Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Tăria învinsului

După eșec și eliminare, El Maestro le-a adresat fotbaliștilor săi și, mai larg, tuturor celorlalți un îndemn emoționant

Permalink to Tăria învinsului
duminică, 8 iulie 2018, 3:24

Pe 6 iulie, Campionatul Mondial s-a transformat în Campionat European deoarece vineri au ieșit din competiție Uruguayul și Brazilia, ultimele echipe din afara Bătrânului Continent rămase în cursa pentru titlul suprem. În măsura în care eliminarea Braziliei, cvasiunanim socotită favorită la câștigarea trofeului, a surprins, dacă n-a și șocat, înfrângerea Uruguayului a părut cumva scuzabilă în condițiile în care „naționalei” celeste i-a lipsit Edinson Cavani, accidentat.

Coleg cu Neymar la PSG, cel alintat El Matador marcase 3 goluri la CM 2018, unul cu Rusia în grupă și două cu Portugalia în „optimi”. Datorită acestora, dar și unei verve deosebite, Cavani era considerat, alături de Luiz Suarez, unul dintre liderii formației pregătite de Oscar Tabarez, 71 de ani, cel mai vârstnic antrenor de la turneul final. Supranumit respectuos El Maestro, nu atât în sens de maestru, cât mai degrabă de profesor, de învățător.

Sunt convins că istoria partidei Franța-Uruguay, 2-0 în „sferturi”, e știută. Ca atare, reamintesc doar că, după ce Varane a deschis scorul reluând cu capul centrarea lui Griezmann din lovitură liberă, portarul Muslera a comis o gafă imensă și și-a îngropat echipa. Pur și simplu, goalkeeperul Galatei a scăpat în plasă o minge relativ ușoară expediată de același Griezmann de la circa 20 de metri. Greșeală incredibilă, de începător, care a pus punct meciului.

În ciuda înfrângerii, Tabarez a găsit tăria de a recunoaște că „Franța a fost mult mai bună. Mai puternică, trebuie să admitem asta și s-o felicităm”. Altul ar fi dat vina pe absența lui Cavani, apoi pe eroarea monumentală a lui Muslera. Nu însă, exemplu de eleganță, și decanul de vârstă al tehnicienilor de la CM și, cu siguranță, cel mai bolnav dintre ei. Căci uruguayanul suferă, am mai scris, de o maladie gravă, care în majoritatea cazurilor duce la paralizie. Din pricina ei, Tabarez e obligat să umble în cârje, iar la antrenamente să folosească o mașinuță electrică.

După eșec și eliminare, El Maestro le-a adresat fotbaliștilor săi și, mai larg, tuturor celorlalți un îndemn emoționant: „Visați mai departe, nu s-a terminat nimic!”. Rareori am citit un mesaj mai nobil și mai încurajator, mai plin de optimism, din partea unui învins, o actualizare a celebrelor cuvinte rostite de exploratorul norvegian Fridtjof Nansen, laureatul Premiului Nobel care a zis „Ai reușit? Continuă! N-ai reușit? Continuă!”.

Cu atât mai demne de reținut sunt cuvintele de mai sus cu cât ele aparțin unui om bătrân și foarte bolnav. De aici încă un motiv să ne scoatem pălăria în fața lui Oscar Washington Tabarez și să-i urăm sănătate.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  8 iulie 2018, 15:42

,,,nene Ovi pe langa Tabarez ...Mircea Lucescu ...este un antrenor prost ...

Manu (167 comentarii)  •  8 iulie 2018, 15:53

Din pacate sunt tot mai putini cei care se comporta ca Tabarez. Iar in Romanica nu exista nici un antrenor asa de fair.

Romulus65 (8 comentarii)  •  8 iulie 2018, 16:14

Tabarez este un om de caracter si a recunoscut ceea ce a fost evident: faptul ca Franta a fost net superioara Uruguayului. Si cu Cavani si fara Cavani, cu greseala lui Muslera sau fara greseala lui Muslera, Franta s-ar fi calificat oricum deoarece au un lot de jucatori mult mai bun decat cel al Uruguayului. Mie personal mi-a placut mult echipa Uruguayului la acest campionat mondial deoarece, spre deosebire de Argentina de exemplu, au aratat ca formeaza o echipa adevarata si nu doar un grup de individualitati.

Maistor Kokir (51 comentarii)  •  8 iulie 2018, 16:39

Frumos da, Tabarez a vorbit de parca urmatorul mondial nu-l va mai prinde nici macar de pe patul de spital. A avut un mesaj chiar pt toata omenirea, mondialul este activitatea pe timp de pace care aduna cei mai multi oameni la un loc. Cred ca asta e de fapt esenta acestui eveniment.

blocatu (1 comentarii)  •  8 iulie 2018, 16:43

bre nea Ovi, ai devenit previzibil...ai inceput de la o vreme sa ne spui....nimic! este al n-spelea articol care arata de parca noi suntem o adunatura de *** care nu stiu ce vad! faci articole in ultima vreme gen "hai sa le povestesc la astia filmul pe care doar ce l-au vazut!" ...te-ai gandit serios la retragere?

Bogdan (395 comentarii)  •  8 iulie 2018, 17:22

Frumos articol. Nu i-a placut insa “debutantului” blocatu care are in adn dar si in fisa postului sa injure...Elevatul care e el elevat citeste doar Kafka si Trakl si vrea zilnic un text genial. Mi-e lehamite de tefeleii astia pusi sa faca pe jmekerii. Mai bine s-ar decide ei sa se retraga. Sa se uite la dl Ioanitoaia pe tvr cu hirtie si creionul in fata poate baga ceva la cap.

Roadghost (37 comentarii)  •  8 iulie 2018, 17:42

@ bogdan...omule, dar tu si ceilalti vesnici aparatori ai "maestrului" ce aveti in fisa postului? Nu cumva ***??? Nu cumva voi *** *** sa stati in fata maestrului cu creionul sau tastatura pregatite, pt a-i lua apararea si canta osanale?? Poate si cu gura deschisa? Nu va mai luati voi de altii bai jalnicilor, cautati un *** serios si invatati sa respectati dreptul la opinie, nu e a absolut nici o injuratura in textul userului "blocatu"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gigi (1 comentarii)  •  8 iulie 2018, 18:12

Nea Ovi, e timpul sa faci un pas inapoi. Este o vreme a tuturor lucrurilor.

george (11 comentarii)  •  8 iulie 2018, 18:15

Nimic despre Burleanu nea Ovi??

Marean (270 comentarii)  •  8 iulie 2018, 18:21

Libertatea de opinie nu e egal cu a contesta orice fara nici o baza doar de dragul de a face pe desteptii. Asta inseamna un drept prost folosit. Voi sinteti jalnici, Roadghost. In loc sa comentati subiectul articolului injurati si credeti ca sinteti funny. Voi respingeti ideea ca sinteti pusi si tipati ca sint ceilalti. Asa e cel mai simplu. Voi nu admiteti ca poate exista si cealalta parte.

Roadghost (37 comentarii)  •  8 iulie 2018, 18:36

@marean...in spiritul principiilor pe care le invoci acolo, hai sa o dam concret: te rog sa ne scoti din bezna nestiintei si sa ne indici injuratura din textul lui blocatu...si te rog sa ne indici si care e primul user care apostrofeaza un alt user pt opinia lui. Altfel, va rugam frumos ca, inainte sa ne trimiteti voi sa luam lectii cu hartia si creionul in mana, sa verificati ca stiti despre ce vorbiti. Bafta, se pare ca o sa aveti nevoie!

Gabi (64 comentarii)  •  8 iulie 2018, 19:26

Roadghoste, de ce ar fi marian postac si nu tu si cu blocatu? Nu te pune pe ganduri faptul ca blocatu e la prima interventie dar se declara nemultumit de toate articolele? Pana acum a tinut in el sau ce? Si tu crezi ca ai intotdeauna dreptate?

geo (199 comentarii)  •  8 iulie 2018, 19:39

Bravo baieti, puneti-i ghilimele lui Ioanitoaia care a facut emisiuni si ziare de succes si a scris carti si a inventat megaziaristi ca Tolontan si a luat premii cu nemiluita. El e un nimic si adevaratii maestri sunteti voi care remarcati doar prin prin fite, invidie, dispret, ura. Felcitari si la mai mare.

constantin (48 comentarii)  •  8 iulie 2018, 19:41

Oamenii cu adevărat puternici nu se plâng şi au tăria de a spune că sfârşitul nu-i aici, chiar dacă în jurul lor o lume se prăbuşeşte.

agiu (5 comentarii)  •  8 iulie 2018, 20:55

Cine sa aiba la noi taria de caracter a lui Tabarez Piturca ori poate Reghe...Antrenorii nostri stiu un singur lucru, banii, banii si iar banii.

