Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ce ți-e și cu Ion Marin ăsta?

Au inflamat atmosfera ultimele declarații ale fundașului de fier de odinioară. Altfel, starea de spirit la Dinamo era excelentă

Permalink to Ce ți-e și cu Ion Marin ăsta?
duminică, 28 februarie 2021, 5:46

Un om a vorbit despre Dinamo. Omul a fost acuzat de alți oameni că destabilizează Dinamo. Omul a fost acuzat că minte cu nerușinare. Acuzatul se numește Ion Marin și este una și aceeași persoană cu acel Ion Marin care juca pentru Dinamo în semifinala Cupei Campionilor Europeni, contra lui Liverpool.

Atât pe Anfield, cât și pe „23 August”. Aceasta nu este o minciună, oricât de neverosimil poate să sune. În anii aceia, echipele românești disputau semifinale și finale de cupe europene. Unele chiar și câștigau. Vezi Steaua ’86.

Victima unei intoxicări. Oare?

Posibil că suporterii să nu fi intrat peste jucători și peste antrenor în vestiar înainte de eșecul umilitor cu Viitorul, 0-5. Deși, dacă ar fi fost așa, fotbaliștii măcar aveau un alibi, că au fost bulversați și de-aia au arătat de parcă se întâlniseră cu vreo fantomă.

Nu-i exclusă varianta ca Ion Marin să fi fost victima unei intoxicări și să nu fi existat un episod cu fanii-finanțatori la ora de dirigenție cu Gane și cu jucătorii. Am totuși unele rezerve că fundașul care odinioară se lupta cu Ian Rush sau cu Felix Magath (mă rog, niște fotbaliști și ei la vremea aceea) se informează de la Radio Șanț.

Cu sau fără suporteri în vestiar, problema este însă alta. Lumea ignoră ce a spus în continuare Ion Marin.

Lasă, că ne explică Rasputin!

Cine are însă timp acum de analize profesionale? Ce analize, nici măcar teste rapide! Cu Viitorul, Dinamo nu a arătat ca o echipă, jucătorii erau răsfirați pe 70-80 de metri, 5 în apărare, 5 în atac.

O evidentă carență fizică, niciun plan de joc, plus mâini ridicate a lehamite către banca tehnică, zice Marin. Minciuni? A adăugat apoi antrenorul căruia nu i s-a dat ocazia să fie nici măcar manta de vreme rea în „Groapă” că nu înțelege rostul ultimelor transferuri. Dar s-a abținut să dea nume.

Nu-i nimic. Ne va explica Mario Rasputin Niculae, care îl ceartă pe Ion Marin că inflamează atmosfera. Cum și de ce l-a adus pe Nepomuceno, dar mai ales pe această pasăre rară numită Morsay. Suntem ochi și urechi.

Vast program

Hai să vedem ce șopârle a mai aruncat Ion Marin! Cică dacă Dinamo vrea să își crească tinerii, trebuie să lucreze mai mult cu ei decât la un simplu antrenament de 90 de minute, urmat de un duș și ura și la gară. Urât din partea lui! A mai pomenit Marin despre individualizare, despre antrenament suplimentar. Concomitent cu datul în minge, copiii trebuie să învețe ce înseamnă Dinamo, susține „Săpăligă”. Astfel, demersul capătă un sens. Vast program!, ar fi zis generalul De Gaulle. Dar în cu totul alt context, căci cineva îi mâzgălise generalului mașina cu cuvintele „Moarte proștilor!”.

Când impostura ajută experiența

Un om a vorbit despre Dinamo și a mai observat că Dinamo nu doar că n-are nici echipă-echipă, dar nu are nici echipă de conducere. Mărinimos, cel care se joacă de-a managerul prin curtea lui Dinamo îi acordă un bilet de favoare destabilizatorului Ion Marin, lăsându-ne să înțelegem că vârsta îl face manipulabil. Ce frumos e atunci când impostura îi întinde o ramură de măslin experienței! Lăsați-l, că nu știe ce spune, e bătrân, frustrat, depășit!

Apare și Jerry Gane

Avantajul lui Ion Marin, care a trecut și peste o boală gravă, este tocmai vârsta. Fără să fie deloc un bătrân zaharisit, cel supranumit „Săpăligă” odinioară a ajuns într-o perioadă a vieții în care își poate permite să spună lucruri. Cum ar veni, să dea cu ascuțitul.

Jerry Gane, cel despre care în subtext a fost vorba până acum, a sărit de trei coți în sus la criticile lui Marin. Așa cum nu l-am văzut când Ciobanu și George Ganea dansau în fața apărării dinamoviste de jurai că sunt Lewandowski și Gnabry. I-ar prinde bine lui Jerry să ia aminte la ce i-a spus Marin și pentru început să le mai reteze din avânt celor care ridică mâinile spre banca tehnică. Asta ca prim semn al autorității pe care pretinde că nu ar fi pierdut-o niciodată.

În rest, tinerii și foarte tinerii suporteri-finanțatori ocupați până peste cap cu salvarea clubului – nicio ironie aici, dimpotrivă! – ar trebui, cred, să recupereze cumva personajul Ion Marin „Săpăligă”. Și să îl certe și să îl suspecteze mai puțin. Cum naiba să te iei la ceartă cu istoria care mai este și lucidă pe deasupra?

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Toader (116 comentarii)  •  28 februarie 2021, 18:36

Ce naiba ne fac de băieții nu mai ajung bărbați? Priviți poza de sus! Nici pe unul nu-l văd cu botniță.

Dinamo (1 comentarii)  •  28 februarie 2021, 20:37

Sa inteleg din articol ca e corect ca o legenda sa vina sa arunce minciuni prin presa doar ca e legenda? Pai sa inceapa toate legendele sa imparta in stanga si in dreapta stiri false doar sa se faca articole. Cel mai slab articol pe care l-am citit de la dvs!

TheRealRedDog (11 comentarii)  •  28 februarie 2021, 20:52

De data asta jos pălăria Cristian. Omul asta înseamnă Dinamo. Punct. Cei care se erijează în salvatori ai clubului (apropos, banii nu vin de la ei direct, au publicat vreodată transparent un bilanț, cu toate încasările de la fani?! ) nu sunt fani. Se folosesc de Dinamo, ca și cei de dinaintea lor: Ianul, Badea, Borcea, lista e lunga... Toate astea dor. Tare. Am fost pe stadion când am jucat cu Liverpool, aveam 7 ani. Și am plâns pentru Dinamo. Ii rog pe toți impostorii (inclusiv din DDB) sa ne lase. Săpăligă e o LEGENDĂ a lui Dinamo, labele jos de pe el, sa va fie rușine! Mai bine în liga a 4 a decât cu căpușe... Hai Dinamo!

Ilie (150 comentarii)  •  28 februarie 2021, 21:00

DDB se aliază cu cel care le-a interzis stadionul. Steaua din Liga3 și Rapid din Liga2 au stadioane, nu mizerii, că Dinamo din Liga1. Bine că le-au plătit salariile la zi unor purtători ilegal de tricou. Sunt ferm convins că în cadrul programului DDB există suporteri mult mai bine pregătiți din punct de vedere fizic, tehnic și tactic decât Steliano Filip sau celebrul constructor Anton. Ca vârf, dacă beau trei zile, reușesc să joc ca Gueye. Si joc pe muuuult mai puțini bani. Dacă Badea l-a adus pe Filip, să îi plătească salariul. Nu să îi dea banii celor care cotizează din puținul lor. Proști sunt cei care dau bani pentru salariile jucătorilor! Încă o țeapă marca Nicolae " ginerelui de fost șef al Securității " Badea!!!

Urod (270 comentarii)  •  28 februarie 2021, 21:13

Excelent articol....!!!!....cam greu să-i spui lui Ion Marin...,, sa-i fie rușine "...si totuși se întâmplă. Si se mai întâmplă ceva, și nu-mi doresc sa am dreptate...Bordul DDB, ACTIONEAZA CA SI CUM INVESTESTE PROPRII BANI, NIMENI NU STIE CLAR CUM SE CHELTUIE BANII, NU EXISTĂ O STRATEGIE PENTRU VIITOR, NU EXISTA O TRANSPARENȚĂ REALĂ....Cand alta glorie, Ionel Augustin este nevoit sa apeleze la comisii pentru salariile neplătite, unde era bordul DDB...!!!!...ASA ISI RESPECTA ISTORIA DDB.?!!!!!....Nu-mi doresc , dar dacă s-ar face un control financiar, mare lucru sa nu apară diferențe între banii încasați și banii cheltuiți. Stim vorba aia românească cu borcanul de miere...!!!!Ca doar n-ar fi o noutate, doar trăim in Romanica....DDB TREBUIE SA JUSTIFICE BANII PANA LA ULTIMUL LEU, PENTRU CA SUNT BANII SUPORTERILOR ...!!!!..Dănuț Lupu are dreptate când spune ca tragedia lui Cătălin Haldan s-a transformat in ceva ce nu este normal...in clubul asta au fost legende incomensurabil de mari fața de Cătălin Haldan, și nu se bucura de nimic, zac uitați in sertarul istoriei....Nu-mi doresc sa am dreptate, dar DDB este pe un drum greșit, iar lucrurile care nu sunt făcute corect mai devreme sau mai târziu se prăbușesc...ȘI ATUNCI CHIAR CA S-A TERMINAT CU DINAMO PENTRU VECIE...!!!!

