Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

“Îl aștept pe Contra cu plăcere, dar nu mă întorc la națională!”

Ștefan Radu îl avertizează pe selecționer că va bate degeaba drumul până la Roma

Permalink to “Îl aștept pe Contra cu plăcere, dar nu mă întorc la națională!”
vineri, 29 septembrie 2017, 9:12

E greu să vorbești cu Ștefan Radu, nu doar pentru că nu-i plac ziariștii și interviurile. Fundașul lui Lazio are treabă de dimineața până seara, e foarte prins cu copiii, o fată și un băiat, gemeni născuți pe 1 mai 2013, dar mai ales cu antrenamentele. Cum nu știu să mai aibă celular de România, l-am sunat zile în șir pe cel de Italia. Niciun răspuns. I-am trimis un mesaj, unul și încă unul. Zadarnic. După aproape o săptămână de încercări, când aproape pierdusem orice speranță, am citit pe ecranul telefonului „St Radu Ita” și am început o convorbire pe care o întrerupsesem parcă în urmă cu un ceas ori două! Am calculat însă că nu vorbiserăm niciodată în 2017.

Liderul fără banderolă

– Cum îți merge, Fane, ești OK?
– Mulțumesc lui Dumnezeu, nu mă plâng. În familie, totul e în regulă, copiii au crescut și merg la grădiniță, iar la echipă, la fel. Lazio e pe 4 în Serie A și ne descurcăm în Europa League. În ciuda programului teribil, n-am mai suferit nicio accidentare serioasă în ultima vreme, ceea ce e important la bătrânețea mea.
– Care bătrânețe, te alinți?!
– Deloc, voi împlini 31 de ani, pe 22 octombrie. Lăsând gluma, mă simt fizic ca la 20 de ani. Asta și pentru că managerul ne mai rotește. Ne bagă un meci și ne odihnește altul.
– Apropo, cum te împaci cu Simone Inzaghi?
– Excelent, cum altfel?, doar am ocupat aceeași cameră pe când Simone (n. a. 41 de ani) mai juca. S-a retras în 2010 de la Lazio, iar eu sosisem de la Dinamo în 2008.
– Bănuiești de ce te-am întrebat…
– Nu, habar n-am.
– Pentru că în sezonul trecut te-ai numărat printre căpitanii echipei, iar acum nu mai ești! Ai retrogradat?!
– Da’ de unde, Simone i-a mai promovat și pe alții, dar despre mine a zis că tot eu rămân liderul vestiarului și fără banderolă. „Șeful echipei”, a scris Gazzetta dello Sport.

„Ce-am decis rămâne bătut în cuie!”

– Ai auzit ce a declarat Cosmin Contra îndată după numirea ca selecționer?
– Nea Ovidiu, a declarat multe, la ce te referi? Fotbalist mare și sufletist, băiat corect. Am jucat împreună la „națională” de 5-6 ori, el fundaș dreapta, eu stânga. Dar ce-a zis?
– Abia ales, a spus că se va duce repede la Roma, să te convingă să revii asupra retragerii.
– Să vină, îl aștept cu plăcere la o cafea, însă la lot nu mă întorc! Credeam că lucrurile sunt definitiv lămurite!
– În ce sens?
– Nu există varianta să mai joc vreodată la echipa națională. Ce-am decis rămâne bătut în cuie, nu dau înapoi. E categoric, e ferm. Într-o discuție avută chiar cu dumneata, purtată prin 2012, am explicat pe larg de ce. Are rost să repet?
– Opinia mea e că da.
– Ei bine, am simțit încă de atunci, când mă sâcâiau accidentările, că nu pot face față cu succes pe două fronturi, la Lazio și la „națională”. Atât și nimic mai mult. N-am vrut să mă păcălesc pe mine, nici să-i înșel pe suporteri. Așa am simțit atunci, așa simt și azi.

„E o invenție c-aș fi avut ceva de împărțit cu Pițurcă!”

– Totuși…
– Am citit undeva cum a justificat domnul Mircea Lucescu refuzul de a antrena România. Mi-a plăcut. A afirmat că, la o adică, preferă să fie înjurat de străini, nu de ai lui. La fel gândesc și eu.
– Totuși…
– Restul, nea Ovidiu, sunt speculații. Fiecare își dă cu părerea, toți se pricep la fotbal!
– Am auzit că ai fugit de cantonamentele lungi ale „tricolorilor”. Corect?
– Fals, cum să mă deranjeze cantonamentele când m-am obișnuit cu ele?! Cu siguranță că am petrecut mai mult timp prin cantonamente decât acasă!
– Adevărat că ai avut unele neînțelegeri cu Pițurcă?
– Altă bazaconie. E o invenție c-aș fi avut ceva de împărțit cu Pițurcă. În ciuda durității lui, l-am apreciat și l-am respectat. În plus, n-a fost și nu e stilul meu să mă iau în gură cu antrenorii. Eu îmi văd de treabă.
– Fane, ca să încheiem, ce mesaj ai pentru selecționerul Contra?
– Îl aștept la Roma, ușa mea e larg deschisă. Îl anunț însă că bate drumul degeaba dacă își imaginează că mă va determina să revin. Ce-am zis rămâne zis.
– Altceva?
– Salutare celor din țară, dinamoviștilor și tuturor românilor. Să fie sănătoși și să le meargă cât mai bine!

6 meciuri au jucat împreună Contra și Șt. Radu în echipa reprezentativă, 3 în 2007 (Moldova, Olanda, Luxemburg) și 3 în 2008 (Israel, Muntenegru, Lituania)

13 e numărul selecțiilor lui Șt. Radu, ultima datează din 22 martie 2013, de la partida Ungaria-România, 2-2, disputată cu porțile închise la Budapesta

Comentarii (17)Adaugă comentariu

pawn (64 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 9:27

mi se pare corect si argumentat. pur si simplu s-a retras de la nationala, ce atata discutie? cand rooney sau altii mai mari se retrag deciziile lor nu sunt atat de comentate.

sundance kid (205 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 9:29

Ba am mai spus acum 4 ani ca pe Stefan Radu nu il mai intereseaza Bucurestiul unde s-a nascut . Omul vrea sa traiasca la Roma tot restul vietii si pentru asta are nevoie sa faca cit mai multi bani la echipa la care joaca . Nu va mai milogiti atita ca nu vrea si cu asta basta .

Alex One (161 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 9:41

Chiar crede cineva ca Stefan Radu la 31 de ani ar mai putea fi o solutie pentru Nationala care se pregateste de reconstructie pentru Europenele din 2020 ? Dar ,ma rog, Contra are "idei", vezi si covocarea lui Lobont care la fel de direct l-a refuzat zicand n-am carnet de antrenor si vreau sa mai apar la 40 de ani (!).Nu cred ca se potriveste mereu vorba aia "cine n-are batrani..."

gigelos (108 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 9:42

Un baiat modest , civilizat , fara figuri . Traba lui . La ce nationala era aia cu Mutu , Tamas , Chivu , ce figuri , bagabonteli etc , normal ca nu i-a placut si si-a vazut de treaba . Sa te impui acolo unde conationalii tai fura din buzunare , nu greu . Foarte greu .Bravo baiete !

adi_stelistul (359 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 9:49

@ pawn Da' ai gasit exemplul potrivit. Rooney se retrage la 31 de ani, dupa 119 meciuri la nationala, pentru ca probabil nici nu mai avea loc si faci comparatia cu situatia lui Radu. Bravo! In alta ordine de idei, e dreptul lui St. Radu sa faca ce crede el ca e mai bine pentru cariera proprie, dar nu ma pot abtine sa nu observ ce vuiet a provocat absenta Simonei Halep la meciul cu Canada (singurul in care a absentat nemotivat) si felul in care se pune batista pe tambal in cazul fotbalistului. Chiar nu-mi amintesc un caz asemanator de jucator roman care sa refuze cu atata obstinatie nationala. Parca Tudorel Stoica acum vreo 30 si ceva de ani a mai refuzat unele selectii, dar nu sunt sigur. Oricum, sa fie clar: nu il judec pe St.Radu, personal cred ca greseste, dar el stie mai bine si nu e cazul sa incepem cu discursuri patriotarde si de alta natura. Cat timp nu esti in pielea omului nu poti judeca in locul lui.

Ion (21 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 10:30

Bravo baiete ! In fotbalul romanesc e prea multa mizerie...! La ora actuală esti jucatorul roman nr. 1 !! Bafta si sanatate !

Thomss (5 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 10:46

Nu era cazul ca Ioanitoaia sa discute cu Stefan Radu înainte de vizita lui Contra. Dialogul oricum a fost altul decat cel pe care ni-l servește jurnalistul. Tenta întrebărilor cred că a fost ceva de genul: "Nu-i așa că ai promis că nu mai vii la Națională să te bagi peste fundașii pe care îi propune fcsb...?"

mg (138 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 10:56

..să fie şi el sănătos şi să-i meargă bine acolo unde simte el că merită să transpire.. Altele sunt problemele naţionalei, nu fundaşul stânga..

mumu (8 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 11:04

Nu vine la nationala pentru ca nu vrea sa lustruiasca banca si sa-l vada pe Tosca titular sau mai nou pe J.Moraes, asa cum dicteaza dupa bunul plac la nationala puscariasul ***& comp. de fini si nasi!!! De aia ne vom califica la un turneu final la zapada caliselor sau la calendele grecesti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vikalutzurka (4 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 11:05

o sa vina el singur in romania,cand o incepe sa erupa vulcanu italian,,n-am nimic contra... vad ca nationala se reconstruieste pe schelete de pisici, adica ne convocam prietenii matusalemici,inloc sa construim ceva cu tinerii,n-am nimic contra,dar viitorul e al lui hagi, contra trecutului fara calificare...

Andrei F (1607 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 11:18

Si totusi Contra trebuie sa mearga si sa incerce sa-l aduca pe jucator la Nationala.Aia e meseria lui!Poate ca acum si presa pune accent pe spusele domnilor Radu si Lucescu si o lasa mai usor cu cele mai tari si frumoase galerii din tara...Asta daca vor fotbal sau ,,atmosfera,,...Desigur ...trebuiau sa intervina si la iesirile lui Maxim si Motii...Altfel la Nationala o sa fie un singur meci .Jucatorii contra spectatori...

Itu (4 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 11:29

Nu e de condamnat, azi sunt foarte mari riscurile chiar si in amicale. Ce-i poate oferi FRF daca sufera o accidentare care-l trimite pe tusa o perioada indelungata? O strangere de mana, o ... cupa, ca bani din cate zice dl. Ioanitoaia, nu prea sunt. Se pare ca omul stie ce vrea, dai ... atunci ... ai, daca nu cauta alte solutii. Personal cazul Nesu, cred ca este in subconstientul fiecarui fotbalist. Ei sunt cei care se expun. Salariatii FRF ar trebui sa inteleaga sa ia mai putin sau de loc din merite si bani si sa rasplateasca valorile, nu te apuci si premiezi curatenia, paza, ... tunsul ierbii, la adapostul unor rezultate pozitive.

Mircea (663 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 12:02

O atitudine remarcabila si un interviu graitor. Chapeau.

Ioan (8 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 12:07

In sfarsit un fotbalist cu capul pe umeri si fara fite de vedeta. Asa si a si construit o cariera solida ca joaca in Italia la o echipa de top de aproape 1o ani. Altii mai talentati decat el au disparut dupa un an sau doi.

stefan (1 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 12:43

Acum 10 ani de sfantul Stefan, in decembrie, Radu a sarbatorit cu galeria in barul Pe Baricade la subsol, pe la Unirii. A fost singura data cand am vorbit cu el, eu fiind gazda petrecerii. Se transferase deja si urma sa plece in Italia. I-am zis ca tot ce a plecat de la noi a gasit distractii si alte nebunii iar cu fotbalul au lasat-o mai moale. L-am rugat sa nu repete greselile lor si sunt bucurtos ca nu a facut-o si a ramas serios si cu picioarele pe pamant. Nu cred ca isi aduce aminte discutia dar eu ma bucur ca a ascultat si n-a murit talent. Suntem un pic dezamagiti de decizia lui de a nu se intoarce la nationala dar ii respect decizia si argumentele.

nica fara frica ! (297 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 19:51

tataie , lasa-l pe Gica Contra sa faca o excursie la Roma pe banii FRF. Oricum , in mandatul lui Contra toti or sa beneficieze numai de excursii ca cu antrenoratul e VARZA !!!!

cristian (1 comentarii)  •  30 septembrie 2017, 0:46

Radule imi pare rau de tine dar esti la fel ca toti moldoveni care au plecat in
Italia care vin acasa si nu mai stiu sa vorbeasca romaneste. Fi barbat si recunoaste.

Comentează