Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

”Sînt tratat ca ultimul criminal”

Apel disperat al lui Iulian Chiriță, aflat într-o închisoare spaniolă din octombrie 2015

Permalink to ”Sînt tratat ca ultimul criminal”
joi, 14 ianuarie 2016, 7:12

Născut pe 2 februarie 1967 la Tîrgoviște, Iulian Chiriță are 3 selecții în echipa națională, toate în 1994, cu Bolivia, Nigeria și Slovenia. A făcut parte din lotul deplasat la World Cup ‘94, dar n-a jucat nici un minut în America.

– La mulţi ani cu întîrziere, nea Ovidiu, sînt Iulian Chiriţă, rapidistul. Ai idee de unde te sun?

– Probabil din Spania, am mai vorbit şi astă-vară…
– Din Spania, corect, numai că din închisoare!

– Ce închisoare, cum ai ajuns acolo?!
– Sînt în penitenciarul de bărbaţi din Barcelona, cunoscut şi drept Carcel Modelo. E o dărăpănătură din centrul oraşului.

JURĂ CĂ NU ŞTIE DE CE E REŢINUT!

– De cînd eşti acolo şi de ce?
– M-au luat pe 26 octombrie 2015 în zori, dar de ce m-au luat şi de ce mă ţin după gratii nu ştiu. Jur că nu ştiu!

– N-ai…
– M-au luat ca pe un borfaş şi mă tratează aşa în continuare. Nu, nu ca pe un borfaş, mint, ci ca pe El Chapo, ca pe ultimul criminal!

– Ar trebui…
– Pe 26 octombrie au năvălit mascaţii şi aproape c-au spart uşa! Ne-au pus pe burtă pe toţi, întreaga familie, inclusiv pe nevastă-mea, operată pe creier, iar pe mine m-au încătuşat şi m-au adus aici. De ce m-au adus şi de ce nu-mi dau drumul n-am aflat! Cică dosarul e la secret, nu-i cunoaşte conţinutul nici avocatul, care m-a costat pînă acum vreo 3.000 de euro! Avocatul suspectează o eroare judiciară, dar nici lui nu i se permite accesul la documente!

– Iuliane, pretinzi că n-ai habar de ce-ai ajuns în detenţie, însă cred că bănuieşti motivul. Care ar fi?
– Că aş fi asociat într-o bandă mafiotă, membru al ei. O minciună, eu sînt nevinovat, complet nevinovat.

”MASCAŢII AU BĂGAT GROAZA ÎN COPIL”

– Totuşi…
– Nea Ovidiu, aveam un restaurant, La Chiru, în Castelldefels, un orăşel la 25-30 de kilometri de Barcelona. Veneau mulţi români, iar unii ar fi falsificat cărţi de credit şi ar fi tipărit bani. N-am fost însă amestecat, eu am tras ca un bou în jug să-mi meargă bine şi m-am ales cu ce?! Plus că la mine în cîrciumă nu erau valabile cărţile de credit, tarjetele, se plătea numai cash. Avocatul are informaţii c-ar fi implicaţi 17-18 inşi în afacere, români şi nu numai, dar eu n-am avut nici o treabă cu ei.

– Cine se ocupă de local în prezent?
– Am tras obloanele, deşi am băgat în el agoniseala din aceşti 8 ani de Spania, plus nişte împrumuturi. Nevastă-mea, Elena, lucrează la o firmă, băiatul mare, Cristian, e la o patiserie, iar Tudor cu şcoala, are 14 ani. Eram în regulă, la linia de plutire, cînd au năvălit mascaţii şi au băgat groaza în Cristi! Copilul nu şi-a revenit complet nici acum.

– În privinţa…
– Avocatul mă sfătuieşte să nu mă mai agit, dar cum să fiu liniştit?! El crede că alţii au profitat de mine şi nu înţelege de ce dosarul e la secret! I se promite zilnic că-l va putea citi, dar s-au scurs aproape 3 luni şi în continuare nu ştiu de ce sînt închis!

– Ai tăi au încercat să intervină la Consulatul nostru din Barcelona?
– Da, a mers Cristi la Consulat, însă n-a rezolvat nimic. Un funcţionar, s-a recomandat Dumbravă, l-a scris pe o listă şi l-a asigurat că o să se ocupe de mine cîndva. Probabil la vară, că-s zeci de mii de români cu probleme în Barcelona şi în Catalonia, iar ei foarte puţini angajaţi. Aiureli de-astea…

PRIVIT DE PARC-AR FI DAT ÎN CAP CUIVA!

– Avocatul…
– Cică să nu-mi pierd răbdarea şi să mai aştept, dar de ce să aştept, cît?! Vezi matale, spaniolii sînt toată ziua în gură cu Uniunea Europeană şi cu drepturile omului, numai că în cazul meu ei încalcă primii drepturile omului! Îmi interzic dreptul elementar la apărare! Doamne, ce mi se întîmplă mie e o batjocură fără margini!

– Nu crezi…
– Scuze de întrerupere, nu mă întreabă nimeni ce caut aici! În loc să fiu ascultat, să mă audieze, sînt privit de parc-aş fi dat în cap cuiva! Nu-mi dă nimeni nici cea mai mică şansă şi stau închis laolaltă cu drogaţii, cu borfaşii, cu ucigaşii!

– Iuliane, poate că ai şi tu o vină, e posibil?
– Să se dărîme zidurile astea pe mine dacă am greşit cu ceva! Nea Ovidiu, sînt şi eu un nume, am reprezentat România. Am jucat în „naţională”, de aceea lumea de acasă trebuie să cunoască prin ce belea trec şi, sensibilizată de această mărturisire, să încerce să mă ajute! Speranţa mea, cît de mică, se leagă de solidaritatea românilor.

– La revedere, mult bine!
– La revedere. În rest, nu e bine deloc, e foarte rău. O nenorocire.

PĂREREA AVOCATULUI SPANIOL: „ÎL CONSIDER O VICTIMĂ COLATERALĂ”

Apărătorul lui Chiriţă se numeşte Antonio Badia Junquera şi face parte din Baroul Barcelona. Rezumînd la maximum, acesta mi-a declarat că „susţin nevinovăţia clientului meu şi apreciez că alţii s-au folosit de bună-credinţa lui. Îl consider pe Iulian o victimă colaterală. Din păcate, cît timp n-am acces la dosar, ceea ce mai poate dura cîteva luni, nu pot afirma mai multe”. Dialogul telefonic cu Antonio Badia Junquera s-a purtat prin intermediul unui translator, o doamnă. El a durat 18 minute.

262de partide a jucat Chiriţă în Divizia A, 132 dintre ele la Rapid, pentru care a înscris 40 de goluri. În martie 1995, într-un meci Rapid-Steaua, 4-1 în „optimile” Cupei, a întors rezultatul de la 0-1 marcînd 3 goluri în repriza secundă

CV – IULIAN CHIRIŢĂ

  • Data naşterii: 2 februarie 1967
  • Debut în Liga 1: 13.03.1988, U Craiova – Flacăra Moreni 2-0
  • A jucat la: CS Tîrgoviște (1985 – 1987), Flacăra Moreni
  • (1988-1990), FC Brașov (1990-1991, 1996), Rapid (1992-1996),
  • Dinamo (1997), FC Argeș (1998), Chindia (1998-1999)
  • Meciuri/goluri în Liga 1: 262/57
  • Meciuri/goluri în cupele europene: 15/3
  • Debut la echipa naţională: 20.04.1994, România – Bolivia 3-0
    Meciuri/goluri la echipa naţională: 3/0

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Don Vega (25 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 8:24

„Afară”… e valabilă zicala … „Ferește-mă Doamne de români”

adi_stelistul (359 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 8:32

Fara suspiciuni rezonabile n-ar fi retinut, hai sa fim seriosi. Ideea ca il tin in inchisoare cu dosar la secret ca pe domnul K. al lui Kafka mie nu mi se pare credibil. Daca era undeva prin lumea a treia, in America latina, Africa, Asia, poate… Asa, imi pare rau.

Mihai77 (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 8:38

Ce efect pervers are prostia si ticalosia din Romania ? Pai daca noi acceptam si chiar incurajam abuzurile impotriva romanilor facute de sectia penala a SRI adica DNA ne mai miram ca ne abuzeaza spaniolii ??? Daca la noi cand este abuzata evident o persoana exita securisti acoperiti in presa care aplauda abuzul ce sa faca spaniolii ? se comporta exact cum ne place noua.

olandezu (49 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 8:41

Dle Iooanitoia,n ar fi bine sa incercati sa luati initiativa sa infiintati cu ajutorul celor din ministerul tineretului si sportului un departament juridic care in cazuri in care sunt implicati sportivi sau fosti sportivi sa fie asistati .multi dintre ei merita ,chiar daca poate au gresit? ….sa fie asistati juridic. apropo….cat mai ai pana la pensie ??????

geo (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 8:58

da asta cine dracu mai e
daca nu ar fi fost vinovat si aia nu ar avea probe nu ar fi inchis
lasati l sa se odihneasca acolo
cica fost international roman, HAHAHAHAHAHAH

Andrei (9 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 9:03

*** ne-au facut de cacao in intreaga Europa. Nea Ovi, cum a dat *** de telefonul matale?

calinescu (46 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 9:07

OARE CINE A SPUS:”FIE PAINEA CAT DE REA , TOT MAI BINE-N TZARA TA …” ???

alnik63 (11 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 9:13

sa stiti ca eu il cred.pe noi romani ne baga in aceeai oala pe toti,degeaba esti corect ca tot hot te considera.pacat pana nu iti dezvolti tara si ridici salariile la cel putin 1000 euro asa o sa ne considere toti straini.ei vin in tara noastra deschid supermarcheturi da salarii de mizeri si srind ca nu poti trai cu 200 euro cat da ei ,atunci tu esti nevoit sa pui mana sa furi ceva ca sa mananci si ei te batjocoresc si din hot nu te scoate.ia sa il obligi pe patronii straini sa-ti dea 1000 de euro ar mai fura cineva?

silvio (5 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 9:13

Cunosc mulți foști puscariasi care se jura pe copii..mama…Isus…Viața ..ca au fost nevinovati..dar au făcut ba 4..ba 3..ba 6 ani de pușcărie aiurea!! În Spania e o mafie românească cu trafic de femei..droguri…hoții la comanda….așa ca totul e posibil. ..Dacă își lua și el ceva bănuți ajutând pe alții.?știu cazuri de escroci care si-au furat fratele. .sau sora..și dădeau vina pe copiii lor…ca erau minori! Deci…

Andrei (3 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 9:30

Domnule Ioanitoaia, imi pare rau de problemele prin care trece familia Chirita, dar am si eu o intrebare si sper sa imi raspundeti ca sa inteleg si eu cum o persoana care ataca in stanga si dreapta familia Reghecamf ca are relatii cu mafia sarba ca au facut si au dres multe nenorociri ajunge sa fie acuzat de complicitate la furt de date bancare si asociere cu grup mafiot. Eu unu nu cred ca „fratii” spanioli il ridicau asa doar ca il cheama Chirita si a jucat fotbal la nationala. Cred ca la fel ca multe alte cazuri de romani „abuzati” de autoritatile altor state si aici exista un adevar undeva pe la mijloc…

Craiovean (2 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 9:31

Ca de obicei autoritățile române nu fac nimic. Dacă a ajuns „marele cântăreț” Victor Socaciu consul în Canada vă dați seama în ce lume trăim? Mi-e scârbă…….Orice om are dreptul la apărare. Faceți ceva, ca și ptr copiii luați în Norvegia. Mai zice cineva ceva despre românul răpit în luna mai în Burkina Faso? Sau despre românul condamnat la moarte în Malaiesia? E o tăcere suspectă. Iar îmi vine scârbă. Policienii fură și își votează pensii speciale. Halal popor. Ne merităm soarta.

Alex (7 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 9:41

Domnule @Mihai77, noi cel mult acceptam abuzurile DNA asupra hotilor romani, e o mica diferenta de nuante. Si nu s-ar supara nimeni daca ar fi abuzati mai bine si mai multi.

Cita (2118 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 9:54

Regret sincer dramele prin care trec toti romanii din strainatate, si pe-acelea cu copiii luati cu forta de la parinti si tranzactionati in Norvegia si pe-astea cu mafiotismul din Spania si Italia.
Sint chestiuni juridice de drept international si pina la urma tot in justitie se ajunge, unde se va face dreptate. In asta trebuie sa avem cea mai mare incredere.
Citeva intrebari comune in toate cazurile insa:
– Te simti cu ceva cu musca pe caciula? Ai totusi ceva de ascuns?
– Ai incalcat cu buna stiinta legea in tara care te-a adoptat si unde iti duci traiul?
Pina ce justitia clarifica toate astea in tarile respective, presa va specula momentul ca sa aiba audienta cit mai mare, sper ca sinteti de acord, Maestre.

Ramon (127 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 10:04

așa zice mereu românul: nush de ce m-au săltat. Ghinion sau pe bune ? E treaba justiției și după cum auzim zilnic, noi avem încredere în justiție, mai ales dacă e de acolo. De El Chapo a mai auzit lumea, de Chiriță abia ne mai amintim. Au mai fost Pîrcălab, Lupu și alții mai mici. Timpul le rezolvă pe toate!

LiviuRebreanu (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 10:10

****

Iza (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 10:26

Domnule Adi să spuneți doamne ferește sa vina un astfel de necaz pe capul dv.din păcate astfel de probleme se intimpla în spania mii de romini acuzați pe nedrept închiși în pușcăriile spaniole.obligați sa și demonstreze nevinovăția prin prin propriile resurse financiare și cu suferința întregii familii fără nici un fel de sprijin din partea autorităților romine. Am luptat 4 ani de zile cheltuind 80 de mii de euro și în final o eroare judiciară, o viață de om distrusa .

Cosmin (59 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 10:27

Avocatul spune : „…alţii s-au folosit de bună-credinţa lui. ..” Deci ceva a facut, poate fara a fi constient, Acum suporta consecintele. Dar sint convins ca nu il tin acolo fara motiv. Cu ani in urma si Danut Lupu ( culmea tot, fost rapidist si dinamovist) a patit la fel, dar in alta tara.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 10:37

…omul este vinovat suta la suta …**** …ce a cautat in Spania?…aici nu putea sa fure ?

jean (3 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 11:06

eu inteleg ca astfel de subiecte aduc audienta, dar ce legatura au cu sportul ?
De ce nu scrieti despre problemele reale ale sportului, acolo unde copiii incearca sa faca performanta si pe burta goala ?
Tara e plina de borfasi, se pare ca si celelalte tari ale europei la fel.
Imi e teama ca vor fi tot mai putini cititori si online …si veti avea soarta audientelor TV

Sumio (911 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 11:16

Sincer nu prea inteleg cum va alegeti voi acolo la GSP subiectele si cum stabiliti cine si ce scrie on line si in ziarul tiparit, in afara de binecunoascuta deviza ” asa vrea muschiul nostru/ al meu”.
Chestiunile in legatura cu justitia si puscaria sunt extrem de delicate si la noi aici in Sahelul Europei, daramite in Spania si alte tari mult mai civilizate de pe glob.
Si, ma scuzati sincer, nu va cred nici 10% ca omul v-a sunat pe Dvs, oricat ati incerca sa negati povestea asta. Dvs. l-ati contactat, dar nu puteati sa ziceti asta cititorilor, pentru ca „nu da bine pe sticla” sau mai precis „pe hartie de ziar”.
Dar articolul e bun, e strategic si-l ajuta atat pe Chirita, cat si pe alti napastuiti aflati in conflict cu alte state din lumea larga. Si-s multe cazurile, „viata e complexa si are multe aspecte” ca sa dau un citat celebru din minunatul si ultra-realistul film „Filantropica”.

Anta (565 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 11:22

Multumim domnule Ioanitoaia ca va ganditi si la familiile noastre, ale celor plecati aiurea pentru o viata mai buna si pentru a trimite acasa in Romania banii necesari traiului compatriotilor nostri dragi si necesari furaciunilor compatriotilor nostri mai putini dragi.
Sau, ca sa dau un citat din Mitologie Romaneasca, banii munciti de noi departe atat pentru „fartatul” respectiv pentru „NE-fartatul” in aceeasi oala, Domnule Ioanitoaia!
Nota:
– fratatul = fratele (fratili in anumite regiuni :))

alex91ro (5 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 11:31

Eu nu inteleg de ce te preocupa acest borfas, sunt satul de *** de acest gen, mai puri decat Fecioara Maria. Imi dau seama cu usurinta ca minte de ingheata apele doar din ce ai scris aici, daca ii auzeam jalea din glas probabil radeam cu foc de cat de penibil e.

PS: ti se pare normal sa faci lobby pentru *** asta?

brod (69 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 12:46

totuși, Chiriță știe, el, *** unde am mai auzit povestea asta? ah, da… la Borcea, la Miami.
prin Mexic, alt sportiv la pușcărie… de ăia din românia să nu mai vorbim.
așteptăm cu interes clarificarea – adică dezvăluirea cazului în care este implicat Chiriță.

david (18 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 13:52

Si la noi in tara e mult mai rau

Nelu Ploiesteanu (213 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 14:16

Nu stiu daca e vinovat. Poate e, poate nu e, dar are dreptul la aparare. Cuvantul avocatului spaniol ii da dreptate. Chirita poate si trebuie ajutat, nu va luati dupa stelistii care injura tot ce nu e ros-albastru.

Chirita (2 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 14:42

Pentru cei care cred ca justitia e totdeauna dreapta, va rog sa cititi linkul de mai jos si in special comentariile.
Pana la proba contrarie, toti suntem nevinovati si ar trebui sa fim tratati in consecinta.
http://www.cugetliber.ro/stiri-economie-autoritatile-din-argentina-au-provocat-moartea-comandantului-florin-filip-208995

mariusp (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 15:06

O precizare:”el chapo”Guzman nu e considerat „ultimul criminal”!Traiesc de 11 ani in Spania si credeti-ma ca nu intra nimeni la puscarie fiindca e roman!

Alex (3 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 16:27

unde l-a contactat,la penitenciar??? mi-i mare mila de tine…

Dinu (6 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 17:04

Nu exista sa fie tinut atatea luni in inchisoare fara ca un judecator sa nu fi dat o sentinta de arestare, pe baza unui dosar, a unor dovezi, etc. Nu exista asa ceva in Uniunea Europeana, nu are cum!
Eu sunt jurist, practic dreptul de ceva ani si totul mi se pare o poveste gen can-can. Ala nu e avocat daca a afirmat ce scrie in articol.
Domnule Ioanitoaia, eu zic sa sapati un pic in Spania, pt ca cu siguranta veti avea surprize

marius (12 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 18:07

cred ca chirita are dreptate,am jucat fotbal cu el la cs tgv si acelasi lucru mi la spus si baiatul lui cristi ! in rest cei care comenteaza fara sa stie cum si ce sa intamplat sa aiba si ei aceiasi soarta ca si chirita si de aceiasi judecata !

Georgian (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 18:14

Eu cred ca nu iasa fum fara foc , nu? Acolo ceva s-a intamplat ! Doamne ajuta sa fie nevinovat si sa se intoarca la familie ! Daca in schimb e invers , nu ma mira ! Zau asa !

Aurelian (15 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 20:15

Acum vreau sa vad cat de solidari sunt rapidistii ca de loazele de stelisti m-am lamurit de multi ani.

a (17 comentarii)  •  14 ianuarie 2016, 20:16

Alt rapidel! Altul cu scoala vietii in Ghiulesti! Asa a facut si baiatul lui Nae Manea cand a fost prins ca fura din credit carduri in US. Ca sa se dezvinovateasca a spus ca el e copilul antrenorului echipei de fotbal a Romaniei. Ce e drept Manea era la …juniori! Au pus Americanii bail 1 million de dolari pana s-au lamurit cu cine au de-a face. Baietii din Ghiulesti….de ei sa te feresti!

Tandarei (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 4:20

A stuit ceva despre ce sa intamplat cu cardurile a vb probabil la tlf ce nu trebuia ,si restu e anturaju io stau în barcelonasi as spune ca daca a intrat acolo asteapta ziua de judecata care poate sa dureze si 6 luni in cazul lui sigur ,iese sub control judiciar... dar pana nui judecata nu i da drumu probabil ca or mai cauta probe da sigur este asa.. a stiut cv nu sa băgat dar a vb ambasada nu dă 2 lei pe noi aici doar sa ia bani din toate direcțiile ... un salut chiar am sa urmăresc cazu...!!

”Sunt tratat ca ultimul criminal!” Fostul fotbalist Iulian Chiriță se află într-o închisoare spaniolă de trei luni, nu știe de ce, iar dosarul său este ținut la secret – Strada News (1338 comentarii)  •  25 martie 2019, 14:11

[…] Chiriță, fost fotbalist cu trei selecții la echipa națională, i-a transmis jurnalistului Ovidiu Ioanițoaia că se află într-o închisoare din Barcelona, este victima unei nedreptăți și nici măcar nu […]

Comentează