Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Polemică inutilă

Monștri sacri ai sportului românesc, Gică Hagi și Ilie Năstase s-au declarat deranjați de afirmațiile lui Bölöni, dar la asta mă voi referi mai târziu. În general, actualul tehnician al lui Antwerp a spus lucrurilor pe nume și pentru asta […]

...

Iar despre Pele și Messi 

După ce articolul meu de ieri a apărut pe blog, Marcel Pușcaș a ieșit până seara cu o replică. Fostul conducător al Stelei, acum la FC U Craiova 1948, a precizat din start că „Nu sunt de acord cu dl. […]

...

Leo Messi peste Pele? 

În ideea că următorul în acest clasament al eficacității e Cristiano Ronaldo, 311 goluri în 292 de meciuri, plecat însă în Italia, la Juventus, după 9 ani petrecuți la Real Madrid. Iar alți golgeteri din LaLiga, retrași demult, se află […]

...

Suntem nicăieri!

Întocmită de colegul Liviu Manolache, media asistenței pe teren propriu în actuala ediție de Liga 1 se înfățișează astfel: 1. CSU Craiova 13.181 de spectatori; 2. FCSB 5.592; 3. CFR 4.427; 4. Dinamo 3.710; 5. Călărași 3.455; 6-7. Sepsi, Poli […]

...

Avocații lui Daum 

În principal, spre a-mi reproșa pe un ton agresiv că l-am dat afară pe fostul selecționer. Surprinzător, deoarece s-a scurs aproape un an și jumătate de la demiterea neamțului, pus pe liber însă nu de subsemnatul, care n-a avut și […]

...

Brâncuși al fotbalului

Cum îl știu de când era junior, iar mai târziu am însoțit-o pe Craiova Maxima în marșul ei european din 1983, firește că am strâns numeroase amintiri despre Ilie Balaci.

Permalink to Brâncuși al fotbalului
duminică, 21 octombrie 2018, 3:07

Alintat Minunea Blondă, acesta e socotit unul dintre cei mai talentați jucători români din istorie. E așezat de regulă lângă Nicolae Dobrin și Gică Hagi, pe același soclu. La întrebarea care dintre cei trei a fost mai mare?, iubitorii balonului rotund răspund diferit. Nu puțini încep cu Balaci și-l includ pe lista „nemuritorilor”.

La dispariția lui Ilie, cu atât mai tristă cu cât s-a petrecut nedrept de repede, relatez o întâmplare din epoca în care se retrăsese de pe gazon. Deci, pentru Revelionul 2000, am mers în Dubai, fără să realizez că Balaci antrenează în regiune, la Al Ain. L-am văzut însă la televizor și, deși nu plănuisem nimic, i-am propus un interviu. Deși am dat cu greu de Ilie, a părut bucuros că mă aude. M-a poftit să stăm de vorbă. „Eu nu pot veni deoarece am antrenament diseară, dar trimit o mașină să te aducă. Sunt vreo 130 de kilometri de-aici”, a zis.

După ce-am traversat Omanul, prezentarea pașaportului, controlul bagajului, întreaga tevatură, am ajuns la destinație. Familia Balaci locuia într-un fel de vilă, discretă, nu măgăoaie, plasată chiar în spatele hotelului Hilton din Al Ain. În restaurantul acestuia mâncau sau comandau și li se aducea meniul în cinci minute. Mă rog, Ilie mi-a povestit despre munca lui, despre echipa cu care va câștiga la sfârșitul sezonului titlul de campioană a Emiratelor. Unul dintre numeroasele trofee cucerite în zona Golfului, din care motiv Minunea Blondă va fi supranumit și Prințul Arabiei.

Tot stând la taclale și, printre altele, admirând un ceas dăruit de șeic, bijuterie evaluată la zeci de mii de dolari și ținută într-o cutie aurită, două-trei ore au trecut ca o clipă. La un moment dat, Ilie a stins a zecea țigară și a zis: „Gata, Nea Ovi, pauză de prânz, ești invitatul meu la Hilton!”.

După care însă, s-a răzgândit brusc. Și-a strigat soția și a întrebat-o „Mami, nu mai bine pui tu de-o mămăligă și frigi niște cârnăciori de-ăia de-i primirăm de-acasă?”. Zâmbind, doamna Balaci s-a conformat și a dispărut în bucătărie. Văzându-mă probabil nedumerit, sincer, cine n-ar fi preferat o masă la Hilton?!, a simțit nevoia să se explice. „Matale uiți că mă născui la Bistreț, 60 de kilometri de la Craiova spre Dunăre?”, s-a recomandat, moment în care, fără să vreau, poate aiurea, mi-a fugit gândul la Brâncuși. La sculptorul de geniu, oltean și el, care a păstrat în Parisul de adopție toate obiceiurile și tradițiile deprinse în Hobița natală. Ba a și fost foarte mândru de asta.

Ilie Balaci a plecat dintre noi la numai 62 de ani ca să-și ocupe locul arvunit și meritat în legendă. Nu ne rămâne decât să ne rugăm pentru el. Dumnezeu să-l aibă în grijă!

Comentarii (56)Adaugă comentariu

NebulaEXE (9 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 17:25

@milica, da, ***, stiu foarte bine cum vorbea balaci. In plus, multi stiu ca vorbea corect, iar perfectul simplu nu se foloseste pentru o actiune petrecuta acum zeci de ani. nici macar pentru una petrecuta ieri. Dar, cum am zis, asta a fost dintotdeauna Ioanitoaia Ovidiu: un mincinos ***. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gio (57 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 22:42

Frumos articol nea Ovidiu. Chiar daca nu imbratisez mereu opinile matale trebuie sa recunosc ca esti din tagma marilor condeieri ai presei sportive. Sa-ti dea Dzeu sanatate si articole cat mai multe!

Comentează