Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cum vă (mai) place tenisul? Dar Simona?

Vlăduț cel din reclamă nu a apucat să mai facă febră musculară de la atâta privit la tenis. Și nici să își mai trezească prietenii din somn după primul set care durase 8 ore

Permalink to Cum vă (mai) place tenisul? Dar Simona?
duminică, 21 februarie 2021, 4:22

Excelentă ironia spotului publicitar, dar din păcate acum fără corespondent în viața reală. Așa era pe timpuri, acele timpuri către care privim nostalgici. Noi, cei care le-am apucat. Cei care nu, nu sunt bântuiți de regret și cred că așa se petrec lucrurile natural. Fără emoții, fără dramatism. Liniar, fără intrigă. Acest tenis golit de poveste este cea mai proastă pledoarie pentru un sport care atrăgea nu doar prin frumusețea lui în sine, ci și prin neprevăzut.

Outsideri de profesie
Am avut două finale scurte la Melbourne. Și la fete, și la băieți favoriții s-au impus clar, în minimum de seturi, urmând un tipar al banalului perfect. Naomi Osaka a bătut-o pe Jennifer Brady fără să transpire, 6-4, 6-3. Autoritate de campioană autentică în fața unei adversare de rang secund, care și-a însușit rolul cu o supușenie vrednică de milă. În finala băieților, alde Vlăduț și noi, ceilalți, așteptam ca Medvedev, cel mai în formă și mai constant jucător al ultimului an, deci un outsider de altă dimensiune, să îl coboare de pe soclu pe Djokovici. N-a reușit decât să rupă o rachetă și să țină meciul în viață un set și un game. 7-5, 6-2, 6-2 pentru Nole.

Canibalul
Odată ajuns într-o mare finală, Djoko își scutură zgura și devine aproape imposibil de învins. Vulnerabil în prima săptămână, sârbul canibalizează competiția pe măsură ce înaintează în ea. Așa se întâmplase de 8 ori până acum pe Rod Laver Arena, așa a fost și acum. Încrederea rusului Daniil s-a spart în mii și mii de bucăți, fiindcă el lovea tare și plasat, iar de dincolo de fileu veneau înapoi mingi lovite și mai tare, și mai plasat. Încerca o scurtă, era pus la colț cu o contrascurtă. Prima minge de meci (un smash executat cu forehand pe spate, lovitură foarte pretențioasă) a fost și singura, căci Nole nu a avut nevoie de mai mult pentru a încheia socotelile unui turneu pe parcursul căruia nu strălucise și se luptase și cu o indispoziție fizică. Abur pentru adversari? Posibil.

Sceptrul și extincția
Turneu la capătul căruia numărul 1 mondial a devenit mai bogat cu 2.750.000 de dolari australieni (recompensă în sumă brută mai mică cu 33,25% față de ediția precedentă din cauza pandemiei), aproximativ 2.160.000 dolari USD. Victoria celui ajuns la al 18-lea triumf într-o întrecere de Grand Slam deschide din nou discuția despre succesiune în tenisul masculin. Sceptrul plimbat de aproape 20 de ani între Roger, Rafa și Nole va fi preluat de altcineva doar când cei trei vor decide să se pensioneze. Tinerii, așa numiții next-gen, nesiguri, oscilanți și cu munți de complexe în spate vor fi campioni doar prin propria extincție a monștrilor sacri. Sau a monștrilor, pur și simplu.

La fete, Made in Japan?
La fete lucrurile sunt mai amestecate, deși Naomi Osaka, la 23 de ani deja câștigătoare a 4 titluri de Grand Slam, pare să fi devenit marea vedetă a circuitului. Excelenți în organizarea turneului, australienii s-au acoperit însă de ridicol încercând să o aburce spre titlu pe a lor Ashleigh Barty, căreia îi creaseră o neverosimilă pârtie în drumul spre finală. Dincolo de victoria autoritară a Osakăi și de noul eșec al Serenei în cursa imaginară cu Margaret Court, acolo, în întrecerea fetelor, lucrurile nu sunt deloc tranșate. Din fericire aș zice, spre deosebire de ce se întâmplă la băieți. Care este locul Simonei Halep în acest tablou mereu în mișcare, iar este greu de spus.

Nevoia de schimbare pentru Simona
Rămân la părerea exprimată imediat după înfrângerea în fața Serenei că Simona are nevoie de o schimbare de registru în joc, capitol la care ea trebuie ajutată mai mult de antrenor. Agresivitatea mai tinerelor Osaka și Swiatek, soliditatea tehnică a lui Barty sunt încercări pe măsura ambiției, anduranței și talentului Simonei. Ca să rodească, e nevoie să fie udate la rădăcină toate aceste calități. Cine se ocupă cu asta? Prin fișa postului, antrenorul! Mai departe nu e treaba noastră. Simona decide dacă Darren Cahill (mai) este omul care să o învețe lucruri noi. Să nu uităm că Halep a câștigat Wimbledon urmând sfatul lui Ion Țiriac de a insista să joace slais contra Serenei pe iarba londoneză.

Banal, nu? Doar că trebuie să te pricepi, să miroși tenisul. Așa antipatic, cum îi place să înfrunte lumea, Țiriac mai știe cu ce se mănâncă sportul ăsta la care Vlăduț al nostru nu prea mai are motive să sufere de febră musculară.

Altfel, comentariul lui  Radu Abramescu de la finală, discret, dar cu miez, merita un meci cu mai mult conținut. Că tot suntem urmăriți de tot soiul de nostalgii, inclusiv după vechile bătălii redate epic de bătrânii crainici de altădată.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  21 februarie 2021, 16:35

Iar te pricepi la tenis! De aia nu îți faci meseria de inginer: pentru că tu crezi că ești un bun ziarist. Dar ești făcut pe pile. Facultatea există pentru a te specializa intr-un domeniu. Exista Politehnică și Facultate de jurnalism. Din ultima ies jurnaliști. Din prima, ingineri. Sau *** de genul CTP, Geambașu sau Buzărin. Din păcate!!!

Anton (2 comentarii)  •  21 februarie 2021, 16:48

Halep este aceiași jucătoare apatică nespectaculoasă care joaca la așteptare. Bărbatul Serena are 39 de ani, a născut, cu 2exceptii a fost la discreția Simonei. Mai mult pt a scăpa de Serena, tiriac a invitat-o sa se lase. Cam asta e pe scurt povestea Simonei. Ba nu ar mai fi istoria micșorării sânilor și povestea de iubire cu bostorogul actual. Va urma și un altul.

andipanda (28 comentarii)  •  21 februarie 2021, 17:18

Apreciez articolul, la fel cum apreciez si articolele lui CTP si Buzarin, dar pentru a le putea savura, nu le combini cu alcool din belsug.

JFM (151 comentarii)  •  21 februarie 2021, 17:21

Orice ar face si orice s-ar intampla mie NU-mi place Osaka. Cum de la un timp nu-mi place nici canadianca Andreescu. Ambele te privesc de sus, gretoase, foarte arogante. Pot sa ma lipsesc de tenis daca ar trebui sa aleg un meci de-al lor sau nimic.

kendo (29 comentarii)  •  21 februarie 2021, 17:30

@ilie - daca ar fi asa de simplu... Daca ai sti ce ziaristi ies din Facultatea de Jurnalism, te-ai lua cu mainile de cap. Asta fara a-i lua apararea lui Geambasu, care are mari lacune in ceea ce priveste gramatica limbii romane. Apoi, pretentia celor pasionati de tenis ca doar un expert in acest sport sa-si dea cu parerea devine hilara. E un sport, atat. Exista sporturi mai complexe si cu mai putine ifose decat tenisul (nu mai zic de premiile nesimtite).

