Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Motor!

Nu „Motor!” ca la filmare, ci Motor Zaporojie! Aleasa inimii EHF

Permalink to Motor!
vineri, 19 iunie 2020, 5:22

Oficialul dinamovist Daniel Georgescu acuză direct EHF de jocuri de culise. EHF, adică Federația Europeană de Handbal, nu a acordat celor din Ștefan cel Mare atât de așteptatul wild-card care le-ar fi permis să evolueze pentru al 5-lea sezon consecutiv în Liga Campionilor. În locul lui Dinamo, a fost preferată campioana Ucrainei, Motor Zaporojie.

„Trebuie să ai un sponsor mare în spate să-l duci plocon la EHF!”, strigă omul care se află la conducerea echipei de handbal masculin a lui Dinamo. Și adaugă: „Gazprom e în spatele celor de la Motor Zaporojie, ei i-au ales. Dacă aveam și noi un sponsor, să-l ducem plocon la EHF, eram pe listă”.

Vis de pandemie

Își apără echipa, vor observa unii. Este subiectiv. Bineînțeles, dar discuția este alta. Poți fi pătimaș și subiectiv, fără să deformezi realitatea. Iar realitatea este că EHF a lăsat în afara primei competiții continentale una dintre formațiile-revelație. Una dintre cele care făcuseră performanță în sezonul în curs, câștigându-și dreptul de a disputa o optime de finală istorică împotriva lui PSG. Visul unei duble manșe împotriva celui mai bogat club de handbal din lume s-a transformat peste noapte în dezamăgire. Pandemia a dat totul peste cap. EHF a decis finalizarea sezonului 2019-2020 prin disputarea directă a Turneului Final 4, anulând optimile și sferturile de finală.

Grea aritmetica!

Dinamo nu ar fi mers mai departe după meciurile cu PSG. Nimeni nu a pretins nebunia asta. Dar obținuse un premiu simbolic. Și în mod cert, prin arbitrariul deciziei EHF, Dinamo devine o victimă colaterală a criogenării competiției. Echipa care nu a pierdut niciun meci în actuala ediție a Ligii Campionilor este aruncată în a doua competiție europeană pentru a face loc campioanei Ucrainei, care a adunat 4 puncte din 14 meciuri în Liga Campionilor în sezonul trecut. Aceasta este aritmetică elementară, nu sunt presupusele frustrări ale unui conducător de club din România.

Mici, mici de tot

A devenit mică, foarte mică România în handbal, cum afirmă Daniel Georgescu? Da, și nu doar din cauză că noi nu avem sponsori de anvergură continentală precum Gorenje ca slovenii, Gazprom ca rușii și ex-rușii ori Nordstream ca norvegienii de la Elverum. Handbalul românesc a devenit mic, mic de tot din cauza decăderii ireversibile a performanțelor. Este o boală care durează de mai bine de 30 de ani și care a săpat la temelie edificiul cândva grandios al handbalului nostru masculin. Mai ales masculin.

De ce ocolesc marile firme sportul?

Căci avem și noi firme mari, o Dacia, un Ford Craiova sau un OMV Petrom, dar uite că niciuna nu se avântă să își lege numele de handbal. Așa cum nu și l-au legat nici de fotbal. Sportul românesc nu este atractiv pentru marile firme care activează la noi, iar aceasta este o temă de discuție. Mare cât patria! Frumoasa aventură a lui Dinamo, retezată de interesele urât mirositoare ale EHF nu trebuie să ascundă problemele pe care le avem noi cu noi înșine.

În rest, Daniel Georgescu are dreptate. Dar cu dreptatea joci în Europa Handball League, nu în Champions. Și mai ziceam că UEFA face și drege. Mici copii pe lângă EHF!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  19 iunie 2020, 17:38

Firmele mari ocolesc sportul românesc și pentru că ziariștii sportivi, alături de Ioanițoaia și Buzărin, promovează personaje nocive. Tocmai am citit că un securist că Anghelache, unul care își asumă termenul, se laudă că a contribuit la câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua. La fel ca Lucescu. Pentru că marile companii nu vor să apară lângă astfel de personaje nu investesc în sport. Toate echipele din liga noastră, exceptând Viitorul, au ca sponsori case de pariuri sau firme de mâna a doua sau a treia. Dacă în loc de Prodanca, Dinu, Borcea și alți inculți maneliști promovați oameni că Duckadam, Ilie Dumitrescu, Panduru, Gabi Balint, Rică Răducanu, Cămătaru, Nadia, Patzaichin și lista poate continua, atunci vom avea și sponsori de calitate. Așa că, dacă tot faceți bani de pe urma sportului, faceți-i în mod etic.

ZZZ (1 comentarii)  •  19 iunie 2020, 18:29

Un conducator intr-o tara normala mergea acum cu avocati si cerea Scorcard-ul dupa care s-a facut evaluarea! Mizeriile de la EHF se lauda cu 5 criterii mari si late - numar spectatori - Motor are medie sub Dinamo si undeva pe la 50% acopera sala vs. DInamo - Sold out meci de meci. Sala: Motor 3600 de locuri vs. Polivalenta din Bucuresti - 5300 de locuri, Dinamo 9v si 3egaluri vs Motor - 1 v si 11 infrangeri (Irelevant formatul - e propus de EHF), Televiziuni: in Romanai difuzeaza ChL 3 televiziuni cu audiente mari iar in UCraina una singura si nici acolo toate meciurile. E CORUPTIE! Se poate cere in instanta (sportiva macar) evaluarea. Intr-o tara normala presa ar fi explodat si ar fi facut de ras EHF si ar fi cerut pozitii oficiale din partea birocratilor de acolo! (Ia sa nu fi luat Pick Szeged sau Ferencvaros Wild card in Ungaria sa fi vazut reactii). E CORUPTIE sau incompetenta crasa! Cat timp tu evaluezi dupa 5 criterii si iei echipa mai slab clasata in toate cele 5 atunci esti pur si simplu corupt sau idiot.

Vanbasten_85 (35 comentarii)  •  19 iunie 2020, 18:35

Cand il ai in conducerea Federatiei pe Dedu care fura titlul de campioana nu trebuie sa ai pretentii.In astfel de momente era important un lobby din parte FRH mai ales ca era un moment important pentru viitorul handbalului masculin.Cine sa te bage in seama cand tu esti condus de Dedu, Burleanu,Gino sau Ministrul Chilot Stroe?Ramanem in lumea a 3 a a handbalului unde meritam. P.S Ce se mai aude de stadionul Dinamo?Tot cu probleme juridice?Ne vaitam dupa aia ca nu mai este interesat romanul de sport..

adi_stelistul (454 comentarii)  •  19 iunie 2020, 19:13

Cu atat mai greu de inteles absenta marilor companii de pe lista sponsorilor sportului cu cat exista o facilitate fiscala clara: orice firma poate directiona 20% din impozitul pe profit (nu, nu e greseala, e 20%, nu 2%) ca sponsorizare in diverse directii, inclusiv sport - art.25, alin.4, litera i din Codul Fiscal. In cazul Dacia, ca ati adus vorba, suma e de vreo 2.5 milioane euro la nivel de 2018. Sunt convins ca banii acestia merg undeva, dar nu spre sport. Ceea ce e ciudat, de pilda in cazul Dacia, a carei legatura cu sportul e destul de clara. Sigur, nu vreau sa desconsider importanta atator altor domenii, dar sportul are un rol social pe care putina lume il vede. Copiii saraci au o sansa imensa prin sport. Sigur, multi ajung fotbalisti si ne exaspereaza cu stilul... manelistic, nu?, pe care-l exhiba in tot spatiul public (e si frustrant, stiu, cateodata), dar s-a gandit cineva la alternativa? Ce sanse aveau fara sport? Cu ce s-ar fi ocupat? Revenind la (potentiali) sponsori... cum ziceam, nu inteleg. Ce sa facem... asta e.

Vlad (2 comentarii)  •  19 iunie 2020, 20:38

Elverum: 2015/2016 si 2016/2017 locul 5 in grupele secundare, 2017/2018 locul 4 in grupele secundare, 2018/2019 locul 3 in grupele secundare(dinamo a castigat grupa), 2019/2020 locul 8 in grupele principale. Deci sa intelegem ca Elverum nu a castigat grupa secundara, ba mai mult a fost promovata sezonul asta in grupele principale si a obtinut doar 3 puncte. Dinamo a castigat de 2 ori grupa principala, am fost neinvinsi pe teren sezonul actual, invinsi doar de covid 19 si tot elverum obtine wild card-ul?

Vlad (2 comentarii)  •  19 iunie 2020, 21:07

Recorectare mesaj de mai sus: Voiam sa zic ca dinamo a castigat de 2 ori consecutiv grupa SECUNDARA, ci nu principala. Ideea ramane aceiasi. Ce aveau cei de la Elverum si Motor in plus? Bineinteles, in afara de sponsori rusi.

itu52 (288 comentarii)  •  19 iunie 2020, 22:18

Marile companii, care? Coloșii chimici puși pe burtă, Combinatele de Utilaj Greu demolate înainte de terminare, Avioanele care n-au apucat să decoleze, Electroputere rămasă fără caii putere, Șantierele navale intrate la apă, etc., etc. Unde mai pui că cei care au primit „avizul continuării” au și acum probleme de cristalizare patronală. Au conduceri cu 7-8 acționari majoritari, cam cum era Dinamo acum câțiva ani. Ori unde-s mulți avem comunismul mic care este mai periculos decât ăla mare. Trage fiecare în direcția lui și fiind străini de domeniul de activitate, cel care câștigă este directorul firmei (care, evident, este o „emanație revoluționară”). Conducerile firmelor de acum, ca și în fotbal, sunt mult sub calitatea celor „odioase”(profesional și uman). Departe de mine gândul de a face apologia unui sistem falimentar, născut sub forcepsul rusesc, dar dezamăgirea unei revigorări economice a fost mare. La o „mare” firmă timp de foarte mulți ani „democratici” , investiția majoră era - schimbarea mașinii directorului(se punea omul la zi cu „dotările”). Să revenim, cred că „unicul și singurul” potent sponsor, ar fi „Dacia”. Dar, D'acia nu mai este „acia”, este pe tricourile lui Udinese, probabil interese economice sau nevoia de reclamă cu pretenții i-au dat altă direcție. Ca să n-o mai lungim, nu pot sponsoriza întreprinderi care dau dividende scremute la 3-4 ani, sau deloc, care se retehnologizează ,cu efort, cu utilaje second hand. Singura cale ar fi cea a politicii de stat sau a politicilor locale. Ori statului și localilor, numai de sport nu le arde, nu-și permit să rupă de la gura „sifoanelor”. O soluție ar fi să le punem ”V” pe spate și să le dăm indemnizații de revoluționari, cam puțin, dar mai bine decât nimic.

Ilie (150 comentarii)  •  20 iunie 2020, 8:07

Rockerul Geambașu se supără când îi spune lumea că face bani de pe urma maneliștilor. Dar așa e. Deși a avut extrem de multe comentarii pozitive la articolele despre Woodstock, continuă să se afle pe aceeași pagină cu femei dezbrăcate, unele de vârstă înaintată ( vezi soția lui Reghe) și cu maneliști celebri. De la Geambașu, fără NUMĂR!!!!!

cn (84 comentarii)  •  20 iunie 2020, 8:39

Citirea articolului si a comentariilor, toate pertinente, mi-a mai atenuat din tristetea acestei decizii aberante a EHF.

Exhandbal (1 comentarii)  •  20 iunie 2020, 11:43

Ucraina si Norvegia au fost la Euro 2020 in ianuarie, Romania nu. Cand vom avea la echipe manageri profesionisti, strategii pe termen lung si antrenori / jucatori romani cu cautare in Champions League, vom avea si echipa acolo. Dinamo, cea mai buna echipa de handbal masculin nu are valoare de EHF CL acum. Apoi, putem vorbi de restul criteriilor.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  21 iunie 2020, 10:52

Negoita, Mutu, Doar Dinamo, ADN si PCH: Da si la mine Doamna Carmen, Da si la mine domnu Hagi, da si la mine domnu handbal EU … Ca de ce dai numai la altii ? Draga Dinamo, scapa de da si la mine Boieru si invata si tu o meserie !!! --- Ma mir ca n-a aparut si „incurca lume“ Urod sa ne spuna ca Ministerele si Multinationalele ar trebui sa dea malai la Dinamo, sa le faca Stadion fara pi …, sali, bazine, sa le cumpere sapun … si sa-i scarpine pe spate asa cum era in epoca de aur, Dinamo fluiera si zicea Chelner mai adu ceva, hai miscarea ! Voi stiti macar despre ce si cine vorbiti ? Iata lotul de cumparati si umflati cu pompa de care va faceti voi griji: --- Missaoui, Saeid, Hossu, Botea, Asoltanei, Negru, Kuduz, Nantes, Gavriloaia, Vujic, Kamel, Bizau, Savenco, Mousavi, Mamdouh, Szasz, Vujic, Bannour, Humet, Jamali, Vrankovic, Zulfic … Pe linga refugiati si o gramada de fomisti care traiesc din visul vostru, grada-ti, roma-ni si psd-isti cu salarii astronomice, pensii, totul din banii vostri … carora n-o sa le ajunga niciodata oricit le-ai da.

Comentează