Laurentiu (32 comentarii)  •  28 februarie 2021, 21:14

M-am convins si de baietii astia de la DDB. Jos palaria pt ceea ce fac in privinta obtinerii licentei, dar sa-i tii in brate pe Gane si Nicolae,dupa asemenea rezultate si joc... Sa dea Dumnezeu sa ma insel, dar Calarasiul ne va da cu terenul in cap.

Urod (270 comentarii)  •  28 februarie 2021, 21:31

Și încă ceva...asocierea cu Nicolae Badea, are doua variante...sa fie bună, sau sa fie toxică...vom vedea. Dar dacă se întâmplă ca noul stadion sa se construiască pe vechiul velodrom, atunci va fi clar INTERESUL LUI NICOLAE BADEA. Deja, DDB răspândește printre suporteri ideea de acceptare a noului stadion pe locul vechiului velodrom ...!!!!...OARE DE CE..?!!!...OARE DE CE UN STADION CONSTRUIT FARA VAD COMERCIAL, DECI NERENTABIL ECONOMIC...?!!!!...PENTRU CA PENTRU CINE NU STIE, UN STADION TREBUIE SA-SI AMORTIZEZE CHELTUIELILE DIN ACTIVITĂȚI COMERCIALE DIN CURSUL SĂPTĂMÂNII SI NU NUMAI DIN MECIURILE JUCATE....!!!!!...ALTFEL, VA FI UN STADION MORT SI GREU DE ÎNTREȚINUT....ADICA BANI ARUNCAȚI IN BUNA TRADIȚIE SMECHEREASCĂ DE LA ROMANICA...!!!!!

Urod (270 comentarii)  •  28 februarie 2021, 21:50

@TheRealDog....perfect de acord cu tine...DDB acționează în același stil precum cei de dinainte lor. Daca le ceri un bilanț contabil, iti răspund cu cea mai mare prostie...si anume ca exista o lege care nu permite sa divulgi contractele...!!!!...NU EXISTA ASEMENEA LEGE....ESTE DOAR O ÎNȚELEGERE DINTRE ANGAJAT SI ANGAJATOR...NICI VORBA DE LEGE...

Zona zero (96 comentarii)  •  28 februarie 2021, 23:01

Multi dintre jucatori sunt cu gandul la plecare ! Anton sorescu etc

Vanbasten_85 (35 comentarii)  •  1 martie 2021, 0:13

Ion Marin, marea glorie: 'Nu am card DDB pentru ca nu am ce sa fac cu el'. Lui Ion Marin i se alatura, Lupu, Raducioiu, Chirila si altii care nu ar face nimic pentru clubul unde s-au afirmat, dar sunt primii care comenteaza si apar in presa. Nu am vazut pe unul sa spuna in presa: 'Buna ziua. Sunt Ion Marin si vreau sa ajut gratis pana in vara clubul Dinamo. Echipa e in cel mai greu moment al existentei ei si vreau sa dau o mana de ajutor alaturi de suporteri'. E mai usor sa critici de pe margine si sa o dai cu 'Am auzit ca..Se spune ca... Exista un zvon ca..' fix atunci cand echipa e la pamant. O sa se duca in Liga a 2 a Dinamo, domnule Ion Marin si nimeni din presa nu te va mai chema sa comentezi ce se intampla la club. Nu scuipa in putul parasit ca te duce Dumnezeu sa bei apa din el.

cn (84 comentarii)  •  1 martie 2021, 0:27

Excelent, jos palaria. Morsay, chiar ca pasare rara, eu nu-mi amintesc sa fi vazut ceva atat de caraghios in fotbalul romanesc. Se face de ras la absolut orice faza.

TheRealRedDog (11 comentarii)  •  1 martie 2021, 9:17

@Vanbasten_85 - nici eu nu am card, pentru ca nu vreau sa dau bani unor radicali(=ultras) fără sa am completa transparenta cu privire la ce se întâmplă cu banii aia. Cardul ala nu te face mai special, nu te face nici Dinamo ist adevărat...

Ursul brun (1 comentarii)  •  1 martie 2021, 10:33

E trist sa vezi atitudinea legendelor lui Dinamo in momentul de fata. Cat erau valize cu bani in vestiar sau Dinamo rupea in campionat sau in cupele europene, era o mandrie sa reprezinti si sa te asociezi cu Dinamo, acum nu mai e cazul. E mai simplu sa stai pe margine si sa critici decat sa te implici. O mare eroare administrativa s-a facut cu spaniolii care au adus o gaura si mai mare in buget. Ce legitimitate ar fi avut proiectul suporterilor daca 20 fosti fotbalisti reprezentativi ai lui Dinamo s-ar fi dus la Negoita si sa ceara sa dea clubul suporterilor? Nu zic ca implicare financiara ca fiecare participa cu cat poate, dar macar sa fie alaturi de acest proiect care vrea sa salveze ce se mai poate. Iar Jery Gane e mai dinamovist decat toti astia, omul asta a ramas la Dinamo pe burta goala, nu a depus memoriu, a acceptat situatia asa cum e ea si face tot ce poate. De ce nu a venit un antrenor mai experiementat sa lucreze pe gratis acum?

gheorghe (147 comentarii)  •  1 martie 2021, 10:44

Respect Ion Marin ! Acest Elias Bucurica este acelasi sef de galerie care facea blat cu Badea si Borcea la sifonarea clubului. Era parte la tranzactiile care se faceau prin paradisuri fiscale si banii ajungeau in conturile "jmecherilor". Nu mai spun de sabotarea constanta a constructiei noului stadion. Cat timp DDB este condus de acesti ***, proiectul nu are nicio sansa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu (47 comentarii)  •  1 martie 2021, 13:28

Respect Ion Marin ! Acest Elias Bucurica este acelasi sef de galerie care facea blat cu Badea si Borcea la sifonarea clubului. Era parte la tranzactiile care se faceau prin paradisuri fiscale si banii ajungeau in conturile "jmecherilor". Nu mai spun de sabotarea constanta a constructiei noului stadion. Cat timp DDB este condus de acesti dubiosi, proiectul nu are nicio sansa.

ion (3 comentarii)  •  1 martie 2021, 13:46

Iarăși un articol zero din partea lui geambaș, atât poate și el săracu....

Urod (270 comentarii)  •  1 martie 2021, 14:18

@Vanbasten_85....este cred a 10 oara cand incerc să postez.... Ion Marin a fost pintre primii care s-a oferit sa munceasca pro bono...!!!!... In rest, eu muncesc banii...!!!... Nu-i fur...!!!!... De aceea vreau transparență totală la CUM SUNT CHELTUIȚI...!!!!... Mai vreau competența pe langa bune intentii... Adica, vreau ca banii sa fie cheltuiți inteligent, pt ca altfel doar cu bunele intenții banii pot fi cheltuiți neinspirat, si asta inseamna bani pierduți. Stii cumva boardul DDB să mi-l spui si mie..?!!!!... Ca pentru mine este precum Fata Morgana...!!!!.. Mai vreau un manager, platit decent si nu cu zeci de mii de euro cum vehiculeaza Radio Dinamo 1948...Ca se găsesc sigur, iar asta nu inseamna risipă de bani.... inseamna responsabilitate si sa poti pretinde performanța... Altfel, cand cineva spune ca face gratis, iti inchide gura cand arunca banii pe fereastră... TE ASIGUR CA ATUNCI, CAND LUCRURILE SE VOR FACE PROFESIONIST, IMI VOI FACE 3 CARDURI... MIE SI COPIILOR MEI...!!!!

Ereticul (22 comentarii)  •  1 martie 2021, 15:00

Înainte de a intra în fondul problemei, vă atrag atenția că argumentele dvs. nu stau în picioare. Simplul fapt de a te fi luptat cu Ian Rush și Felix Magath acum o sută de ani nu exclude posibilitatea de a fi prost informat în anumte privințe (sau, poate, mai știi, dacă ai jucat în tinerețe cu Hamburg și cu Liverpool ai căpătat darul infailibilității). Apoi, chiar dacă tind și eu să consider criticile d-lui Marin drept întemeiate și de bun simț, nu văd de ce i-am atribui din start un ascendent asupra d-lor Nicolae și Gane. Cert, domnii în cauză sînt direct răspunzători de starea precară a lui Dinamo dpdv fotbalistic, dar vă amintesc că și dl. Marin a antrenat pe Dinamo în cîteva rînduri și, cu excepția titlului de acum 20 ani, n-a făcut mare brînză, avînd la dispoziție resurse indiscutabil superioare față de cele de-acum. Fapt pentru care nu consider că toate zicerile lui ar trebui luate ca literă de lege.

gicapuia (32 comentarii)  •  1 martie 2021, 15:36

Domnule Geambasu scrieti despre Dinamo cit mai aveti timp. Doua trei luni ca dupa aia o sa-i mai aveti subict de articol la fel de des cumi i-ati avut pe Rapid in ultimi 5 ani.

MZM (198 comentarii)  •  1 martie 2021, 15:51

Acest articol este o dovada de ce inseamna sa iubesti echipa Dinamo si sa suferi pentru ea. In loc de o analiza serioasa a dezastrului din „Groapa”, dupa acel zdrobitor 0-5, „acasa”, incasat de la o echipa care nu mai batuse pe nimeni de multa vreme, dl Geambasu ne ofera comentarii la cateva contre intre doi dinamovisti. Este un mod subtil de a pune batista pe tambal, de a evita sa numesti dezastru ceea ce este la Diunamo, si nu de azi, de ieri, ci de ani buni! In ceea ce priveste semifinala lui Dinamo cu Liverpool (in care a jucat si Ion Marin), ar trebui sa o lasam mai moale, dupa ce Cornel Dinu ne-a explicat clar cum a ajuns Dinamo in acea semifinala: prin mituirea arbitrilor cu... geanta de 25.000 de dolari! Daca altcineva l-ar fi acuzat pe Dinu in chestia cu geanta, mai putea fi contrazis, dar cand Dinu insusi, face acest... autodenunt, nu se poate sa nu-l credem! Inca ceva. Afirmatia ca pe vremea aceea (cand juca Ion Marin) „echipele romanesti disputau semifinale si finale de cupe europene”, este usor neglijenta (ca sa nu spun altfel) si o nedreptateste pe Steaua, care e singura care a disputat „si finale”! Si tot ea, Steaua, e singura care le si castiga, asa ca „unele chiar si castigau” nu are acoperire in realitate. Deci a le pune pe cele trei echipe, Craiova, Dinamo si Steaua, in aceeasi oala... o dezavantajeaza pe ultima. Pentru ca, in timp ce primele doua au ajuns o singura data, intamplator, in semifinale, iata pe scurt performantele Stelei. 1. A ajuns de 3 ori in semifinale. 2. A ajuns de 2 ori in finală (1986 si 1989). 3. A castigat odata (1986) Cupa Campionilor Europeni. 4. A castigat Supercupa Europei (1987). 5. A fost desemnata de doua ori (intre 1986 sin 1989) „Cea mai buna echipa de fotbal din Europa”. 6. A fost singura echipa din Europa care, intre 1986 si 1989, a ajuns de doua ori in finala CCE. 7. A fost singura echipa din estul europei care a castigat CCE, inainte de dărâmarea zidului Berlinului (1989). Asa ca...

Szepelighe Mike dă la pa’ș’opt (64 comentarii)  •  1 martie 2021, 20:12

Cum au ajuns Gerea, Anghelache, Niculae ăla, și restul de 20% de "acționari" cu epoleți să ia decizii într-o societate comercială, iar spaniolul care are 70% să nu-i poată da afară pe ușă în secunda secundă? Ne poate explica cineva? Că altfel ajungem la concluzia că miticizmu'-i ceva paranormal, ce nu poate fi explicat... P.S. "Steaua ’86" NU A CÎȘTIGAT NICI O FINALĂ de cupă europeană! Meci. A făcut un EGAL, după prelungiri, în uăb'ze'șase, iar CUPA a fost cîștigată de Helmuth Duckadam LA PENALTIURI! SINGUR, contra echipierilor Barcelonei F.C.

Michele (2 comentarii)  •  1 martie 2021, 22:05

Mister "Gica Contra", ai uitat sa analizezi si replica asta a lui "Sapaliga": "Nu am card DDB pentru că nu am ce să fac cu el!". Mai usor cu plecaciunile in fata gloriilor apuse care incep sa bata campii inspre batranete. Urmeaza Danut Lupu?

adrian (22 comentarii)  •  2 martie 2021, 16:59

În sfârșit un comentariu pe placul meu! Brava...

Comentează