di livio (214 comentarii)  •  8 iulie 2018, 21:33

Geo, esti clona lu Ioanitoaia, parerea mea...daca nu cumva esti chiar el insusi...noi stim ca a facut ziare de succes, da n-are talent la scris...stim si ca a inventat hipermegaziaristi ca Geambasu...hipermega ii mai superior ca un simplu mega, conform tranzitivitatii matematice...inginerii stiu de ce...si stim si ca Ioanitoaia a luat premii cu nemiluita sub forma de pui congelati...hai c-am glumit, nu-l crede nime pe Corleone

itu52 (239 comentarii)  •  8 iulie 2018, 22:23

Pentru Tabarez și pentru cei care ajung la concluzii existențiale incompatibile cu frivolismele năbădăiosei tinereți, vă supăr cu o viziune în tonul articolului. //Eterna luptă// Când rațiunea doarme / și monștri se-nmulțesc / pălește raza lumii / zâmbetele-ngălbenesc. / Atunci se fură gândul / se aruncă-n jar iubirea, / se pustiește zarea / și mintea, și privirea. / Veșnică este moartea / patroană la zenit, / cât clipa este viața, / în cumul, infinit. / Se împletesc în lupte / ca ADN-u-n spire / și fiecare-n parte / încearcă să respire. / Egală le e lupta / și pururi războiesc, / ca să învingă una / i-un lucru nefiresc. / Străbat țări, continente / întregul univers / țâșnesc izvoare-n față / și-n spate amorțesc. / Timpul, al lor amfitrion / alege locul, ringul / în mersu-i monoton. / În spate e trecutul, / jalnică adunătură, / care astupă locul / disputei ce dădură. / În față saltă viața, / scântei strălucitoare / ce seceră văzduhul / cu zâmbete de floare. / ”O luptă-i viața, deci te luptă / cu dragoste de ea și dor”. / Învinge boala și te scoală, / Încrezător, în viitor. /

Ghita (5 comentarii)  •  8 iulie 2018, 22:54

Gresit.Franta e o selectionata ***.Deci nu este ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Unu oarecare (114 comentarii)  •  9 iulie 2018, 8:25

Prima data despre articol, sa nu se supere trupetii lui ioanitoaia, aia care nu comenteaza niciodata despre articol dar apostrofeaza pe altii: exact cum zice @blocatu: nea ovi ne povesteste ce am vazut cu totii sau am citit cu totii deja altundeva. @di livio: Corleone nu minte, ***... :)))))) mai bine ar scrie despre astfel de aventuri, mi-a placut faza, decat sa ne plictiseasca cu fraze tocite si lucruri stiute si de copiii din clasa 1. @Bogdan si @geo: nimeni nu a injurat. Unii chiar au comentat despre articol. Voi intrati intotdeauna sa va luati de cititori. Sa ne repetati la infinit cate facultati are ioanitoaia, ce ziaristi a descoperit (asta chiar e ridicola), ca are buzunar pt ceas, are dinti mai multi in gura sau sta cu pixul in mana de veghe in fata televizorului. Asta e menirea voastra. Cozi de topor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid (205 comentarii)  •  9 iulie 2018, 9:00

agiu Da cine e Romania in istoria fotbalului mondial sa ai atitea pretentii ! Piturca si-a vazut lungul nasului si a "otravit fantanile si ars padurile " ! Baiat destept zic eu care nu sunt demagog !

corneliu (18 comentarii)  •  9 iulie 2018, 9:42

Am văzut cine a cumpărat GSP, trustul ăsta face altfel de presă și vor dispărea dinozaurii. Titlul articolului este o premoniție.

corneliu (1 comentarii)  •  9 iulie 2018, 10:33

GSP s-a vândut. Trustul care a cumpărat face altfel de presă. Vor dispărea dinozaurii, sunt pline cimitirele cu oameni de neînlocuit(vezi Codruța). Tăria învinsului va fi moale.

Dilimache (657 comentarii)  •  9 iulie 2018, 11:16

@Corneliu - sa mori tu? Cum te-ai gandit tu asa la 10 dimineata sa intri pe o platforma pe care nu ai mai comentat niciodata si sa spui ineptia asta? Cum?

George (1 comentarii)  •  9 iulie 2018, 16:10

Domnilor de ce sunteti asa de rautaciosi cu un mare gazetar al acestei tari. Din pacate asa suntem noi romani nu stim sa ne pretuim valorile, suntem cei mai buni sa improscam cu noroi pe oricine in orice domeniul de activitate. Ati uitat ce nopti frumoase erau cand urmaream la PRO TV emisiunea dansului PROCESUL ETAPEI ! Sanatate si numai bine la toata lumea si mult succes in continuare domnule Ovidiu Ioanitoaia, am urmarit cu placere emisiunile de la TVR - Studioul Mondial. un pronostic cred ca Anglia va castiga titlul suprem.

Comentează