Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Gruia cel Mare

Deşi trăieşte în Mexic de peste 3 decenii, cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor n-a renunţat niciodată la cetăţenia română! Luni seara, timp de o oră, m-am bucurat de privilegiul de a-l avea oaspete la Radio EuropaFM pe Gheorghe […]

marți, 16 iunie 2009, 6:50

Deşi trăieşte în Mexic de peste 3 decenii, cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor n-a renunţat niciodată la cetăţenia română!

Luni seara, timp de o oră, m-am bucurat de privilegiul de a-l avea oaspete la Radio EuropaFM pe Gheorghe Gruia, desemnat în 1992 de Federaţia Internaţională CEL MAI BUN HANDBALIST AL TUTUROR TIMPURILOR. Privilegiu şi în ideea că, stabilit în Mexic din 1978, fostul dublu campion mondial (Praga 1964, Paris 1970) se întoarce mai rar acasă.  Asta și deoarece, cu excepţia soţiei şi a fiicei, restul familiei sale, mama, fratele mai mic ș.a., locuieşte în Suedia.

În vîrstă de 68 de ani, cu părul împuţinat, dar cu o barbă discretă, Gruia e PROFESOR UNIVERSITAR la Universidad Nacional Autonoma de Mexico, dintre cele mai apreciate de pe planetă. Ştiţi cîţi studenţi frecventează cursurile UNAM?  N-o să ghiciţi, circa 250.000! Aproape un deceniu, jucătorul care şi-a mai trecut în palmares, alături de nenumărate alte izbînzi, Cupa Campionilor Europeni cu Steaua (1968), titlul de campion mondial universitar (1968) şi de golgeter al JO de la München (1972) a lucrat ca director al Departamentului Sport de la Televisa, cea mai vastă reţea de televiziune din lumea hispanică. Printre altele, specializată în telenovele.  În paranteză fie zis, fata lui Gruia, Andreea, a ajuns celebră în întreaga Americă Latină datorită rolurilor interpretate în asemenea producţii. Celebră și, firește, bogată.

A constituit o reală plăcere să-l auzi pe Gheorghe Gruia dialogînd cu ascultătorii Tribunei Zero. Cu siguranţă că pe aceştia i-a surprins faptul că, deşi plecat din ţară de peste 3 decenii, fostul superhandbalist vorbeşte şi astăzi O LIMBĂ ROMÂNĂ IMPECABILĂ. Fără accent, fără ezitare. I-ar fi surprins şi mai tare dacă invitatul ar fi declarat pe post ceea ce a mărturisit într-un grup restrîns înaintea emisiunii:  “Însuşi preşedintele Mexicului mi-a sugerat că n-ar strica să solicit cetăţenia mexicană. I-am mulţumit, dar am ocolit răspunsul. Cert e că, împotriva îndemnurilor prietenilor, n-am solicitat-o. De ce? Pentru că m-am născut român şi vreau să mor român!”.

Oricît aş căuta, nu voi reuşi în cîteva rînduri să-i conving pe cei care n-au apucat să-l vadă pe Gruia plutind maiestuos peste semicerc şi marcînd gol după gol ce mare handbalist a fost. Uriaş, o adevărată forţă a naturii, de neoprit. În ciuda unei cariere extraordinare, şi-a păstrat modestia, a rămas prietenos, deschis, volubil. Din aceste motive, voi încheia textul de faţă cu o povestire relatată chiar de bărbatul care, nu exagerez cu nimic, și-a cîștigat cu prisosinţă dreptul de a fi inclus printre NEMURITORII ISTORIEI SPORTULUI.

Era în 1964, Steaua disputa la Budapesta finala Cupei Dunării cu Dukla Praga, formaţie de top în epoca respectivă, cînd Gheorghe Gruia s-a îmbolnăvit pe neaşteptate. Dureri în gît, 40 de grade, transpiraţii reci, tuse, abia se putea ţine pe picioare. Să-i dăm mai departe cuvîntul celui în cauză:  “Cum noi n-aveam medic, am apelat la cel al echipei adverse. Cehul m-a consultat şi, diagnosticînd o gripă severă, mi-a recomandat să nu mă dau jos din pat măcar 3-4 zile.

Dar dacă voi juca diseară?, l-am întrebat mai mult în glumă. DOAR DACĂ EŞTI NEBUN, mi-a spus, pentru că te vei alege cu o miocardită de care nu vei mai scăpa niciodată! M-am îndopat cu medicamente şi am riscat. În momentul în care am apărut pe teren, doctorul Duklei şi-a făcut cruce, apoi i-a şoptit antrenorului să le recomande băieţilor lui să nu mă bage în seamă deoarece, fiind slăbit, nu reprezint un pericol pentru poarta lor. M-au neglijat vreo 10 minute, interval în care am înscris 5 goluri şi, pînă la sfîrşit, alte 7 sau 8    Doctorul se uita la mine şi nu-i venea să creadă, la fiecare gol se închina ca-n biserică!”.

Comentarii (37)Adaugă comentariu

belzie (16 comentarii)  •  16 iunie 2009, 19:09

nu stiam cine e gheorghe gruia(probabil din ignoranta sau pt ca nu scrieti in general nimic despre marile personalitati romanesti), dar va multumesc pt articol!

durden (338 comentarii)  •  16 iunie 2009, 19:15

la mai multe articole de genul!!absolut superb!!felicitari!!!

uzu (24 comentarii)  •  16 iunie 2009, 19:23

frumos.

Alex (4 comentarii)  •  16 iunie 2009, 19:46

Ce vremuri… Va mai aduceti aminte: Gatu, Gruia, Gabor… GOOOOLL!!! 😉

florin (11 comentarii)  •  16 iunie 2009, 20:00

Dar despre gigi ,turcu ,borcea,jean,porumboiu,nimic in sfarsit vorbiti despre un munte de om ,si la propriu si la figurat cam tirziu.

sorin (1 comentarii)  •  16 iunie 2009, 20:18

si-a incheiat cariera la piatra,la relonul,impreuna cu alti 2 stelisti,coasa si dinca,
l-am mai prins 1 an si apoi a parasit romania…

neamtzu (13 comentarii)  •  16 iunie 2009, 20:25

f frumos..respect pt adevaratii campioni……triplii campioni mondiali la handbal, si acu am ajuns sa fim invinsi de Muntenegru…aici ar tre investit pt ca avem talent nativ si cu o organizare la toate nivelurile, am putea fi din nou in top…..

maigret (49 comentarii)  •  16 iunie 2009, 20:29

Gruia,cel pe care coechipierii il alintau ´´Gurita´´a fost un titan,un geniu al handbalului,pe nedrept uitat.REMEMBER!Am fi curiosi si ce mai fac si ceilalti campioni mondiali:Samungi,Kicsid,Penu,Ghita Licu…In 74 am plans cand Romania invingea ,14-12 .RDG-ul chiar la Berlin,in finala CM…Eram doar un pusti,dar n-am uitat!

Ini (2 comentarii)  •  16 iunie 2009, 20:45

Stau si ma gandesc care e mai mare RUSINEA MEA sau RUSINEA VOASTRA , citesc ziarele de sport de 17 ani si e pentru prima data cand vad un articol destre acest om ,cred ca noua generatie se poate forma cu articole despre oameni adevarati , nu cu stiri den CAN-CAN despre toti inculti fotbabului romanesc ( sper sa-mi publicati comentariul chiar daca ustura – multumesc anticipat )

Romeo (9 comentarii)  •  16 iunie 2009, 20:55

in SFARTSIT!!…citim sport ADEVARAT!!…dar aveti grija sa nu-i suparati pe alde becali si turcu , ignorandu-i

Paul (1 comentarii)  •  16 iunie 2009, 21:45

Ce pacat ca multi tineti nu l-au vazut jucand. Un altul ca el nici peste 200 de ani nu vom mai avea

Sibian din Canada (2 comentarii)  •  16 iunie 2009, 22:46

Am vazut doar secvente cu acest mare sportiv, dar pot sa va spun ca am avut prilejul sa cunosc destui mexicani unde locuiesc si nu au incetat sa-l laude si aprecieze pe unul dintre marii sportivi ai planetei. Macar prin sport sa ne facem cunoscuti in lume. Din pacate insa, marile valori ale noastre (mereu nea-m laudat cu ei) sunt ignorate aproape complet acasa, unde nu e timp decat pt. imagine si rating cu nulitati si inculti. Pacat de izvorul nesecat de talente al neamului nostru…Va spune unul care traieste intr-o tara care stie sa-si promoveze valorile, infinit mai putin talentate decat noi.

Di Stefano (5 comentarii)  •  16 iunie 2009, 22:50

DA. In sfirsit citim si noi un aticol de sport. Curat, de Calitate, Frumos…
La Gazeta, chiar nu exista nimeni capabil sa le sugereze tinerilor „ziaristi” sa ignore TOTAL acesti oameni precum Becali, Turcu, Borcea, Marian Iancu si altii ca ei ???…
Chiar nu va dati seama cit rau ne faceti, noua celor care iubim sportul cu adevarat, PUBLICIND ZILNIC DEJECTIILE ACESTOR OAMENI?

monica (1 comentarii)  •  16 iunie 2009, 22:55

gruia este omul care a schimbat istoria handbalului in Franta, tara care a ajuns in ultimul deceniu campioana mondiala. dupa ce l-au urmarit cu mare atentie, cativa profesori din hexagon au decis sa studieze biomecanica aruncarii domnului Gruia… acesta e momentul care a modificat acest fenomen in Franta… povestea e mult mai lunga insa am incercat sa o rezum in cateva randuri

un merengue (5 comentarii)  •  16 iunie 2009, 23:17

superb articol. nu ar strica sa scoateti ceva dvd cu finalele castigate de romania la handbal pentru ca marea majoritate nu i-au vazut jucand pe gatu, gruia si compania .sper sa am ocaza in curand sa cumpar acele dvd

dorin (1 comentarii)  •  16 iunie 2009, 23:22

am 37 de ani si imi pare rau ca nu stiam inca nimic despre el.Dupa comentarii pare ca a fost un mare jucator.E bine ca se mai aminteste din cind in cand despre astfel de oameni.multumiri nea Ovidiu.

titi (1 comentarii)  •  16 iunie 2009, 23:31

sportivi adevarati care jucau cu profesionalism si placere nu ptr.contul dinBanca !

kily (170 comentarii)  •  16 iunie 2009, 23:40

Gruia si Gatu au fost geniali in handbal, incredibili prin tot ce au facut pe teren, doi imensi patrioti.
Cu prezenta lui Gatu ne-am obisnuit deja, am obosit injurandu-l pentru nerealizarile actuale ale handbalului nostru, dar am uitat cu totii, cei ce i-am vazut JUCAND handbal, capodoperele lor…
Geniali, absolut geniali!
Si, mai ales, UNICI !
Asemeni Nadiei, Liei, Ilie sau Gica (Dobrin si Hagi)!
Sunt EROII NOSTRI NATIONALI !

diLivio (5 comentarii)  •  16 iunie 2009, 23:56

imi e rusine sa spun ca vazand titlul am crezut ca Dl. Ovidiu ii lauda pe CFR Cluj.. 🙂 ca au luat cupa..
Cinste hambalistului Gruia!

Resiteanu’ Exilat (44 comentarii)  •  17 iunie 2009, 0:47

Felicitari domnule Ioanitoaia pentru articolul/elogiu despre GRUIA, acest extraordinar handbalist si om. Toata lumea nu vorbeste decat de Gatu si Birtalan dar Gruia a fost cu adevarat marele handbalist al erei de aur (asta da „generatie de aur”) a handbalului romanesc si mondial. Tot ce a urmat a fost o replica palida, o aberatie, handbalul nu a mai cunoscut, produs cineva ca el. Da , pe el puteti sa’l incoronati „rege”.

Uncle Joe (1 comentarii)  •  17 iunie 2009, 5:39

Ceva poze?

RAISON (27 comentarii)  •  17 iunie 2009, 6:37

Domnule Gruia,ne-ati oferit minunate momente de fericire si satisfactie , va multumim din suflet !

andreica gogu (35 comentarii)  •  17 iunie 2009, 7:22

o,domnule ioanitoaia,ofiter de cariera ca si gurita,coleg de generatie,am sa va spun ca ceea ce ati relatat pentru mine nu-i nicio surpriza; gurita era de o bonomie neverosimila:deschis,franc,loial,oricand o mana intinsa, o vorba buna, toate acestea constatate la academia militara unde a functionat ca profesor sau in cantonamente la forban, sau in turnee ale campionatului national, unde ne baga la meciuri pe o usa dosnica, pentru ca nu se mai vindeau bilete ,salile fiind arhipline; a reusit sa plece in mexic de nevoie si prin interventia domnului coman.CHIAR CARE COMAN!?

george (8 comentarii)  •  17 iunie 2009, 7:53

De ce aproape toti oamenii mari din sportul romanesc se stabilesc in strainatate dar nu uita ca sunt romani?Stie cineva sa raspunda?Nu cred.Desi,daca privim in urma,in istorie,vom vedea ca nu suntem decat un popor de lasi,un popor ce si-a meritat din plin soarta de-a lungul anilor.Turci,unguri,germani,rusi,rand pe rand diferite natii si-au facut de cap pe pamantul nostru,ne-au stapanit asa cum au vrut fara ca noi sa facem ceva concret de unii singuri.Acum,strigam sus si tare ca suntem romani,ca asta-i patria noastra,glia stramoseasca.Dar fetele noastre,rupte de foame,se prostitueaza prin Japonia si alte tari.Barbatii nostrii aleg calea santierelor din occident,uitand cate sacrificii au facut pentru o diploma in Romania.Dar cine sa-i incurajeze,daca Nadia,Dudu Georgescu,Ghe.Gruia,Vintila Corbul,Margareta Paslaru si altii ,fug de Romania si aleg sa traiasca mai lejer „afara”?Pentru ce as merge eu la vot?In 1996,Emil Constantinescu urla cat il tinea gura:”Gata,s-a terminat cu generatiile de sacrificiu!!!!”.Vad ca nu,ba dimpotriva,acestea devin in continuare ceea ce speram ca nu mai exista.Personal,daca Dumnezeu imi va ajuta sa imi iasa o afacere mai bunicica la care lucrez,nu vreau decat o casuta pe malul unei balti,unde sa pescuiesc in voie cat am pofta.Departe de tv,internet,ziare,radio,si zgomotul acesta interior.In Papillon,Henry Charierre se intreba: „La ce mi-or fi trebuit ascensoare si troleibuze,cand in sanul unui trib de indieni eram foarte fericit?”Sunt satul de civilizatie,iar cantecul pasarilor si sunetul vantului nu iti promit niciodata ceva ce nu se va realiza in veci….

rooky (1 comentarii)  •  17 iunie 2009, 7:55

omul asta mare la propriu si la figurat a fost idolul multor generatii de handbalisti.OARE este asa de greu sa ne pretuim talentele si sa le asezam acolo unde merita?Ministrul sportului s-a gandit vreodata ce bun ambasador onorific poate fi GRUIA acolo unde traieste ?
Multumim GRUIA pentru toate clipele frumoase si pentru faptul ca ne-ai facut sa ne mandrim ca suntem romani

aTom (1 comentarii)  •  17 iunie 2009, 9:48

Cum sa aiba grija ministerul de campionii nostri? Are grija sa imbogateasca firme de apartament
Cine spunea ca vremea tunurilor a trecut?
Toti o apa si un pamant..

D.Daniel (10 comentarii)  •  17 iunie 2009, 9:49

Frumos Traiane,vrem un articol sau interviu si cu celalalt mare de la Dinamo,Moser !

NEMO (2 comentarii)  •  17 iunie 2009, 9:55

si in timpul acesta noi aducem pe tapet oameni precum gigi galagie………..
ne-am uitat reperele in viata……..

Nicu G (1 comentarii)  •  17 iunie 2009, 10:06

Salut ideea aparitiei DVD-urilor cu imagini de arhiva din istoria fotbalului romanesc.
Cred ca muti ar fi incantati sa poata (re)vedea imagini ale succeselor romanesti in handbal. Parintii ne povestec mult de Gatu, Gruia, Penu si altii care au „scris” pe terenul de joc istoria acestui sport deosebit. Intrebarea mea este: s-au pastrat imagini din acea perioada? Si daca da, exista vreo intentie de a le strange intr-un film?

mihai (4 comentarii)  •  17 iunie 2009, 10:43

Tin minte ca in ’67, dupa mondiale unde au luat bronz (rusine mare?), Gurita a promis revansa si aur la Paris. Era o vreme cind cuvintul fanfaronada nu isi gasea locul… Cind si ce s-a rupt de am ajuns in haul de astazi?
Printre altele, poate ne aducem aminte si de voleiul de atunci.

Oameni adevarati (1 comentarii)  •  17 iunie 2009, 10:54

i-am vazut pe marii nostri sportivi, vineri la Sala Floreasca, cind au primit un trofeu ce le rasplateste munca si succesul. pe merit! au fost atitia campioni mondiali si olimpici in acea sala… s-a aplaudat minute in sir! recunostinta mea acestor minunati oameni!

mircea (22 comentarii)  •  17 iunie 2009, 11:57

iata motivul pentru care am devenit stelist si nu mie rusine:gruia si gatu.
castigarea campionatului mondial de handbal din 1970 cu cei doi in nationala romaniei m-au facut stelist pe viata.
frumos ar fi pentru cei din generatia de azi sa vada la emisiunea „Replay” a tvr2-ului si meciuri de handbal ale acelor vremuri.handbalul cu cei doi in echipa este ceea ce a fost nba-ul cu michael jordan in anii ’90.

Gicuta a lu’ nea Nuta (7 comentarii)  •  17 iunie 2009, 13:42

Incep sa-mi explic de ce atatia si-atatia fosti sportivi de performanta, jucatori de top la vremea lor, aleg sa traiasca, dupa incheierea carierei, in strainatate; ptr. ca noi nu suntem, inca, o tara normala, in care sa poti trai pe baza unor reguli unanim asumate si aplicate. Si cum n-avem decat o viata de trait, cat mai multi, si dintre cei care n-au legatura cu sportul, aleg sa plece.
Relativ simplu de explicat motivatia lor. S-auzim si de mai bine !

Gicuta a lu’ nea Nuta (7 comentarii)  •  17 iunie 2009, 13:45

Incep sa-mi explic de ce atatia si-atatia fosti sportivi de performanta, jucatori de top la vremea lor, aleg sa traiasca, dupa incheierea carierei, in strainatate; ptr. ca noi nu suntem, inca, o tara normala, in care sa poti trai pe baza unor reguli unanim asumate si aplicate. Si cum n-avem decat o viata de trait, cat mai multi, si dintre cei care n-au legatura cu sportul, aleg sa plece.
Relativ simplu de explicat motivatia lor. Si-nca ceva; nici o injuratura exprimata de vreun preopinent, ceea ce spune ceva despre calitatea oamenilor de-atunci ( cativa dintre ei cred ca sunt si de-o varsta ce nu le-a permis sa-l ,, vizioneze” pe Gruia). S-auzim si de mai bine !

bhuttu (3 comentarii)  •  17 iunie 2009, 14:24

Nea Ovi, pai poate urmatorul DVD de la gazeta ne-ar putea convinge cine a fost Gruia, dar si cine a fost acea nationala de handbal a Romaniei care a fost de doua ori la rand campioana mondiala. Ce zici?

Teisarul (2 comentarii)  •  17 iunie 2009, 16:16

pentru cei mai tineri – un DVD cu meciuri celebre din Handbal ar fi un gest frumos – va mai aduceti aminte cind i-am batut pe rusi intr-un meci de infarct ???
ce vremuri ….

daniel v. (12 comentarii)  •  17 iunie 2009, 21:50

la noi devin statui false valori umane… asa cum in fiecare seara suntem asasinati cu nikite, pitici porno, tarfe care dau lectii de viata pe toate tv-urile, si in viata de zi cu zi ne sunt aruncate, drept modele, suflete vandute pe doi lei… ne tin prelegeri pitzifelnici care la cateva clipe dupa ce au trecut granita au deja accent, tampi care inca mai poarta sosete albe – evident, adidas – la costum negru…
nu stiu daca gruia a primit din partea statului roman vreun titlu de recunostinta… e plina academia romana de fosti comunisti latratori din prima linie, dam medalii la cui pupa mai bine clanta politicului…

p.s. – mircea lucescu e si el exceptia care confirma regula – a primit medalie de la presedinte dupa ce acum cativa ani i se trantea in nas usa nationalei… si a naibii oportunist sandu, dupe ce l-a vazut pe il luce cu cupa uefa in mana si pupat de presedinte, l-a chemat si el sa dea cupa romaniei; pe mine nu m-a pacalit…

Comentează