Veron (1 comentarii)  •  21 februarie 2021, 17:40

Sunt foarte multe jucatoare puternice in circuit in acest moment si va fi din ce in ce mai greu ca Simona sa mai poata castiga vreun turneu important. Simona trimite mult prea multe mingi in zona de confort a adversarului,pe care acesta le transforma in lovituri direct castigatoare,..."winners". Cred ca Simona are un potential enorm si ar putea sa joace mult diferit,pastrandu-si aceasta defensiva de fier dar in acelasi timp incercand sa-si paseze mult mai des adversarul cu lovituri foarte bine plasate! Trebuie sa-si asume mai multe riscuri!

mihai (1 comentarii)  •  21 februarie 2021, 17:42

Daca avem next-gen in comentariu, de ce nu avem slice in loc de slais?

bobo (1 comentarii)  •  21 februarie 2021, 17:52

@ilie, dupa rationamentul tau ,cei care termina facultatea de jurnalism, sunt multilateral pregatiti ,pot scrie despre orice pentru ca sunt cunoscatori ai tuturor sferelor vieti cotidiene, din punctul meu de vedere jurnalismul ar trebui sa fie postuniversitara si atit, incepi specializarea intr.un domeniu,si daca ai talent vei continua scrii depre subiecte din sfera in care ai deja pus bazele cunostintelor tale in prealabil, pentru ca acea specializare ti.a placut.

Mihai Grădinaru (52 comentarii)  •  21 februarie 2021, 18:03

Foarte putine articole in care scrii despre tenis sunt atat de bune ca acesta. Asta imi confirma ca te pricepi, dar ca esti uneori subiectiv, ca noi toti de altfel. Despre Simona eu cred ca , din cauza stilului de joc , bazat pe alergare si mai putin pe lovituri in forta, va veni perioada de cadere datorata uzurii, o cadere lenta dar sigura, ca si ascensiunea. Va mai ramane in top 10-20 , cel putin cativa ani buni

Maoru (6 comentarii)  •  21 februarie 2021, 18:48

Nu intelegi nimic din sportul asta. Ori de cate ori scrii despre tenis esti pe dinafara. Somn usor!

Geomate (2 comentarii)  •  21 februarie 2021, 19:03

@Ilie - amice, esti previzibil de prost. As vrea sa citesc comentarii la articolele postate de ziaristi, nu frustrarile tale. Ia niste pastile de fiere ca o da mori de inima rea ca pe Geambasu si Buzarin ii stie lumea iar tu esti un neica nimeni.

prelucrarea pro.. prin aschiere (64 comentarii)  •  21 februarie 2021, 19:46

@ Ilie, 21 februarie 2021, 16:35 Ilie, du-te la "Sculărie"! Înțeleg că ești supărat pe ingineri, că ți-au spus - unul după altul - de nenumărate ori că ești prost, dar nu trebuie să ne demonstrezi și aici! Facultatea de Gurnalizm creează "decît" agramate care apoi au posturile asigurate în media pe criteriul (i l-a spus un tip mucalit care avea "pile" serioase, șefului său, când ăla m-a respins la o catindatură și m-a întrebat de ce nu mi-am rezolvat deja în altă parte, ca rivalele pentru postul ăla: "păi, șefu', ele are alte organe!") fustelor scurte și genelor lungi. Asta, nu de ieri, de azi, ci de 155 de ani de când există țărișoara ta balkanikă. Iar din cauza asta vedem azi ce e în limba ta maternă literară: un amalgam de neologisme inepte ce nu reușesc să exprime esențialul. Așa țară, așa bobor, așa limbă...

