Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Patricia, echipamentul și revolta

Nu urmează un curs ad-hoc de eleganță vestimentară. Dar felul în care se arată lumii un sportiv spune multe nu doar despre hainele lui

Permalink to Patricia, echipamentul și revolta
vineri, 23 octombrie 2020, 12:33

Mai multă lume a observat echipamentul de calitate îndoielnică al Patriciei Țig. Estetic vorbind, pur și simplu urât. Asta a provocat o reacție a sportivei de pe locul 57 WTA. Un loc incredibil de bun, în absolut, dar mai ales ținând cont de încercările/greutățile prin care a trecut jucătoarea născută acum 26 de ani la Caransebeș.

O lume a nuanțelor

Toată admirația pentru un sportiv care reușește să iasă din anonimat prin muncă asiduă într-o lume nemiloasă cum este tenisul. Și probabil că ar trebui să ne preocupe puțin spre deloc ce echipament poartă Patricia Țig, ne vor atrage atenția propovăduitorii binelui universal.

Contează cum joacă și faptul că a reușit să se apropie de topul tenisului feminin, nu cum se îmbracă. Da și nu. Într-o lume a nuanțelor, la propriu și la figurat, contează totul. Este important și cum te arăți lumii, ce imagine propui. Comportamental, vestimentar. Proverbul acela românesc, cu haina care îl face pe om, are o profunzime neexploatată.

Bunul gust nu este direct proporțional cu banii

Nu suntem toți arătoși, înalți, musculoși, supli și cu părul numai inele, dar putem face eforturi să arătăm îngrijiți, să fim curați. Gustul vestimentar se și cultivă, dar de regulă este și ceva înnăscut. Am văzut oameni, și femei, și bărbați, îmbrăcați cu gust fără să își pună pe ei nici pe departe hainele cele mai scumpe.

În concluzie, te poți îmbrăca precum un cocalar cheltuind multe mii de euro. Ca hazul să fie deplin, există și o categorie de „fashion-designeri” care încurajează așa ceva. Normal, trebuie să îți vinzi cuiva rebuturile. Știți că în mintea acestora unul ca Gigi Becali trece drept o persoană elegantă?

Un gest de protest

Ne depărtăm însă de subiect. Bănuiesc că Patricia Țig se îmbracă de la H&M, după propriile mărturisiri, și nu de la o firmă consacrată în echipament sportiv nu din cauză că n-are gust sau bani. Cred că la mijloc este o formă de frondă. Un gest subliminal de protest față de o lume căreia i-a păsat prea puțin de ea și în care a pătruns cu mari sacrificii.

Nu este zgârcenie la mijloc, nici lipsă de mijloace materiale, căci și un plezirist se poate echipa „de firmă” din cap până în picioare (tricou, șort, ciorapi, pantofi adecvați, plus un trening) cu 200-300 de euro.

Țig nu este neapărat o pionieră a acestui tip de non-conformism vestimentar transportat în derizoriu. Cu niște ani în urmă, Tommy Haas, fost număr 2 mondial, venea la marile turnee echipat ca la talcioc – tricou Nike, șort Adidas, șosete Puma, pantofi Assics. Mesajul lui Tommy era un flit dat scorțoasei lumi a tenisului cu ai săi trufași sponsori tehnici.

De ce tragem la second hand?

Discuția despre echipamentul purtat de sportivii români este un subiect nesecat. Simona Halep însăși, deși era lider mondial, a avut o perioadă în care își comanda tricouri și șorturi din China, tocmai pentru că se despărțise de vechiul sponsor (Adidas), iar ceilalți mari în branșă nu se înghesuiau cu un contract în contrapartidă. Nici acum, de când a semnat cu Nike, nu beneficiază de echipament personalizat ori de un contract fabulos prin comparație cu, să zicem, Naomi Osaka.

Să nu uităm nici scandalul de la Jocurile Olimpice Rio 2016, cu echipamentul second-hand al delegației române. Ce să mai zicem de eterna problema a echipamentului naționalei de fotbal, care zeci de ani a purtat cele mai urâte versiuni ale firmei Adidas. Cădeau tricourile pe ai noștri de ziceai că sunt adunați de pe ogor! Nu că ăsta de acum, de la spaniolii de la Joma, ar fi o nebunie.

Risc de țară, risc de individ

De ce se întâmplă așa? Au „ăștia” ceva cu noi? Răspunsul abrupt este da, în sensul în care suntem cumva neinteresanți dincolo de arenă. Ca imagine, sportivul român este mai puțin atractiv decât rivalii din alte țări. Nu neapărat marile puteri.

Decontăm aici riscul de entitate marginală chiar în Uniunea Europeană, cuplată și unui un tip de mentalitate provincială a sportivului însuși, care își expune inabil imaginea. Cum să îți explici altfel că o domnișorică plafonată în tenis, cum este Eugenie Bouchard, vinde mai bine și acum decât Simona?

Dezbrăcarea de caracter

Apropo de Patricia Țig. Încă o dată, respect enorm pentru munca și ambiția ei. Am priceput de ce se îmbracă așa cum se îmbracă. Demonstrația fiind totuși încheiată, cred că poate trece la un echipament decent.

Problema este alta. Dacă, din dorința de a te răfui cu lumea pentru ce ai îndurat, mai și provoci publicul de la Roland Garros cu niște țipete venite din nu știu ce atavisme, cum s-a întâmplat la meciul cu franțuzoaica Fiona Ferro, nu este în regulă. A te dezbrăca de caracter este o altă vorbă românească prea puțin prețuită.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

anti Geambasu forever (32 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 4:42

Da dle Geambasu,Gigi Becali e vinovat ,pt ca unii il cred persoana eleganta. Eu cand te vad pe matale la tv ,ma intreb cum poti vorbi de altii.Dupa felul cum te imbraci si cum vorbesti ,esti o persoana jalnica. Ai intors o pe Patricia pe toate partile ,ca pina la urma sa ne spui ca nu iti place nici echipamentul ei si nici caracterul ei.Crezi ca esti cea mai autorizata persoana sa analizezi echipamentul si caracterul unei tenismene ? eu nu cred asta . Patricia e casatorita,are un copil,ea hotaraste singura(sau cu familia)modul cum se imbraca .Daca nu iti place de ea,uita-te la Bouchard ,care se imbraca pe gustul matale ,chiar daca e mult sub Patricia in clasament..

Cristian (12 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 6:14

E simplu dom’ Geambașu, Bouchard vinde mai bine ca Halep pentru că e mai preocupata sa-și arate formele și in nici un caz să transpire pe terenul de tenis. Tot din motivul asta era Kournicova cea mai bine plătită jucătoare de tenis fără sa câștige mai nimic in tenis. Cumva Nastase sau Țiriac arătau mai bine? Nastase avea pletele cam nespălate, iar Țiriac și in ziua de azi arată ca un Bigfoot bărbierit. Stăteau sa cada tricourile Adidas de pe ei, dar jucau fotbal și ii cam durea in basca de cum arătau. Cu ce ne ajuta dpdv sportiv ca Alibec, Mitraliuță și toți “decarii” ăștia răsuflați sunt îmbrăcați cu haine vândute la suprapreț, sunt plini de tatuaje și conduc OZN-uri, când ei săracii habar nu au sa dea o pasa corecta și sa facă o preluare? Presa din România e într-adevăr a 4 a putere in stat și are exact aceiași valoare și aceiași ținuta morala ca și celelalte 3. ***, merita și el mai mult respect.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (151 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 6:41

Fată de ***, se vede și după limbajul corpului, mimica feței, tocmai că o vestimentație conformă poziției în Top 100 ar fi avantajat-o, ar mai fi estompat senzația că-i curge țărână din rachetă atunci când lovește mingea. Am văzut un meci al ei, cu Eugenie Bouchard, discrepanța era și mai evidentă. N-a rupt gura târgului nici ca joc, pot să spun că jucătoarea din Canada a greșit mai mult, ceea ce nu mai surprinde pe nimeni. În cazul ei ne aflăm la polul opus, încearcă să impresioneze cât mai mult prin eleganță și un aspect deosebit de plăcut, tenisul e pe planul doi, este doar un pretext de a se afișa în ochii întregii planete. Patricia își mai poate îmbunătăți tenisul, poate urca mai sus de locul 50, de ce nu, Mihaela Buzarnescu a făcut-o la peste 30 de ani, chiar a impresionat ajungând în mult râvnitul Top20. Dar se vedea că încearcă să țină pasul la capitolul prezenței scenice, chiar dacă nu câștigase mulți bani în carieră, ținea la etichetă, chiar și cu un sponsor mai mic ea făcea față și la acest capitol, nu îl neglija. Contează cum te prezinți pe marile arene, contează cum arați acolo, mai ales că ești în competiția feminină. Nu poți să joci toată viața într-o pereche de pantaloni de "trening cu genunchi" mai ales ca ai un corp pe care multe alte sportive chiar și l-ar dori.

jiji (2 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 8:04

Categoria sfatosi ca tine suntem satui . Ai curaj sa scrii de subiecte sensibile : fiul lui Gino Iorgulescu sau distrugerea fotbalullui de catre fam BECALI ? Daca tot faci pe doctul curajos

doilaunu (71 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 8:27

pe bune ca si din acest subiect de 0,2 lei ati facut un articol?

Dorin (54 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 9:43

E vorba de matematică aici. Cați au bani in Ro sa dea 25 de euro, cam 10% din minimul pe economie pe un T-shirt de bumbac simplu, doar fiindcă de ăla a purtat o data Simona? Acum sa ne întrebăm cați au să dea tot 25 dar in Canada adică 2% din minim? Cați oameni VOR să cumpere in RO tricoul lui Halep (nu mai zicem Sorana, Irina, Micky Buzz) si cați vor să il cumpere in CA pe al lui Genie? Produsele astea sunt de nișa foarte îngustă de piață, si atunci, tu Adidas, Nike sau Lacoste nu vrei să pierzi bani craind piață. Bagi bani 10 ani in Halep sa creezi piața si peste 10 ani ea se lasă... Nu ai certitudinea că pe acea piață specifică vine cineva din spate, si riști să pierzi tot. In tarile cu turnee mari, nișa e mai largă si poate vinzi si Halep ori Radwanska. In tarile dezvoltate economic, vezi Canada, nu ieși neapărat pe profit, dar pierederea e mult mai mica, si acolo intervine câștigul ca si brand. Adică poate reușești sa mai vinzi si runneri Adidas, nu doar echipamente de tenis. Poate chiar sa vinzi runneri adidas unora care erau fani Nike. La noi, runnerii sunt numiți "pânzari" si principalele calități căutate sunt prețul si aspectul estetic. La ei runnerii sunt pentru alergat si criteriile sunt funcționale, deoarece de ei nu va râde vecinul, ca el asicsii aia urâți ii ca folosi la cros, adidasurile urate la alergat pe bitum si new balansurile urate pe tartan...

Ereticul (22 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 10:57

Cînd un non-jurnalist abordează un non-subiect, fandacsia-i gata. Este complet irelevant cum se îmbracă Patricia Țig sau orice alt tenisman de pe lumea asta. De obicei, discuția ajunge aici cînd ai epuizat toate celelalte lucruri pe care ai putea să le spui despre un sportiv. Sîntem noi în punctul ăsta a propos de Patricia Țig?

Andrei F (698 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 12:55

Unu...Halep a jucat in rochita comandata din China in Australia...Doi...Patricia joaca in echipamente fara stralucire si pentru a atrage atentia unui sponsor desigur prin intermediul presei...Cand o ridicati in slavi pe Buchard automat ii bagati si banutii in cont pentru ca sunteti jurnalist...Patricia daca avea si ea de partea ei macar o presa obiectiva poate nu trebua sa recurga la extravagante pentru a se remarca...Trei ...Este cunoscut ca Patricia ramasese fara bani cand a revenit dupa accidentare,nastere si stagiul de pregatire din Mexic unde a fost nevoita sa joace la turneele cele mai piutin platite...Exista declaratii...Patru....Ca jurnalist ar trebui sa va intrebati de ce scrieti de Patricia doar acum si pe un subiect negativ...Sau daca nu era partea negativa-parerea dv .despre echipament...-ati fi scris ceva despre Patricia?????Sa ajungi in primele 60 de jucatoare inseamna mult efort si sacrificii...Sponsorii daca nu primesc din partea presei semnale favorabile despre un sportivi de ce s-ar implica ????

Andrei F (698 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 13:01

...si uitasem!!!!Ce deranjat pareti de reactiile Patriciei si alta data a lui Buzarnescu!!!!As fi creut ca niciodata nu ati auzit astfel de reactii!!!!Ce ne facem ca sustineti echipa ai caror suporteri scoteau injuraturi si reactii reprobabile cel mai bine din Romania!!!!

Ilie (150 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 13:01

Dacă ne luăm de preferințe legate de modă mai bine te-ai uita să vezi ce freză ai! De cântăreț la nunți în anii '80.

stefanb (3 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 13:34

Mie mi se pare un articol perfect balansat, Patricia e de laudat pentru evolutia ei sportiva din ultima vreme si asta reiese din articol. Si e de inteles ca are frustrarile ei, asa cum le avem toti pe ale noastre, doar ca incepe sa fie momentul sa evolueze si pe aceste alte planuri cumva extra sportive dar care sunt parte din modul cum este perceputa Patricia Tig ca jucatoare.

Gicoo (6 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:14

Iarăși a facut Geambasu ***. Asa e cand vrei sa spui prea multe, dar iti lipsesc si mijloacele si spatiul pentru asa ceva Are Geambasu o logica de ramai paf... 'say what'? Le rascoleste, le amesteca... Apropos de stil- o scriitura buna e cea simpla, la obiect, clara, nu alambicari de.logica fara niciun rost.

victor L (285 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:55

Eu ma intreb daca dl Geambasu are curajul, pardon, inspiratie, sa scrie un articol despre eleganta in vestimentatie a lui Cristian Tudor Popescu. Curaj :D

ManX (83 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 18:23

Nu vad sensul si rostul comportamentului din timpul meciului cu frantuzoaica în legatura cu subiectul principal, vestimentatia, din acest articol. Cum adica, dezbracata de caracter, doar pentru ca a tipat spre tribuna? Adevarul este ca am învatat un cuvânt azi. Atavism. " ATAVÍSM, (2) atavisme, s. n. 1. Apariție la un descendent animal sau vegetal a unor particularități (fizice sau psihice) proprii ascendenților îndepărtați și care nu s-au manifestat în generațiile intermediare. 2. Particularitate proprie atavismului (1). – Din fr. atavisme". Tradus din franceza, este umilitor In acest caz traducerea este eronata. 1. Hérédité des caractères physiques ou psychologiques. 2. Sciences Réapparition d'un caractère primitif après un nombre indéterminé de générations" Folosind acest cuvânt, ma întreb la ce nivel te ridici tu în comparatie cu Gigi Becali. Omu' asta este pomenit în toate articole despre sport sau nu. Sunt curios daca la alpinism, inot sincronic, scufundari la mare adîncime, o sa gasiti o forma prin care sa-l puneti si pe el în barca.

GopoSapiens (4 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 20:37

Ce pana lui Zebedeu încerci a spune acilea, bre? Că doamna Țig are alte opțiuni vestimentare decât poate accepta mintea ta răsuflată? Nu fi ridicol...

gio (16 comentarii)  •  24 octombrie 2020, 1:59

Bouchard vinde mai bine decat Halep nu pentru ca este canadianca si pentru ca este piesa, toate jucatoarele care au ajuns in top si aratau intr-un mare fel s-au vandut foarte bine Kournikova, Sabatini, Sharapova, in timp ce Halep e ca ratushka din poveste..

Varza (11 comentarii)  •  24 octombrie 2020, 8:14

Draga domnule Geambasu ***. De fapt educatia ta este falimentara. Sa critici un sportiv pentru felul cum se imbraca sau ca ia atitudine daca este jignit din public ***. Poate nu ti-ar strica un concediu de cateva luni!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează