Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Dictatorul democrat

De câte ori analizăm un succes deosebit, obișnuim să atribuim cel mai mare merit echipei, jucătorilor

Permalink to Dictatorul democrat
miercuri, 23 mai 2018, 4:21

Așa am învățat eu, dar și cei mai tineri, că masele fac istoria înaintea liderilor. Ca atare, dacă discutăm despre izbânda repurtată de CFR Cluj, problema trebuie pusă la fel. Adică elogiați, înaintea oricui, Camora, Culio, Deac, Țucudean și coechipierii lor. Totuși, apreciez că de data asta principalele laude se cuvin adresate lui Dan Petrescu, antrenorul pe care-l numeam ieri „Omul-orchestră”.

De altfel, dincolo de megalomania lui proverbială, Gigi Becali recunoștea deschis că nu s-a temut de CFR, ci de Dan Petrescu! Nu greșea. Desfășurarea evenimentelor i-a dat dreptate. Chiar a avut de ce să-i fie frică, plus că, iată, n-a scăpat de ce s-a temut.

Interviul acordat de Petrescu lui Edi Apostol și tipărit în Gazeta de miercuri (Partea I AICI, Partea a II-a AICI) ni-l prezintă pe adevăratul tehnician al CFR-ului, pentru care cheia victoriei înseamnă „forță, disciplină, seriozitate”. Deși cuvântul nu-i pronunțat, rezultă că pledoaria lui Dan e despre muncă, în afara căreia nu se ajunge niciodată la performanță în fotbal și, în general, în viață.

Ca jucător, Petrescu a fost adeptul muncii asidue, fără limite și fără orar. Trecând pe bancă, nu s-a schimbat și o spune deschis: „Spiritul câștigă, nu talentul!”. În sensul în care talentul nu-i suficient pentru a urca muntele până în vârf. N-ajunge. Pe de altă parte, acest admirator al muncii pe brânci și al disciplinei de fier, chiar prizonierul lor, se consideră un soi de dictator democrat, cel ce atrage atenția că nicăieri, în nicio activitate, „Nu merge cu prea multă democrație!”. Excesul încurcă în orice domeniu, pune bețe-n roate.

De când e lumea, în fotbal funcționează legea nescrisă că atacul e cea mai bună apărare. O întreagă strategie pleacă de aici și se încheie aici. Iată însă că Dan răstoarnă această concepție, decretând că atacul cel mai bun e apărarea! Iar argumentele lui se sustrag contestărilor: cu el la timonă începând din 10 iunie 2017, CFR a susținut 36 de partide în Liga 1, din care a câștigat 23, a terminat 10 la egalitate și a pierdut 3! Cifrat la 73 la sută, 79 de puncte din 108 posibile, procentajul lui de reușită impresionează. Chiar e opera unui campion.

Evident că izbânda de pe Someș ascunde numeroase secrete. În clipa de față, când răsună fanfara, drumul parcurs pare să fi fost simplu, dar n-ar trebui să judecăm așa. Una dintre explicații se leagă de faptul că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la FCSB, unde patronul a construit cu dreapta și a demolat cu stânga, ori invers, CFR i-a lăsat lui Petrescu mână liberă. „De aceea l-am pus antrenor, ca să ia el hotărârile”, mărturisea președintele Iuliu Mureșan. Dan însuși întărea: „Nu s-a implicat niciodată nimeni. Eu am decis mereu tot, echipă, cantonamente, tot”.

Poate că aceste vorbe îl vor lămuri pe Gigi Becali că a cheltuit aiurea o căruță de bani dacă nu i-a permis antrenorului, lui Dică și altora, să-și facă meseria. Dimpotrivă, s-a băgat unde nu-i fierbea oala, iar amestecul lui nu i-a ajutat pe roș-albaștri, i-a tras în jos. Când latifundiarul s-a trezit la realitate, a mărturisit cu obidă că „Echipa mai bună a câștigat titlul!”. Dar era prea târziu.

Să nu-și imagineze cineva că intenționez, inspirat de interviul amintit, să-i ridic statuie lui Dan Petrescu. Nu. Sunt lucruri pe care nu le-am înțeles la el, iar pe unele nici nu le-am aprobat. De pildă, cum un tip inteligent și cu experiență își poate ieși atât de repede din pepeni ca să se comporte, să mă scuze, asemenea unui apucat. După cum m-au surprins neplăcut răbufnirile lui la adresa arbitrilor într-un context în care statistica, de necontrazis, atestă că aceștia mai degrabă au fluierat pro CFR decât contra! Acum însă, când Gruia sărbătorește, e timpul felicitărilor, nu al reproșurilor. Pentru că, de la adversari citire, au învins cei cu adevărat mai buni.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

gioni (109 comentarii)  •  23 mai 2018, 16:36

vrem la TAS sa fie circul perfect

Mq (45 comentarii)  •  23 mai 2018, 16:37

Tensiunea nea Ovidiu asta e explicatia pt care se comporta ca un apucat.Tensiunea cauzata de dorinta de a castiga

octavian (95 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:05

Un comentariu logic exemplificat corect.Dar se naste o intrebare.De ce daca este asa de bun, nu reuseste in vest, mai ales pe taramul visat Anglia? Probabil mai tirziu, dar sa stiti ca este un exclusivist.Face prea multe acrobatii. Cum stam cu autocontrolul?S-a uitat un amanunt -banii- pentru care si ursul danseaza.

lenroc (6 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:14

Si cu Hermannstadt caștiga Dănuț campionatul. Nivelul fiind submediocru, câștigă cei disciplinați si muncitori, talentul nu se găseste decât cu lupa in Liga 1.

Moshu Shukaru (12 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:15

Autorul interviului, am înțeles, este Edy. Dar, poza ? Asta numesc eu poză shukară, numa' bună de..."interpretat". În rest, brava la Dan !

PLesu Viorel (2 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:24

frumos articol, domnule Ioanitoaia!

Chis Alexandru (58 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:25

Ati rostit, cumva, cuvantul osanale? Nu, nici vorba dle Ioanitoaia! Daca ati mai fiadugat si "Vrednic estem, vrednic estem!" as fi jurat ca sunteti impartial ca tot romanul, vorba lui Nenea Iancu. Dvs nu ridicati statui, le turnati direct de la fundatii si pana-n slava cerului". Daca acest material aparea acum 30-35 de ani as fi jurat ca lucrati prin redactia lui Paunescu la "Saptamana" si ati fost pus sa aruncati cu apa sfintita, sa nu se strice, pe cel care-i "Fruncea Ardealului". Ce ma intriga totusi pe mine in acest material este fraza: "Evident că izbânda de pe Someș ascunde numeroase secrete". Cum de v-ati permis o asemenea fraza insultatoare? V-ati gandit, cumva la plastografierea semnaturii lui Omrani pe Contractul din 2016? Sau la jocul "azi titlul la mine, ca ieri a fost la tine"? Nu cred ca v-a trecut prin cap asemenea iluminari! In rest, sunt convins ca ati intuit perfect "clipa" cand pe Somes era nevoie de o "constructie solida", bine gandita si foarte bine remunerata. Ca de, prietenul la nevoie se cunoaste! Daca am fi fost pe vremea "Vechii Cooperative" s-ar fi rostit, soptit si sloganul la moda atunci: "Pe la casierie birjar"!

paul (8 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:29

low quality .... altadata era o placere sa va citim

Andrei F (1607 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:33

Poftim logica!!!!Adica diferenta dintre profesionistul perfect si patronul dictator este de fix un punct!!!Acum ziaristul il acuza pe Becali de ce vrea dar uita criticile lui si ale presei la adresa jucatorilor stelisti.Exemplu:inpingea mereu in fata pe Alibec contra lui Daum sau ii transfera pe Alibec sigur ,sigur in America!Presa a transformat jucatorii plapanzi fizic in trisori dar nu au spus nimic de rau de caderile pe jos ale multor jucatori clujeni dupa minutul 60 ,ba chiar se intrebau cum de Petrescu nu putea inchide jocul ...Jucatorii clujeni au primit laude pentru ca in ultimele minute cu Viitorul nu s-a jucat nimic!Alibec a fost calul de bataie al presei pentru comentariile la arbitrii dar presa a tacut la atatea gramezi si comentarii la aceeasi arbitrii...Daca CFR juca in Europa eu cred ca profesionistul profesionistilor nu avea succes in campionat...Daca profesionistul nepereche antrena la Steaua nu avea succesul garantat nici daca Becali nu se baga la echipa daca celelalte competitoare se coalizeaza impotriva...

Steaua1986forever (11 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:37

Eu cred ca "mare" a fost echipa lui Stoican. De fapt, ea este castigatoarea acestui campionat. In rest, echipele lui Dan Petrescu joaca acelasi stil numit si "antifotbal" pe la case mai mari. P.S Va imaginati sa fi injurat macar o data la un meci Dica? Ar fi fost o nenorocire, zilnic se scria despre el cat e de necivilizat. Dar ma rog, intelegeti voi unde bat.

CER (6 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:45

Sunt de acord ca Dan Pdetrescu este un antrenor bun(cu limitele lui). Comportamentul in afara terenului lasa de dorit.Poate sa aiba si valoarea lui Murinio,nu-l angajeaza nimeni in fotbalul important.

andy (6 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:48

nu cred ca au invins cei mai buni, mai degraba au invins cei care aveau datorii de recuperat din anii trecuti, si care au stiut cum sa profite de cooperativa de playoff. iar despre dan petrescu, daca era mare antrenor, nu antrena tot la noi dupa 15 ani de la inceputul carierei. Avem un campionat urat mirositor, pacat de oamenii aia cateva mii care inca mai vin pe stadioane degeaba.

Fc (16 comentarii)  •  23 mai 2018, 17:53

Eu propun o noua echipa pe nume FCFRSB_2018 care ar putea accede cu succes in grupele CL. Antrenor principal ar fi Becali si secunzi Dan Petrescu si Dica.

Andu (56 comentarii)  •  23 mai 2018, 18:16

Frumos si meritat. Felicitari la ambii.

joe (5 comentarii)  •  23 mai 2018, 18:20

si bani dati de buna pt a denatura liga 1 sa nu mai auzim pe stadioanele din europa :Steaua -Romania ....o sa dea *** de o echipüa de pescari sa iara o sa faca fotabalul romanesc de rusine ca doar nu reprezinta *** ....in UEFA.

Andu (56 comentarii)  •  23 mai 2018, 18:21

@Andrei F. Dai iar cu mucii in fasole daca il invoci pe antrenorul rasuflat Daum. In rautateata uiti un element esential. Ca Alibec a fost ales de antrenori, conducatori ziaristi si jucatori fotbalistul anului 2016 cind a luat titlul cu Astra si nu l-a scos Dl Ioanitoaia. Din nou te crezi mai destept decit esti.

talpaiadului (54 comentarii)  •  23 mai 2018, 18:55

Campionatul l-a echipa cea mai putin slaba, ca nici o echipa nu a fost buna. Respect Dan Petrescu!

Albusibiu (95 comentarii)  •  23 mai 2018, 18:58

Statistica de necontestat: un gazetar + un Porumboiu afirma ca la o faza CFR nu trebuia sa primeasca penalty. Gata, s-a notat. Statistica este de necontestat. Serios, domnilor, pana si PSD-ul are statistici mai obiective decat voi.

Bingo (96 comentarii)  •  23 mai 2018, 19:02

@Chis Alexandru. Stiu ca doare si ustura si putinii fani fecesebisti v-ati stringe de git dar trece. Obisnuiti-va cu ideea ca fluierati iar a paguba. Ai perfecta dreptate de aceea a luat-o in mina fcesebe pentru ca Omrani a semnat cu stinga si nu cu dreapta. Unii dintre voi ati fi hazlii daca nu ati fi penibili. Nu stiti ce sa mai inventati dar nu scuze ci acuze.

Andrei F (1607 comentarii)  •  23 mai 2018, 19:07

@ Andu Pai asa si Becali are scuza ca de aceea a mers pe mana lui Alibec contra antrenorului...Sau la el nu merge? Becali se lauda cu ofertele pe Alibec!? Ziaristul a tinut strans,a vorbit si el de transferul lui Alibec in America?!De fapt ce a facut Becali si nu au facut si cei din presa sau clujenii?

itu52 (239 comentarii)  •  23 mai 2018, 19:13

”Așa am învățat eu, dar și cei mai tineri, că masele fac istoria înaintea liderilor”. Oare așa a fost la 23 August 1944, în Decembrie 1989 sau la alte evenimente majore cum au fost mineriadele, mitingurile pe nepusă masă, etc. Clar sunteți adeptul ”emulației” din rândul maselor atotștiutoare a politicii și problemelor statului. Dacă ziceați, așa am citit eu, vă credeam, pentru că în toată școala am citit istoria ne-istorie, bazaconiile invățământului politic, băgate în manualele școlare și o presă dedicată politic(atunci dar și acum). Despre Dan Petrescu, personal îmi mențin poziția, un mic ursuleț panda, cu știința jocului, dar fără darul antrenorilor Lucescu de a clădi, fără tiranie, un grup capabil de performanță. Tirania sau mai domol dictatura democrată nu duce la nimic bun, o știu mulți pentru că am trecut prin ele. E suficient să zicem că anul acesta CLUBUL CFR, a meritat să fie campioana României. Partea proastă a campionatului este că foarte puține jocuri au fost spectaculoase, numărul spectatorilor scade an de an. Nu este stimulat spectacolul, ca un făcut cu cât se bagă mai mulți bani, cu atât mai mult sărăcește fotbalul jucat. Țara e plină de specialiști, de la foști practicanți până la teoreticienii din toate celelate discipline, nimeni nu caută direcții noi de abordare spre a orienta acest joc către ce a fost gândit. Eu, practicant amator, simpatizant al mai multor echipe, zic așa într-o doară, fără pretenții dictatoriale sau democratice, că poate ar fi bine să punem un pic matematica în slujba fotbalului. Nu mă leg de dl. Pustai care a dat integralele pe trening, ci la stimularea echipelor de a înscrie gol. Să revenim la acordarea puctelor 1 la egal și 2 la victorie, apoi fiecare gol să fie bonificat cu 0,1 puncte. Se mai poate complica un pic, dacă victoria este la două goluri diferență se mai dă 0,1 puncte, la 3 goluri diferență să se dea 0,2 puncte, etc. Așa un 6 la zero, spre exemplu ar face 1 punct, un 1-1 nu ar semăna cu 0-0. Hai la treabă, alte păreri că ne-am săturat de jocuri sterpe, unde nu mai încapi de autobaze, tăvăleli, teatru și trucuri. Poate picăturile bonificate la goluri să crească șuvoiul fotbalului. E mai greu de socotit, dar avem vreme după meci și tehnologia ne ajută.

sundance kid (205 comentarii)  •  23 mai 2018, 19:38

Cine altul decit clonatul ALBU SIBIU ! In rest sa vedem in cupele europene cit de mult a meritat Bucuresteanul originar din rahova si care conduce fotbalul din Cluj , sa reprezinte Romania acolo !

Chis Alexandru (58 comentarii)  •  23 mai 2018, 20:02

@ Bingo - Bingo, aveti o bila alba! Am admirat faptul ca nu ati intrat "la intimidare" ci... "prin alunecare". Chiar daca utilizati impersonalul - de genul "unii dintre voi" - totusi folositi un limbaj acceptabil. N-am inteles precis daca Omrani este stangaci sau ambidextru, pentru ca precizarea dvs este ambugua. Va place, cumva, filmul "Vikingii"? Il asemuiti pe Dan cu Ragnar sau cu Ainar? Eu, personal, agreez "Cavaleria rusticana" de Mascagni! In rest... s-auzim numai de bune pentru ca fotbalul clujean nu-i prea de soi, adica pentru mine este... nefrecventabil!

Tudor (301 comentarii)  •  23 mai 2018, 20:08

Și tu, Petrescu! Credeam că-i mai isteț, după cum juca. Nu cred că l-a împins necuratul (Banu') să vorbească de naturalizarea străinilor. Cît despre cea mai bună echipă ce-a avut-o, CFR, chiar ca jucător, s-o lase jos că măcăne. Steaua, Dinamo, Craiova, anii '80, măturau pe jos cu Cefereu' de azi.

Liviu (333 comentarii)  •  23 mai 2018, 20:30

@Mq. Tensiunea explica poate insa nu scuza. Oare Guardiola ori Heynckess au traita sub mai putina tensiune...

bogdan (1 comentarii)  •  23 mai 2018, 21:52

"repurtată", nea ovidiu, nu "reputată"... să mai invețe și cei mai tineri...

dini (427 comentarii)  •  23 mai 2018, 22:22

Foarte bine de data asta dar fara sucar. Daca sucar nu e comenti nu e ca noua foarte mult ne pasa de sport. Ne doare la lingurica.

Misu (234 comentarii)  •  23 mai 2018, 23:26

Corect, Bogdane, corectura bat-o vina ca nu imi inchipui ca dl oanitoaia nu stie atata limba romana.

Andrei (262 comentarii)  •  23 mai 2018, 23:32

Dumneavoastra ati scris frumos si laudativ despre Dan Petrescu dar cel care a pus poza a vrut sa ii faca un rau sau cel putin sa il ia la misto. Cand un antrenor castiga campionatul nu mi se pare normal sa ii pui o fotografie in care se stramba. Daca a vrut cineva de la gsp sa ii plateasca o polita lui Dan Petrescu poate fi multumit ca a reusit.

Freddy RE (41 comentarii)  •  24 mai 2018, 0:10

Poza face toti banii.

gogu (131 comentarii)  •  24 mai 2018, 9:53

I-aa prinde bine lui Gigi sa citeasca acest articol si sa vada ca exista conducatori care stiu sa se poarte cu antrenorii astfel cit sa iasa succese nu infringeri. El tipa ca nu angajeaza colaboratori ci doar salariati si cui nu ii convine sa nu vina ori sa plece. Cu asa conceptie invechita nu va obtine rezultate foarte bune niciodata.

aciduzzo (23 comentarii)  •  24 mai 2018, 11:15

Ma uit din nou la poza si rad de nu mai pot! E geniala....poza asta exprima tot ce s-a intampalt la cfr in acest campionat recent incheiat!! FELICITARI MAXIME CELUI CARE A AVUT IDEEA SA PUNA POZA ASTA...................... NOTA ZECEEEE!!!!

aciduzzo (23 comentarii)  •  24 mai 2018, 11:20

Uitati-va la Danut cum isi trage bluza aia de trelnic(!!) de zici ca e Nicolae Guta inainte s-o cante p-aia cu turbo pe la vreun botez de manelisti pe care il putem vedea usor la ore de maxima audienta pe la tot felul de posturi tv care mai de care mai obediente pe zona asta!!! in continuare nu ma pot abtine din ras.....bravo pentru cine a pus poza! BRAVO!!

aciduzzo (23 comentarii)  •  24 mai 2018, 11:25

Da uitati-va la ala care sta jos si se uita undeva in stanga cu privirea ratacita........ala zici ca se uita dupa lungă și p-a șaișpea!!!!!!

george (164 comentarii)  •  24 mai 2018, 12:35

Aciduzzo, si tu tenoftici si cauti pete in soare? Cautati-le fratilor, dar aduceti-va aminte ca Dan Petrescu a castigat campionatul nu altcineva. Imi pare sincer rau pentru voi...

aciduzzo (23 comentarii)  •  24 mai 2018, 18:42

Domnule @george....atât de mult ma interesează cine câștiga acest campionat de doi lei....ca dacă-l câștiga cfr....sau fcsb....sau terra nova....sai câinii jupuiți....sau viitorul....chirnogi....sau avântu miez de paine....CHIAR CA NU MA INTERESEAZA! Eu altceva spun....NU AVEM FOTBAL....DE NICIO CULOARE....SCURT!!!

Comentează