itu52 (288 comentarii)  •  21 februarie 2021, 19:57

Serena a avut la AO un traseu greu și a semănat cu ușurință multe victime. Nu a crezut că va împărtăși aceeași soartă în finală. A intrat în panică și a apucat-o plânsul(nervos) pentru că șansele ei spre un nou GS devin tot mai mici. Va uita, ce urmează va fi o altă poveste. La Paris, Wimbledon și New York va avea parte de trasee a la Barty. Noroc că mai are 3-4 conaționale care nu vor fi lipsite de susținere și dorința de a câștiga. În plus în Wta plutonul posibilelor câștigătoare s-a lărgit considerabil. Cred că AO a fost ultima șansă de izbândă, vorba reclamei ... au, au, au ... vai de colții ei. Dar, mai știi, la ea totul depinde de „dozarea” efortului în preajma și mai ales în timpul marilor turnee. Pe lângă ea se învârt prea mulți bani și multe interese care nu au nimic comun cu dorința noastră de corectitudine. Cert este că la AO a demonstrat cu tărie că totul este posibil, iar posibilitatea poate deveni ușor certitudine. Așadar, pas cu pas ... bați toate recordurile. Vom vedea, nu putem fi decât numai martori.

Ilie (150 comentarii)  •  21 februarie 2021, 20:23

Rockerul Geambașu stă pe aceeași pagină cu Vlăduța dezbrăcată. Ăsta e nivelul .

Tavi (ex Octavian) (48 comentarii)  •  21 februarie 2021, 22:52

Simona e mare. Novak e urias. Sa faci ce a facut venind din Belgrad e intr'adevar monstruos. Nu vad alta personalitate din Estul Europei, inclusiv Nadia, sau Gatu - desi uriasi si ei - care sa poata face competitie. Pentru Simona, ca si Dumneavoastra, sunt convins sa sunt altii mult mai competenti ca mine. Dar tare asi vrea s'o vad antrenata de Bajin - cu sfaturi de la Tiriac dupa cum ziceti. Timpul va vorbi. Multumexc pentru articol si Sanatate!

Urod (270 comentarii)  •  21 februarie 2021, 22:55

Chiar si in pandemie, AO ramane cred cel mai frumos grand slem...Depinde numai de Simona daca vrea sa schimbe registrul, si mai putin de antrenor. Antrenorii de tenis nu sunt chiar ca niste antrenori clasici. Ei pot doar sa sugereze si mai putin sa oblige. Antrenorii din copilaria si junioratul lui Simona, ar fi trebuit sa lucreze si sa imbunatateasca jocul Simonei. Toate vin de la nivel de copii, acolo unde noi ca intodeauna stăm prost. Simona nu va fi o jucătoare completă niciodată. Ea a demonstrat vointa si constanță, cu asta a reusit ea...,, Ar fi fost prea frumos"( Ioan Chirilă), ca Simona sa le aibe pe toate....

Toader (116 comentarii)  •  22 februarie 2021, 9:45

Cel mai mult de la TA, să mai o scurtăm pe românește, mi-au plăcut huiduielile și fluierăturile de închidere la cuvîntarea unei politiciene cînd a amintit de injecții și îngrădiri. De aceea au închis tribunele și le vor mai ține goale.

gilos (147 comentarii)  •  22 februarie 2021, 11:27

Pentru Simona Halep, Darren Cahill nu este un antrenor propriu-zis, cu care sa lucreze partea tehnica ci este un coach. Rolul lui este mai mult pe partea mentala, ii ofera coaching mental, pentru atitudine , gandire pozitiva, ambitie, incredere in sine ...etc

Lila (31 comentarii)  •  22 februarie 2021, 23:07

Omule, ti-ai gresit cariera, ca mai toti ziaristii. Stai ascuns cat mai mult, nu ai idei, nu ai fler si nu ai cuvantul- cel mai important pentru unul de meserie. Lasa-te!

anti Geambasu forever (32 comentarii)  •  23 februarie 2021, 1:17

Nu ne mai miram.Jurnalistul box-to-box bate apa in piua,ca de obicei.Eu cred ca e frate cu *** CTP.Poate ca inginer,avea mai multe reusite.Desi nu prea cred...Sa -l numesti pe Geambasu jurnalist e ca si cum l-ai numi pe CTP profesor de religie !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează