijinul acordat de Primăria […]

...

Contra și Daum

Dacă cineva a dedus din articolul meu de ieri că am minimalizat succesul din Muntenegru, a dedus ce nu trebuia. L-am apreciat pentru că el ne-a suit pe locul 2 în grupă și pentru că ne-a dus la un pas […]

Permalink to Contra și Daum
joi, 22 noiembrie 2018, 4:00

Dacă cineva a dedus din articolul meu de ieri că am minimalizat succesul din Muntenegru, a dedus ce nu trebuia. L-am apreciat pentru că el ne-a suit pe locul 2 în grupă și pentru că ne-a dus la un pas de barajul pentru Euro 2020. Calculele fiind complicate, va mai fi timp să ne referim la ele.

Adevărat e că nici n-am ridicat în slăvi victoria de marți seară. De ce s-o fi făcut? Una că Muntenegru se găsește în urma noastră în ierarhia mondială, noi pe 26, ei pe 39, alta că, fără să jignesc, Țârna Gora e o țară minusculă pe lângă România. Populația ei echivalează cu a cartierelor bucureștene Drumul Taberei și Militari luate împreună, iar capitala Podgorica are atâția locuitori câți Aradul ori Piteștiul!

Din motive lesne de înțeles, mi-am exprimat dezamăgirea că „tricolorii” n-au mai înscris un gol ca să rămână în a treia grupă valorică pentru calificările la CE. Au căzut în urna a patra, ceea ce le va îngreuna misiunea. Pe de altă parte, nici n-aș dramatiza retrogradarea. Parcă le-aș da dreptate lui Chipciu și celor care afirmă că diferența dintre grupa a treia și a patra e mică. Că nu-i altă mâncare de pește să întâlnești Bulgaria sau Albania, Slovacia sau Cipru.

Sigur, deranjează că am coborât, dar nici nu trebuie să ne smulgem părul din cap. Sentimentul de nemulțumire provine din faptul că am trăit cu impresia că băieții lui Contra puteau marca și golul 2. Dar n-au insistat destul.

Să observăm, de data asta cu satisfacție, că naționala s-a mai pus pe picioare. De acord că jocul ei încă nu încântă. Place doar uneori, pe bucăți. Nu mai e însă chinul din vremea lui Daum, când părea că duce apă cu ciurul. De la instalarea lui Contra, echipa are altă atitudine. Altă ținută și altă imagine. Nu convinge totdeauna, dar măcar încearcă. Transpiră, se străduiește.

Întrucât stofa e aceeași, căci lotul de jucători s-a schimbat puțin, reiese că noul croitor e meseriaș. De aceea nu pricep, și de m-aș mai naște odată, de ce sunt unii nostalgici după Daum. E o chestiune, recunosc, care mă derutează. S-o luăm însă metodic. Dacă pentru oricare antrenor vorbesc rezultatele, atunci e de spus că selecționerul actual se situează peste predecesorul său. Mult peste, din moment ce bilanțul lui Contra îl surclasează pe cel al lui Daum!

Concret, în cele 14 luni petrecute de Daum pe banca „tricolorilor” (7 iulie 2016 – 14 septembrie 2017), naționala a susținut 10 meciuri: trei victorii, trei egaluri și patru înfrângeri. Atenție, n-a învins în niciun meci jucat 11 la 11, ci doar când a avut superioritate numerică! Prin comparație, cum stă Contra? Din octombrie 2017, a condus reprezentativa în 14 partide, dintre care a câștigat nouă, a făcut patru egaluri și a pierdut una, 0-3 în amicalul cu Olanda. Cu precizarea că Daum antrenează din 1986 (FC Koln), iar Contra din 2010 (Poli Timișoara). Eventuala concluzie că românul ar fi tehnician mai bun nu-mi aparține. Viitorul va decide.

Personal, nu deslușesc de ce îl regretă unii pe Daum, pentru care FRF a cheltuit, socotind și taxele către stat, peste un milion de euro, pentru ca el să prăbușească România pe poziția 47 în clasamentul FIFA! E dreptul celor care plâng după german, e treaba lor, fiecare cu opinia lui. Incontestabil însă că angajarea acestuia a însemnat un eșec. O plasă, o țeapă. Fără să fie o obsesie a mea, Daum nu s-a dovedit omul potrivit la locul potrivit. Din păcate, Vochin care l-a racolat și Burleanu care l-a plătit nu și-au asumat niciodată gafa. Au continuat să braveze și să sfideze.

Comentarii (66)Adaugă comentariu

Toader (232 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 10:59

Aducerea lui Daun are legătură cu deznaționalizarea și multiculturalismul. Nu auzim toată ziua că românii nu sînt buni de nimic, că n-am făcut istorie, că sîntem lenși și hoți etc. Următorul pas ar fi fost „naturalizarea” unor jucători străini, neapărat nealbi. Acest plan a fost doar amânat. Ce ce-l laudă pe „lupul cu mustață pudradă” (luată de la Boanchiș) sînt din cei ce lucrează la plan și, din păcate, cei prostiți.

patrutreitrei (4 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 11:07

Trei observații: 1. Daum a luat titlul de campion în Turcia (3), Austria (1) și Germania (1). Plus cupe, supercupe. Contra deocamdată 1 Cupa României cu Petrolul. Nu pot fi comparați. 2. Daum la națională a avut 3 victorii, din care 1 din meci amical. A condus echipa la 10 meciuri, din care 8 oficiale. Contra la națională a avut 9 victorii, din care 5 din meciuri amicale. A condus echipa la 14 meciuri, din care 8 oficiale. Deși Contra a obținut mai multe puncte, diferența dintre performanțele celor doi în meciurile oficiale sunt marginale. Amândoi au jucat cu Muntenegru, Contra a făcut 0-0 și 1-0 , Daum 1-1 și 0-1. (Diferența au făcut-o două penaltiuri ratate: la victoria lui Contra au ratat muntenegrenii egalarea, la remiza lui Daum a ratat Stanciu victoria.) Amândoi au jucat cu Danemarca: Contra a făcut 1-1, Daum 0-0. Contra a avut 2 victorii cu Lituania, Daum tot 2 cu Armenia. Ce-i drept, Contra a bătut Cazahstanul, iar Daum a făcut doar egal. În rest, Contra două remize cu Serbia, Daum două înfrângeri cu Polonia, dar Serbia e o echipă de urna 3, iar Polonia de urna 1. 3. Ceea ce nu îmi place, că în defensivă Contra n-a schimbat nimic, joacă același jucători ca și la Daum.

Lucian (8 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 11:10

Buna ziua! Acum apare clar ca grupele ar trebui facute dupa criteriul numarului de locuitori. Incercati sa mutati argumentul cu cartierele la baschet (masculin si feminin), sa vedeti de nu va faceti praf ceasul!

csongi (23 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 11:18

Trei observații: 1. Daum a luat titlul de campion în Turcia (3), Austria (1) și Germania (1). Plus cupe, supercupe. Contra deocamdată 1 Cupa României cu Petrolul. Nu pot fi comparați. 2. Daum la națională a avut 3 victorii, din care 1 din meci amical. A condus echipa la 10 meciuri, din care 8 oficiale. Contra la națională a avut 9 victorii, din care 5 din meciuri amicale. A condus echipa la 14 meciuri, din care 8 oficiale (observați că sunt foarte permisiv, considerând Liga Națiunilor ca fiind meciuri oficiale). Deși Contra a obținut mai multe puncte, diferența dintre performanțele celor doi în meciurile oficiale sunt marginale. Amândoi au jucat cu Muntenegru, Contra a făcut 0-0 și 1-0 , Daum 1-1 și 0-1. (Diferența au făcut-o două penaltiuri ratate: la victoria lui Contra au ratat muntenegrenii egalarea, la remiza lui Daum a ratat Stanciu victoria.) Amândoi au jucat cu Danemarca: Contra a făcut 1-1, Daum 0-0. Contra a avut 2 victorii cu Lituania, Daum tot 2 cu Armenia. Ce-i drept, Contra a bătut Cazahstanul, iar Daum a făcut doar egal. În rest, Contra două remize cu Serbia, Daum două înfrângeri cu Polonia, dar Serbia e o echipă de urna 3, iar Polonia de urna 1. 3. Ceea ce nu îmi place, că în defensivă Contra n-a schimbat nimic, joacă același jucători ca și la Daum.

itu52 (132 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 11:24

Nu sunt fan Daum, nici dușman, dar comparațiile sunt deplasate. La națională nu antrenezi, pentru că nu ai timp de talpa fotbalului, alegi echipa potrivită în funcție de forma jucătorilor, de relațiile de joc sau personale ale unui nucleu, de advesrsarul pe care se presupune că l-ai studiat. Ce poți face în 10 zile cu un lot adunat din toată Europa. E foarte greu pentru un antrenor străin, vezi și cazul Lucescu în Turcia, să schimbi fața unei naționale când se fac schimburile de generații. Abia acum am început să avem un nucleu de bază. Dacă nu vor mai fi convulsii poate reușim să avem și rezultate. Nu văd mare diferență între Contra și Pițurcă, nu rup gura târgului în limbaj și se aseamănă în bătut toba. Intervenția în direct de la Digi, după două reușite să zicem peste medie, dar nu strălucite, ne-au pus pe gânduri dezvelind, un caracter arțăgos. Profesioniștii tac și fac, nu au ce căuta în jungla chibiților(presă și internauți). Dacă ni se arată, e musai să prezinte decență, discreție, conținut și prestanță. Justificarea exagerată, obsesivă, denotă slăbiciune și mediocritate. Aș recomanda busolă pentru selecționer, indiferent de nume, e un termen cu intensiune mai mică decât GPS_ul și nu te trădează în momentele grele, lipsă de semnal sau energie. Dacă în cazul fericit ai băgat-o la cap(la figurat) devii cu adevărat un far călăuzitor care ne poate feri de multe belele.

Maxentiu (39 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 12:30

Comparatiile sint deplasate. Eventualul plus pentru Contra tine de conjunctura, nu de valoare. Nu il pling pe Daum, dar consider ca e e un antrenor ce avea potential, iar cei care l-au adus n-au gresit mizind pe un antrenor cu experienta, adus din Occident. Poate ca nu a venit inca momentul potrivit pentru aducerea unui "principe strain" si va trebui sa mai incercam citeva "domnii pamintene". Contra pare intr-adevar mai adaptat la stilul nostru balcanic, vorbeste pe limba jucatorilor, de aceea il privim cu mai multa indulgenta chiar si cind nu rupe gura tirgului.

pacific ionel (50 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 13:07

Referitor la comentariul lui @itu52 cred că în mare parte creionează corect problema antrenorilor de la echipa națională și sunt de acord cu afirmația că un selecționer trebuie să fie mult mai calculat în ceea ce spune și ce face. Dar (există un dar în toate) când zi de zi ești bombardat din toate părțile cu tot felul de nemulțumiri cele mai multe nejustificate și critici de tot felul care merg până la granița atacului personal, indiferent de unde vin ele, ziariști sau chibiți cum le spui, într-o Românie mereu în tranziție către progres, este mai mult decât complicat indiferent de ce educație și cultură ai avea, să menții o stare de calm, tact și cea mai mică urmă de decență. Urmărește atent articolele Gazetei, ale maestrului emerit, precum și emisiunile sportive, până și profanii reporteri care realizează interviurile imediat după meci să vezi că 99% urmăresc spectacolul grotesc, scandalul , reacții controversate și o permanentă stare de confuzie. De ce... pentru că asta se vinde , asta face audiență și asta ne este gena. Și atunci vine întrebarea cum ar putea Contra sau orice alt selecționer să-și mențină calmul și să dea dovadă de decență?

Razvan (320 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 13:29

Nu'ti bate capul, Tataie, nici noi "nu deslusim" de ce ai fost trompeta Cooperativei, presul celor 2 Becali si PR-ul nasului Sandu, dar avem probleme mai importante. Oricum, lasa'ma sa iti dezleg misterul, desi stii bjne raspunsul (ca ai fost printre capetele...stirbe, dar capete...de lance ale atacului antiDaum). Jucatorii nu jucau nimic cu Daum, ca asa erau ordinele de la impresari, patroni si alti poli de influenta, pe care neamtul ii deranjase ca nu se baga in mocirla noastra stramoseasca si pututroasa de combinatii si imbarligaturi. Asa au ajuns sa traga umar la umar Reghe cu Hagi, Ioanitoaia cu Florica Dansatorea si Dragomir cu Sandu si Lupescu. Ai inteles?

valeriu mangu (20 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 18:33

Rezultatele lui Daum au fost din alte vremuri . La noi a fost adus intr-o perioada când in tara lui era somer de multa vreme . Suma colosala incasata de el si echipa lui ( inclusiv fiul ) ,nejustificata de nici-un proiect -rezultate catastrofice . In rest comparatii pot fi facute ,dar e o dovada de ignoranta sau de rea credinta sa-l asemui cu Mircea Lucescu . Contra trebuie insa laudat cu masura , dar are o oportunitate . In rest sunt basme -vezi mentalitate superioara-ingrediente droguri ?- Talentul , perseverenta si conjuctura conteaza si in meseria de selectioner nu meridianul pe care te-ai nascut . Dupa unii mediocri Brancusi n-ar fi ajuns niciodata patriarhul sculpturii moderne . Din Boston prof. Valeriu M.

di livio (163 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 19:22

Razvan, asa e...asa erau ordinele de la impresari...da n-are rost sa-ti bati capu cu tataie si dom injiner, doua capete patrate...astia doi mari gazetarii lu peste continua sa creada ca Daum are niscaiva admiratori p-aici...Daum a fost un antrenor slab care a antrenat jucatori penibili...Daum a devenit simpatic dupa ce a fost linsat mediatic de tataie si dom injiner...da astia doi catiri nu inteleg atita lucru

?????? (353 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 0:30

Ați remarcat și dacă în Liga întâi se aplică în mod corect regulamentul în privința folosirii jucătorilor legitimați în afara perioadelor de transfer ? Considerați că folosirea de jucători legitimați în afara perioadelor de transfer ar putea afecta obiectivitatea competiției și obiectivele funcționării FRF ?

?????? (353 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 0:41

Opinați că echipele care legitimează jucători îi afara perioadelor de transfer și îi folosesc înainte de perioada stabilită pentru realizarea de transferuri ar trebui să piardă meciurile prin decizie a comisilor specializate din FRF ? Considerați că responsabilitatea aplicării Regulamentului FRF și a regulilor stabilite de FRF, în Liga întâi ,revine totuși FRF ca federeație afiliată la FIFA și UEFA pentru organizare și desfășurarea competițiilor fotbalistice naționale ?

Ali Bec (83 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 2:20

Tov. Ioanitoaia, cu ce a gresit Contra asa de mult incit trebuie conparat cu Daum? Taca tot sunteti asa de obsedat, noi am fi curiosi de o comparatie cu M. Lucescu

Toader (232 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 9:10

Federația ar trebui să-și ia tălpășița sau, dacă nu vor, ***, pt nărozia „sper că jucătorii vor avea tupeu” aruncată după tragerea la sorți a grupelor la S21 (sub 21, ce-i aia U21?). Nu vedeți cum vor să ne bage coada'ntre picioare prin astfel de vorbe? Nimic nu-i întîmplător! Poate au spus-o din prostie dar cei ce i-au pus acolo au știut pe cine pun și ce le poate tărtăcuța.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader (232 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 10:55

Alo, cenzura! nu era „incitare la violență” ci legitimă apărare; oare nu actuala federație a intrat prin efracție pe ușa din dos? (vezi ce se vorbea pe la servicii, de față cu ziariști, îninte de alegeri)

ovidiu_3003 (1527 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 9:04

Te iubim ...Daum...vei ramane mereu in sufletul nostru...

Comentează